PrimariaMea
Newsletter: Nota de plată pentru Youth Fest și bannerele de pe Viteazul și cum să nu facem risipă alimentară Image
26 sept. 2024

Newsletter: Nota de plată pentru Youth Fest și bannerele de pe Viteazul și cum să nu facem risipă alimentară

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

E sărbătoare și răsună muzica… de 1,5 milioane de lei

Tinerii din capitală au fost sărbătoriți cu fast weekendul trecut. Conform unei postări a jurnaliștilor de la RISE Moldova, autoritățile municipale au alocat 1,5 milioane de lei pentru ca pe scenă să urce artiști precum Smiley, Delia, Lupii lui Calancea, Babasha, Carla's Dreams și The Urs. Totuși, această sumă nu a fost confirmată oficial de autorități. Pentru a justifica cheltuielile de la Youth Fest Chișinău, Ion Ceban a comparat bugetul cu cel alocat de Guvern pentru evenimentele de Ziua Independenței, despre care a spus că a fost mai mare.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. În timpul concertului, un mic incendiu a izbucnit pe scenă din cauza focurilor de artificii, iar două autospeciale de pompieri au intervenit. Primarul Ceban s-a declarat nemulțumit de faptul că vehiculele au intrat prin fața scenei în loc să acceseze partea din spate, pentru a nu fi vizibile.

 

Consecințe de milioane, după ploile de săptămâna trecută

​​Prejudiciul cauzat de ploile torențiale din capitală se estimează la 40 de milioane de lei. Ceban a propus ca o parte din aceste costuri să fie acoperite din fondurile Guvernului și a solicitat ca responsabilii să depună o cerere în acest sens. El a reiterat că inundațiile au fost o consecință firească a precipitațiilor abundente, dar nu rezultatul unei ineficiențe sau lipse a sistemului de scurgere pluvială. Asta deși, la începutul lunii iunie, șeful DGMU, Vitalie Mihalache, declara că:

„1/3 din orașul Chișinău nu are sistem de evacuare a apelor. În acest caz, apele de la ploaie se adună în perimetrul cercului istoric și în albia râului Bîc.”

Între timp, unele zone ale orașului nu și-au revenit complet, chiar și la o săptămână după inundații. De exemplu, anumite porțiuni din parcul Valea Morilor sunt încă mlăștinoase, iar trunchiurile copacilor sunt acoperite de apă. Tudor Gîrbu, directorul interimar de la Spații Verzi, a menționat că a fost instalată o țeavă pentru a evacua apa în lac.

Autoritățile au discutat din nou despre lichidarea consecințelor, nu și soluții pe termen lung. Una dintre acestea este plantarea și îngrijirea adecvată a copacilor și spațiilor verzi. Copacii pot spori cu până la 30% absorbția apei de ploaie. Există numeroase tehnici de folosire a spațiilor verzi pentru a reduce presiunea asupra sistemului de canalizare pluvială: bazine de bio-retenție și filtrare, grădini de ploaie sau canale de colectare. Detalii în articolul CPR.


Peste 30 de mii de copii înscriși în grupele cu program prelungit

185 de grupe cu program prelungit vor fi organizate în 113 instituții de învățământ. Majoritatea vor frecventa grupele cu program de trei ore, iar o altă parte – pe cele de șase ore. Activitatea acestora este finanțată integral din bugetul municipal, însă părinții acoperă 80% din costurile pentru alimentație. La începutul acestui an, autoritățile municipale au anunțat sistarea activității grupelor cu program prelungit, decizie care a generat proteste din partea părinților. În cele din urmă, în această vară, când a fost votat bugetul municipal, consilierii PAS au insistat pe includerea fondurilor necesare pentru reluarea acestor grupe, propunere susținută de majoritatea din CMC.

***

Transmisiunea video și transcrierea discuțiilor aici.


Rezumat din CMC

Marți, 24 septembrie, cu o întârziere de 40 de minute, consilierii municipali au continuat examinarea ordinii de zi aprobată la 12 septembrie. Aceasta conține o sută de proiecte, iar pe 37 dintre acestea consilierii le-au pus în discuție în alte trei zile de ședință. În ședință au fost supuse votului proiecte care țin de adjudecarea la licitație funciară prin vânzare-cumpărare a mai multor terenuri, transmiterea în proprietate privată a unor loturi de pământ, formarea bunurilor imobile și transmiterea în proprietate privată. Ședința continuă joi, 26 septembrie, și poate fi urmărită aici

***

Ordinea de zi aici.
Proiectele de decizie aici
Transmisiunea video din 24 septembrie aici.
Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.


