PrimariaMea
(Transcriere) Ședința primăriei din 10 februarie 2025 Image
13 feb. 2025

(Transcriere) Ședința primăriei din 10 februarie 2025


Ordinea de zi a ședinței:

1. Informație cu privire la desfășurarea procesului educațional în semestrul II al anului de studii 2024-2025, în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport

2. Informație cu privire la situația din domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău.
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială

3. Informație cu privire la întreținerea gospodăriei drumurilor în sezonul rece 2024-2025.
Raportor: Dorin Ciornîi, șef interimar al Direcției generale mobilitate urbană

4. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Moroi, șef Secție securitate publică, Direcția de Poliție mun. Chișinău

5. Raport privind situațiile excepționale în municipiul Chișinău.
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției Situații Excepționale a  mun. Chișinău


Transcriere:

Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități

Ilie Ceban: Asupra procesului educațional și alte informații relevante.

 

Andrei Pavaloi: Domnule viceprimar, stimați colegi, bună ziua! În săptămâna de referință, vreau să menționez următoarele fapte: în municipiul Chișinău, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a avut mai multe activități pe segmentul sportiv. Astfel, așa cum ziceam și la ședința anterioară, are loc Cupa de Iarnă la fotbal, Chișinăul de Seară, care va avea loc până pe data de 7 martie. În cadrul acestei Cupe de Iarnă, participă 85 de echipe și peste 1670 de persoane. La fel, a avut loc Campionatul municipiului Chișinău la șah, juniori, în perioada 31 ianuarie - 9 februarie. La care au participat sportivi cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani. Competițiile desfășurându-se în zilele de sâmbătă și duminică, fiind participanți 110 sportivi.

La fel, în săptămâna de referință, am dat startul la trei programe municipale pentru granturi. Primul fiind dedicat organizațiilor de tineret din municipiul Chișinău, cu cinci priorități esențiale: voluntariat și participarea tinerilor, incluziunea tinerilor, promovarea unui mod sănătos de viață, dezvoltarea personală a tinerilor și mentorat și suport pentru tineri. Valoarea totală a grantului este de 2,5 milioane lei. Al doilea program de granturi este pentru grupuri de inițiativă din municipiul Chișinău, având aceleași priorități. Și al treilea program este consacrat consiliilor elevilor din municipiul Chișinău, având la bază trei priorități: dezvoltarea organelor de autoguvernanță, participare și democrație, promovarea unui stil sănătos de viață, dezvoltarea personală a tinerilor și deprinderi de viață.

La fel, în săptămâna de referință, s-a desfășurat concursul Municipal Pedagogul Anului, unde au participat mai mulți candidați, în final ieșind nouă concurenți. Vreau să menționez faptul că Primăria municipiului Chișinău acordă pentru locul întâi 50.000 de lei, pentru locul doi 25.000 de lei, și pentru locul trei 15.000 de lei.

La fel, suntem în plină desfășurare a olimpiadelor școlare, ediția 2025. În perioada 11 ianuarie - 22 februarie, vor avea loc etapele de sector la 15 discipline școlare, iar în perioada 1 februarie - 6 aprilie, etapa municipală. Unde se vor desfășura olimpiadele după testele unice elaborate de Consiliul Olimpic Republican la 14 discipline școlare.

Cu referire la încadrarea copiilor cu statut de refugiat, vreau să menționez faptul că la ziua de astăzi avem cu patru elevi mai mulți, comparativ cu săptămâna anterioară. În total, fiind încadrați 1908 copii în instituțiile atât școlare, cât și de educație preșcolară.

Raport finalizat. Dacă sunt întrebări suplimentare, raportăm.

 

Ilie Ceban: Sunt întrebări, doamna președinte? Nu sunt întrebări. Mulțumesc, domnul Pavaloi. Domnul Bolocan, vă rog.

 

Vladimir Bolocan: Bună ziua, domnule viceprimar, stimați colegi! Săptămâna trecută au fost mai multe evenimente organizate de către Direcția Generală Asistență Medicală și Socială împreună cu Primăria municipiului Chișinău.

