
(Transcriere) Ședința primăriei din 24 februarie 2025
Ordinea de zi a ședinței:
1. Informație cu privire la desfășurarea procesului educațional în semestrul II al anului de studii 2024-2025, precum și începerea vacanței de primăvară în instituțiile de învățământ din Municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport
2. Informație cu privire la situația din domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău.
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială
3. Informație cu privire la întreținerea gospodăriei drumurilor în sezonul rece 2024-2025.
Raportor: Dorin Ciornîi, șef interimar al Direcției generale mobilitate urbană
4. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Moroi, șef Secție securitate publică, Direcția de Poliție mun. Chișinău
5. Raport privind situațiile excepționale în municipiul Chișinău.
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției Situații Excepționale a mun. Chișinău
Transcriere:
Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități
Ilie Ceban: Mulțumesc. Bună dimineața tuturor! Astăzi se împlinesc exact trei ani de zile de la începerea războiului în Ucraina.
Noi, Primăria municipiului Chișinău, am fost din prima, din primele ore, din primele zile ale începerii acestui război, am fost solidari cu refugiații care din primele ore au început a veni în Republica Moldova, în municipiul Chișinău, în primul rând. Am creat mâncare caldă, i-am primit, i-am transportat, i-am cazat. Am avut peste 45 de centre de refugiați unde peste 600 de voluntari au muncit. O jumătate din toți funcționarii Primăriei municipiului Chișinău au fost implicați în gestionarea acestei crize nemaivăzute în Europa în ultimii peste 50 de ani. De aceea, pentru noi a fost o perioadă foarte complicată, însă am fost nevoiți și obligați să reacționăm, să acordăm ajutor și suport celor care au nevoie mai mult ca niciodată. Și eu vreau să vă mulțumesc foarte mult tuturor care ați fost implicați în acest proces foarte complicat, și zile, și nopți, și pe frig. Mulțumim tuturor și eu consider că este un lucru normal pe care orice om ar trebui să-l facă într-o situație complicată, când altcineva se află într-o situație complicată. Și sperăm și ne dorim ca pacea să revină în țara noastră, în Ucraina, la vecinii noștri și aceste lucruri să nu se mai repete niciodată. Mulțumim tuturor.
Domnul Pavaloi, vă rog, procesul educațional cum are loc? Dacă aveți informații, ceva specific.
Andrei Pavaloi: Domnule viceprimar, stimați colegi, bună ziua! În weekendul care a trecut au avut loc la fel evenimente sportive ca și în perioada anterioară, respectiv sâmbătă și duminică au continuat meciurile în cadrul Cupei de Iarnă la fotbal, Chișinăul de Seară. Menționez faptul că acest lucru va fi până în data de 7 martie, iar în cadrul acestui eveniment sportiv participă 85 de echipe.
La fel, vreau să menționez faptul că colegii din cadrul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport sunt parte a proiectului inițiat de către Primăria municipiului Chișinău, împreună cu Muzeul de Istorie a orașului Chișinău, concursul "Patrimoniul din cartier surprins prin obiectivul gadgetului tău". Acest concurs se desfășoară în perioada 10 februarie - 10 aprilie, iar pe data de 18 aprilie va fi gala laureaților, unde vor fi premiați autorii celor mai bune lucrări.
La fel, vreau să menționez faptul că pe parcursul săptămânii am monitorizat activitatea în instituțiile educaționale, în cele 151 de instituții de învățământ primar și secundar, dar și cele 155 de grădinițe, din ele 128 fiind din oraș și 27 din suburbii. Respectiv, au fost făcute vizite în cadrul instituțiilor pentru monitorizarea grupelor cu program prelungit. Reiterez că aceste grupe funcționează în 113 instituții, din ele 1076, 1030 de grupe fiind cu durata de trei ore și 46 de grupe fiind cu durata de șase ore.
