PrimariaMea
Newsletter: Fără ședințe CMC, fără buget și fără parcări cu plată Image
27 feb. 2025

Newsletter: Fără ședințe CMC, fără buget și fără parcări cu plată

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

Caldarâmul din 31 August 1989: Ilie Ceban invocă blocaje, iar Ministerul Culturii  manipulare

Viceprimarul Ilie Ceban spune că municipalitatea a expediat Ministerului Culturii proiectul de reabilitare a porțiunii cu caldarâm de pe strada 31 August 1989. Totuși, proiectul nu ar fi fost examinat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice și primăria nu poate trece la faza de licitație. 

Proiectul a fost prezentat de către Chișinău Proiect, însă această comisie a monumentelor istorice nu se grăbește să examineze și să primim aviz la proiect.

Pe de altă parte, Ministerul Culturii susține că autoritățile municipale manipulează opinia publică și că nu a primit niciun proiect de execuție, ci doar o schiță de proiect, care a fost avizată în martie 2024. Ulterior, primăria trebuia să revină cu proiectul de execuție, lucru care nu a avut loc. 

Detalii despre ping-pongul de responsabilități pasate de la o instituție la alta, găsiți în articolul Ce (nu) se întâmplă cu pavajul istoric din str. 31 August 1989

 

Ilie Ceban nu spune când proiectul bugetului ar putea fi supus discuției în CMC

Întrebat de jurnaliști când va fi gata proiectul bugetului pentru acest an și de ce reprezentanții primăriei nu participă la ședințele convocate de consilierii fracțiunii PAS, viceprimarul Ilie Ceban a răspuns doar că: 

„Ședințele CMC se convoacă de către primarul general, nu de către o fracțiune. Alte întrebări?” 

Totuși, potrivit Regulamentului CMC (Cap. X, art. 105), Consiliul poate fi convocat în ședință extraordinară la cererea primarului general sau la solicitarea a cel puțin o treime din numărul consilierilor aleși. 

***

Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor aici.


Rezumat din CMC

Ședința CMC, încheiată până a începe

Consilierii MAN și PSRM nu se prezintă pentru a patra săptămână la ședințele Consiliului Municipal Chișinău. Fără cvorum, acestea nu pot fi organizate. Între timp, pe masa primăriei ar aștepta rezolvarea a circa 250 de proiecte.

Marți, 25 februarie, a avut loc o nouă tentativă de a reuni Consiliul. S-au înregistrat doar 16 consilieri din cei 51 aleși. Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS, a numit situația un sabotaj din partea consilierilor, mai ales în contextul în care capitala funcționează în baza unui buget provizoriu. Popa a cerut explicații de la secretarul CMC privind sancțiunile pe care le riscă consilierii absenți. Adrian Talmaci a precizat că aceștia nu riscă penalități deoarece ședințele convocate la solicitarea PAS nu au fost începute. Totuși, dacă timp de șase luni CMC nu va avea activitate, acesta poate fi dizolvat.

Printre subiectele care urmau a fi discutate se numărau bugetul municipal, actualizarea costului unui vehicul-km pentru troleibuze și raportul privind implementarea Planului local anticorupție 2022-2025.

***

Video de la ședință aici

Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.


Alte știri din Chișinău

Criza maidanezilor din Chișinău: Mii de câini fără stăpân și soluții întârziate

În Chișinău sunt aproximativ 5.000 de maidanezi. În prima jumătate a anului trecut, 1.225 de persoane au fost atacate de animale, majoritatea cazurilor fiind provocate de câini, scriu jurnaliștii de la Oameni și Kilometri. Deși a fost creat un registru unic pentru evidența animalelor în 2020, până în prezent, doar 2.699 de animale au fost înregistrate, majoritatea fiind câini fără stăpân. Autoritățile locale depun eforturi pentru gestionarea situației, însă soluțiile eficiente întârzie să apară. 

 

Parcările cu plată întârzie

În vara anului trecut, Primăria Chișinău anunța un proiect ambițios pentru implementarea parcărilor cu plată în capitală. Cu toate acestea, până în prezent, regulamentul necesar nu a fost elaborat, iar proiectul nu a fost implementat, scriu jurnaliștii PRO TV. Responsabilii susțin că întârzierile se datorează unor obstacole administrative și necesității unor studii suplimentare. Mai exact, în timp ce viceprimarul Ilie Ceban spune că regulamentul elaborat stă pe masa Ministrului Finanțelor și a Centrului Național Anticorupție, responsabilii de la cele două instituții susțin că au oferit un răspuns primăriei.  Experții în urbanism consideră că soluționarea problemei parcărilor necesită o abordare complexă, care să includă dezvoltarea infrastructurii, promovarea transportului public și educarea cetățenilor privind utilizarea eficientă a spațiului urban. Detalii despre soluții, aici

 

Risc de legalizare a parcării pe trotuare?

