
(Transcriere) Ședința primăriei din 3 martie 2025
Ordinea de zi a ședinței:
1. Informație cu privire la începerea vacanței de primăvară în instituțiile de învățământ din Municipiul Chișinău, precum și activitățile destinate elevilor în perioada menționată.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport
2. Informație cu privire la situația din domeniul social și de sănătate la nivelul Municipiului Chișinău.
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială
3. Informație cu privire la întreținerea gospodăriei drumurilor în sezonul rece și intervenția serviciilor în urma precipitaților din ultimele zile.
Raportor: Dorin Ciornîi, șef interimar al Direcției generale mobilitate urbană
4. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Moroi, șef Secție securitate publică, Direcția de Poliție mun. Chișinău
5. Raport privind situațiile excepționale în municipiul Chișinău.
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției Situații Excepționale a mun. Chișinău
Transcriere:
Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități
Ion Ceban: Sunteți cam puțintei azi. Vedeți? Eu la medie m-am referit la... colegii sunt toți, care nu sunt în deplasare. Bun, putem începe? Cred că am vrut să încep cu altceva, dar avem niște informații interesante și vreau să le aduc la cunoștința dumneavoastră. Voi fi foarte succint la un subiect care, după părerea mea, sunt cheltuiți bani publici aiurea, a cetățenilor, pentru a urmări activitatea noastră, cu dumneavoastră. Și vă spun despre ce este vorba.
La noi în vizor, la o instituție municipală, și mai exact la o pretură, au apărut niște acțiuni care au fost surprinse de angajații noștri. Am impresia că suntem într-un film de acțiune, într-un thriller. Când oameni cu cagule intră pe furiș cu o scară în spate. Și pun sau scot ceva, sau cel puțin se cațără undeva pe pereți, exact ca în filmele banditești. Mai și scot acele cagule, atât de profesionist. Dispunem de acest film în acțiune și nu-l facem public deocamdată. Dar asta este cu adevărat o culme. Eu cred că aceste acțiuni au loc anume pentru a intimida colegii noștri. Pentru a încerca să-i sperie în mod intenționat. Noi nu cunoaștem exact sau putem doar să presupunem. Ce faceți voi în această privință. Și la comanda cui umblați. Dar presupun că serviciile speciale, poliția politică are un singur comanditar. Și acest comanditar este guvernarea.
Totodată, cu certitudine, avem informația că tare sunt supărați cei ce conduc și au dat comandă pe anumiți colegi. Să fie luați cu orice preț, cu mascați, și în stilul vechi să fie aplicată, metoda justiției televizate. Asta ar trebui să se întâmple în perioada următoare, mai ales în preajma campaniei electorale. Eu vreau să întreb guvernarea, toate problemele cetățenilor au fost rezolvate? Toate ilegalitățile criminalilor care au delapidat bugetul statului pe achiziții directe și fără licitații? Nu vă mai interesează cumpărarea voturilor și multe alte detalii care se întâmplă? Voi aveți grijă să cheltuiți banii pe urmărirea celor care lucrează în Primăria Municipiului Chișinău. Am mai urmărit cazul Mihalachi și cele zeci de percheziții, ce s-au soldat în instanță finală. Reiterez, scopul de bază este intimidarea oamenilor și denigrarea lor. Lăsați organele de drept, persoanele din sistem să lucreze și să-și facă munca onest și fără comenzi. Mai mult decât atât, vreau să vă spun că au parvenit informații că mulți dintre colegii noștri, au de la două până la cinci santinele, inclusiv filaj cu mașinile, inclusiv filaj cu observații, camere video, tot felul de instrumente de ascultare. Iată așa am ajuns noi în această democrație pro-europeană. Vă transmitem salutări și vă dorim muncă demnă și rodnică.
Domnul Bolocan, vă rog să vă referiți la subiectele legate de sănătate și protecție socială.
Vladimir Bolocan: Bună ziua, domn primar general. Bună ziua, stimați colegi. Săptămâna trecută am înregistrat o creștere. Deci, în total au fost 4517 cazuri de infecții respiratorii acute. Asta este o creștere cu 370 de cazuri vizavi de săptămâna precedentă. Din toate cazurile pentru infecțiile depistate la adulți, până la 52% de cazuri sunt internate, iar ceea ce ține de infecțiile depistate la copii în jur de 32% de cazuri sunt cu internări. La moment activăm la capacități maxime, dar situația este sub control.