În săptămâna de referință, la fel, am avut o ședință cu directorii instituțiilor preșcolare, unde am discutat mai multe subiecte: ceea ce ține de îmbunătățirea calității educației timpurii în instituții, organizarea alimentației, normele de personal pentru instituțiile preșcolare și alte subiecte ce țin de modul de funcționare a acestor instituții.
La fel, în săptămâna de referință s-au desfășurat olimpiadele școlare la discipline. Pentru weekendul din 22-23 februarie s-au desfășurat olimpiadele la educație tehnologică în cele cinci sectoare. Iar până la ziua de astăzi au avut loc olimpiade în, la 21 de discipline școlare, la care au participat peste 7500 de elevi.
În ceea ce privește încadrarea copiilor cu statut de refugiat, vreau să menționez faptul că la ziua de astăzi avem 1911 copii încadrați în instituțiile educaționale municipale. Din ei, 1455 de copii încadrați în 50 de școli și 456 de copii încadrați în 65 de grădinițe.
Raport finalizat. Dacă sunt întrebări, răspundem suplimentar.
Ilie Ceban: Mulțumesc, domnul Pavaloi. Domnul Bolocan, vă rog.
Vladimir Bolocan: Bună ziua, domnule viceprimar! Bună ziua, stimați colegi! Săptămâna trecută, în jur de 4200 de persoane au beneficiat de servicii și prestații sociale acordate de către Direcțiile de Asistență Socială. 2790 de intervenții realizate la domiciliu prin intermediul echipei mobile și lucrătorilor sociali, iar alte 300 de persoane au beneficiat de serviciile centrelor sociale din subordine. În special, vreau să vă comunic că săptămâna trecută au fost identificate 20 de persoane în, de stradă și dintre aceste persoane, toate au fost cazate în cadrul Centrului de Găzduire. Mai mult ca atât, ca o completare, au fost integrate în comunitate șase persoane și dintre aceste șase persoane, trei persoane au fost angajate în câmpul muncii.
În ceea ce privește situația din spitalele și instituțiile medicale din municipiul Chișinău, după cum am atenționat săptămâna trecută, ne așteptam la o creștere pentru infecțiile respiratorii acute, mai ales că în prezent bântuie virusul gripei. În 56 de cazuri este vorba de gripă de tip B, în 56% de cazuri, iar în ușor sub 30% este vorba de virusul gripal de tip A. O provocare foarte mare a fost în săptămâna trecută faptul că nu atât de mult au crescut însuși îmbolnăvirile, în jur de 14% a fost creșterea, cât au crescut internările. Internările au crescut cu până la 50% din cazuri. Este un lucru care puțin a pus presiune pe disponibilitatea paturilor în instituțiile medicale, dar la moment suntem la cote maxime conectate. Totodată, la necesitate, evident că se vor conecta și alte instituții de profil, inclusiv cu statut republican, pentru a prelua la necesitate pacienții. La moment suntem, situația este sub control. Dintre lucruri așa mai specifice, mai deosebite, s-a determinat o infecție meningococică la un adult și ceea ce comunicam săptămâna trecută, la al doilea copil din familia în care a fost depistată rujeola, de asemenea a fost confirmată rujeola. Ambii copii sunt în afara oricărui pericol, dar amintim încă o dată și îndemnăm populația să nu uite să se vaccineze împotriva la toate maladiile care pot fi prevenite prin vaccinare.
Cam atât. Dacă sunt întrebări, voi răspunde.
Ilie Ceban: Mulțumesc, domnul Bolocan. Domnul Ciornîi, vă rog.
Dorin Ciornîi: Domnule viceprimar, stimați colegi, Direcția Generală Mobilitate Urbană vă informează că în perioada 17-23 februarie, în cadrul lucrărilor de întreținere a infrastructurii municipale, au fost realizate diverse intervenții de către întreprinderile din gestiune. Astfel, Întreprinderea Municipală Regia "Exdrupo" a remediat porțiunile deteriorate pe drumurile publice prin plombări cu beton asfaltic rece pe aproximativ 60 de străzi. Ținem să menționăm că această tehnologie se folosește ca măsură provizorie și astfel asigurând o circulație sigură și confortabilă. De asemenea, a fost întreținut sistemul pluvial, fiind realizate 225 de intervenții de curățare. Primordial s-a lucrat pe străzile Calea Ieșilor, Liviu Deleanu, Nicolae Costin, Otovasca și altele.