În primul rând, vreau să aduc felicitări tuturor stomatologilor cu ocazia Zilei Internaționale a Stomatologului, care a fost ieri. Și cu această ocazie, pe data de 8 februarie, a fost organizat în cadrul Centrului Stomatologic Municipal pentru Copii o competiție de șah. Între copiii care au beneficiat de serviciile stomatologice ale centrului. La această competiție au participat în jur de 30 de participanți. Au fost decernate diplome și medalii pentru trei categorii diferite de vârstă. Și ne-am propus ca pentru anul viitor să organizăm inclusiv și a doua ediție. De aici, împreună cu Direcția Educație, vom coordona să organizăm un eveniment frumos, pentru că este o tradiție frumoasă de a crea programe de alternativă pentru toți copiii și tinerii din municipiul Chișinău. Ca să aibă alternative sănătoase și să aibă de unde găsi ocupații care să ocupe timpul, care ar putea să-l dedice altor activități care nu sunt cele mai sănătoase. Ori tentațiile în zilele noastre sunt destul de mari. Totodată, vreau să informez despre faptul că în cadrul direcțiilor sectoriale de asistență socială, săptămâna trecută au beneficiat de asistență socială 4700 de cetățeni ai municipiului Chișinău.

Centrul de găzduire a reușit săptămâna trecută să reintegreze social cinci persoane, două persoane fiind reintegrate în comunitate, trei persoane în familiile din care au venit. Totodată, ne-a reușit să contribuim la angajarea a doi beneficiari din cadrul Centrului de Găzduire. Un lucru foarte important este nu doar integrarea socială, dar și reușirea de încadrare în câmpul muncii. Un lucru care ni l-am propus să-l realizăm în maxim, cu maximă responsabilitate, inclusiv și în 2025.

Și nu în ultimul rând, datorită faptului totuși că suntem într-o perioadă, după cum a declarat inclusiv și Ministrul Sănătății din România și alte ministere de profil din alte țări, este unul dintre cele mai grele sezoane pentru infecții respiratorii acute cauzate de către gripă. Am avut, de asemenea, și internări în cadrul a beneficiarilor Centrului de Găzduire, în cadrul instituțiilor de sănătate municipale. Totodată, vreau să atenționez despre faptul că, într-adevăr, se atestă o dinamică destul de avansată în ceea ce privește îmbolnăvirile cu infecții respiratorii acute ale căilor respiratorii.

Și nu în ultimul rând, dinamica este una destul de galopantă. Dar în acest context, ne propunem ca să, în următoarea perioadă, să reevaluăm zilnic disponibilitatea paturilor. Și nu în ultimul rând, să vedem în cazul în care va fi nevoie să reprofilăm și alte paturi din alte profiluri pentru a acorda asistență, anume pentru cazurile grave.

Totodată, am primit o notă informativă cu privire la confirmarea a două cazuri de meningită, de infecție meningococică, la doi copii care sunt internați în Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii. Analizele de laborator a lichidului cefalorahidian au confirmat prezența Neisseria meningitidis. Copiii sunt în stare gravă, dar stabilă. Se depun toate eforturile pentru a acorda asistența necesară și, evident, pentru a micșora riscurile de asociate acestei boli cu însănătoșirea ulterioară a copiilor.

Totodată, săptămâna aceasta va fi lansată procedura de discuții cu toate centrele medicale care prestează servicii de fertilizare in vitro. Pentru ca ulterior să fie semnate acordurile pentru anul 2025, ca începând cu data de 1 martie 2025 să relansăm, pentru anul acesta, programul de fertilizare in vitro.

Pentru ca să continue buna practică pe care am avut-o în anii precedenți. Date generale, vreau să vă spun că anul trecut, în cadrul comisiei, au fost aprobate 89 de dosare pentru programul municipal de fertilizare in vitro. Dintre care 79 dosare deja au fost, sau cupluri, deja au fost incluse în program și au beneficiat de serviciile respective.