Ca exemplu pot aduce anul trecut când încărcarea maximă a fost în luna decembrie, acum, aceeași încărcare maximă este pentru sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie. Paturile sunt ocupate aproape în totalitate, dar monitorizăm în ceea ce privește internările și externările și totodată astăzi vom veni cu o recomandare către instituțiile medicale de asistență medicală primară, cât și pentru cele de asistență medicală spitalizată, și pentru instituțiile spitalicești. Cu un set de recomandări care să fie întreprinse pentru a preveni răspândirea infecției. Mai mult ca atât, acest set de măsuri coincide și cu vacanța de primăvară a copiilor și acest fenomen va ajuta la diminuarea cazurilor de infecții respiratorii acute.
Totodată o spun oficial, deschis de la microfon, vom veni cu recomandare de a restricționa vizitele în cadrul spitalelor, ori la moment în spitale avem foarte multe cazuri de infecții respiratorii și vizitatorii pot fi ei cei care se pot a infecta de aceste infecții respiratorii, și anume pentru a proteja vizitatorii, cetățenii, vom introduce niște restricții în ceea ce privește vizitele în spitale. Totodată, după cum am spus, vom veni și cu un set de recomandări, vom reevalua stocurile de medicamente antivirale și vom reevalua capacitățile staționarelor de zi, ori anumite cazuri de boli pot fi tratate prin asistență la domiciliu sau prin acordarea asistenței specializate în staționarele de zi. Situația este sub control, nu avem la moment nicio problemă de gestionare în ceea ce privește managementul infecțiilor respiratorii acute și a altor boli care, de fapt, sunt cotidiene și zilnice în municipiul Chișinău. Raport încheiat.
Ion Ceban: Mulțumesc mult, domnul director. Eu vreau la fiecare dintre dumneavoastră să vă mulțumesc pentru implicare în activitățile de deszăpezire, salubrizare în această perioadă. Vă rog, domnul viceprimar, în continuare, monitorizare și lichidare a tuturor consecințelor care sunt sau situațiilor care există azi și să ne informați o dată la două zile despre acest lucru. Parcă temperaturile se stabilizează și sperăm să fie bine. Domnul Ciornîi, vă rog frumos, domnul Burdiumov și domnul Gârbu, succint referitor la acest subiect.
Dorin Ciornîi: Domnule primar general, stimați colegi, cu referire la intervențiile de deszăpezire, vă informăm că în contextul precipitațiilor sub formă de ninsoare, Regia Exdrupo a acționat prompt, începând cu seara zilei de sâmbătă, monitorizând starea drumurilor și prevenind depunerea zăpezii pe partea carosabilă. Astfel, în procesul tehnologic au fost antrenate 20 de tehnici de deszăpezire în timpul nopții și 15 unități cu lamă și sărărițe pe timp de zi, curățând zăpada și distribuind material antiderapant pe arterele principale și secundare din oraș și suburbii. Pe traseele transportului public, intervențiile s-au executat repetat, având în vedere precipitațiile continue. în rezultat, pe rutele de suburbii de autobuze și troleibuze s-a circulat în mare parte fără dificultăți.
Ion Ceban: Mulțumesc mult. Domnul Burdiumov.
Ion Burdiumov: Bună ziua, domn primar, stimați colegi. La fel și Întreprinderea Municipală Gestionare Fond Locativ și Prestări Servicii Locative au intervenit în noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 2:00. Am intervenit cu 60 de unități de tehnică dotate cu perie și lamă. Către orele 8:00 dimineața au fost curățate trotuarele. La fel, 70 de persoane au fost implicate la curățarea stațiilor de așteptare și trecerilor de pietoni, trecerilor subterane. După orele 8:00 am fost implicați în pregătirea de centrului monumentului Ștefan cel Mare și perimetrul memorialului pentru petrecerea evenimentului consacrat zilei de 2 martie. După care am mers și am continuat lucrările pe toate sectoarele care le avem în deservire în curțile de bloc și trotuarele și spațiile publice.
Ce ține de săptămâna precedentă pot să raportez că au fost implicate în fiecare zi aproximativ 400 de persoane la salubrizarea orașului. Ca urmare au fost evacuate aproximativ 200 de rute de deșeuri. Săptămâna curentă, urmărind portalurile meteo, vedem că o să avem temperaturi peste 10°. O să procedăm la spălarea trotuarelor, stațiilor de așteptare, conform graficelor aprobate pentru anul 2025. Continuăm.
Ion Ceban: Mulțumesc. Domnul Gîrbu.
