PrimariaMea
Anularea taxei de salubrizare? Termen extins pentru reparația podului de pe str. Mihai Viteazul și totalurile sesiunii de bacalaureat Image
28 iun. 2023

Anularea taxei de salubrizare? Termen extins pentru reparația podului de pe str. Mihai Viteazul și totalurile sesiunii de bacalaureat

Durata ședinței: 26 min

Pauză: -

Întârziere: -

Începând cu anul 2024, autoritățile administrației publice locale ar putea să nu mai aplice taxa de salubrizare. Primarul Ceban și deputatul independent Gaik Vartanean au inițiat un proiect legislativ în acest sens. Reamintim că, această taxă a fost propusă de Ceban în noiembrie 2020. Podul de pe strada Mihai Viteazul, care a intrat în reparație la sfârșitul anului trecut, ar putea fi dat în exploatare cu întârziere. Potrivit primarului, specialiștilor ucraineni din echipa de lucru li s-a refuzat prelungirea permiselor de ședere. Totodată, partidul PAS a declarat că sunt suspiciuni rezonabile despre achitarea salariilor „în plic” sau eschivarea de la plata impozitelor în raport cu ucrainenii. Sesiunea de bacalaureat a luat sfârșit. În capitală examenele au fost promovate de 7 775 candidați, cu 394 candidați mai mulți decât în sesiunea de anul trecut.


Anularea taxei de salubrizare?


Primarul Ceban și deputatul independent Gaik Vartanean au inițiat un proiect legislativ în acest sens, care a fost semnat luni, 26 iunie. Documentul a fost transmis Parlamentului, Guvernului, inclusiv Ministerului Finanțelor, iar deputatul Gaik Vartanean urmează să înregistreze în legislativ inițiativa de abrogare a acestui impozit prin modificarea Codului Fiscal.

Reamintim că, această taxă a fost propusă de Ceban în noiembrie 2020. Pe atunci, primarul declarase că dacă va fi administrată corect, taxa pentru salubrizare ar urma să genereze un venit de 100 milioane de lei la bugetul municipal. Mai multe detalii, găsești AICI.

Precizările făcute de către Serviciul Fiscal de Stat referitor la taxa pentru salubrizare le puteți citi, făcând click AICI.


Lucrările de reparație a podului de pe str. Mihai Viteazul


Darea în exploatare a podului de pe strada Mihai Viteazul ar putea întârzia. Motivul invocat de către primar ar fi că specialiștilor din echipa de lucru, care sunt cetățeni ucraineni, le-a fost refuzată prelungirea permiselor de ședere.
Inițial, autoritățile planificau să finalizeze lucrările de reparație până în toamnă. Ținând cont de circumstanțele care au intervenit, primarul a preîntâmpinat că ar putea fi abateri de la termenul planificat.
Partidul PAS a reacționat la acuzațiile primarului și a catalogat declarațiile acestuia drept „o nouă minciună”: „Sunt suspiciuni rezonabile despre achitarea salariilor „în plic” sau eschivarea de la plata impozitelor în raport cu ucrainenii ”.


Finalizarea sesiunii de bacalaureat în instituțiile educaționale din capitală


Luni, la centrele de bacalaureat au fost afișate rezultatele tuturor probelor din sesiune. Contestațiile au putut fi depuse în decurs de 48 de ore (26 iunie și 27 iunie, de la 09:00-18:00). Rezultatele acestora vor fi afișate în ziua de luni, 3 iulie.
În sesiunea de examen 2023 din capitală au participat 7 923 de candidați, cu 402 candidați mai mulți decât în anul trecut.
Examenele au fost promovate de 7 775 candidați, cu 394 candidați mai mulți decât în sesiunea anului trecut. Au fost respinși 208 candidați care au luat note insuficiente. Astfel, procentul promovabilității a constituit 98.92. Nota media fiind de 7.14, ori cu 0.15 unități mai mare decât în anul precedent.
Din varii motive au lipsit de la examene 60 candidați.


Publicat de:

Distribuie