
Newsletter: Complex rezidențial pe 17 hectare la Ciocana, presupus filaj cu cagule și adio, Gaudeamus
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Start înscrierii pentru clasa I
Procesul de înmatriculare a început luni, 3 martie, cu o lună mai devreme decât în anii precedenți. Prima etapă se desfășoară până pe 30 aprilie și este destinată copiilor care vor împlini șapte ani până la 1 septembrie 2025 și care locuiesc în zona școlii respective. A doua etapă va avea loc între 19 și 30 mai, când vor putea fi înscriși și copiii care împlinesc șapte ani după 1 septembrie sau care nu sunt arondați școlii respective. O a treia etapă de înmatriculare este programată pentru perioada 20-30 august. Potrivit autorităților, numai în prima zi de înscriere au fost depuse 1759 dosare. Înscrierile se fac prin platforma e-scoala.
Crește numărul de infecții respiratorii
Numărul infecțiilor respiratorii acute a crescut semnificativ în ultima săptămână, ajungând la 4517 cazuri, cu 370 mai multe față de perioada anterioară. Aproximativ 52% dintre adulți și 32% dintre copii au avut nevoie de spitalizare. Potrivit șefului Direcției sănătate a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, spitalele municipale activează la capacități maxime, dar situația rămâne sub control. Bolocan a mai declarat că vor propune restricționarea vizitelor la pacienți, pentru a nu răspândi și mai mult infecțiile respiratorii.
Filaj cu cagule la o pretură?
Persoane mascate, echipate cu cagule – asemenea scenarii spune Ion Ceban că s-ar fi întâmplat la o pretură din capitală. Primarul susține că, în așa mod, partidul de la guvernare ar sta cu ochii pe municipalitate. Totuși, acesta nu a venit cu probe care să confirme cele spuse.
„Am impresia că suntem într-un film de acțiune, într-un thriller. Dispunem de acest film în acțiune și nu-l facem public deocamdată.”, a mai spus Ceban.
Cei din PAS au negat acuzațiile și au declarat că acesta „ar fi trebuit să fie intimidat de dezastrul din municipiu, pentru care are tot mai puțin timp.”
Ceban evită din nou să spună dacă podul Mihai Viteazul va fi gata la timp
Cu două luni înainte de termenul limită stabilit de autorități pentru finalizarea reparațiilor la podul Mihai Viteazul – aprilie 2025, Ion Ceban evită să spună dacă lucrările vor fi terminate la timp. Întrebat de jurnaliști, edilul s-a eschivat să ofere un răspuns clar:
„Când vor fi finalizați termenii, vom discuta despre acest subiect. Deja în fiecare săptămână să vorbim despre subiectul dat. Există condiții contractuale, ele sunt foarte specifice.”
Fără a răspunde clar despre propria grădină, Ceban, așa cum ne-a obișnuit, s-a uitat în a altora:
„Ați fost la șoseaua Balcani, să vedeți podul acela care de zece ani de zile se repară? Acela nu vă interesează?”
Potrivit raportului CNA, valoarea contractului a fost majorată de trei ori în decurs de jumătate de an – de la 90 la 110 milioane lei, prin acorduri adiționale. Utilizarea excesivă a acestei practici înseamnă gestionare ineficientă a banilor publici. De câte ori a fost extins termenul limită de dare în exploatarea a podului, citiți în articolul Primăria Mea.
***
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor aici.
Rezumat din CMC
Pentru a cincea săptămână consecutiv, la inițiativa consilierilor PAS, a fost convocată ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC). La fel ca în săptămânile anterioare, ședința nu a fost deliberativă, întrucât s-au înregistrat doar 20 de consilieri. Secretarul CMC, Adrian Talmaci, a declarat că nu a fost informat despre motivele absenței consilierilor care nu s-au prezentat la ședință.