Tudor Gîrbu: Bună dimineața, domn primar, bună dimineața, colegi. La fel și Întreprinderea Municipală Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi a antrenat la lucrările de deszăpezire. În ziua de 2 spre 3 martie curent, 11 unități de transport cu lame, perii și sărărițe au fost deszăpezite, sau mai bine spus curățate, toate aleile din parcurile centrale și inclusiv celelalte parcuri din toate sectoarele municipiului Chișinău. Atenție deosebită, cum a vorbit și colegul, a fost către Memorialul Eternitate, unde a avut loc comemorarea celor 33 de ani de la începerea conflictului pe Nistru. Careva situații ieșite din comun n-am avut. La fel, aici am atras atenția și serviciul salvare pe apă la situațiile care pot avea loc în lacurile care se întâmplă în parcurile din municipiul Chișinău, deci la intrarea pe gheață și la cazurile care au avut anterior, săptămâna precedentă. Deci lucrările au fost efectuate, sau mai bine spus întreținute, de către 90 de muncitori cu acele 11 unități de transport. Careva situații ieșite din comun nu au fost depistate. Continuăm și astăzi lucrările de întreținere în toate parcurile. La fel, avem un eveniment în Parcul Șîpca și acolo sunt antrenate persoane și acel utilaj necesar ca să le putem organiza la nivel acelui eveniment planificat pentru ziua de astăzi. Raport încheiat.
Ion Ceban: Mulțumesc mult. Domnul Pavaloi, vacanța.
Andrei Pavaloi: Domn primar general, stimați colegi, bună ziua. Conform planului cadru pentru anul 2024-2025, elevii beneficiază de vacanța de primăvară. Aceasta începe astăzi, 3 martie, și se va încheia pe data de 9 martie 2025, iar elevii vor reveni la ore în data de 10 martie. Vreau să informez faptul că ziua de astăzi, 3 martie, va fi recuperată în ziua de 15 martie.
La fel, vreau să menționez faptul că în perioada săptămânii precedente, atât pe pagina Primăriei Municipiului Chișinău, cât și a Direcției Generale, au fost distribuite mai multe informații cu privire la regulile de siguranță a copiilor în vacanța de primăvară, inclusiv reguli de siguranță acasă, pe stradă sau folosirea internetului, astfel încât pe perioada acestei vacanțe să nu avem anumite situații neplăcute cu implicarea elevilor noștri. La fel, vreau să menționez faptul că pe perioada vacanței vor funcționa în continuare instituțiile extrașcolare și școlile sportive. Pentru această perioadă, colegii noștri au făcut un program separat de programul de bază, astfel ca elevii să poată beneficia de cât mai multe activități extrașcolare în cadrul acestor centre.
La fel, vreau să menționez faptul că, începând cu ziua de astăzi, începe un proces foarte important pentru noi ca și direcție, dar și pentru instituțiile educaționale. Este vorba despre înmatriculare copiilor în clasa întâi, ori planul de înmatriculare în clasa întâi a fost elaborat de către directorii instituțiilor de învățământ, iar prin Consiliul de Administrație al Direcției Generale din data de 26 februarie 2025, acest plan a fost aprobat. Și vreau să informez faptul că pentru anul 2025-2026, am planificat într-un număr de 121 de instituții publice, înmatricularea în cadrul a 343 de clase a întâi cu un număr de 9590 de locuri disponibile pentru elevii care urmează a fi înmatriculați, ori asta ar însemna cu 448 de locuri mai mult comparativ cu anul trecut.
Vreau să menționez faptul că în acest an avem câteva modificări în ceea ce privește înmatricularea în clasa întâi și în primul rând este vorba despre perioada de înmatriculare, ori perioada de înmatriculare a început mult mai devreme comparativ cu anii trecuți. Ea începe astăzi, în data de 3 martie. Anterior era începând cu 1 aprilie. Și vreau să menționez că începând cu ora 8:00 până la ora 9:00 în ziua de astăzi, deja au fost depuse 382 de cereri pe platforma escoala.chisinau.md, iar acest lucru se va întâmpla în prima etapă, perioada 3 martie - 30 aprilie, iar ulterior copiii sau părinții vor primi răspuns dacă copiii au fost acceptați și părinții urmează să depună fizic dosarele în instituțiile respective. Ori în prima etapă vor fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de șapte ani până la data de 1 septembrie 2025 și sunt din districtul instituției respective.
Pentru etapa a doua, care va fi în perioada 19 mai - 30 mai, vor depune și vor fi acceptați copiii care sunt din districtul instituției și împlinesc vârsta de șapte ani până la data de 1 septembrie 2025 și care nu au reușit să facă acest lucru pentru prima etapă. La fel, în limita locurilor disponibile, vor fi acceptați copiii care vor împlini vârsta de șapte ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie sau, în limita locurilor disponibile iarăși, copiii care nu sunt din districtul acelei instituții. în perioada 2-6 iunie se vor desfășura probele de aptitudini pentru instituțiile de învățământ general unde sunt organizate clase cu profil.