Totodată, străzile capitalei au fost salubrizate atât mecanic, cât și manual, fiind efectuate 64 de curse de evacuare a deșeurilor. La fel, au fost curățate mai multe pasaje subterane. Pentru îmbunătățirea siguranței rutiere, au fost montate 80 de indicatoare noi, iar altele 70 au fost reparate.
La sistemul de iluminat public, Întreprinderea Municipală "Lumteh" a realizat mai multe intervenții, dintre care înlocuirea a 150 de corpuri de iluminat și reparația altor 140, revizia a 57 de cutii cu cleme și revizia a 10 km de linii electrice aeriene.
Întreprinderile municipale de transport public au deservit călătorii la capacitate deplină, asigurând emiterea zilnică a 332 de troleibuze și a 152 de autobuze. De asemenea, au fost realizate lucrări de întreținere a rețelei de contact și a stațiilor de tracțiune. Raport finalizat.
Ilie Ceban: Mulțumesc, domnul Ciornîi. Când suntem gata cu regulamentul de parcare?
Dorin Ciornîi: Domnule viceprimar, ceea ce ține sau referitor la regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor publice, țin să vă informez că acesta se află în etapa de ajustare conform recomandărilor expertizelor juridice. Ulterior, acesta va fi prezentat spre avizare secției juridice a primăriei și înaintat Consiliului Municipal pentru aprobare.
Ilie Ceban: Avizele le-ați primit la minister?
Dorin Ciornîi: În paralel, da, da, da. În paralel se așteaptă avizul anticorupție în urma solicitării din partea Direcției Generale Mobilitate Urbană. Acesta a fost depus în luna decembrie.
Ilie Ceban: Am înțeles. Mulțumesc. Domnul Moroi, Direcția Poliție, vă rog.
Andrei Moroi: Bună ziua! Vă aduc la cunoștință sinteza operativă a municipiului Chișinău pentru perioada săptămânii precedente. Au fost înregistrate 198 sesizări despre infracțiuni, dintre care în 144 au fost identificați autorii. Totodată, au fost descoperite 24 crime anterior comise. Au fost stabilite 58 persoane anunțate în căutare, dintre care 42 urmărire penală și 16 debitori de stat.
Echipele mobile de reacționare operativă au intervenit la 1211 apeluri de urgență parvenite în adresa poliției capitalei prin intermediul Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență. Au fost întocmite 1471 procese verbale contravenționale, fiind aplicate amenzi în sumă de 981.000, achitate 110.000. Pe parcursul săptămânii precedente s-au desfășurat în municipiul Chișinău 14 evenimente publice la care poliția a asigurat ordinea publică.
La capitolul situației accidentale în municipiul Chișinău, pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 256 accidente rutiere, dintre care șase accidente de circulație soldate cu șase persoane traumatizate, altele 250 fiind cu pagubă materială. Cu implicarea pietonilor s-au produs două accidente rutiere în care două persoane au fost traumatizate. Informația finalizată. Mulțumesc.
Ilie Ceban: Mulțumesc frumos. Domnul Melnic, Direcția Situații Excepționale.
Oleg Melnic: Bună ziua! În perioada vizată avem înregistrate 86 de intervenții, dintre care pe parcursul de o săptămână avem 11 incendii. La începutul anului avem înregistrate 52 de incendii. Păreri de rău, la începutul anului în municipiul Chișinău avem înregistrate patru cazuri de deces. Săptămâna trecută avem un caz deces înregistrat în urma incendiilor.
