PrimariaMea
Respins pentru anularea taxei de salubrizare, modificări în bugetul pentru 2023 și declarații politice la final de mandat Image
18 sept. 2023

Respins pentru anularea taxei de salubrizare, modificări în bugetul pentru 2023 și declarații politice la final de mandat

Durata ședinței: 7 ore

Pauză: 2 ore 20 minute

Întârziere: 30 min

 

Consilierii locali au respins proiectul de decizie conceput de socialistul Dinari Cojocaru, în care se solicita anularea taxei de salubrizarea și restituirea banilor deja încasați. Proiectul a fost susținut de PSRM și PAS. Ceilalți consilieri au declarat că anularea taxei pentru 2023 nu este posibilă. În ședință, aleșii au aprobat în schimb lista candidaturilor pentru funcția de membru al birourilor electorale ale secțiilor de votare din mun. Chișinău. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă cei din PSRM au vrut transmiterea proiectului la reexaminare. 

Cea de-a doua ședință, organizată în baza ordinii de zi aprobată la 11 septembrie, a început cu 30 de minute de întârziere.

Așa cum s-a decis de comun acord cu toți consilierii, urma a fi examinat un subiect prioritar din agendă, legat de organizarea alegerilor locale din această toamnă. Mai apoi, aleșii locali au avut etapa declarațiilor. Majoritatea mesajelor au fost de totalizare, laudă pentru propria activitate sau de critică a concurenților. 

 

DECLARAȚII POLITICE

 

Veaceslav Nedelea (neafiliat): „Vin în fața dvs într-un calificativ nou, fiind membru a PLDM, partid la care recent am aderat.” Consilierul a vorbit despre calificativele partidului.

 

Zinaida Popa (PAS): „Ședința de astăzi a fost inițiată după câteva luni de zile de inactivitate. Deși, noi trebuie regulat să ne întâlnim în ședințe, chișinăuienii se confruntă cu numeroase probleme. Presupunem că Ceban a vrut să treacă niște proiecte pe ultima sută de metri. Totuși, mă bucur că noi le-am scos de pe ordinea de zi. Ion Ceban periclitează constant activitatea CMC.”

 

Corneliu Pântea (neafiliat) a făcut totalurile activității consiliului în cei patru ani de mandat. „Consilierii au reușit să examineze 2 469 de proiecte de decizie, dintre care 1 642 au fost aprobate. Sper ca prin activitatea noastră să fi contribuit la dezvoltarea orașului.”

 

Ruslan Verbițchi (neafiliat) a criticat activitatea lui Ion Ceban de când se află în fruntea primăriei, dar și faptul că acesta folosește resursele publice pentru crearea propriei imagini politice. 

 

Andrei Donică (primar Condrița) a declarat că primarul capitalei nu a oferit susținere pentru suburbiile capitalei, iar sprijinul principal a venit din partea consilierilor. Totuși, Donică a criticat decizia CMC de a oferi edilului, în acest an, posibilitatea să distribuie resursele financiare. „A alocat bani doar la opt primari. Ceilalți zece – zero. Eu nu am fost abordat personal, nu am fost întrebat ce vreau să fac pentru localitate. Ceban își asumă toate meritele în pliantele electorale, fără a menționa că unele activități au fost făcute împreună cu primarii din suburbii.”

 

Dumitru Ivanov (PAS) a susținut că proiectele din Chișinău nu au fost făcute în baza unei viziuni largi, motiv pentru care unele lucrări ar înregistra deja defecte. Ulterior, Ivanov a adus laude activității fracțiuni din care face parte.

 

Ion Cebanu (PL): „Alegerile locale în condiții de război, nu sunt doar niște alegeri pentru selectarea liderilor de localități. Ele sunt niște alegeri care vor îndrepta vectorul Republicii Moldova mai departe.” 

 

Serghei Burgudji (P.P „Șor”) a revizuit proiectele de decizie care au intrat în vigoare și viceprimarii care au fost numiți inclusiv cu votul celor din partidul din care face parte. 

 

Alexandr Odințov (PSRM) a făcut referire la mai multe aspecte, inclusiv la datoriile mun. Chișinău: „Pentru Chișinău sunt luate credite, iar bugetul înregistrează deficit.”

 

DECLARAȚII DE LA CETĂȚENI

 

Iurii Frunze (reprezentant SRL Gonvaro-Con): „În ședința precedentă, au fost excluse de pe ordinea de zi două proiecte în care este vizată compania noastră. Pe str. Vovințeni se construiesc două blocuri locative. Pentru a le da în exploatare, avem nevoie să amenajăm ograda, să construim parcarea subterană. Nu putem da în exploatare, deoarece s-au exclus proiectele din ordinea de zi.” 

