PrimariaMea
(Transcriere) Ședința primăriei din 26 august 2024 Image
27 aug. 2024

(Transcriere) Ședința primăriei din 26 august 2024

Transcriere generată de Inteligența Artificială

Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități

 

Ilie Ceban: Colegi, mâine este ziua independenței. Felicităm toți cetățenii Republicii Moldova. Noi primăria municipiului Chișinău vom depune tradițional flori la Maica Îndurerată, la Ștefan cel Mare, la fel am să rog colegii, poliția să anunțăm pe toate platformele și toate mecanismele posibile locuitorii capitalei despre restricționările care sunt cu mă refer la închiderea și redirecționarea pe pe multe străzi pentru că sunt în legătură cu aceste evenimente, sunt închise anumite porțiuni de stradă și domnul Mihalahe vă rog să ne expuneți care care vor fi ele, așa ca cetățenii să cunoască. Când o să raportați deja o să spuneți.

Doamna Buga, vă rog să vă referiți la situația din domeniul sănătății. Foarte succint vă rog.

Marina Buga: Bună ziua stimați colegi, cu referire la situația epidemiologică prin bolile infecțioase este necesar de menționat că numărul cazurilor de COVID este în continuă creștere. Față de indicatorii raportați săptămâna trecută acesta a crescut cu 41%. Au fost înregistrate 639 de cazuri de infecție cu COVID-19. Capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții COVID în spitalele municipale este de 94 de paturi, dintre care la sfârșitul săptămânii de raportare, total pacienți confirmați cu infecția COVID-19 internați în spitalele municipale destinate au fost 87 de persoane, 7 în stare gravă și 80 stare medie.

În spitalul de boli contagioase pentru copii am avut 51 de pacienți, în rândul copiilor, 2 stare gravă 49 stare medie. În maternitatea municipală numărul 2 au fost internate și efectuate tratamente pentru 13 paciente gravide în stare medie, iar în secția deschisă în spitalul municipal de ftiziopneumologie au fost internați 23 de pacienți, 5 în stare gravă conectați la oxigen și 18 în stare medie. Sub monitorizarea asociațiilor medicale teritoriale în tratament la domiciliu în perioada de raportare s-au aflat 309 persoane cu COVID, cazuri confirmate, și 488 de persoane suspecte aflate în supraveghere.

Conform informației Ministerului Sănătății, în contextul majorării numărului cazurilor de îmbolnăvire cu COVID în ultimele săptămâni în Republica Moldova situația nu poate fi catalogată drept stare de urgență și nici critică. Este necesar în vederea controlului și prevenirii infecției COVID-19 ca populația să respecte acele reguli generale de protecție pentru sănătate și siguranța oamenilor, să păstreze distanța socială, să evite locurile aglomerate, să respecte regulile de igienă a mâinilor, igiena respiratorie, respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă cu aerisirea spațiilor închise. La instituțiile medicale este de dorit ca vizitarea să fie cu purtarea măștilor, să fie respectat regimul de autoizolare de către persoanele care au stabilit acest regim și desigur este important ca fiecare persoană să-și monitorizeze starea de sănătate cu adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile medicale în caz de apariție a acelor simptome specifice: febră, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare. Menționăm că vaccinarea împotriva COVID-19 este cea mai eficientă metodă de a evita cazurile de îmbolnăvire gravă și decesul. Având în vedere că în săptămâna raportată am avut mai multe apeluri de la instituțiile mass-media referitor la capacitatea instituțiilor medicale de a răspunde necesităților. Repetat vreau să afirm că toate instituțiile noastre municipale sunt asigurate cu tot echipamentul necesar pentru a răspunde necesităților pacienților. Avem atât testele cât și vaccinurile în cantitate suficientă.

Alți indicatori din activitatea medicală, vreau să vă aduc la cunoștință că în cadrul unităților primire urgențe din cadrul spitalelor municipale au fost înregistrate 3032 de adresări. Dintre acestea 1670 au necesitat internări. Din categoria adresărilor menționez că se atestă o mică creștere a traumelor, în special în rândul copiilor, precum și a virozelor la copii, dar avem și o descreștere la bronhopneumonii și la pneumoniile acute. La punctele de triaj din cadrul instituțiilor medicale au fost înregistrate 4898 de adresări. Intervenții pentru problemele de sănătate legate de caniculă, de căldură, au fost 422 de adresări. În 600 de adresări s-a solicitat monitorizarea tensiunii arteriale, iar la corturile anti-caniculă s-au adresat pentru asistență medicală 589 de persoane. În partea ce ține de acțiunile realizate pe domeniul de asistență socială prin intermediul direcțiilor teritoriale de asistență socială au beneficiat de acele măsuri necesare 6500 de persoane. Alte 120 de persoane au beneficiat de serviciile centrelor sociale. Au fost realizate 2807 intervenții la domiciliul persoanelor în etate, singuratice și persoane cu dizabilități de către lucrătorii sociali și specialiști de echipă mobile, iar în cadrul activităților de identificare și localizare a persoanelor fără adăpost de către colaboratorii centrului au fost identificate 5 persoane care au dat acordul să fie preluate în cadrul centrului pentru a beneficia de acea asistență de integrare. Actualmente în cadrul centrului beneficiază de găzduire și orientare 51 de beneficiari. Raport finalizat.

