PrimariaMea
Newsletter: Covor roșu, taxa de salubrizare, ambrozia și povești urbane în foi de lut Image
04 iul. 2024

Newsletter: Covor roșu, taxa de salubrizare, ambrozia și povești urbane în foi de lut

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie 

Luni, 1 iulie, a avut loc ședința operativă a serviciilor municipale. Principalele subiecte discutate: 

Ambrozia în plină floare, ce facem pentru a ne proteja dacă suntem alergici

Numărul pacienților care se adresează la medic cu dermatită sau conjunctivită a crescut. Vinovată de aceste afecțiuni se face ambrozia, o spune șeful Direcției asistență medicală, Vladimir Bolocan. 

„Pentru a reduce din efectele plantei, recomandăm ca încăperile să nu fie aerisite dimineața, deoarece atunci concentrația polenului de ambrozie este cel mai ridicat. După plimbările în aer liberă, cei care au alergie la ambrozie, trebuie să-și schimbe hainele, deoarece pe ele se pot depune polenul. Cei cu alergii agresive trebuie să folosească și o mască de protecție, pentru a se proteja.”, a declarat Bolocan.

Responsabilul a îndemnat oamenii să se vaccineze pentru a combate această alergie, dar și alte probleme de sănătate. Mai exact, în cazul ambroziei, când tratamentele medicamentoase nu reușesc să gestioneze eficient simptomele alergiei, poate fi aplicată imunoterapia sau tratamentul denumit „vaccin anti-alergie”. Acesta implică administrarea unei serii de injecții, care conțin doze mici din substanțele alergenice.

Cei de la Întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi au declarat că prelucrarea terenurilor de ambrozie se face chimic, automat și manual. De la începutul sezonului estival, responsabilii au menționat că au fost prelucrate în jur de patru mii de ha. 

Cât de (ne)viteaz este ritmul lucrărilor de renovare a podului de la Viteazul

Continuă lucrările de hidroizolare și amenajare a zidului de pe partea laterală a podului – asta a declarat șeful adjunct al Direcției mobilitate urbană, Dumitru Ceban. Acesta a fost întrebat de către jurnaliști dacă circulația pe pod va fi închisă. Ceban a pasat responsabilitatea la cei de la Calea Ferată. 

„La moment este o întrebare deschisă. Deocamdată nu avem un răspuns din partea celor de la Calea Ferată. O decizie asupra potențialelor alternative va putea fi luată dacă o să avem o colaborare mai bună cu CFM.”, a menționat Dumitru Ceban. 


Epopeea aprobării bugetului municipal pentru un 2024 pe jumătate scurs

Tabelul divergențelor este în proces de definitivare – atât a avansat procesul de aprobare a bugetului municipal pentru 2024. După ce consultările publice s-au încheiat la 21 iunie (de circa două săptămâni), proiectul bugetului nu a ajuns încă pe masa consilierilor municipali. 

Olesea Pșenițchi, șefa de la finanțe, a menționat că „în scurt timp” bugetul va fi prezentat comisiilor de resort din CMC, fără a preciza când anume se va întâmpla acest lucru. 

Despre același „timp scurt”, până la momentul elaborării bugetului, vorbea viceprimara Olga Ursu și în ianuarie a acestui an. Doar că între timp, s-au scurs alte cinci luni. Despre epopeea bugetului municipal din acest an, am scris în acest articol

***
Ordinea de zi a ședinței o găsești aici. 

Transmisiunea video poate fi urmărită aici. 


Rezumat din CMC

În această săptămână nu a avut loc nicio ședință a Consiliului Municipal Chișinău. Ultima întâlnire a consilierilor locali s-a desfășurat marți, 11 iunie, la inițiativa consilierilor PAS. La această ședință au participat consilierii din PAS, PSRM și Platforma DA, în timp ce ceilalți au fost absenți. Pe ordinea de zi figurau proiectul bugetului alternativ elaborat de PAS și diverse taxe locale. Însă, din cauza lipsei de cvorum, ședința a fost pusă pe pauză, fără a se preciza când va fi reluată.

Toate procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an pot fi accesate aici.

