PrimariaMea
Newsletter: „Complex multifuncțional cu până la 15 etaje” în loc de Gaudeamus și tentativă eșuată de convocare a ședinței CMC Image
13 feb. 2025

Newsletter: „Complex multifuncțional cu până la 15 etaje” în loc de Gaudeamus și tentativă eșuată de convocare a ședinței CMC

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

Ședința a fost prezidată de viceprimarul capitalei, Ilie Ceban.

 

Clădire de 16 niveluri în locul cinematografului Gaudeamus

Primăria Chișinău a eliberat acte permisive pentru construcția unei clădiri de 16 niveluri pe terenul unde, în prezent, se află cinematograful Gaudeamus. Întrebat de jurnaliști la ședința primăriei, viceprimarul Ilie Ceban a menționat că aceasta este conformă normelor urbanistice pentru zona C3, având o destinație multifuncțională, social-comercială. 

„Au fost eliberate acte permisive pentru construcția unui complex multifuncțional. Deci, nu va fi un bloc locativ… În conformitate cu normativele pentru zona dată, cu număr de parcări corespunzător zonei și corespunzător complexului respectiv… Până la 15 etaje.”

Totuși, Ministerul Culturii a anunțat că autorizația emisă de primărie este ilegală și a cerut anularea acesteia în instanță. Instituția a explicat că terenul se află în nucleul istoric al orașului și în apropierea a două monumente de for public. Prin urmare, pentru construcția unei noi clădiri este necesar avizul ministerului, care însă nu a fost solicitat. 

Între timp, Primăria Mea și alte organizații ale societății civile au inițiat o petiție în adresa Primăriei Chișinău. Cerem suspendarea autorizației de construcție, pornirea unei anchete pe marginea procesului de emitere a autorizației respective, organizarea unei dezbateri publice în care să se decidă soarta terenului, promovarea proiectelor care să servească interesului public. 

Nu este pentru prima dată când pe locul cinematografului se vrea construcția unei clădiri cu multe etaje. În 2016, fostul viceprimar, Nistor Grozavu, anunța un bloc de 15 etaje. Iar în 2020, s-a încercat demolarea ilegală a cinematografului. Primarul Ion Ceban a promis public că nu va permite construcția unor blocuri de locuit în această zonă și că terenul va fi utilizat exclusiv pentru edificii sociale. Totuși, contrar acestor declarații, autorizația de construcție recent emisă permite construirea unui complex multifuncțional de 16 niveluri.

Cinematograful a fost inaugurat în 1957, deasupra unui cimitir luteran în care au fost înmormântați atât Carol Schmidt, cât și arhitectul Alexandru Bernardazzi. În anul 2004 clădirea a fost vândută unei companii private, iar în anul 2014 Consiliul Municipal Chișinău a vândut aceleiași companii terenul pe care se afla cinematograful. 

 

Numărul cazurilor de infecții respiratorii în creștere

„Dinamică galopantă” – așa numește Vladimir Bolocan, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, ritmul de îmbolnăvire a pacienților care se adresează cu infecții respiratorii acute. Potrivit lui Bolocan, săptămâna trecută s-au înregistrat 3 733 de adresări, cu 1 297 mai multe decât în săptămâna anterioară. Totuși, majoritatea dintre acestea sunt cazuri ușoare, care se tratează la domiciliu. 

***

Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor aici.


Rezumat din CMC

O nouă săptămână, o nouă tentativă eșuată de a organiza ședința CMC

Ședința convocată pentru marți, 11 februarie, la inițiativa fracțiunii PAS, nu a putut avea loc din lipsă de cvorum. De la tribună, Dumitru Ivanov, vicepreședintele fracțiunii, a declarat că ședința fusese organizată pentru aprobarea bugetului pentru anul 2025. Cu toate acestea, nici secretarul CMC nu a fost prezent. 

„Nu se dorește aprobarea bugetului. Activăm cu un buget provizoriu, aprobat de primar după bunul plac. Bugetul actual este întocmit cu încălcarea cadrului legal privind finanțele publice și cu depășirea atribuțiilor de serviciu. Vorbim despre milioane de lei alocați pentru concerte și ziare de partid.”