În urma incendiilor au fost salvate 37 de persoane. În continuare se petrec măsuri de prevenție în sectorul locativ, de a evita cazurile de incendii și totodată se trec măsuri de prevenție la bazinele acvatice din municipiul Chișinău. Au fost instruite 213 persoane, dintre care 25 de copii și au fost semnate 177 de planuri. Raport finalizat.
Ilie Ceban: Mulțumesc foarte mult. Voiam și acest lucru să-l abordăm. Domnul Gârbu, alți colegi, săptămâna curentă avem prognozate temperaturi pozitive, ceea ce va duce la, stratul de gheață va fi mai subțire și există pericolul, există pericol. De aceea, vă rugăm foarte mult să fim prudenți, să prevenim, să facem diferite măsuri, pentru că chiar ieri am văzut, în unele parcuri erau mai multe persoane și am văzut și colaboratorii de la stația de salvare care, care au intervenit. Însă trebuie să fim prompți în acest sens.
La fel, reieșind din prognoza pozitivă a temperaturilor, rog toate serviciile, planificați procesul de salubrizare în oraș, trotuarele, carosabilul, toate utilajele le pregătiți pentru intervenție. Avem foarte mult praf și acum vom avea și rafale de vânt și tot praful ăsta va fi în, îl respirăm noi, locuitorii. Deci vă rugăm foarte mult, planificați pentru săptămâna curentă să intervenim masiv pe toate străzile orașului. Mulțumesc.
Stimați media, dacă aveți întrebări.
Jurnalistă: Bună dimineața, domnule Ilie Ceban! Să ne spuneți ce se întâmplă acum cu reabilitarea străzii 31 August, care acum s-a transformat în spațiu de parcare. Ministrul Culturii spune că așteaptă proiectul de un an și nu a fost prezentat de primărie.
Ilie Ceban: Ministrul Culturii așteaptă proiectul de un an? Noi am avut, cred că în toamna anului 2024 am avut ultima ședință cu, inclusiv cu domnul ministru, unde au fost cu, Chișinău Proiect, proiectanții care au lucrat la acest proiect. S-au, s-a convenit la anumite acțiuni ce urmează a fi întreprinse. Proiectul a fost prezentat de către Chișinău Proiect, însă această comisie a monumentelor istorice nu se grăbește să, să examineze și să primim aviz la proiect. Deci atunci când avem avizul la proiect, se proiectează, se lansează licitație și mai departe. Deci sunt procese, însă probabil domnul ministru ar trebui să vadă că comisia nu, nu funcționează și nici nu pune pe ordinea de zi proiectul nostru. Deci fără avizul ministerului noi nu vom putea trece la reabilitarea acestei străzi.
Jurnalistă: Când va fi gata proiectul bugetului pentru acest an și de ce reprezentanții primăriei nu merg la ședințele CMC convocate de PAS?
Ilie Ceban: Ședințele CMC se convoacă de către primarul general, nu de către o fracțiune. Alte întrebări?
Jurnalistă: Nu.
Ilie Ceban: Mulțumesc.
Jurnalistă: Bună ziua! O întrebare către domnul Bolocan. Să ne precizați, vă rog, numărul concret al bolilor infecțioase înregistrate săptămâna trecută și cu cât această cifră este în creștere față de acum două săptămâni.
Vladimir Bolocan: Bine, probabil vă interesează mai mult bolile respiratorii acute.
Jurnalistă: Da.
Vladimir Bolocan: Pentru că dacă la boli infecțioase, atunci e o cifră mai mare. Dacă să ne referim la, cum știți, deschis raportul de la ANSP. Dacă să ne referim curat la bolile, infecții acute respiratorii, în săptămâna de raportare au fost 4177 de cazuri raportate. Deci în comparație cu săptămâna trecută, noi avem o creștere de 14%.
Ilie Ceban: Alte întrebări? Nu aveți? Mulțumim foarte mult și o săptămână cât mai reușită!