Ilie Ceban: Mulțumesc foarte mult.

Domnul Pavaloi, vă rog, cum suntem pregătiți pentru noul an școlar și și alte informații vă rog.

Andrei Pavaloi: Da, bună ziua domnule viceprimar, bună ziua stimați colegi. Cu referire la activitățile prestate de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport vreau să menționez că în săptămâna de referință am avut mai multe activități printre care conferința moldo-americană în cadrul căreia au participat mai multe cadre didactice atât din municipiul Chișinău cât și din afara municipiului. La fel în această săptămână a decurs campionatul mondial la Armwrestling care au putut fi organizat cu susținerea Primăriei municipiului Chișinău. La fel un campionat european de rugby pe plajă va avea loc în weekendul care urmează în 31 august, 1 septembrie la fel cu suportul Primăriei municipiului Chișinău. Cu referire la odihna de vară a copiilor, suntem pe ultima sută de metri. În această săptămână mai funcționează taberele din afara orașului, Poienița Veselă și Alunul. Tabăra de la Vadul lui Vodă și-a sistat activitatea. 

La fel în cadrul a două centre extrașcolare avem activități de recreere a copiilor și avem sportivi în cantonamente. Pentru săptămâna viitoare vom face totalurile pentru acest sezon estival și vom veni cu o informație detaliată pe număr de copii care s-au odihnit în acest sezon estival. La fel vreau să menționez faptul că în acest an am avut și o etapă suplimentară de susținere a examenelor de clasa a 9-a pentru elevii care n-au reușit în primele două etape, iar în perioada 19-22 august a avut loc sesiunea repetată pentru acei elevi. Noi am avut din municipiul Chișinău 302 elevi. Din ei fiind prezenți în această sesiune repetată 233 de elevi, iar 69 de elevi nu s-au prezentat din diferite motive. Astăzi urmează să fie prezentate rezultatele în acest sens. 

Cu referire la pregătirea instituțiilor secundare: școli, licee, gimnazii, școli primare, vreau să menționez faptul că în perioada 20, 21 și 22 august au fost constituite prin ordinul direcției generale 5 comisii specializate în care au fost reprezentanții atât a direcțiilor de sector, direcția generală, cât și reprezentanții IGSU, Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor, Centrul de Sănătate Publică, echipe multidisciplinare care au verificat instituțiile educaționale în vederea pregătirii acestora către noul an școlar. Din evaluările care au fost făcute de către colegi, am stabilit că instituțiile sunt gata să primească copiii în noul an școlar, iar în anumite instituții unde mai avem lucrări de reparație acestea acestea nu vor afecta cumva procesul educațional și vor putea fi efectuate în paralel cu procesul educațional. 

În ceea ce privește aspectele organizatorice pentru prima zi a anului școlar vreau să menționez faptul că din toate instituțiile educaționale doar 4 vor avea careul pe data de 1 septembrie, adică duminică. E vorba despre un liceu privat și două licee, două gimnazii din suburbii și un liceu din oraș. În rest toate instituțiile vor avea careul pe 2 septembrie începând cu ora 8:30, pentru o perioadă de 45 de minute. Tematica primului sunet de anul ăsta este Împreună pentru pace. Și îndemnăm ca toți directorii dar și părinții care vor fi prezenți la aceste manifestări să aibă o atitudine serioasă în ceea ce privește respectarea normelor sanitaro-igienice în condițiile în care și colega spunea că avem o perioadă în care COVID-ul este tot mai prezent în instituțiile noastre, sau per ansamblu în în societate. 

În ceea ce privește rezultatele de înscriere atât în clasa întâi cât și în clasa a 10-a vreau să menționez faptul că mai continuă înscrierea pentru clasa întâi conform regulamentului în perioada 20-30 august, este etapa a treia, iar din cele 10409 locuri planificate pentru înscriere în clasa întâi deja au fost înmatriculați 10364 de copii. Credem că până la 30 august vom depăși această cifră de 10409 ținând cont de faptul că pe parcursul etapei a doua am deschis suplimentar 11 clase, ținând cont de anumite micro-sectoare unde numărul de solicitări a fost mai mare ca de obicei. În ceea ce privește înmatricularea în clasa a 10-a vreau să menționez faptul că conform celor două etape, având 5246 locuri planificate, au fost înmatriculați 4953 de elevi, rămânând libere 395 de locuri. Rapoartele finale în ceea ce privește înmatricularea elevilor atât pentru clasa întâi cât și pentru clasa a 10-a urmează să le avem către 17 septembrie și atunci vom putea face totalurile inclusiv pe număr de elevi în instituțiile educaționale municipale în acest an școlar. 

La fel vreau să menționez faptul că și în acest an școlar Primăria municipiului Chișinău susține elevii din familiile social defavorizate ori 8000 de familii vor primi ajutoare de câte 700 de lei fiecare. În primă etapă 6103 copii deja au primit aceste ajutoare în sumă de peste 4 milioane de lei, iar în tranșa a doua urmează să primească acest ajutor pentru începerea anului școlar 1897 de elevi și vorbim aici în mod special despre elevii care sunt înmatriculați în clasa întâi și urmează să depună dosarele pentru a beneficia de acest ajutor pe care primăria îl oferă familiilor.