La fel, vreau să menționez faptul că și în acest an, în perioada 20-30 august, va avea loc cea de-a treia etapă pentru locurile disponibile în instituții, pentru acei părinți care nu au reușit din varii motive să depună actele în prima sau a doua etapă sau, ca urmare a accesării etapei a doua, nu au reușit să fie admiși în una dintre instituții. Avem toată speranța că și în acest an procesul de înmatriculare în clasa întâi va fi unul lent și unul foarte bine organizat, la fel cum a fost și în anii trecuți. După etapa întâi, așa cum am făcut-o și în anul trecut, vom face o evaluare a instituțiilor unde au fost depuse mai multe solicitări. Vom face anunțuri publice unde vor avea locuri disponibile și în ce instituții vor fi mai multe locuri disponibile. Vom informa părinții care nu au reușit să înmatriculeze copiii în prima etapă și vom găsi soluții astfel încât către 1 septembrie toate solicitările să fie accesate, să fie procesate, iar începând cu 1 septembrie, toți copiii să meargă în clasa întâi. Mersi mult.
Ion Ceban: Mulțumesc mult. Domn director, am o rugăminte, împreună cu Direcția Transport și colegii de la presă, să faceți poate materialele astea cât mai accesibile publicului larg, prin materiale audio.
Andrei Pavaloi: Ok. Noi am făcut și schematic, așa încât părintele să îi fie foarte clar cum are loc procesul respectiv.
Ion Ceban: Nu la... Eu aici aș vrea... Special mă refer la condiții, da? Termenul de depunere, oricum părinții îl cunosc, ei se interesează din timp, dar să știe exact că, uite, ăsta e termenul, astea sunt condițiile, ăștia vin primii, când mai au posibilitatea și tot ce mai departe. Mersi mult. Colegi, de la…
Oleg Melnic: Bună ziua. În perioada vizată avem înregistrate 98 de intervenții, dintre care avem 11 incendii. Cu părere de rău, săptămâna trecută, în urma incendiului avem o persoană care a decedat. De la începutul anului până în prezent avem 61 de incendii înregistrate. Și în urma incendiilor avem cinci persoane decedate. Săptămâna trecută de la înec au fost salvate trei persoane: lacul Ghidighici, parcul La Izvor și la Valea Trandafirilor. În continuare se iau măsuri de prevenție în sectorul locativ și la bazinele acvatice. Raport încheiat.
Ion Ceban: Mulțumesc mult. Eu vă rog foarte mult, împreună cu colegii de la poliție, spații verzi, cei care sunt responsabili de monitorizare, în special în perioada de vacanță, zona bazinelor acvatice și alte zone de risc care sunt pe teritoriul municipiului Chișinău. Copiii sunt copii și să nu avem situații care pot fi neplăcute. Mulțumesc foarte mult. Domnul viceprimar, doamnele viceprimar. Presa.
Jurnalistă: Marina Papuc, One TV. Șoferii se plâng pe faptul că pe porțiunea șoseaua Hâncești, care a început să fie reabilitată, au început să apară gropi. Întrebarea este când va fi așezat un nou strat de asfalt?
Ion Ceban: Domnul Ciornîi, vă rog frumos.
Dorin Ciornîi: Lucrările, conform contractului, au demarat începând cu această săptămână, s-au continuat după perioada rece a anului. Antreprenorul este obligat să remedieze toate gropile apărute pe parcurs. Noi chiar astăzi o să ieșim, o să facem o inventariere și va fi lichidată situația. Dar acolo nu va fi așternut un strat de asfalt, dar va fi restabilit învelișul din beton.
Ion Ceban: Alte întrebări?
Jurnalistă: Anterior ați declarat că lucrările de pe podul Mihai Viteazu se vor încheia până la sfârșitul lunii aprilie. Până la acest termen au rămas mai puțin de două luni. Se încadrează compania contractată în acest termen?
Ion Ceban: Deci când vor fi finalizate, când vor fi finalizați termenii, vom discuta despre acest subiect. Deja în fiecare săptămână să vorbim despre subiectul dat, cred ca…
Jurnalistă: În cazul în care nu se încadrează compania?
Ion Ceban: Nu s-a întâmplat. Ați fost la șoseaua Balcani, să vedeți podul acela care de 10 ani de zile se repară? Acela nu vă interesează? 10 ani de zile se repară un pod! 10! Și dacă vă duceți acum acolo, cred că nu mai găsiți niciun muncitor.
Jurnalistă: Ne referim acum la acest pod. Dacă compania nu se încadrează în acest termen, vor fi aplicate anumite sancțiuni?
Ion Ceban: Există condiții contractuale, ele sunt foarte specifice. Dacă vor apărea informații noi, le vom comunica.
Jurnalistă: Mulțumesc.
Ion Ceban: Alte întrebări?
Jurnalistă: Nu.
Ion Ceban: Atât? Vă doresc o săptămână cât mai reușită și mai frumoasă.