PrimariaMea
Newsletter: Monumente istorice degradate, cazuri de COVID în creștere, podul de la Viteazul în proces de asfaltare Image
29 aug. 2024

Newsletter: Monumente istorice degradate, cazuri de COVID în creștere, podul de la Viteazul în proces de asfaltare

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie 

COVID-19: numărul cazurilor a crescut cu 41%

Numărul bolnavilor depistați pozitiv la virusul COVID-19 a crecut cu 41% comparativ cu săptămâna precedentă. Mai exact, conform Marinei Buga, șefa adjunctă a Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, pe teritoriul mun. Chișinău, numărul celor infectați a ajuns la 639. Autoritățile municipale din sănătate au alocat 94 de paturi pentru bolnavii de COVID, iar 87 dintre acestea, la sfârșitul săptămânii de raportare, erau ocupate.  Dintre cei internați, șapte sunt în stare gravă, 51 sunt copii, iar 13 sunt femei gravide. 

Pentru a minimiza riscul de infectare, regulile sunt aceleași: igiena mâinilor, distanța socială, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea spațiilor, purtarea măștii în spitale, vizita la medic în cazul apariției simptomelor. La fel, vaccinarea este o altă formă de protecție recomandată de specialiștii din sănătate.

 

Primul sunet: unii pe 1, alții pe 2 septembrie

În patru instituții de învățământ din mun. Chișinău primul sunet se va da duminică, 1 septembrie. Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, nu a precizat dacă profesorii vor fi remunerați, așa cum ar urma să se întâmple cu cei din raioane. Responsabilul a invocat mai multe neconformități legale, care ar putea să împiedice plata. Genericul primei lecții va fi „Împreună pentru pace”. Totodată, cei care încă nu au prins un loc în clasa întâi, o mai pot face până pe 30 august, când e ultima zi de înscriere. Din cele 10 409 locuri planificate pentru școlarii clasei I,  10 364 au fost suplinite. Pavaloi consideră că numărul de înscrieri va depăși numărul locurilor prevăzute inițial. 

***

Ordinea de zi poate fi găsită aici. 

Transmisiunea video pot fi găsită aici.



Rezumat din CMC

Ședința Consiliului Municipal Chișinău nu a mai fost convocată de la 30 iulie. Ce decizii au fost luate atunci, puteți citi în acest Newsletter.
 


Alte știri din Chișinău

Pe podul de la Mihai Viteazul apar elemente noi: asfalt și pancarde 

Porțiunea din podul de pe str. Mihai Viteazul, închisă pentru circulație, este în faza de așternere a asfaltului. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache. Responsabilul dă asigurări că până la sfârșitul săptămânii procedura se va încheia. După ce zona va fi securizată, ar urma darea în exploatare a porțiunii. Totuși, Mihalache nu a oferit un termen concret în acest sens. 

Între timp, după ce au tot pasat responsabilitatea pentru tergiversarea lucrărilor fie pe condițiile meteo, fie pe cei de la Calea Ferată, primăria a venit cu o nouă fumigenă. De această dată au împânzit podul cu afiș după afiș, pe care au scris texte cum ar fi: „Am făcut tot posibilul ca podul să nu fie închis în totalitate pe perioada reparațiilor” sau „După 50 de ani de la construcție podul este pentru prima dată reparat”. Unii internauți au scris că autoritățile își maschează în așa mod incompetența. Mai mult decât atât, deși notează pe afișe că termenul de dare în exploatare va fi respectat conform contractului – aprilie 2025, municipalitatea uită că de fapt, termenul inițial a fost toamna lui 2024. 

În decembrie 2023, Primăria Mea a scris un articol despre cronologia lucrărilor de reparație a podului și declarațiile autorităților, care se modificau de la o lună la alta. Citiți mai multe aici

 

Un pas spre ecologie… deocamdată pe foaie

O companie turcă se va ocupa de procesele de recultivare și închidere a gunoiștei din sectorul Ciocana. Cei de la Î.M. Regia „Autosalubritate” au semnat contractul cu GOL CEVRE TEKNOLOJILERI Ltd. Cei din urmă au la dispoziție 18 luni pentru a: reprofila depozitul de deșeuri pentru a asigura stabilitatea masei de deșeuri; instala sistemul de colectare a levigatului cu rețea și rezervor nou de acumulare; instala sistemul de colectare și ardere a biogazului; construi și restabili rețeaua de sonde pentru monitorizarea nivelului și calității apelor freatice subterane etc. Bugetul total al proiectului se ridică la aproape 26 de milioane de euro, bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu, prin cofinanțarea primăriei Chișinău. 

 

Circa 80% din monumentele istorice din Chișinău sunt avansat degradate 

Optzeci la sută din monumentele istorice din Chișinău se află într-o stare avansată de degradare, iar tencuiala clădirilor cade, pereții fiind plini de fisuri. Despre situația dezastruoasă au scris jurnaliștii One TV. De exemplu, clădirea în care se află Biblioteca „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare, se ruinează tot mai tare de la o zi la alta. Pentru siguranța trecătorilor, zona din jurul bibliotecii a fost îngrădită. La fel de problematică este și situația blocului I al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, un alt monument istoric. Administrația instituției afirmă că nu dispune de fonduri pentru reparații, iar Ministrul Culturii Sergiu Prodan recunoaște riscul pe care îl reprezintă clădirea pentru studenți, menționând că se caută o nouă locație pentru Academie.

 


Agenda urbană

22 august - 12 septembrie – Consultarea Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Chișinău pentru anii 2022-2030.

28 august - 1 septembrie – Bookfest 2024. Locația: Centrul Mediacor. 

29 august – „Limba noastră – numai cântec”, eveniment. Locația: Muzeul de Istorie.

31 august – Campionatul European de Rugby pe Plajă. Locația: Parcul „La Izvor”.

31 august – Seri de cronograf. Locația: Parcul „Alunelul”. 

1 septembrie – Street Art Fest. Locația: str. Veronica Micle. 


Imaginea săptămânii


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Un oraș bun este un efort comun heart 

 


Publicat de:

Distribuie