Cam atâta domnule viceprimar. Dacă sunt întrebări suplimentare vă răspund.

Ilie Ceban: Mulțumesc domnul Pavaloi. E important ca să fie informați acei părinți, copii care urmează să se prezinte duminică și nu luni ca să să nu fie ulterior careva neclarități în acest sens. Mulțumesc.

Domnul Mihalahe vă rog vă expuneți la lucrările care au fost executate, în special Ciuflea, Decebal, la ce etapă este. Urma să definitivăm lucrările până pe data de 1 septembrie. Dacă ne încadrăm în acest termen. Mihai Viteazul. Mulțumesc.

Vitalie Mihalache: Bună ziua domnule viceprimar, bună ziua stimați colegi. Aduc atenției dumneavoastră obiectivele care au fost anunțate și stabilite în sarcina Întreprinderii Municipale Exdrupo. Mă refer la obiectivul de reparație a bulevardului Decebal. Aici vreau să atrag atenția că au fost executate în mare parte lucrări de asfaltare și pregătire pentru aplicarea pe ultimul tronson a straturilor de egalizare și a stratului de uzură. În săptămâna ce urmează vom depune toate eforturile de a finaliza cu condiția că vom avea condiții climaterice ce ne vor permite aplicarea straturilor de asfalt pe acest pe această suprafață. Aici de asemenea vreau să atrag atenția că au fost finalizate lucrările de amenajare a obiectivului de semafoare. Acum au loc lucrările de pregătire a acelor elemente de control a semafoarelor pentru a putea fi startat funcționarea semaforului în intersecția Trandafirilor și Decebal. 

Nu în ultimul rând, un alt element important care este în derulare este și aplicarea marcajului rutier pe acest obiectiv. Este un obiectiv care va fi de asemenea aplicat cu marcaj bicomponent care ne va permite o exploatare îndelungată a acelor zone de marcaj aplicate. Și ultimul element va fi executat de asemenea de către Întreprinderea Municipală Lumteh. Este finalizarea modernizării iluminatului stradal care va fi finalizat în primele zile ale lunii septembrie sau mai bine zis în primele săptămâni ale lunii septembrie după finalizarea tuturor celorlalte lucrări pe acest obiectiv. 

Rămân restante, dar mai bine zis în cadrul contractului asumat cu un agent economic care execută lucrări de reparație a zonei pietonale, dar au fost executate toate lucrările pentru a permite Întreprinderii Municipale Exdrupo de a finaliza aplicarea stratului de asfalt și pentru a oferi carosabilului posibilitatea de a fi executate și finalizate în termenii scontați. Unicul impediment poate fi condițiile climaterice, dar dacă nu vom avea probleme în acest sens vom finaliza până la începutul anului școlar. În caz contrar acest lucru se va amâna pe cel mult data de 3-4 septembrie pentru executarea lucrărilor în în noapte pentru a nu crea impedimente în deplasarea autoturismelor pe zona carosabilului. 

Un alt obiectiv care ne propunem să fie finalizat cât de curând posibil este tronsonul Ciuflea. Acest obiectiv este pregătit pentru ridicarea la cotă a fântânilor de vizitare și inclusiv amenajarea bordurilor pentru aplicarea stratului de egalizare și de asfalt de de uzură. Aici vreau să comunic că de asemenea se depun toate eforturile de a fi finalizat în termeni optimi, dar lucrările care sunt executate sunt executate în condițiile păstrării posibilității deplasării și menținerii traficului pe aceste zone fără impedimente sau crearea unor deficiențe în deplasare atât a transportului public cât și transportului privat. 

Nu în ultimul rând un alt obiectiv este reparația străzii Neaga. Aici planificăm în finele săptămânii curente să fie finalizat acel reparația acestei străzi. Aici vreau să atrag atenția că ne-am concentrat în crearea zonelor sau posibilității de deplasare alternativă cu ocolirea unor zone cu ambuteiaj în sectorul Buiucani. Și aici astfel de abordări vom avea în toate sectoarele orașului Chișinău pentru a crea condiții de ocolire în condiții eficiente și sigure pentru transportul implicat în deplasarea și traversarea sectoarelor orașului Chișinău. 

În în general în total pe oraș au fost executate lucrări de aproximativ 14500 m² de asfalt aplicat. Ulterior au fost asigurate și executate lucrări de 5000 m² de frezări care ulterior de asemenea vor fi executate lucrări de aplicare a stratelor de egalizare și uzură și vreau să aduc la cunoștință că am finalizat lucrările de aplicare a stratului de slăbăsire pe bulevardul Moscovei, urmând a fi finalizate lucrările prin aplicarea marcajului rutier și crearea zonelor de securitate de deplasare atât a pietonilor cât și a transportului public cât și cel comun. 

