PrimariaMea
Newsletter: Buget aprobat, construcții ilegale fără șansă de stopare și marcaje de atenționare fără efect Image
01 aug. 2024

Newsletter: Buget aprobat, construcții ilegale fără șansă de stopare și marcaje de atenționare fără efect

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie 

Biletele de autobuz falsificate 

Responsabilii de la Parcul Urban de Autobuze (PUA) s-au autosesizat după scandalul biletelor false de autobuz, apărut în spațiul public. Aceștia au deschis o anchetă, rezultatele căreia vor fi în această săptămână. Cei de la PUA au făcut verificări pe toate rutele, pentru a vedea dacă bilete false au fost date și de către alți conductori. Autoritatea urmează să vină și cu soluții care să prevină eventualele cazuri de falsificare.

La sfârșitul săptămânii trecute, doi chișinăuieni au publicat pe rețelele de socializare imagini în care prezintă biletul primit în timpul călătoriei cu autobuzul. După ce ar fi invocat taxatorului că bucata de hârtie este diferită decât în mod obișnuit, au primit un alt bilet, veridic de această dată. „E tăiat perfect, un pic rupt, foaia e cam scumpă pentru ca să fie tichet.”, a declarat unul dintre cei care au semnalat presupusa înșelătorie. 

 

Tarifele propuse pentru parcările cu plată, justificări de la viceprimar

După ce opinia publică a fost surprinsă de tarifele mari pentru un loc de parcare, propuse în proiectul elaborat de experți naționali și internaționali, viceprimarul Ilie Ceban a venit cu explicații. Potrivit lui, tarifele de 10-20 de lei/oră, pentru sectorul Centru, vor fi aplicate în intervalul orar 08:00-17:00. În restul perioadei, cei care locuiesc în sector, nu vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar. Ilie Ceban a explicat că tariful pe an a fost fixat în primul rând pentru proprietarii de localuri, ambasade, etc., care au nevoie de locuri rezervate de parcare. Responsabilul a mai spus că s-a ținut cont de practicile țărilor europene. În Barcelona, potrivit viceprimarului, corpurile diplomatice plătesc lunar 150 euro pentru un loc de parcare. Autoritățile de la primărie dau asigurări că au luat în calcul și tariful menționat de chișinăuieni într-un sondaj online, desfășurat la începutul lunii iunie.

Autoritățile municipale vor să reglementeze parcările cu plată. Pentru început, plata va fi percepută pentru zona istorică, iar mai apoi se va extinde și pentru celelalte sectoare ale capitalei. Conform proiectului, pentru centrul orașului se propune un tarif de 20 de lei pe oră, pentru 7 zile – 560 lei, 30 zile – 2 400 lei, 90 zile – 7 200 lei, 180 zile – 14 400 lei, 365 zile – 28 800 lei. Pentru celelalte sectoare, tariful pentru o oră este între 10 și 15 lei. 

Regulamentul va fi supus consultărilor publice miercuri, 7 august, începând cu ora 10:00, în incinta Preturii sectorului Centru. Totodată, propunerile de ajustare pot fi expediate la adresa sergiu.popovici@pmc.md

***

Ordinea de zi și transmisiunea video pot fi găsite aici.

Notă: Pentru a face mai accesibile informațiile prezentate de autorități, Primăria Mea testează instrumente digitale pentru transcrierea discuțiilor. Găsiți aici textul pentru ședința primăriei din 29 iulie. Menționăm că transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități. 


Rezumat din CMC

Marți, 30 iulie, a fost organizată o nouă ședință a Consiliului Municipal Chișinău. În calitate de președinte a fost desemnat prin vot Corneliu Pântea (MAN). 

 

STOP epopeii bugetului municipal

După mai bine de jumătate de an în care a funcționat în baza unui buget provizoriu, municipalitatea s-a ales cu un buget în toată regula. Ulterior încercării eșuate de săptămâna trecută, consilierii au aprobat proiectul bugetului municipal. În prima lectură, toți cei 44 de consilieri prezenți în sală și-au dat votul de încredere. Acesta a fost susținut de 37 de consilieri în lectura a doua: fracțiunea Partidului Mișcarea Alternativă Națională - 19, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate - 15, consilierii Partidului Comuniștilor - 2, consilierul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr - 1. Fracțiunea Partidului Socialiștilor s-a abținut, iar aleșii municipali ai Partidului Nostru și Partidului Renaștere nu au participat la vot.

În a doua lectură, consilierii au avut amendamente, printre acestea: majorarea cu 50 mil. lei a alocațiilor pentru investiții în suburbii (PAS); majorarea până la 70 mil. de lei a alocațiilor pentru grupele cu program prelungit (PAS); alocarea pentru fiecare pretură a încă 10 mil. lei pentru lucrările în curțile de bloc.

Consilierii din PSRM au fost indignați de faptul că niciun amendament propus de ei pentru a doua lectură nu a fost aprobat și au menționat că mai multe din propunerile venite de la PAS ar fi și propunerile prezentate anterior de ei. 

