PrimariaMea
Newsletter: Situație excepțională, buget cu năbădăi și Marșul Pride Image
13 iun. 2024

Newsletter: Situație excepțională, buget cu năbădăi și Marșul Pride

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară realizate de către Primăria Mea și alte inițiative civice, dar și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 
 


Rezumat din Primărie 

Luni, 10 iunie, a avut loc ședința operativă a serviciilor municipale, prezidată de viceprimarul Ilie Ceban. Aceasta a fost mai mult o elogiere a evenimentelor festive organizate în weekend și raportări tehnice din partea șefilor de direcție, fără a fi abordate probleme esențiale ale capitalei: lipsa unui sistem de scurgere a apei pluviale, ambuteiajele și potențialele soluții sau starea drumurilor. Principalele subiecte discutate: 

Viteazul bate pasul pe loc

Epopeea reparației podului de la str. Mihai Viteazul nu a fost pomenită în ședința operativă, până la momentul în care jurnaliștii au cerut detalii despre mersul lucrărilor. Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale mobilitate Urbană (DGMU), a declarat că se analizează posibilitatea ca mașinile să primească undă verde pentru traversarea căii ferate, spre nodul rutier Visterniceni, pentru a dilua ambuteiajele. Referitor la gradul de finisare a lucrărilor, Mihalache a menționat:

„Este complicat să estimez volumul lucrărilor executate. La pod se intervine constant. Lucrările sunt executate conform planului.” 

Conform contractului, data de finisare a lucrărilor era inițial toamna anului 2024. În urma mai multor tergiversări, noul termen de predare a lucrărilor este primăvara lui 2025.

„Chișinăul nu are sistem de evacuare a apelor”

Dezastrele produse în capitală de fiecare ploaie nu au fost nici ele trecute în discursul șefilor de direcție. Totuși, presa a cerut explicații despre starea sistemului pluvial din Chișinău și dacă există o strategie de remediere a situației. Despre strategie, Vitalie Mihalache nu a pomenit niciun cuvânt. Responsabilul a recunoscut însă că:

„1/3 din orașul Chișinău nu are sistem de evacuare a apelor. În acest caz, apele de la ploaie se adună în perimetrul cercului istoric și în albia râului Bîc.”

Viceprimarul Ilie Ceban a sărit în apărare:

„Nimeni nu întreabă care a fost volumul de apă căzut pe metru pătrat. A fost o situație excepțională. Poți să faci borți dintr-un capăt în altul, dar la așa ploi nu face față niciun canal de scurgere. Aceleași consecințe se întâmplă și în alte orașe europene.”

 

A doua șansă de înscriere în clasa I: peste șase mii de locuri libere

Copii care vor merge de la 1 septembrie în clasa I, dar nu au prins un loc la prima etapă de înscriere la școală, mai au o șansă. Mai sunt disponibile 6 710 locuri în clasa I. 

În primul tur, au fost înscriși 3 699 de copii. Au fost acceptate cererile părinților care locuiesc în districtul instituției de învățământ la care au aplicat și vor avea șapte ani împliniți la 31 august. 

Poliția și salvatorii cer măsuri suplimentare pentru prevenirea cazurilor de înec 

De la începutul sezonului estival, trei persoane și-au pierdut viața în apele lacurilor și bazinelor acvatice din municipiu. Andrei Moroi, șeful Secției securitate publică din cadrul Direcției de Poliție mun. Chișinău, a recomandat amplasarea panourilor informative în apropierea iazurilor din gestiunea primăriei Chișinău.

„Oamenii să fie informați că scăldatul în locurile neamenajate este interzis. Mai mult, minorii care nu sunt supravegheați de adulți să nu între în apă. Mărirea numărului de salvamari, dar și instruirea lor pentru intervenții cât mai eficiente, ar fi o altă soluție.”, a menționat Moroi.

Ilie Ceban a declarat că panouri informative sunt, iar de vină ar fi părinții care își lasă copii nesupravegheați sau starea de ebrietate a celor care intră în ape. 