În ceea ce ține de lucrările de continuare a lucrărilor vor continua lucrările pe Bogdan Voievod, aplicarea stratului de slăbăsire, inclusiv pregătirea și amenajarea trecerilor pietonale și aplicarea marcajului rutier. În ceea ce ține de asumarea de a asigura deplasarea sigură a elevilor și studenților către instituțiile de învățământ vreau să comunic că este un obiectiv trasat cu prioritar în în activitatea Întreprinderii Municipale Exdrupo. Au fost executate majoritatea trecerilor pietonale, urmând a fi finalizate în săptămâna curentă aplicarea marcajului pe trecerile pietonale în zona instituțiilor preșcolare, școlare și nu în ultimul rând și instituțiilor superioare de învățământ. 

Totodată în acest ca acest obiectiv ca scop să fie realizat și inclusiv asigurarea deplasării transportului public fluent pe perioada demarării studiilor atât a elevilor cât și a studenților, de asemenea ca prioritate este aplicarea marcajului galben în stații de așteptare. Încă o dată vrem să atragem atenția șoferilor de a nu se parca sau staționa în aceste zone din simplul motiv că sunt pasibili aplicării sancțiunii pentru staționare neregulamentară, iar marcajul galben este în special pentru a-i ajuta de a delimita zona care urmează a fi evitată atât pentru staționări și parcări și pentru a crea condiții de deplasare fluentă a transportului public pe teritoriul rețelei de transport public de pasageri. 

Un alt obiectiv de menținere și de asigurare a îngrijirii străzilor este și stropirea, fapt ce a fost executat pe perioada săptămânii precedente și în special datorită faptului că avem caniculă au fost asigurată stropirea carosabilului pentru a nu admite degradările care cu regret se constată pe drumurile municipale. Aici mă refer în special la zonele de deplasare a transportului public și inclusiv asigurarea și păstrarea carosabilului prin neadmiterea deplasării transportului cu masă depășită pe zona carosabilului, în special în perioada când avem temperaturi cu depășirea limitei de 30° atunci când atât codul rutier cât și dispoziția Primăriei municipiului Chișinău interzice deplasarea acestor unități de transport pe în perioada când avem caniculă în în țară sau când este anunțată această perioadă de restricționare a deplasării pe drumurile publice.

De asemenea, vreau să aduc la cunoștință că începând cu data de 1 septembrie vom vom asigura și completa unitățile de transport pentru deplasarea călătorilor pe teritoriul orașului Chișinău.

Vor fi suplimentate unități de transport atât la Regia Transport Electric cât și la Parcul Urban de Autobuze. Mai mult ca atât, planificăm în săptămâna curentă să anunțăm punerea pe rută a unui lot de 20 de unități de transport la Regia Transport Electric.

Despre detalii vom veni suplimentar, cu detalii vom veni suplimentar pe pagina Primăriei Municipiului Chișinău, Direcției și a Regiei Transport Electric pentru a anunța punerea la linie a unui număr de unități de transport care ne va ușura și inclusiv vor crea condiții bune pentru deplasarea călătorilor pe teritoriul orașului Chișinău.

Acestea și multe alte proiecte sunt în vizorul Direcției care la moment sunt în executare, inclusiv zona Centrului Istoric, care de asemenea am avut asumat de a fi finalizate toate tronsoanele inițiate pe strada Mihai Eminescu.

Aceste tronsoane vor fi finalizate pentru a crea condiții de deplasare a copiilor către instituțiile de învățământ care sunt în acest pe această stradă și inclusiv obiectivele care sunt astăzi de importanță socială pe strada Mihai Eminescu. Urmând ulterior a fi dezvoltate și executate lucrări pe alte străzi din Centrul Istoric al orașului Chișinău, care sunt obiective sau proiecte coordonate conform legislației atât cu Ministerul Culturii cât și cu CNMI în condițiile asumate și conform proiectelor de execuție definitive la ora actuală și care sunt în realizare. Raport finalizat.

Ilie Ceban: Mulțumesc, domnul Mihalahe. Rog pentru săptămâna viitoare să pregătiți un un raport despre planurile și activitățile care sunt în suburbii. Noi avem mai multe accese în lucru acolo unde avem transport public, străzi integrale care sunt reabilitate în în foarte multe suburbii. Deci rog să veniți cu un un raport în în acest sens.

Mulțumesc. Am să rog domnii pretori și doamnele pretore să veniți cu un raport referitor la proiectele care sunt în curs de implementare astăzi în sectorul dumneavoastră. Începem cu domnul cu Râșcani, Botanica, Centru, Buiucani și Ciocana.

Mihai Furculiță: Stimați domni viceprimari, stimată audiență, deci în sectorul Râșcani continuăm reparația pădurii-parc Dumitru Râșcanu cu tronsonul cuprins între Râșcani și Ciocana. Au loc lucrări de amenajare pentru amplasarea terenurilor multifuncționale de sport și sperăm că în termenii contractului, până la sfârșitul anului, să încheiem acest obiect. Deci sunt în derulare terenul de adiacent centrului Orfeu pe strada Hâjdău. Până la 1 septembrie va fi finisat parcarea în adiacentul școlii.