Veniturile totale ale bugetului municipal pentru anul 2024 sunt prevăzute a fi de 7,7 mld. lei, în timp ce cheltuielile sunt estimate la 8,4 mld. lei, rezultând un deficit bugetar de 647 mil. lei.

 

Pretorul sectorului Centru despre presupusa construcție ilegală din str. Testemițanu

Vadim Hîncu, pretorul sectorului Centru, a declarat că în luna aprilie, la câteva luni de la îngrădirea terenului, responsabilii de la pretură au expediat companiei de construcții solicitarea de demontare a gardului provizoriu. La o distanță de câteva săptămâni, cei de la pretură au cerut companiei prezentarea documentației de proiect și a actelor permisive, solicitare care nu a fost satisfăcută. În luna mai, pretura Centru a sesizat Direcția generală arhitectură pentru constatarea ocupării abuzive de teren. Ulterior, INSP a emis o prescripție de sistare a lucrărilor. Totuși, după mai multe hârtii oficiale emise de diferite autorități, lucrările de construcție sunt în toi. Întrebat de Victor Chironda dacă a întreprins toate măsurile legale de stopare a construcției, pretorul s-a arătat sigur de faptul că a aplicat metodele existente. Chironda a propus o vizită în teren cu participarea reprezentanților instituțiilor responsabile, așa încât să se asigure de stoparea lucrărilor până la decizia instanței de judecată.  

***

Ordinea de zi poate fi accesată aici

Transmisiunea video a ședinței poate fi urmărită aici.

Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an pot fi accesate aici.

Amintim că la sfârșitul anului 2023 au fost adoptate mai multe reglementări pentru a spori transparența activității consiliilor locale. Conform acestora, procesele verbale ale ședințelor trebuie publicate pe site-urile primăriilor și trebuie să includă numărul exact de voturi pentru fiecare fracțiune, alianță, bloc sau consilier independent. Aceste prevederi au fost incluse la recomandarea Asociației „Primăria Mea”, în urma consultărilor publice privind proiectul de lege.


Alte știri din Chișinău

Trecerile de pietoni marcate cu roșu acum o lună ar fi devenit gri. Primăria: șoferii sunt de vină!

La exact o lună de când primăria anunța cu tam-tam că investește în siguranța pietonilor și amenajează în preajma trecerilor de pietoni un „covor roșu”, acesta a devenit deja gri. Fâșie de drum, colorată în roșu, care avea ca scop să atragă atenția șoferilor, se pierde acum pe asfalt. Cei de la Direcția Generală Mobilitate Urbană au și o explicație. Potrivit lor, vopseaua se păstrează pe asfalt, doar că e acoperită de murdărie. Responsabilii mai spun: „Calitatea inferioară a anvelopelor utilizate de mulţi şoferi pe maşinile lor ar lăsa urme negre pe marcaje.” În articolul publicat pe piataauto.md se arată că, de fapt, materialul antiderapant al acestor marcaje provoacă o erodare mai intensă a roților la traversare. Astfel, toate reziduurile acumulate anterior, împreună cu alte particule din banda rulantă a anvelopei, sunt roase de textura marcajului. De aceea, s-a produs o acumulare rapidă a depunerilor în această zonă, mai ales că este și o zonă de frânare, unde presiunea anvelopelor pe carosabil este crescută.

 

Cronologia tragediei din parcul Sarmizegetusa: lucrări de electricitate aprobate de o comisiei din care lipsea un electrician

Fie un aparat care ar reacționa la scurgerile de curent, fie proiectarea și executarea calitativă a lucrărilor de reparație a parcului, ar fi putut salva viața fetiței de 11 ani, care a murit electrocutată în parcul Sarmizegetusa din capitală. Este declarația lui Iulian Rotari, lector la Facultatea Energetică și Inginerie Electrică, oferită pentru jurnaliștii Ziarului de Gardă. Cei din urmă au scris o anchetă în care au reconstituit filmul evenimentelor. Potrivit ziariștilor ZdG, investiția pentru lucrările de renovare a fost făcută de o companie privată, care a primit în schimb, în 2021, permisiunea de a construi mai multe blocuri locative în sectorul Botanica al capitalei. În ciuda faptului că reparația parcului a inclus și lucrări electrice, ZdG a descoperit că în comisia de recepție a lucrărilor nu se afla niciun expert în electricitate. Citiți detalii în articol. 

Însă, în cadrul ședinței săptămânale, viceprimara Irina Gutnic a declarat că din echipa de recepționare a lucrărilor a făcut parte un responsabil tehnic, căruia i-a revenit sarcina de a verifica inclusiv calitatea sistemului electric. Viceprimara a mai adăugat că, în această săptămână, echipe de specialiști vor analiza situația din fiecare sector la următoarele capitole: sistemul de irigare, pilonii de iluminat public, terenurile de joacă și situația arborilor. 

Totodată, consilierii PAS au solicitat suspendarea din funcție a mai multor directori și șefi din subdiviziunile Primăriei Chișinău, pe durata anchetei: pretora sectorului Botanica, directorul ÎM LUMTEH, șeful ÎM Spații Verzi și șeful Direcției Parcurilor, Cult