Newsletter: Echipa primarului MAN promovată pe platforme municipale, când dăm primul sunet de clopoțel și mai multe cazuri de COVID-19
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Ping pong de opinii: a se da sau nu primul sunet duminică, când este 1 septembrie?
Părinții sunt confuzi cu privire la data la care să-și ducă copiii pentru primul sunet: 1 sau 2 septembrie. Viceprimarul Ilie Ceban a solicitat clarificări de la șefa Direcției Generale Educație, Tineret și Sport. Aceasta a precizat că fiecare școală poate decide când va avea loc festivitatea. Unele școli au inițiat sondaje. Ilie Ceban a insistat că primul sunet ar trebui să fie dat luni. El a menționat că administrația primăriei ia în considerare emiterea unui ordin în acest sens.
Numărul infectaților cu Sars-Cov-2 a crescut cu 170
În municipiul Chișinău, săptămâna trecută au fost raportate 453 de cazuri de Covid-19, cu o creștere de 170 față de săptămâna precedentă. Autoritățile municipale au alocat 64 de paturi pentru pacienți. Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie va dispune de 40 de paturi, iar alte 24 de paturi vor fi destinate pacienților cu forme deosebit de grave la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății.
„Nu este o situație alarmantă, este o situație ținută sub control.”, a explicat Marina Buga, șefa adjunctă a Direcției Generale Asistență Medicală și Socială.
Aceasta a recomandat vaccinarea împotriva virusului Sars-Cov-2.
Fețele MAN au împânzit orașul. Cât ne costă campania partidului pe platformele municipale?
În troleibuze, în stațiile de așteptare, pe site-urile primăriei, preturilor și direcțiilor – vedem mai peste tot fața primarului, viceprimarilor sau șefilor de direcție. Panourile cu imaginea acestora fac parte dintr-o campanie de informare, a explicat viceprimarul Ilie Ceban. În cadrul ședinței, acesta a spus că scopul campaniei este de a informa chișinăuienii despre responsabilii care conduc instituțiile municipale cheie și pe cine pot contacta în cazul unor subiecte de interes. Deși jurnaliștii au întrebat dacă respectiva campanie dă rezultate ori dacă a crescut numărul celor care se adresează la primărie, Ceban nu a oferit un răspuns, menționând că cetățenii se pot adresa oricând.
Într-un răspuns oferit pentru Primăria Mea, se arată că mesajele video și audio au fost înregistrate din surse proprii și plasate cu titlu gratuit în unitățile de transport public municipal. Tot cu titlu gratuit a fost plasată și informația în stațiile de așteptare. Primăria însă nu ne-a comunicat câți bani au fost utilizați pentru printarea sau machetarea bannerelor. În reportajul TV8, reprezentantul primăriei spune că bugetul se va cunoaște la finele campaniei, dar nu menționează care exact va fi durata acesteia.
„Campania este pe platforma municipală. Recensământul sau referendumul, la fel le-am plasat pe platforma municipală.”, a spus Ilie Ceban în cadrul ședinței primăriei.
Totuși, cei care apar pe afișe sunt membri ai partidului MAN. Designul panourilor este realizat în nuanțe de verde, specifice partidului MAN. Unele voci sugerează că acțiunea are un singur scop: pregătirea partidului MAN pentru alegerile parlamentare din 2025. Ilie Ceban a refuzat să comenteze această informație.
***
Ordinea de zi poate fi găsită aici.
Transmisiunea video pot fi găsită aici.
Notă: Pentru a face mai accesibile informațiile prezentate de autorități, Primăria Mea testează instrumente digitale pentru transcrierea discuțiilor. Găsiți aici textul pentru ședința primăriei din 19 august. Menționăm că transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități.
Rezumat din CMC
De la ședința organizată marți, 30 iulie, o altă ședință a Consiliului Municipal Chișinău nu a fost convocată. Ce decizii au fost luate atunci, puteți citi în acest Newsletter.