De asemenea, am demarat reparația reparația capitală a scărilor în sector. Ceea ce ține de scările intercartier din strada Florilor și strada Socoleni, urmează încă 10 scări să le reparăm capital. De asemenea, sunt anunțate licitațiile și suntem pe ultima sută de metri la schimbarea bordurii tehnice pe strada Dimo, la reparația părții pietonale, strada Hâjdău, Liceul Cervantes. Și se află în proiectare Studenților și Dimo partea a doua.

De asemenea, am demarat un proiect mai nou, reparația terenurilor de joacă, adică mentenanța. S-a reușit reparația terenului capital în Parcul Afgan. Acum se modernizează în scuarul Șipca. Urmează celelalte terenuri care sunt într-o stare mai avariată pentru că timpul își ia al lui și s-au deteriorat un pic. Raport finalizat.

Ilie Ceban: Mulțumesc. Botanica, vă rog.

Diana Guba: Bună ziua, stimați viceprimari, stimați colegi. În sectorul Botanic avem în derulare circa 30 de proiecte din care: proiectul de amenajare a teritoriului din bulevardul Decebal 17 - sunt în desfășurare lucrări de placare a pereților arcuți și a coloanelor mici cu piatră de Cosăuți.

Proiectul renovare a aleii pietonale, partea impară a străzii Hristo Botev - sunt în derulare lucrări de amenajarea zonei în preajma stației transportului public în adiacentul străzii Hristo Botev 11/1.

Renovarea trotuarelor trotuarului bulevardul Dacia, partea pară, tronson Independenței, strada Valea Crucii - se finalizează montarea pilonilor iluminatului public. Urmează amenajarea căilor de acces și a locurilor de parcare în adiacentul bulevardului Dacia 44.

Amenajarea trotuarelor și locurilor de parcare din bulevardul Traian, etapa întâi - au fost demontate bordurile existente din preajma stației în adiacentul bulevardului Traian 13/4. Urmează amenajarea trotuarului și a platformei stației. Amenajarea trotuarelor și locurilor de parcare, bulevardul Traian, etapa a doua - continuă lucrările de montare a iluminatului public stradal.

Reparația curentă a străzii Zelinski, tronson strada Titulescu, Sarmisegetuza - s-au finalizat lucrările de asfaltare, urmează amenajarea zonelor spațiilor verzi. Reparația curentă a străzii Titulescu - s-a asfaltat tronsonul perimetrul din strada Titulescu 4, strada Pandurilor. Continuă lucrări de asfaltare pe tronsonul între strada Pandurilor și strada Zelinski. Reparația curentă a căilor de acces în adiacentul terenului de joacă și de sport din Parcul Valea Trandafirilor - au fost au loc lucrări de demontare a bordurilor vechi și montarea celor noi.

Reparația curentă a străzii Pandurilor - a fost desemnat câștigătorul, urmează semnarea contractului. Reparația curentă a căilor de acces pietonale din adiacentul străzii Zelinski 30/3, 28/5 - a fost desemnat câștigătorul. În cadrul lucrărilor va avea loc reparația curentă a stratului asfaltic și a trotuarului și reparația acceselor. Reparația curentă a străzii Țeilor, partea pară - a fost desemnat câștigătorul, urmează semnarea contractului.

Renovarea trotuarelor Dacia, partea pară, tronson Cuza Vodă, Independenței, Dacia, partea impară, tronson Decebal, Cuza Vodă, Dacia, partea impară, tronson Cuza Vodă, Burebista și Dacia, partea impară, tronson Burebista, Grădina Botanică - a fost desemnat câștigătorul, a fost semnat contractul, săptămâna viitoare începem lucrările. Amenajarea unui scuar și amenajarea terenului adiacent din bulevardul Dacia 50 - a fost anunțată licitația publică.

Reabilitarea Parcului Valea Trandafirilor - a fost anunțată procedura de licitație publică pentru iluminatul electric exterior. Renovarea trotuarului din strada Sarmisegetuza, tronson Cuza Vodă, Burebista - a fost anunțată procedura de licitație publică. Renovarea trotuarului Burebista, partea impară, tronson Dacia, Sarmisegetuza - a fost anunțată procedura de licitație publică. Renovarea trotuarului Cuza Vodă, tronson Dacia, strada Grenoble - a fost anunțată procedura de licitație publică pe tronsonul bulevardul Dacia, strada Independenței. Raport finalizat.

Ilie Ceban: Mulțumesc. Doamna pretor, aveți multe proiecte, vă rog să le să le țineți la control pe toate și, după cum am vorbit, șantierele să fie securizate, mai ales în apropierea de 1 septembrie. Și în general. Vă rog, Centru.

Andrian Sergiu: Bună ziua, stimați viceprimari, stimați colegi. Cu privire la implementarea proiectelor de amenajare în sectorul Centru, sunt în derulare următoarele proiecte:

Reabilitarea trotuarelor din strada Mihai Eminescu - deci se lucrează pe porțiunea străzii Varlaam și Bernardazzi. Se execută lucrări de decapare a suprafețelor asfaltice și bordurilor uzate. Lucrările de reabilitare presupun schimbarea pavajului, amenajarea acceselor pentru persoanele cu dizabilități, amenajarea zonei verzi, instalarea iluminatului.

