PrimariaMea
Petiție: cerem suspendarea autorizației de construcție a unei clădiri de 16 niveluri în locul cinematografului Gaudeamus Image
12 feb. 2025

Petiție: cerem suspendarea autorizației de construcție a unei clădiri de 16 niveluri în locul cinematografului Gaudeamus

 

Către: Primăria Municipiului Chișinău 

În copie: Ministerul Culturii al RM

Agenția Proprietății Publice al RM

Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică

 

 

În atenția Domnului Primar Ion Ceban și a Direcţiei Generale Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare,

Subsemnații, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și cetățeni și cetățene ai municipiului Chișinău, ne exprimăm îngrijorarea și protestul față de emiterea autorizației de construcție nr. AC-0001683 din 03.02.2025, care permite edificarea unui complex multifuncțional de 16 niveluri pe terenul fostului cinematograf Gaudeamus, din contul demolării construcției existente, situate în mun. Chișinău, str. Vasile Alecsandri, nr.4.

Considerăm că decizia de emitere a autorizației de construcție este inacceptabilă și ilegală din următoarele considerente:

  1. Încălcarea Regulamentului Local de Urbanism/ Planul Urbanistic Zonal
     
    • Prin Decizia Consiliului municipal Chișinău (în continuare CMC) nr. 15/3 din 31.08.2020 a fost anulată Decizia CMC nr. 9/21-5 din 16.01.2019, care modifică codul zonei din ,,C3” (zonă comercială) în ,,R7” (zonă rezidențială cu densitate medie). Astfel, terenul din mun. Chișinău, str. Vasile Alecsandri, nr. 4 a rămas sub codul „C3” (zonă comercială).
       
    • Autorizația eliberată, nu respectă prevederile zonei ,,C3”, care nu permite construcția locuințelor colective și nici etajarea excesivă de tip (4S+P+15). Potrivit Regulamentului Local de Urbanism, codul ,,C3” presupune zone comerciale care se dispun în afara zonelor de afaceri din zona centrală. Codul ,,C3” cuprinde magazine generale, teatre, etc. în construcţii independente. Nu sunt permise funcţiuni de tip servicii de reparaţii şi/sau de întreținerea locuinţelor.
       
    • Zona C3 permite un coeficient de utilizare a teritoriului (CUT) egal cu 1, ceea ce presupune ca suprafața construită desfășurată a imobilui, nu trebuie să depășească suprafața terenului în raport de 1:1. În contextul în care se propune construcția unui imobil de 16 niveluri deasupra solului, este evident că indicele CUT ar urma să fie încălcat.
       
  2. Încălcarea angajamentelor publice și a sarcinilor puse de CMC
     
    • În 2020, Primarul Ion Ceban a promis public că nu va permite construcția unor blocuri de locuit în această zonă și că terenul va fi utilizat exclusiv pentru edificii sociale. Totuși, contrar acestor declarații, autorizația de construcție recent emisă permite construirea unui complex multifuncțional de 15 etaje (4S+P+15E).
       
    • Prin aceeași Decizie CMC nr.15/3 din 31.08.2020: „s-a pus în sarcina primarului general al municipiului Chișinău, dl Ion Ceban și Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, elaborarea Planului Urbanistic Zonal, în vederea schimbării codului de reglementare urbanistică din ,,C3-c” în ,,S”, pentru terenul cu numărul cadastral 0100208.218 din str. V. Alecsandri, 4”. Precizăm că zonele cu reglementare urbanistică ,,S” sunt acceptate pentru un tip de folosire a terenului a cărui caracteristică nu permite clasificarea în zone de locuire, comerciale, ori industriale. Scopul desemnării unei astfel de zone este acela de a permite un anumit tip de funcţiune în unele zone, dar fără ca aceasta să devină regulă pentru toate zonele de acelaşi tip (lista zonelor speciale cuprinde: aeroporturi (clădiri şi piste), biserici, mănăstiri, instituţii de educaţie, instituţii de sănătate, instituţii de justiţie, clădiri folosite de organizaţii aparţinând administraţiei publice, clădiri publice în scop recreativ şi cultural, cimitire, utilităţi publice şi servicii).
       
  3. Impactul negativ asupra infrastructurii și calității vieții
     
    • Strada Pan Halippa și zona adiacentă suferă deja de ambuteiaje severe în orele de vârf, iar un proiect de o asemenea amploare va agrava situația traficului.
       
    • Infrastructura socială (grădinițe, școli, servicii medicale) nu poate absorbi un număr sporit de locuitori fără un plan urbanistic bine fundamentat.
       
    • Proiectul propus va afecta negativ calitatea vieții rezidenților din zonă prin creșterea densității urbane fără măsuri compensatorii adecvate.
       
    • Având în vedere deficitul de infrastructură culturală în oraș și în special în acea zonă, prezervarea destinației culturale a acestui spațiu ar contribui considerabil la diversificarea și promovarea accesului la cultură în Chișinău.


Având în vedere aceste argumente, solicităm:

1) Suspendarea imediată a autorizației de construcție nr. AC-0001683 și stoparea lucrărilor pe terenul fostului cinematograf Gaudeamus.
 

2) O analiză juridică transparentă a modului în care a fost emisă această autorizație, având în vedere incompatibilitatea cu reglementările urbanistice în vigoare și tragerea la răspundere a persoanelor responsabile.
 

3) Organizarea unei dezbateri publice reale, cu implicarea societății civile și a experților independenți, pentru a decide viitorul acestui teren.
 

4) Respectarea angajamentelor asumate de administrația locală privind interzicerea construcțiilor locative în această zonă și promovarea unui proiect care să deservească interesul public.
 

Ne rezervăm dreptul de a întreprinde toate acțiunile legale necesare pentru a preveni această construcție ilegală și pentru a proteja interesele locuitorilor municipiului Chișinău. 


Semnatarii (lista semnatarilor este deschisă, ne puteți scrie pe primariamea@gmail.com să adăugăm numele Dvs. sau al organizației/inițiativei pe care o reprezentanți)

Primăria Mea

Inițiativa civică „Orașul pentru oameni”

AO „Comunități Active pentru Democrație Participativă”

LAOLALTĂ, Asociație Obștească

Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări „Platforma”

Centrul de Politici și Reforme

Centrul de proiecte culturale Arta Azi

A.O. ,,Cetățean Activ”

AO „Părinți Solidari”

Victor Ciobanu, artist

Angelica Frolov

Alianța Biciclete Chișinău 

Ecaterina Pîslari

AO Asociația Tinerilor Artiști „Oberliht”

Alexandrina Garuța

Cristina Jacot

AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă

Asociația Cultural-Educativă EXTRA

Asociația Obștească Salvați Chișinăul

Natalia Sergheev 

Coberman Maxim 

Ludmila Buga
Marius Salcuțan 

Mihail Huzun

Nicolae Tăbăcaru

Alexandru Ceban, student

Jastina Sajin 


 

 

 


 


Distribuie