Alte știri din Chișinău
Angajați ai grădiniței și preturilor, scoși în stradă la împărțit ziare care promovează primăria
Ziare care lustruiesc imaginea primăriei Chișinău sunt împărțite locuitorilor chiar în stradă sau în transportul public. Pe caniculă sau nu, acestea sunt distribuite de angajații instituțiilor subordonate municipalității. Cel puțin asta înțelegem din discuția jurnalistei Ziarului de Gardă cu unul dintre așa-zișii voluntari. Cea din urmă, o angajată a unei grădinițe din capitală, recunoaște că a fost trimisă de șefă, din contul zilei de muncă. Citiți mai multe în articolul ZdG.
În această săptămână, tot cu un braț de ziare a fost surprins și pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu, alături de alți colegi. Interacțiunea cu locuitorii avea loc într-un troleibuz.
Târgurile școlare din sectoare: când și unde sunt amenajate
Și în acest an, pentru a minimiza aglomerația din principalele puncte de comercializare a rechizitelor și hainelor școlare, sunt amenajate târguri în fiecare sector al capitalei. Iată lista lor:
- Sectorul Ciocana: 19 august - 8 septembrie. Locaţia: Aleea din bd. Mircea cel Bătrân, perimetrul str. Ginta Latină - P. Zadnipru.
- Sectorul Botanica: 15-31 august. Locaţia: bd. Dacia, 26.
- Sectorul Buiucani: 19-31 august. Locaţia: str. Ion Creangă, 74. În perioada 22-25 august. Locaţia: Calea Ieşilor, 8, târg organizat de S.A. Zorile.
- Sectorul Centr: 10 august-10 septembrie. Locaţiile: str. Ismail colț cu bd. Dimitrie Cantemir, str. Mitropolit Varlaam, perimetrul străzilor Tighina-Armenească.
- Sectorul Râşcani: 20-31 august. Locaţia: str. Bogdan Voievod, 1/1, zona CC PanCom.
De la oameni adunate
Locuitoare a orașului:
„Dar cînd va fi reparată str. Industrială de la Ciocana, că au promis încă în 2019??? Noi, cei de la Voluntarilor, nu avem odihnă nici zi, nici noapte de la mașinile de mare tonaj. Este o gălăgie insuportabilă, căci majoritatea sunt vechi și fac o gălăgie că se aude la km.”
Scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular și spune-ne dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap.
Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Agenda urbană
19-31 august – Expoziția Cristinei Stavenski, dedicată aniversării a 588 de ani de la prima mențiune documentară a Chișinăului. Locația: Biblioteca B. P. Hasdeu.
23 august – Prezentare publică cu activista urbană din Kirghizstan, Rada Valentina. Locația: Centrul de Proiecte Culturale Arta Azi.
24 august – Seri de cronograf. Locația: Parcul Alunelul.
24 august – Chișinău urban hike & beer: drumeție urbană combinată cu popasuri de bere. Locația: Double Beer PUB Ciocana.
24 august – Cămara Fest. Locația: Parcul Alunelul.
26-28 august – Ziua Independenței Republicii Moldova. Locația: Piața Marii Adunări Naționale.
Imaginea săptămânii
Citește pe Primăria Mea
Spațiile publice afectează direct bunăstarea locuitorilor din orașe. În general, un spațiu public bun, adică pentru oameni, se crează împreună cu oamenii, consultarea și implicarea locuitorilor fiind esențială la orice etapă din procesul de creare a spațiilor publice.
În perioada 2019 – 2023, la Chișinău au fost amenajate și reabilitate mai mult de 70 de spații publice verzi, parcuri, scuaruri, alei pietonale. Totuși, marea majoritate a proiectelor nu au fost consultate cu locuitorii. Procesul de amenajare a spațiilor publice nu este doar profund neparticipativ, dar chiar descurajează activ implicarea locuitorilor în procesele de administrare a orașului. Cum putem să facem mai bine? Citește în articolul Primăria Mea.
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.
Un oraș bun este un efort comun