Lucrări de reabilitare a trotuarelor și parcării la strada Drumul Viilor. La moment, s-au efectuat lucrări de excavare a suprafețelor, montare borduri, compactare sol, acoperire cu strat de piatră spartă, așternerea amestecului de nisip, montare pavaj de beton. Totodată, restaurate sunt și unele porțiuni de-a lungul fâșiei carosabile prin frezarea învelișului asfaltic uzat, amorsare și așternerea mixturii asfaltice noi. Circulația rutieră în zona de intervenție la Drumul Viilor nu este afectată.

La fel, în săptămâna precedentă, au fost intervenții la curțile de bloc prin injectare. Au demarat lucrări de plombare a gropilor. În urma inspectărilor din teren a funcționarilor și ținând cont de adresările locatarilor, Pretura sectorului Centru a inițiat procedura de reabilitare a zonelor de drum afectate din curțile comune. Deci, agentul economic contractat efectuează în această săptămână plombarea gropilor prin injectare - soluție recomandată în zonele de circulație cu trafic redus. Și s-a intervenit în următoarele adrese, deci în șase curți de bloc: Ștefan cel Mare și Sfânt 126, Ștefan cel Mare și Sfânt 128, Tighina 55, Armenească 30, Lehka 52/1 și în cartierul Grenoble.

Reabilitarea străzii Ciuflea. Deci, în prezent, sunt desfășurate lucrări de reabilitare a carosabilului pe ambele părți ale drumului și de pregătire a sistemului de irigare. S-a frezat învelișul asfaltic uzat, s-a aplicat un strat de amorsă pe suprafețe și s-a așternut stratul de egalizare. În paralel, se execută și lucrări de modernizare a cablajului electric. Astăzi au demarat lucrările de decapare a asfaltului și urmează în acest proiect reabilitarea trotuarelor, amenajarea unei piste pentru bicicliști, instalarea mobilierului urban și amenajarea spațiului verde.

Lucrări de reabilitare a spațiului verde din adiacentul Colegiului Gheorghe Asachi. Lucrări de pavare a aleilor și acceselor pietonale. Urmează examinarea necesității de amenajare cu mobilier urban - bănci și coșuri de gunoi. Amenajarea parcării din strada Grenoble 106/4. Deci, se execută lucrări de amenajare a parcării publice, se efectuează lucrări de demolare, lucrări de pavare a parcării și instalarea bordurilor. Reabilitarea porțiunii de trotuar din strada Miorița 1, 3 și 5 până la 11. Deci, au fost demarate lucrările a proiectului investițional de amenajare a trotuarelor. Deci, se lucrează la reabilitarea trotuarelor pe un sens a străzii Miorița.

Deci, lucrările includ următoarele etape: instalarea unui strat de 30 cm de balast superior, compactarea solului, instalarea bordurilor, acoperirea cu piatră spartă, așternerea amestecului de nisip, pavarea acceselor cu pavaj de beton, amenajarea spațiilor verzi. Reabilitarea trotuarului din Gheorghe Asachi colț Grenoble. Deci presupun lucrările amenajarea trotuarului, accesele pietonale, instalarea bordurilor și amenajarea zonei verzi. Amenajarea scuarului Liceului Teoretic Gheorghe Asachi din strada București 64. Deci, au demarat lucrările de reabilitare a trotuarelor, executarea lucrărilor de decapare și schimbarea pavajului și bordurilor. Deci, lucrările presupun schimbarea pavajului, accesele pietonale, instalarea bordurilor, amenajarea terenului adiacent Liceului Gheorghe Asachi, instalarea bustului Reginei Maria și amenajarea zonei verzi. Totodată, în săptămâna curentă, demarează lucrările de reabilitare a trotuarului din strada Hristo Botev cu amenajarea spațiilor verzi, parcării și pistei pentru bicicliști. Mulțumesc.

Ilie Ceban: Am vrut să vă întreb referitor la scuarul din fața Liceului Asachi, care este situația? Când o să fie, până la 1 septembrie? Pentru că acum am văzut că se decapează pavajul vechi. Așa ca să cunoască lumea, eventual cu o informație, să veniți, vă rog.

Andrian Sergiu: Se decapează și evacuează pavajul vechi și, la solicitarea Liceului, urmează demontarea scaunelor din beton. Și pentru data de 1-2 septembrie lucrările nu vor fi finalizate.

Ilie Ceban: Dar ați discutat cu administrația Liceului? Ați identificat soluții cum și unde vor fi organizate evenimentele de începutul anului școlar, da?

Andrian Sergiu: Da, deci am identificat spațiul unde va fi petrecut careul, va fi securizată zona. Deci, suntem în colaborare cu dumnealor.

Ilie Ceban: Clar. Mulțumesc.

Andrian Sergiu:: Mulțumesc.

Ilie Ceban: Buiucani, vă rog.

Vasile Moroi: Bună ziua. În sectorul Buiucani proiectele mari multianuale au fost finalizate, unul ultimul din ele fiind amenajarea trotuarelor pe strada Calea Ieșilor. A fost finalizat integral. Acum urmează, ne ocupăm de amenajarea cu sol fertil a terenurilor adiacente. La moment, efectuăm lucrări de amenajare a unui trotuar pietonal în strada Ghibu 2/1. Este vorba de acces către către Liceul Ghibu.