Amintim că la sfârșitul anului 2023 au fost adoptate mai multe reglementări pentru a spori transparența activității consiliilor locale. Conform acestora, procesele verbale ale ședințelor trebuie publicate pe site-urile primăriilor și trebuie să includă numărul exact de voturi pentru fiecare fracțiune, alianță, bloc sau consilier independent. Aceste prevederi au fost incluse la recomandarea Asociației „Primăria Mea”, în urma consultărilor publice privind proiectul de lege.


Alte știri din Chișinău

Treceri pentru pietoni marcate cu roșu – da sau ba?

Pentru a spori siguranța locuitorilor, în preajma trecerilor de pietoni, pe porțiunile de drum în care circulația transportului este intensă, autoritățile municipale au aplicat un „covor roșu”. Mai exact, este vorba de o fâșie de drum, colorată în roșu. Aceasta are ca scop să atragă atenția șoferilor.

„Noile marcaje sunt fabricate dintr-un material special, cu o suprafață abrazivă, care contribuie la reducerea distanței de frânare, oferind astfel şoferilor un timp suplimentar de reacție.”, se arată într-un comunicat emis de primărie. 

Unii se laudă, alții îi critică. Victor Chironda, ex-viceprimar pe domeniul de mobilitate, a numit soluția ca fiind ineficientă. 

„Oricum nu reduc viteza, ci doar fac ca pietonul să se piardă pe fundalul culorii stringente și care se va roade în trei sau patru luni. La nivel internațional, această metodă a fost recunoscută de specialiștii în siguranță rutieră, ca fiind o soluție ineficientă și periculoasă pentru siguranța pietonilor în mediul urban. Dar noi o vom numi covorașul roșu ca voi să credeți că noi implementăm tehnologii inovatoare. Asta o să vă coste o groază de bani, dar nu o să vă spunem cât, pentru că suntem ce mai transparenta instituție de pe planetă.”, a scris Chironda pe rețelele de socializare. 

 

Companie sancționată internațional, dar primită cu brațele deschise de Ion Ceban?

Direcția generală locativ-comunală și amenajare a achiziționat 40 de mii de m2 de membrane bituminoase. Materialele vor fi folosite pentru reparația blocurilor locative din oraș. Tot bine și frumos, până când ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a anunțat că achiziția ar fi fost făcută de la o companie din Rusia. Alaiba spune că aceasta ar fi deținută de doi oameni de afaceri, sancționați internațional pentru finanțarea invaziei asupra Ucrainei. 

„Pe timp de război, Ivan continuă să rămână fidel business-ului rusesc.”, a fost reacția ministrului.

În replică, Natalia Ixari, consiliera primarului Ion Ceban, a numit informația drept „aiurelile” ministrului. Ixari a mai spus că, conform legii, în acest scop a fost organizată o licitație.

Autoritățile municipale, (ne)transparență la cote înalte

Primăria Mea a câștigat în prima instanță dosarul împotriva Primăria Municipiului Chișinău. Acesta s-a referit la îngrădirea accesului la informație de interes public. ​​În octombrie 2023, am a expediat o solicitare către Direcția Generală Mobilitate Urbană (DGMU), mai multe întrebări care țineau de executarea lucrărilor de reparație a podului de pe strada Mihai Viteazul. În decembrie 2023, depășind cu mult termenul de examinare a cererii, DGMU a răspuns evaziv la solicitare, și ne-a expedia spre „site-ul oficial al Primăriei mun. Chișinău, compartimentul „Proiecte Chișinău”. Am contestat răspunsul în instanță. În aprilie 2024, Judecătoria Chișinău a anulat răspunsul și a obligat Primăria să prezinte informația solicitată. Până în prezent, nu am primit un răspuns detaliat.

La fel ca și noi, și alte organizații ale societății civile sau instituții de presă se confruntă cu lipsă de transparență din partea autorității locale și ignorare a solicitărilor. Recent, Ziarul de Gardă a întâmpinat dificultăți în obținerea informațiilor despre proiectele de infrastructură. În plus, Zdg a fost supus agresiunilor verbale din partea oficialilor. Zdg a depus plângeri la poliție și intenționează să acționeze în instanță pentru a-și apăra dreptul la informare și la un jurnalism independent.

Între timp, organizațiile neguvernamentale de media condamnă comportamentul impropriu al primarului Ion Ceban și al echipei sale, în raport cu jurnaliștii ZdG. ONG-urile au condamnat inclusiv campania de hărțuire online și discursul de ură, pornit de reprezentanții autorităților municipale. Semnatarii cererii au mai solicitat respectarea drepturilor presei și au îndemnat ca organele de drept să-i tragă la răspundere pe cei care nu se conformează.   

