Newsletter: Covor roșu, taxa de salubrizare, ambrozia și povești urbane în foi de lut
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Luni, 1 iulie, a avut loc ședința operativă a serviciilor municipale. Principalele subiecte discutate:
Ambrozia în plină floare, ce facem pentru a ne proteja dacă suntem alergici
Numărul pacienților care se adresează la medic cu dermatită sau conjunctivită a crescut. Vinovată de aceste afecțiuni se face ambrozia, o spune șeful Direcției asistență medicală, Vladimir Bolocan.
„Pentru a reduce din efectele plantei, recomandăm ca încăperile să nu fie aerisite dimineața, deoarece atunci concentrația polenului de ambrozie este cel mai ridicat. După plimbările în aer liberă, cei care au alergie la ambrozie, trebuie să-și schimbe hainele, deoarece pe ele se pot depune polenul. Cei cu alergii agresive trebuie să folosească și o mască de protecție, pentru a se proteja.”, a declarat Bolocan.
Responsabilul a îndemnat oamenii să se vaccineze pentru a combate această alergie, dar și alte probleme de sănătate. Mai exact, în cazul ambroziei, când tratamentele medicamentoase nu reușesc să gestioneze eficient simptomele alergiei, poate fi aplicată imunoterapia sau tratamentul denumit „vaccin anti-alergie”. Acesta implică administrarea unei serii de injecții, care conțin doze mici din substanțele alergenice.
Cei de la Întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” au declarat că prelucrarea terenurilor de ambrozie se face chimic, automat și manual. De la începutul sezonului estival, responsabilii au menționat că au fost prelucrate în jur de patru mii de ha.
Cât de (ne)viteaz este ritmul lucrărilor de renovare a podului de la Viteazul
Continuă lucrările de hidroizolare și amenajare a zidului de pe partea laterală a podului – asta a declarat șeful adjunct al Direcției mobilitate urbană, Dumitru Ceban. Acesta a fost întrebat de către jurnaliști dacă circulația pe pod va fi închisă. Ceban a pasat responsabilitatea la cei de la Calea Ferată.
„La moment este o întrebare deschisă. Deocamdată nu avem un răspuns din partea celor de la Calea Ferată. O decizie asupra potențialelor alternative va putea fi luată dacă o să avem o colaborare mai bună cu CFM.”, a menționat Dumitru Ceban.
Epopeea aprobării bugetului municipal pentru un 2024 pe jumătate scurs
Tabelul divergențelor este în proces de definitivare – atât a avansat procesul de aprobare a bugetului municipal pentru 2024. După ce consultările publice s-au încheiat la 21 iunie (de circa două săptămâni), proiectul bugetului nu a ajuns încă pe masa consilierilor municipali.
Olesea Pșenițchi, șefa de la finanțe, a menționat că „în scurt timp” bugetul va fi prezentat comisiilor de resort din CMC, fără a preciza când anume se va întâmpla acest lucru.
Despre același „timp scurt”, până la momentul elaborării bugetului, vorbea viceprimara Olga Ursu și în ianuarie a acestui an. Doar că între timp, s-au scurs alte cinci luni. Despre epopeea bugetului municipal din acest an, am scris în acest articol.
***
Ordinea de zi a ședinței o găsești aici.
Transmisiunea video poate fi urmărită aici.
Rezumat din CMC