În sectorul Buiucani, totodată, țin să informez că au fost finalizate lucrările de asfaltare a acceselor către instituțiile de învățământ: către Grădinița 186 din Deleanu 11/2, Școala Primară Creangă-Antoninu Ursu, Calea Ieșilor 57, Grădinița 34 din strada 27 martie 25/2, Grădinița 157 din Cornului 3, Grădinița 85, strada Muzicescu 2A. Și ultimele lucrări au fost finalizate: accesul către Liceul Teoretic Marin Ciuc din Pelivan 30/2. La moment, de către colegii din Direcția Locativ-Comunală și Amenajare, conform multiplelor solicitări, se amenajează un teren mare de joc pentru copii în Parcul La Izvor, în zona aleii centrale, zona de acces.

Totodată, țin să informez că săptămâna precedentă am demarat pe platforma de achiziții mai multe proiecte, cum ar fi: trotuarele și parcările din strada Alba Iulia, din strada Ghibu, din strada Costin, perimetrul Ghibu și Paris, din strada Paris. Am mai anunțat și planificăm, conform planului de acțiuni, renovarea a patru curți de bloc: curțile din Alba Iulia 196, Alba Iulia 200, din șoseaua Balcani 2/1, 4 și șoseaua Balcani 8. Și mai avem în pregătire pentru amenajarea ambelor rondouri din strada Ion Creangă intersecție cu Calea Ieșilor și e un rondou de sus din Creangă cu Alba Iulia. Raport finalizat.

Ilie Ceban: Mulțumesc, domnul pretor. Doamna pretor, vă rog.

Sinilga Școlnic: Domn viceprimar, stimați colegi, bună ziua. Vreau să vă informez despre proiectele care sunt în desfășurare și proiectare în sectorul Ciocana. La moment, se execută lucrări de pavare a trotuarelor pe adiacentul Mircea cel Bătrân, Igor Vieru, tronson cu Dumeniuc. Urmează ca agentul economic, după finalizarea lucrărilor de amenajare a trotuarului, să fie executată și montarea iluminatului electric exterior pe segmentul nominalizat.

La moment, se execută lucrări între tronsonul Petru Zadnipru și Igor Vieru la proiectul parcările pe Milescu Spătaru - decaparea bordurii vechi și montarea celei noi. Deci urmează astăzi să semnăm, în urma licitației publice, acordul cu agentul economic care a câștigat licitația pentru instalarea și iluminatului public și montarea mobilierului urban. Ce ține de amfiteatru, deci la moment este în licitație segmentul irigării acestui acestui tronson. La moment, vreau să vă anunț că în în licitație avem trei proiecte, în la și mai avem încă șase proiecte care se află la moment în proiectare.

Ce ține de lucrările care urmează să le începem, este deci pe 28 începem cel mai mare proiect care ni-l propunem pentru sectorul Ciocana - reabilitarea Parcului Pădurii Râșcani, care va avea loc pe 28 august. Deci, urmând și porțiunea Parcului Pădurii Râșcani, segmentul Dumeniuc - va urma pe 3 septembrie începerea lucrărilor de renovare. Ce ține de accesele în curți, la moment, se execută lucrări - accesele către Grădinița 177 din strada Voluntarilor 14. Și astăzi ne propunem ca să fie finalizată, în scurt timp, accesul în mai multe curți, care vor avea loc în luna septembrie. Și injectările - am desemnat câștigătorul, urmează săptămâna aceasta să începem plombările în curți. Încă un proiect mare este rondul Mircea cel Bătrân - Alecu Russo. La moment, se aduce sol fertil unde a fost instalată irigarea, după aceea urmează plantarea acestui rond. Atât.

Ilie Ceban: Mulțumesc, doamna pretor. Deci, pentru 28, noi suntem pregătiți și agentul economic este pregătit să lanseze lucrările în Parcul Pădurii Râșcani, așa cum am agreat, corect?

Sinilga Școlnic: Cum am discutat cu dumneavoastră, deci pe 28 agentul economic vrea să înceapă lucrările în acest tronson.

Ilie Ceban: Ok. Bun, mulțumim. Dacă puteți, domnul Melnic, văd că domnul Moroi nu este prezent. Vă rog frumos.

Oleg Melnic: Bună ziua. În perioada vizată au fost înregistrate 114 intervenții, dintre care 13 incendii. Sector sectoarele Râșcani, Centru, Ciocana - câte trei cazuri de incendiu, sectorul Buiucani - patru cazuri de incendiu. În urma incendiilor, două persoane au fost salvate, trei persoane au fost traumatizate și o persoană a primit o intoxicație. Cu părere de rău, avem un caz de înec în Roșelui, Vadul lui Vodă, râul Nistru, la plaja veche. De la începutul anului până în prezent avem înregistrate 217 incendii. Persoane decedate în urma incendiilor - 10. Persoane înecate - 11, de la începutul anului.

Persoane traumate - 16. Persoane salvate de la începutul anului până în prezent avem 118 persoane. O bună parte din intervenții le avem la vegetația uscată. Avem peste 300 de hectare deja afectate de către vegetația uscată. Raport finisat.