Alte știri din Chișinău

Nota de plată pentru bannerele de la podul Viteazul

În luna august, autoritățile municipale au împânzit podul din str. Mihai Viteazul cu zeci de bannere. Acestea conțineau informații despre starea podului, perioada de reparație etc. Apariția acestora a stârnit un val de reacții. Unii activiști civici au spus că astfel, primăria vrea să-și astupe incompetența și tergiversarea lucrărilor. În septembrie a venit și nota de plată pentru acest „răsfăț” informațional – 139 900 lei. Compania care le-a realizat este SRL Advision-Art. Este aceeași companie care a făcut și panourile cu echipa primăriei (MAN), pe care le vedem în stațiile de așteptare și pentru care s-a plătit 154 400 de mii de lei


Intoxicație alimentară la un liceu din capitală

65 de elevi de la liceul „Aristotel” din capitală, dar și un angajat, au ajuns la spital cu intoxicație. În urma verificărilor făcute la operatorul alimentar, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu a depistat microorganisme patogene.

Vladimir Bolocan, șef adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială a Primăriei municipiului Chișinău, a precizat că în urma investigațiilor de laborator, la copii a fost identificat norovirus și escherichia coli, care pot provoca intoxicații alimentare. Andrei Pavaloi, șef-adjunct la Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport, a menționat că în cazul liceului „Aristotel”, procesul de alimentare este în sarcina Ministerului Educației și Cercetării.

 

Dar din dar și se face mai puțină risipă alimentară

O grădiniță privată din Chișinău donează resturile alimentare pentru animalele fără stăpân. Fac acest lucru de peste 16 ani. Administrația grădiniței și-a propus ca cele circa 5-7 kg de alimente să nu meargă la coșul de gunoi, ci în stomacul animalelor flămânde. Amestecul de supă, paste, carne, terci este luat de o voluntară care hrănește patrupezii din stradă. Citiți întreaga poveste în reportajul realizat de Radio Europa Liberă. 

 

Expoziție la București: „Chișinău la Linia Roșie”

La București, până pe 6 octombrie se desfășoară expoziția „Chișinău la Linia Roșie”, realizată de Victoria Nagy Vajda și asociația Arbor. Aceasta prezintă câteva dintre luptele pentru orașul Chișinău. Aici găsim istoria Morii Roșii, Cinematografului Gaudeamus, Bibliotecii Naționale, Stadionului Republican, Cafenelei Guguță, primei poște și chiar și clădirii de pe Mateevici 73, printre altele. 

Colega noastră Vlada Ciobanu a participat la conferința „Dreptul la Oraș”, unde a povestit despre cum să ne revendicăm dreptul la oraș, făcând referință la cazul Cafenelei Guguță și Stadionul Republican. Aceasta a accentuat că orașul Chișinău arată mult mai bine, pentru că de-a lungul anilor diferite grupuri de cetățeni au luptat pentru oraș. Întreaga discuție o puteți vedea aici. 

În noiembrie, expoziția va ajunge la Chișinău. 


De la oameni adunate 

Elena S.:

„În PMAN - festivitate, concert și veselie, iar în fața gării CFM - mizerie! Piața de vechituri a fost extinsă pe întreg scuarul din fața gării și pe străzile laterale. Vechituri care mai de care, întinse direct pe asfalt, de la chiloței la căciulițe. Întrebarea mea către primar, este normal așa să arate fața Chișinăului? Impresia despre oraș începe de la portiță! Gara este poarta capitalei! Rușine, dle. primar! Rușine, primăria!”

Scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular și spune-ne dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap.

Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 


Agenda urbană

27 septembrie – Masa Critică, Plimbare lunară pe transport alternativ. Locația: Liceul G. Asachi

27-29 septembrie – Expoziție de automobile clasice și retro. Locația: Shopping MollDova.

27-29 septembrie – Street Food Chișinău. Locația: Grădina Publică „Ștefan cel Mare”.

28 septembrie – Produs acasă pentru Rîșcani, târg. Locația: Parcul Afgan.

28 septembrie – Târgul Meșterilor Populari. Locația: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. 

29 septembrie – Chișinău Marathon for All 2024. Locația: Piața Marii Adunări Naționale.


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

În acest ghid, prezentăm instrumentele care ne pot ajuta să comunicăm autorităților necesitățile noastre, să contribuim la formarea viziunii despre cum trebuie să se dezvolte orașul, să cerem soluții, să urmărim ce fac autoritățile și să dedicăm câteva ore pentru proiecte comunitare care ne vor face orașul mai frumos și confortabil.


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun heart 


 


Publicat de:

Distribuie