Plătim sau nu plătim taxa de salubrizare?

Locuitorii capitalei au primit în cutia poștală avizele de plata pentru taxa de salubrizare. Autoritățile locale anunță că plata trebuie făcută până la 31 iulie 2024. Astfel, pentru cele 12 luni, oamenii trebuie să plătească suma de 120 de lei per locuitor înscris la viza de reședință.

Unii chișinăuieni au rămas confuzi dacă taxa trebuie achitată sau nu. 

Trebuie. În capitală, taxa de salubrizare a fost introdusă la sfârșitul anului 2021, la propunerea executivului, prin votul consilierilor municipali. În 2022, din cauza unor defecțiuni tehnice, avizele de plată nu au putut fi expediate. Un an mai târziu, aceasta a început a fi aplicată. 

În 2023, pe marginea acestui subiect au fost mai multe declarații aprinse. Aleșii municipali PAS cereau anularea taxei. Primarul Ceban, împreună cu deputatul independent Gaik Vartanean, au inițiat un proiect legislativ pentru anularea taxei pe țară. Inițiativa însă a fost trimisă de la Parlament înapoi la primărie. Deputatul PAS Lilian Carp a menționat că Ceban încearcă să paseze responsabilitatea pentru „deciziile sale greșite” în managementul orașului spre alte autorități. Acesta a precizat că taxa respectivă a fost introdusă în Chișinău prin votul consilierilor municipali și tot de către aceștia poate fi anulată, nefiind nevoie de intervenția deputaților. Ulterior, socialistul Dinari Cojocari a inițiat un proiect de decizie pentru anularea taxei și returnarea banilor încasați. Proiectul însă a fost susținut doar de colegii de fracțiuine și consilierii PAS și nu a acumulat numărul necesar de voturi.  Astfel, taxa continuă să se aplice. 

Într-un articol scris de agora.md, se arată că taxa pentru salubrizare se adaugă la pachetul de taxe plătite de locuitorii oricărui raion, după instituirea oficială a acesteia de autoritățile locale. Taxa pentru salubrizare este inclusă în sistemul impozitelor şi taxelor locale și e parte componentă a bugetului local.


De la oameni adunate 

Mesaj de la locuitori: „Consider că la intersecția str. Vlaicu Pârcălab cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt trebuie instalat un semafor. Aflându-te la volanul automobilului, este extrem de dificil să poți ieși pe bulevard, pietonii traversează constant strada. Totodată, ar fi bine ca din direcția ULIM, să fie permisă circulația spre partea de sus a străzii, în direcția primăriei.” 

Susții propunerea de a instala un semafor la această intersecție? Scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular și spune-ne dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap.

Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 


Agenda urbană

2-16 iulie – Povești urbane în foi de lut, expoziție de Elena Frunze, Muzeul de Istorie a orașului Chișinău. 

4-7 iulie – Târgul Universităților din România, Aleea Clasicilor.

6 iulie – Seri de cronograf, începând cu ora 21:00, Parcul „Alunelul”. 

6 iulie – Atelier de pictură, terapie prin artă, Floral Soul.

6-7 iulie – Expoziția plantelor de colecție, începând cu ora 9:00, centrul comercial „Sun City”.

8-12 iulie – Startup Summer Camp, str. Frumușica 1A.


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

La începutul lui 2024, Bologna a redus viteza în oraș la 30 km/h, urmând exemplul Amsterdamului și al multor alte orașe care iau această măsură anual. Motivul? Reducerea accidentelor, protejarea pietonilor și a utilizatorilor de transport alternativ, și scăderea poluării aerului și a zgomotului. 

În Republica Moldova, din 2022, limita de 30 km/h este aplicată în zonele din jurul școlilor, spitalelor, parcurilor și centrelor istorice, și există apeluri pentru extinderea acestei limite în întregul centru istoric. Aceasta deoarece Moldova se află printre țările cu cele mai multe decese rutiere la un milion de locuitori, principala cauză fiind viteza excesivă.

Care sunt beneficiile unui oraș de 30 km/h, citiți în articolul scris de Primăria Mea


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Un oraș bun un efort comun heart




 


Publicat de:

Distribuie