 

După momentul declarațiilor a fost luată pauza de prânz. Consilierii au revenit în ședință după 2 ore și 20 de minute. 

 


ORDINEA DE ZI


 

3. Desemnarea candidaturilor pentru funcția de membru al birourilor electorale ale secțiilor de votare din mun. Chișinău

Proiect de decizie

 

Pe marginea proiectului au fost purtate discuții și la ședința din 11 septembrie

Adrian Talmaci, secretar CMC, a explicat că în conformitate cu legislația electorală, autoritățile locale trebuie să desemneze candidaturile pentru funcția de membru al birourilor electorale ale secțiilor de votare. Astfel, în urma unei adresări din partea primăriei Chișinău și a preturilor de sector, conducătorii instituțiilor, organizațiilor și întreprinderilor care pun la dispoziție încăperi pentru organizarea scrutinului electoral, au desemna candidaturi în acest scop. Condiția a fost ca cei incluși în listă să aibă statut de funcționar electoral sau să fie instruiți. 

Trei persoane au fost desemnate pentru fiecare secție, plus o serie de candidați supleanți.

Victor Poleacov (PSRM): „Nu putem să delegăm persoane în secții de votare care încă nu sunt create. În mod normal, primarul nu trebuia să ne pună în situația în care să întindem până în ultima zi stabilirea membrilor comisiilor electorale de circumscripție, lucru pe care l-am făcut la 11 septembrie. Pentru membrii birourilor electorale avem termen până la 6 octombrie. Trebuie să verificăm aceste liste.” 

Fracțiunea PSRM a propus transmiterea proiectului la reexaminare. 

Zinaida Popa (PAS): „Fracțiunea PAS consideră că alegerile trebuie să aibă loc corect și democratic. PAS va susține și va da proiectului vot favorabil. Acești oameni trebuie să-și facă treaba bine și onest.”

Dinari Cojocaru, PSRM: „Dacă este să vorbim de calitatea acestor liste, este făcută acum, artificial, cu colaboratorii primăriei. Ne bagă pe gât această listă. Trebuie să fie o listă echidistantă, cu oameni care au experiență, dar nu lista MAN.”

Propunerea socialiștilor de a trimite proiectul la reexaminare nu a adunat numărul necesar de voturi.

 

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

Neafiliat

Pântea

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

-

5

4

2

-

1

1

1

1

-

-

-

Contra

?

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

2

-

-

-

-

-

-

-

 

Voturi

Jitari

PPDA

Doroș

PPDA

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

Neafiliat

Verbițchi

Neafiliat

Doina

Pro

-

1

1

?

1

1

1

1

1

1

-

Contra

-

-

-

?

-

-

-

-

-

-

-

Abținere

-

-

-

?

-

-

-

-

-

-

1

 

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md

 



4. Modificarea deciziilor CMC nr. 13/1 din 15.12.2021 și nr. 21/10 din 14.12.2022

Proiectul de decizie nu a fost publicat pe chisinau.md

 

Acesta constă în propunerea de anulare a taxei de salubrizare, în mărime 120 de lei pe an. Totodată, a fost menționată și returnarea banilor deja încasați. 

Dinari Cojocaru, autorul proiectului de decizie, a motivat necesitatea modificării: „Din momentul achitării unui serviciu – gunoiul menajer, nu putem fi supuși unei alte taxe suplimentare.”

Olesea Pșenițchi (șefa Direcției Generale Finanțe): „Conform cadrului legal, APL nu poate aplica mecanism de restituire a resurselor financiare deja încasate. Administrator de venituri este Inspectoratul Fiscal de Stat, doar prin intermediul acestui organ se fac restituiri.”

Veaceslav Nedelea (neafiliat) s-a declarat împotriva anulării perceperii taxei de salubrizare, deși anterior, consilierul nu a votat introducerea ei. 

Dumitru Ivanov a menționat că PAS susține proiectul de decizie. Consilierul a fost de părere că nu există certitudinea că banii pentru salubrizare vor fi investiți corespunzător. 

Corneliu Pântea (neafiliat) a explicat că CMC a stabilit cuantumului taxei, adică zece lei pe lună. Astfel, în buget ajung lunar 30 de milioane de lei. Pântea a dat de înțeles că suma per cetățean nu este una mare și a numit proiectul populist. 