Ilie Ceban: Mulțumesc foarte mult. Întrebări la mass-media, dacă sunt? Vă rog.

Jurnalistă: Paula Bejenaru, reporter Jurnal TV. O întrebare către domnul Mihalahe. Ieri Primăria a informat că pe că pe podul de pe strada Mihai Viteazul se desfășoară ultimele pregătiri pentru aplicarea straturilor de asfalt. Cât timp estimați că vor dura lucrările de asfaltare de pe podul de pe strada Mihai Viteazul și când vor începe acestea?

Vitalia Mihalache: După cum s-a fost menționat în anunțul publicat, lucrările urmează a fi executate pe tronsonul care astăzi este... pe care astăzi este închisă circulația și pe care au fost executate lucrările de reparație. Pe parcursul săptămânii curente urmează să fie executate lucrările de aplicare a stratului de egalizare și ulterior stratului de uzură pe acest tronson de pod. Astfel, până la finele săptămânii vom finaliza lucrările de asfaltare.

Jurnalistă: Va fi dată în funcțiune această parte?

Vitalia Mihalache: Această... această parte va fi pusă în funcțiune după finalizarea inclusiv a amenajării și securizării zonei reparate, inclusiv asigurării posibilității desfășurării lucrărilor în siguranță și pentru a nu admite careva avarii sau incidente pe zona de șantier în... în cazul în care începem lucrările pe a doua parte de pod.

Jurnalistă: Mulțumesc. O altă întrebare. Săptămâna trecută a apărut în presă informația precum că funcționarul Ruslan Darie este cercetat penal după ce a fost prins de agenții de patrulare beat la volan în raionul Iedineț. Dacă puteți confirma sau infirma informația privind incidentul în care a fost implicat Ruslan Darie și dacă intenționați să luați măsuri privind demiterea acestuia din funcția sa din cadrul Întreprinderii Municipale Supraveghere și Protecția Animalelor.

Ilie Ceban: Persoanele răspund pentru acțiunile pe care le săvârșesc. Noi vom acționa în funcție de cum va fi constatat, ce va fi constatat și ulterior vom... vom reveni.

Jurnalistă: Poliția a confirmat.

Ilie Ceban: Poftim?

Jurnalistă: Poliția a confirmat.

Ilie Ceban: Păi, urmează să fie sancționat într-un anumit fel, pentru că urmează să fie transmis în instanța de judecată acest...

Jurnalistă: Ok, mulțumesc.

Ilie Ceban: Cu drag.

Jurnalistă: Nadia Mihuță, jurnalist TVR Moldova. Am o întrebare către domnul pretor Centru. Știm că săptămâna trecută urma să aveți o ședință privind executarea lucrărilor sau în ceea ce privește șantierul de pe strada Testemițeanu 12, o construcție ilegală. Să ne spuneți dacă ați avut acea întrevedere și care sunt constatările și concluziile. Mulțumesc.

Andrian Sergiu: Vă mulțumesc pentru întrebare. Deci, pe marginea acestui caz, Pretura sectorului Centru a inițiat procedură administrativă, de fapt contravențională, cu privire la construcția ilegală și a fost transmisă în instanța de judecată, deci materialele pe 189, articolul Cod Contravențional. Doar la mâna Inspecția Națională pentru Supraveghere Tehnică a emis prescripție pe articolul 177 și a și sancționat pentru neîndeplinirea prescripției. Angajații poliției au efectuat măsuri ce țin de competența lor, despre angajați, despre contractele de muncă și așa mai departe. Iar Pretura sectorului Centru a demolat și evacuat gardul care era amplasat pe teren public.

Jurnalistă: Inclusiv în această dimineață acolo continuau lucrările, eu am trecut personal pe acolo și oamenii munceau la fațada locuinței. Ce se întâmplă mai departe?

Andrian Sergiu: Deci, exploatarea fizică a lucrărilor excede din competențele preturii. Ceea ce va fi posibil din 1 ianuarie 2025, de când vor organele de poliție. La moment am făcut absolut totul în limitele competențelor care ne sunt atribuite. Mersi.

Jurnalistă: Mulțumesc. Domnule Pavaloi, o precizare la dumneavoastră. Știm că instituțiile care au ales să facă primul sunet în zi de 1 septembrie, de la nivel de țară, acei profesori vor fi achitați suplimentar. La nivel de municipiu, spuneați că inclusiv sunt pe lângă acea școală privată, dacă la fel vor fi achitați suplimentar profesorii și la fel se merge pe aceeași procedură de a acorda o zi de vacanță.

Andrei Pavaloi: Urmează să vedem calea legală, fiindcă circulara Ministerului Educației este... contravine planului cadru și anumitor norme legale. Să vedem cum... Avem partea legală ca să putem face lucrul acesta.

Ilie Ceban: Mai sunt întrebări? Dacă nu sunt, eu vă mulțumesc foarte mult și rog pretorii, domnul Mihalache, domnul Burdiumov, o să avem o ședință la mine în birou. Mulțumesc. O zi bună tuturor și o săptămână ușoară.

 


Distribuie