Estimări bugetare 2024: cheltuielile vor depăși veniturile cu aproape 645 milioane de lei

Deși nu era trecut în ordinea de zi, s-a discutat despre bugetul municipal. Olesea Pșenițchi, șefa Direcției generale finanțe, a precizat că urmează să fie organizate consultări în cadrul preturilor de sector și la sediul primăriei Chișinău. Intervenția șefei de la finanțe a fost făcută după ce unii consilieri locali au semnalat că primăria a postat pe pagina web fișierul cu planificarea bugetară, c are însă nu putea fi vizualizat. 

Potrivit Olesei Pșenițchi, veniturile estimate pentru anul curent sunt de 7 564 857,80 mii lei, cheltuielile – 8 209 561,2 mii lei. Cei de la finanțe prognozează că în 2024, cheltuielile vor depăși veniturile cu 644 703,4 mii lei. 

Abia în luna iunie, Direcția finanțe propune spre consultare bugetul municipal, când de fapt, acest lucru trebuia făcut la sfârșitul anului trecut. Astfel, de circa șase luni, capitala funcționează cu un buget provizoriu. În acest context, fracțiunea PAS din CMC a prezentat un buget alternativ

Pșenițchi a numit proiectul neprofesionist, deoarece nu ar corespunde cadrului legal în domeniul finanțelor publice. Colegul acesteia, Valeriu Bogdan, șeful Direcției juridice, a susținut că doar primarul general este în drept să propună proiectul cu privire la buget. 

Ordinea de zi a ședinței o găsiți aici

Transmisiunea video poate fi urmărită aici
 


Rezumat din CMC 

CMC s-a convocat pentru a vota bugetul alternativ, elaborat de PAS

După două luni de pauză, consilierii municipali au fost chemați din nou în ședință. De această dată, inițiativa de întrunire a aparținut fracțiunii PAS, cu agenda: aprobarea bugetului municipal și a taxelor locale pentru anul 2024, proiecte elaborate de echipa fracțiunii. La ședință au participat consilierii PAS, PSRM și Platforma DA. Ceilalți au lipsit. Dumitru Ivanov (PAS) a fost ales în calitate de președinte de ședință. 

Zinaida Popa (PAS) a subliniat importanța aprobării bugetului municipal pentru anul 2024, din care șase luni deja s-au scurs. Victor Chironda (Platforma DA) a susținut că municipalitatea preferă să lucreze în baza unui buget provizoriu, fapt care îi permite să pună în practică proiecte cu tentă electorală. 

În timpul ședinței, secretarul CMC a constatat lipsa cvorumului și ședința a fost pusă pe pauză, fără a se stabili data unei noi întâlniri. 

Între timp, bugetul elaborat de primăria Chișinău și prezentat public din 30 mai, a putut fi descărcat și accesat abia la 10 iunie. În acest context, Chironda a sugerat că este rațional prelungirea perioadei de consultare. În aceeași zi, cei de la primăria Chișinău au anunțat o nouă perioadă de consultare a proiectului de decizie: 12 – 21 iunie. 

Municipalitatea neglijează notificările Cancelariei

Ion Ciumac, șeful Oficiului teritorial Chișinău, a semnalat că în una din precedentele ședințe ale CMC, a fost luată o decizie cu mai multe abateri. Ciumac a explicat că proiectul privind aprobarea tarifelor la serviciile prestate de Direcția Generală Mobilitate Urbană nu a fost supus consultărilor publice. Deși echipa Oficiului teritorial a notificat autoritățile de la primărie despre încălcare încă la 8 aprilie, subiectul nu a fost inclus în ordinea de zi a ședințelor care au urmat.

„Termenul de 30 de zile, pe care îl are primăria la dispoziție pentru a ajusta eroarea a expirat. Noi am înaintat acțiune în instanța de judecată.”, a explicat Ciumac. 

Video de la ședința CMC aici
 


Alte știri din Chișinău

CSE Chișinău: situație de forță majoră în capitală

Copaci rupți sau smulși din rădăcină, mașini avariateacoperișuri distruse, rețele de electricitate rupte și străzi inundate – cu asta s-a ales capitala în urma ploii și furtunii puternice din noaptea de 11 spre 12 iunie. Consecințele au făcut ca membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a mun. Chișinău să declare situație de forță majoră. Autoritățile au catalogat situația ca fiind gravă și au cerut prudență de la locuitori. În timp ce interveneau la înlăturarea pagubelor, angajații de la Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” au găsit sub un copac prăbușit, o persoană decedată. Aceasta s-a dovedit a fi o fetiță de 12 ani. 