Alte date statistice, dacă sunt interesate pentru presă, le vom prezenta și le vom publica, inclusiv pe sursele noastre media. Totodată, pregătim raportul final cu privire la rezultatele programului pentru anii precedenți, în care programul și-a avut activitatea.

Împreună cu Direcția Poliție, anul, săptămâna trecută, am avut o discuție în privi, cu privire la o practică frauduloasă care este inclusiv și în municipiul Chișinău, cu acea schemă de șirețlic cu ruda implicată în accident. Prin, pe această cale, săptămâna aceasta, începând cu ziua de mâine, vom începe să distribuim materiale informative prin toate direcțiile de asistență socială și prin policlinicile din subordinea Direcției Generale de Asistență Medicală și Socială. Vom veni cu mai multe mesaje în această direcție pentru a preîntâmpina populația despre faptul că astfel de apeluri nu sunt altceva decât o escrocherie și să fie foarte atenți.

Totodată, rugăm media să se conecteze în cel mai responsabil mod pentru a reflecta acest fenomen tragic pentru societatea noastră. Ori în această perioadă de criză avansată, mai și sunt persoane cu responsabilitate socială redusă, care încearcă să profite de starea de rău a oamenilor și să le cauzeze pagube materiale și mai grave, și mai complicate.

Cam atât am vrut să raportez, domnule viceprimar. Dacă sunt întrebări, răspund.

 

Ilie Ceban: Mulțumesc, domnul Bolocan. Domnul Ciornîi, vă rog.

 

Dorin Ciornîi: Domnule viceprimar, stimați colegi, Direcția Generală Mobilitate Urbană vă informează că în perioada 3-9 februarie, de către întreprinderile din cadrul direcției au fost executate un șir de lucrări și acțiuni de întreținere a infrastructurii municipale. Astfel, întreprinderea municipală Regia Exdrupo a intervenit pentru lichidarea situației de avariere prin plombări cu asfalt rece în peste 30 de locații, astfel executând aproape aproximativ 180 de m².

Totodată, a fost curățată canalizarea pluvială și fiind efectuate peste 140 de intervenții. La fel, în scopul îmbunătățirii siguranței rutiere, au fost montate peste 99, peste 100 de indicatoare rutiere și altele 80 reparate.

De către Întreprinderea Municipală Lumteh au fost montați aproximativ 290 de m de cablu nou și s-a intervenit la 180 de corpuri de iluminat.

Transportul public a activat în capacitate deplină. Astfel, au fost emise la traseu 332 de troleibuze și peste 150 de autobuze. Raport finalizat, mulțumesc.

 

Ilie Ceban: Mulțumesc, domnul Ciornîi. Domnul Moroi Andrei nu este, de la poliție. Domnul Melnic, vă rog, situații excepționale.

 

Oleg Melnic: Bună ziua. În perioada vizată avem înregistrate 60 de intervenții, dintre care 13 incendii. Sectorul Botanica - 6, sectorul Ciocana - 2, sectorul Râșcani - 5 incendii. Păreri de rău, în sectorul Botanica, în urma incendiului avem o persoană care a decedat. De la începutul anului până în prezent avem 37 de incendii. În continuare se întreprind măsuri de prevenire la bazinele acvatice și în sectorul locativ. În perioada vizată au fost evaluate 125 de case și instruiți 253 de cetățeni. Raportul este prezentat.

 

Ilie Ceban: Mulțumesc foarte mult. Mass-media, vă rog, dacă sunt întrebări.

 

Jurnalist: Bună dimineața, Nicolae Boico, TVR Moldova. Domnule viceprimar, aș fi preferat, de fapt, să-i adresez această întrebare primarului general, dar, dat fiind faptul că dumnealui lipsește, o să încerc să găsesc răspunsul de la cei prezenți, fie de la dumneavoastră, fie de la cei care sunt în sală.