 

Statut: Respins

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

Neafiliat

Pântea

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

15

-

4

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

1

-

-

-

Abțineri

-

2

-

-

-

1

1

1

-

-

-

1

 

Voturi

Jitari

PPDA

Doroș

PPDA

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

Neafiliat

Verbițchi

Neafiliat

Doina

Pro

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Contra

-

-

-

-

1

-

1

1

-

-

-

Abținere

-

-

1

1

-

1

-

-

1

1

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md

 


5. Corelarea bugetului mun. Chișinău pentru anul 2023

Proiect de decizie

 

Olesea Pșenițchi, șefa Direcției Generale Finanțe, a explicat că: „Este vorba de corelarea a două sume care urmează a fi transferate de către bugetul de stat. Mai exact, 63,1 mii lei – destinați susținerii elevilor dotați și de transferarea din fondul de susținere a populației către transferuri cu destinație specială – 14,3 mil. de lei. Cea din urmă sumă va fi folosită pentru 462 de asistenți personali care nu au avut acoperire financiară din partea Fondului de Susținere a Populației. Astfel, plata s-a făcut din contul bugetului de stat.”

 

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

Neafiliat

Pântea

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

10

3

4

2

-

1

1

1

1

-

-

-

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Voturi

Jitari

PPDA

Doroș

PPDA

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

Neafiliat

Verbițchi

Neafiliat

Doina

Pro

-

-

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abținere

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md


 


6. Acceptarea transmiterii din proprietatea statului în proprietatea mun. Chișinău a terenului și construcțiilor situate pe str. Veronica Micle 5

Proiectul de decizie nu a fost publicat pe chisinau.md
 

Proiectul a fost supus votului fără prezentare.

Pe strada Veronica Micle 5, din capitală, urmează să fie amenajat Centrul cultural „Eugen Doga”. ​​Proiectul este susținut de autoritățile din România. În cadrul acestuia, urmează a fi realizate lucrări de construcție și reparație a bunului imobil.

 

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

Neafiliat

Pântea

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

7

5

4

2

-

1

1

1

1

-

-

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Voturi

Jitari

PPDA

Doroș

PPDA

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

Neafiliat

Verbițchi

Neafiliat

Doina

Pro

-

-

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abținere

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md

 


7. Încorporarea recruților din mun. Chișinău în serviciul militar în termen, serviciul militar cu termen redus sau serviciu civil pentru perioada 2023-2024

Proiect de decizie

 

Votat fără prezentare sau discuții suplimentare, în condițiile în care este un subiect tehnic.

 

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

Neafiliat

Pântea

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

10

5

4

2

-

1

1

1

1

-

-

-

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Voturi

Jitari

PPDA

Doroș

PPDA

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

Neafiliat

Verbițchi

Neafiliat

Doina

Pro

-

-

1

?

1

1

1

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abținere

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md


 


8. Organizarea și desfășurarea recrutării tinerilor născuți în anul 2008

Proiect de decizie
 

Votat fără prezentare sau discuție.

 

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

Neafiliat

Pântea

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

10

5

4

2

-

1

1

1

1

-

-

-

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Voturi

Jitari

PPDA

Doroș

PPDA

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

Neafiliat

Verbițchi

Neafiliat

Doina

Pro

-

-

?

?

1

1

1

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abținere

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md

 


9. Examinarea petiției nr. 3530/22 din 25.05.2022 a dlui P. P. privind retragerea cererii de chemare în judecată înaintată de Consiliul Municipal Chișinău

Proiect de decizie
 

Retras fără explicații de către Valeriu Bogdan, șeful Direcției juridice. 

 


10. Casarea mijloacelor fixe ale Preturii sectorului Rîșcani

Proiect de decizie

 

Proiectul prevede casarea unor mijloace neutilizate în procesul tehnologic, în sumă de 8 1132 lei.

Aprobat cu 29 de voturi ,,pentru”.

 

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

Neafiliat

Pântea

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

11

4

-

2

-

1

1

1

1

-

-

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

4

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Voturi

Jitari

PPDA

Doroș

PPDA

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

Neafiliat

Verbițchi

Neafiliat

Doina

Pro

-

-

-

?

1

1

1

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abținere

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md

 



11. Informații cu privire la personal – demiterea pretorului și a vicepretorului sect. Râșcani

 

Adrian Talmaci, secretar CMC, a fost cel care a explicat motivele demiterii pretorului și vicepretorului sectorului Rîșcani: ,,Cei doi funcționari au fost reprezentanții primarului în teritoriu. Raporturile de serviciu au fost încheiate doar pe criterii de muncă.” 

Alexandr Odințov, PSRM: ,,Din câte cunosc, cei doi nu au fost avertizați sau sancționați până a fi demiși. Dacă au fost demiși pentru că nu au vrut să facă parte din Partidul MAN, atunci nu este corect.”

Dinari Cojocaru, PSRM: ,,Dacă vicepretorul nu a vrut să facă parte din Partidul MAN, ori să facă favoruri unui agent economic favorabil lui Ion Ceban, atunci rușine primarului.”

Ședința a fost pusă pe pauză până joi, 14 septembrie. 


Publicat de:

Distribuie