Cu mai puțin vânt și tunete, însă cu străzi inundate, s-a lăsat și după ploaia din 10 iunieLocuitorii orașului au semnalat acumulări de ape în toate sectoarele capitalei. 

Cod Galben de instabilitate atmosferică, cum ne protejăm?

Astăzi, 13 iunie 2024, în intervalul orelor 11:00 – 22:00, este anunțat Cod Galben de instabilitate atmosferică. Se prevăd averse puternice, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului.

În acest context, Primăria îndeamnă locuitorii să se adăpostească în locuri sigure dacă se află în afara domiciliului, să evite aflarea sub arbori bătrâni, să dea dovadă de prudență. Totodată, șoferii sunt chemați să fie atenți la drum și să ocolească șantierele în lucru / drumurile aflate în reparație, pentru că se pot forma acumulări de apă și de pietriș.

În caz de necesitate, locuitorii orașului sunt îndemnați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04 sau la numărul unic de urgență 112.

Mai multe recomandări ale specialiștilor de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență găsiți în articolul publicat de ecopresa.md.

Un metru cub de apă s-ar putea scumpi cu șapte lei

Tariful pentru un metru cub de apă ar putea crește până la 22 de lei, adică cu aproape șapte lei mai mult. Cei de la S.A. „Apă-Canal Chișinău” au trimis o cerere de ajustare a tarifului către Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE). Cu toate acestea, viceprimara Irina Gutnic a refuzat să spună care este tariful cerut de autoritățile municipale. Aceasta a precizat doar că este vorba de o ajustare, deoarece au crescut cheltuielile de salarizare. Cea mai recentă creștere a avut loc la începutul anului trecut. Atunci tariful a fost mărit cu 40%. 

Șantier de construcții neautorizat, chiar în centrul istoric?

În perimetrul centrului istoric, pe str. Ismail, ar fi în plină construcție un bloc care nu are autorizațiile necesare. Despre acest lucru a anunțat consiliera municipală Anetta Dabija.

„Inspectoratul Național al Supravegherii Tehnice (INST) ne-a confirmat că lucrările de construcție au loc fără acte permisive, cum ar fi certificatul de urbanism și autorizația de construcție. Lucrările de la bun început s-au făcut cu încălcări, inițial a fost demolată o clădire fără documentație de proiect și fără autorizație. Cunoaștem că și Agenția de Inspectare a Monumentelor a efectuat câteva verificări și a emis un proces verbal pentru contravenții. INST a efectuat câteva controale, a pus amenzi și a solicitat beneficiarului care construiește să stopeze imediat lucrările – lucru care nu s-a întâmplat.”

Pe această abatere, a fost depusă o sesizare la Procuratură. 
 


De la oameni adunate 

Ai o problemă care îți dă bătăi de cap? Ai sesizat autoritățile în nenumărate rânduri însă fără rezultat? Te încurajăm să ne povestești despre ce este vorba, iar noi o vom prezenta în următoarele ediții. Nu uita să ne lași datele tale de contact.

Completează formularul. 

Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 
 


Agenda urbană

13 iunie – Ziua lucrătorului medical și a farmacistului, concert la „Teatrul Verde”, începând cu ora 18:00.

14 iunie – Street Food & Wine Festival, ora 11:00.

14 iunie – Donări de sânge în contextul Zilei Mondiale a Donatorului.

16 iunie – Marșul Pride 2024, ora 12:00. 


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

La sfârșitul anului trecut, Primăria Mea a publicat un articol despre mersul lucrărilor la podul de la str. Mihai Viteazul. Care au fost termenele de dare în exploatare, stabilite inițial, dar și cu cât s-au prelungit, citește în articol.


Ți-a plăcut? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Un oraș bun este un efort comun heart


  


Publicat de:

Distribuie