Referitor la șantierul de construcție de pe locul fostului cinematograf Gaudeamus, aflăm că zilele trecute acolo au început, au fost reluate lucrări, lucrările. Se fac careva lucrări. Vreau să ne spuneți ce mai exact se va construi în acel loc și dacă mai este valabilă promisiunea primarului general din 2020, care dădea asigurări că în acel loc nu vor fi construite blocuri locative cu 15 etaje și se vor ridica construcții sociale. Vă mulțumesc.

 

Ilie Ceban: Mulțumesc foarte mult. O să vă răspund eu. Într-adevăr, am eliberat acte permisive pentru această locație. Este, pornim de la aceea că este, terenul și construcția este proprietate privată de mulți ani. Anterior au fost tentative a foștilor proprietari să modifice zona și să o transforme în, într-o zonă pentru construcția blocurilor. În 2020, acest lucru a fost stopat. Astăzi și în momentul actual este o zonă C3, care presupune construcția complex sau a unor construcții multifuncționale, social-comercial.

Așa a fost solicitată eliberarea actelor permisive și așa și am, au fost eliberate. Deci, au fost eliberate acte permisive pentru construcția unui complex multifuncțional. Deci, nu va fi un bloc locativ. Și promisiunea este în continuare respectată.

 

Jurnalist: Mai exact, câte etaje vor fi acolo și ce presupune acest bloc multifuncțional? Vor fi apartamente, vor fi spații comerciale?

 

Ilie Ceban: Încă o dată, repet, nu vor fi blocuri locative. Deci, dacă este comercial, atunci trebuie să fie comercial, social, administrativ, altele decât locativ. 

 

Jurnalist: Câte nivele vor fi?

 

Ilie Ceban: Păi, au fost în conformitate cu normativele pentru zona dată, cu număr de parcări corespunzător zonei și corespunzător complexului respectiv. Deci, tot conform normativelor în vigoare. Și dacă vă uitați sau reacționați unor comentarii destul de vicioase, aș spune eu, și manipulatorii, precum că ar fi blocuri locative, ar fi bine mai întâi să ne informăm din surse sigure și ulterior să facem aceste comentarii.

 

Jurnalist: De asta și vreau să aflu câte etaje vor fi acolo, din prima sursă.

 

Ilie Ceban: Până la 15 etaje, așa cum, cum sunt în…

 

Jurnalist: Și pentru acea zonă este ok ca să fie ridicate blocuri cu 15 nivele, ținând cont de planul urbanistic din zona…

 

Ilie Ceban: Zona respectivă prevede și se încadrează în limitele normelor pentru zona dată.

 

Jurnalist: O altă întrebare ține de situația epidemiologică în oraș. Dacă puteți, dacă aveți careva date statistice, câte cazuri de infecții respiratorii s-au înregistrat anul trecut, săptămâna trecută, câte internări au avut loc și care e situația cu locurile în spitale? Vă mulțumesc.

 

Vladmir Bolocan: Bine, după cum am spus, situația cu locurile în spitale este una bună. Dacă vă referiți la cifre, pentru că probabil asta vă doriți, deci săptămâna, în săptămâna patru au fost 2436 de cazuri, în săptămâna de raportare 3733 de cazuri. Dar astea sunt adresările totale. Slavă Domnului, nu toate cazurile sunt pasibile internării, adică majoritatea sunt în tratament la domiciliu cu buletin medical, cu certificate, adică sunt cazuri ușoare. Și ne bucurăm foarte mult că societatea, fiind responsabilă, se adresează deja mai timpuriu. Întrucât totuși sunt multe cazuri, anume din această cauză paturile sunt ocupate, dar nici într-un caz suprasolicitate. Pentru că în cazul în care va fi suprasolicitare, atunci vom veni cu demersul la Ministerul Sănătății, fie pentru a activa alte paturi în alte instituții, sau vom face demersurile necesare pentru a reprofila unele paturi din spitale pentru a acorda asistența medicală necesară.

 

Ilie Ceban: Alte întrebări? Nu mai sunt întrebări? Mulțumesc foarte mult tuturor. Colegi, preturii, Exdrupo, Spații Verzi, Direcția Mobilitate, rog în ședință. Mulțumesc.



 


Distribuie