În această săptămână au avut loc consultări publice privind modificarea articolului din Codul Contravențional care reglementează parcarea ilegală. Proiectul propune ca vehiculele să fie sancționate doar dacă blochează accesul sau nu lasă cel puțin 1,5 metri spațiu pentru pietoni. Consilierul municipal Victor Chironda a criticat inițiativa, avertizând că aceste modificări ar putea legaliza parcarea pe trotuare și degrada infrastructura pietonală. Acesta a lansat o petiție care a strâns deja peste 1.000 de semnături. De cealaltă parte, deputatul Dorian Istratii, autorul proiectului, a argumentat că modificările sunt menite să prevină ridicarea abuzivă a mașinilor și că proiectul poate fi ajustat. 

 

Sesizare la Procuratură privind autorizația de construcție de la Gaudeamus

Fracțiunea PAS a depus o sesizare la Procuratura Generală, în care cere investigarea modului în care Primăria Chișinău a emis o autorizație de construcție pentru un complex cu 16 nivele pe locul fostului cinematograf Gaudeamus. Consilierii municipali susțin că autorizația a fost emisă ilegal, fără avizul obligatoriu al Ministerului Culturii, deși terenul se află în zona istorică a capitalei. Totodată, ar exista neclarități privind documentația de urbanism care a stat la baza acestei decizii. Aceștia mai solicită ca lucrările să fie stopate până la elucidarea circumstanțelor. 

Primăria Chișinău a eliberat acte permisive pentru construcția unei clădiri de 16 niveluri pe terenul unde, în prezent, se află cinematograful Gaudeamus. Viceprimarul Ilie Ceban a menționat că aceasta este conformă normelor urbanistice pentru zona C3, având o destinație multifuncțională, social-comercială. Cei de la Ministerul Culturii susțin că este necesar un aviz din partea lor, care însă nu a fost cerut. Primăria Mea și alte organizații ale societății civile au depus o petiție cu peste 500 de semnături la Primăria Chișinău. Cerem suspendarea autorizației de construcție, pornirea unei anchete pe marginea procesului de emitere a autorizației respective, organizarea unei dezbateri publice în care să se decidă soarta terenului, promovarea proiectelor care să servească interesului public. 


Agenda urbană

27 februarie - 29 martie – Expoziția de fotografie de război „FRONT". Locația: Zpațiu.

27 februarie - 2 martie – Beauty Expo 2025. Locația: Moldexpo. 

28 februarie – „Căi către integrarea socială – zi de reflecție și colaborare în Moldova”. Locație: Palatul Republicii

1 martie – BishkekSmog / Voci de pe Acoperișul Lumii – proiecție de film documentar și discuție cu co-regizoarea Bermet Borubaeva. Locația: Casa Zemstvei, str. Sciusev 103.

1 martie – Lansarea noului sezon al pieței EcoLocal Farmers Market. Locația: Kentford.

1-2 martie – Târgul producătoarelor locale. Locația: Parcul Catedralei. 

1-2 martie – Yardsale Market. Locația: Cafe Central


Imaginea săptămânii

Dacă vrei să susții munca noastră pentru un oraș mai bun, poți redirecționa 2% din impozitul pe venit către Primăria Mea. IDNO-ul Asociației este: 1017620003813. Vezi aici detalii despre procedură.

Contribuția ta, dincolo de suportul financiar, înseamnă că activitatea noastră este relevantă pentru locuitorii orașului.


Citește pe Primăria Mea

Chișinăul a intrat în 2025 fără un buget aprobat, deși legea prevede adoptarea acestuia până pe 10 decembrie. Documentul, esențial pentru gestionarea veniturilor și cheltuielilor orașului, ar trebui consultat transparent, cu implicarea comunității. Totuși, aprobarea cu întârziere a devenit o practică frecventă pentru Chișinău – în 2024, bugetul a fost adoptat abia în iulie. Ce prevede proiectul bugetului supus anterior consultărilor, cum a fost văzut de fracțiunile din CMC, dar și de ce acesta întârzie să fie aprobat, citiți în articolul Primăria Mea


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun   heart 



 


Publicat de:

Distribuie