Consilierii PAS au adus în sală portretele colegilor din MAN, alături de pancarte cu mesaje precum:
„Primăria nu este SRL-ul lui Ceban”, „Nu show-uri, vrem buget” și „Ceban, votează bugetul”.
Dumitru Ivanov (PAS) a criticat lipsa colegilor, afirmând:
„Vedem fețele celor care nu vin la muncă de două luni și blochează activitatea a sute de proiecte. Fără prezența lor, nu putem dezbate subiectele importante. Municipiul, la început de martie, încă nu are un buget aprobat.”
Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului, a numit încercarea de organizare a ședinței drept un show politic.
În contextul neaprobării bugetului de către CMC în termenul legal, primăria activează în baza unui buget provizoriu. Acesta prevede venituri de 8,17 miliarde de lei și cheltuieli de 8,75 miliarde de lei și un deficit de 580 de milioane de lei. Și anul trecut Chișinăul a funcționat fără un buget aprobat la timp, acesta fiind adoptat abia în august 2024, în loc de decembrie 2023.
Victor Chironda (Platforma DA) a criticat absența consilierilor municipali, afirmând:
„Ei pur și simplu nu vin, nu se prezintă, iar acest lucru are clar o motivație politică. Prin inacțiunea lor, ei transferă puterea către primarul general, permițându-i să acționeze după bunul plac.”
Chironda a atras atenția asupra unor ilegalități din capitală, susținând că acestea nu se desfășoară doar cu acordul tacit al Primăriei, ci și cu implicarea altor instituții publice, precum INSP, CNA, Procuratura și Cadastru. În acest context, el a menționat cazul construcției ilegale de pe strada Testemițanu 12, unde, deși nu există actele necesare conform legii, recent imobilul a fost totuși înregistrat la Cadastru.
Anetta Dabija (PAS) a semnalat probleme grave legate de dezvoltarea urbană haotică a Chișinăului. Consiliera a atras atenția asupra altor construcții controversate, inclusiv a unui bloc de peste 20 de etaje într-o zonă de case individuale și a proiectelor din cartierul Maria Drăgan, care nu respectă o viziune urbanistică coerentă. Dabija i-a cerut primarului să oprească dezvoltarea necontrolată, să combată construcțiile ilegale și să actualizeze Planul Urbanistic General pentru protejarea patrimoniului orașului.
Mihail Briceag (PAS) a atras atenția asupra problemelor grave legate de transportul public insuficient și aglomerat în zone precum sr. Drumul Viilor, Pietrarilor și Albișoara. El a subliniat că există proiecte pentru noi rute, însă acestea sunt blocate la Primăria Chișinău, acuzând echipa primarului Ion Ceban că prioritizează PR-ul electoral în locul investițiilor esențiale pentru oraș.
***
Video de la ședință aici.
Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.
Alte știri din Chișinău
Cinematograful Gaudeamus, demolat complet pentru a face loc unui complex de 15 etaje
Fostul cinematograf Gaudeamus a fost complet demolat, iar pe teren urmează să apară o clădire de 15 etaje. Ministerul Culturii a explicat că pentru zona respectivă, care este una istorică, este necesar și un aviz din partea ministerului, iar în lipsa lui lucrările s-ar face ilegal. La 4 martie, ministerul a expediat în adresa primăriei Chișinău o cerere prealabilă prin care a solicitat anularea și suspendarea autorizației și a anuțat că, în cazul în care primarul va respinge cererea sau nu va oferi un răspuns în termen de 5 zile lucrătoare, Ministerul Culturii va suspenda autorizația, în baza prevederilor art. 148 alin. (16) din Codul urbanismului și construcțiilor.
Anterior, Primăria Mea și alte organizații ale societății civile au expediat o petiție în adresa Primăriei Chișinău, semnată de peste 500 de locuitori, în care am cerut suspendarea autorizației de construcție. Până în prezent, nu am primit vreun răspuns din partea Primăriei.
În locul cinematografului Gaudeamus, primăria a autorizat construcția unui complex multifuncțional de 15 etaje. Demolarea acestui simbol al orașului a stârnit controverse și nemulțumiri în rândul locuitorilor, care și-au exprimat îngrijorarea față de dispariția patrimoniului cultural și istoric al capitalei și impactul negativ asupra peisajului urban și infrastructurii orașului.
Complex rezidențial pe 17 hectare la Ciocana
În ultima săptămână, portalurile de știri au fost împânzite cu articole comerciale despre „cel mai mare proiect de revitalizare urbană”, care urmează să fie realizat la Ciocana, în apropierea scuarului Maria Drăgan. Construcția însă ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra infrastructurii și calității vieții locuitorilor. Proiectul, care va ocupa 17 hectare, presupune construcția unor blocuri înalte, spații comerciale, birouri și instituții educaționale, ceea ce va duce la o creștere semnificativă a densității populației în zonă, va suprasolicita transportul public și va pune presiune pe rețelele de utilități deja deficitare.
Istoria acestui proiect a început în 2020, când Primăria anunța intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) în zona străzilor Meșterul Manole – Maria Drăgan – Otovasca – Uzinelor. În decembrie 2022, după mai multe scandaluri, Consiliul Municipal a aprobat PUZ-ul. Atunci, consilierii PAS, PL și mai mulți neafiliați s-au opus aprobării și au acuzat colegii de acceptarea unor posibile surse financiare pentru susținerea proiectului. Consilierii PAS au depus un demers la Centrul Național Anticorupție (CNA), iar Cancelaria a contestat în judecată. Motivul invocat a fost faptul că acesta a fost aprobat în lipsa unor avize din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
În martie 2023, CNA declară că 33 de consilieri municipali ar putea fi sancţionaţi contravenţional pentru exces de putere. În iulie, Judecătoria Chișinău constată vinovăția vicepreședintei fracțiunii PSRM, Svetlana Popa, pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, fiind sancționată cu amendă de 3 mii de lei. Cu patru zile mai târziu, fracțiunea PAS din CMC mai depune un denunț la CNA prin care cere atragerea la răspundere contravențională pentru depășirea atribuțiilor de serviciu pe funcționarii care au elaborat și avizat documentația și care au dispus includerea pe ordinea de zi.
Deși PUZ-ul final nu este publicat, planul din 2022 menționa construcția a 38 de blocuri locative cu peste 4500 de apartamente. La ședința la care s-a votat PUZ-ul, prin amendamente, dezvoltatorul a fost obligat să consolideze terenul și să amenajeze scuarul Maria Drăgan, să construiască o grădiniță pentru copii și școală.
Agenda urbană
7 martie – Facem pancarte pentru Marșul Feminist. Locația: Centrul Comunitar 151.
7-9 martie – Expoziția plantelor de colecție. Locația: SunCity.
8 martie – Marșul Feminist. Locația: Centrul Comercial UNIC.
8-9 martie – Cămara Fest. Locația: Parcul Alunelul.
12-15 martie – Moldagrotech Spring. Locația: Moldexpo.
Imaginea săptămânii
Citește pe Primăria Mea
Continuăm să monitorizăm autoritățile locale din Chișinău, Codru și Durlești, să documentăm probleme locale și bune practici și să promovăm implicarea cetățenilor, inclusiv prin voluntariat, în mai multe localități din Moldova. Găsești aici detalii despre Ce am făcut în 2024.
Dacă vrei să susții munca noastră pentru un oraș mai bun, poți redirecționa 2% din impozitul pe venit către Primăria Mea. IDNO-ul Asociației este: 1017620003813. Vezi aici detalii despre procedură.
Contribuția ta, dincolo de suportul financiar, înseamnă că activitatea noastră este relevantă pentru locuitorii orașului.
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.
Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Un oraș bun este un efort comun