Alexandr Odințov, vicepreședintele fracțiunii PSRM, a îndemnat consilierii MAN și primarul să dea dovadă de voință politică și să se așeze la masa de dialog. Odințov a insistat pentru compensarea cheltuielilor la căldură în sezonul de iarnă, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori. 

Victor Chironda (Platforma DA) s-a referit la autorizația de construcție a unei clădiri cu 15 etaje în locul cinematografului Gaudeamus. Chironda i-a solicitat lui Ilie Ceban, viceprimarul care a anunțat despre emiterea autorizației și care semnează documentele legate de urbanism, să-și prezinte demisia de onoare. 

„El ne spune că nu va fi un bloc de locuit cu 15 etaje, dar un centru multifuncțional cu 15 etaje. Este de râsul lumii să prostești oamenii în calitate de viceprimar. Spune deschis minciuni. O să fie bloc locativ, așa e în documentația de proiect.”, a susținut Chironda. 

Săptămâna trecută, tot la inițiativa PAS, s-a încercat convocarea unei alte ședințe, de la care MAN, PSRM, PCRM, PN, Partidul Renaștere au lipsit. 

***

Video de la ședință aici

Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.


Alte știri din Chișinău

Gropi pe podul Mihai Viteazul la câteva luni de la redeschidere

Pe segmentul recent renovat al podului Mihai Viteazul din Chișinău au apărut gropi, la doar câteva luni de la redeschidere. Fisurile adânci și late de câțiva centimetri au fost surprinse de jurnaliștii Agora. Primăria explică situația prin faptul că în acea zonă există rosturi de dilatare și că asfaltul aplicat este unul temporar. „Podul este încă un șantier, iar porțiunea fisurată face parte dintr-o zonă tehnologică. După finalizarea lucrărilor la partea a doua, va fi asfaltat integral.” a declarat Vasile Chirilescu, șeful Direcției Relații Publice a Primăriei. Lucrările la podul Mihai Viteazul au început în 2022, iar termenul de finalizare a fost amânat de mai multe ori. Municipalitatea estimează că a doua bandă de circulație va fi deschisă în vara acestui an.

 

Taxe nejustificate și lipsă de transparență în administrarea blocurilor

Mai mulți locatari din Chișinău acuză firmele private care le administrează blocurile de locuințe de majorarea tarifelor fără explicații clare, lipsa lucrărilor calitative și refuzul de a furniza detalii despre cheltuieli. În unele cazuri, proprietarii au încercat să renunțe la serviciile acestor firme și să revină la administrarea prin Asociațiile de Proprietari, însă procesul a fost blocat prin contestații legale și refuzuri de a preda documentele financiare și tehnice ale blocurilor. Unii locatari au depus plângeri la autorități, dar susțin că nu au primit soluții concrete. Despre ce firme este vorba, citiți în articolul ZdG

 

Comercializarea mărțișoarelor și suvenirelor, autorizată în Chișinău între 10 februarie și 10 martie

Primăria Municipiului Chișinău a anunțat că, în perioada 10 februarie – 10 martie 2025, vor fi amenajate locuri speciale pentru vânzarea mărțișoarelor, suvenirelor și florilor de grădină în diferite zone ale orașului. Decizia a fost luată în contextul sărbătorilor de primăvară, precum „Valentine’s Day”, „Dragobete”, „Mărțișor” și „8 Martie”. Potrivit municipalității, în Piața Marii Adunări Naționale și în sectoarele capitalei vor fi organizate spații destinate comerțului stradal autorizat. Detalii despre locații aici. 


Agenda urbană

14 februarie – Ziua Îndrăgostiților la Hub-ul Moldova pentru Pace. Locația: șos. Hîncești 61

14-16 februarie – Tourism & Travel Expo. Locația: Moldexpo. 

14-21 februarie – Expoziție de artă decorativă „Orizonturi”. Locația: Artcor.

21 februarie – Techstars Startup Weekend: Soluții Digitale pentru Probleme Locale. Locația: Orange Kitchen. 


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

Primăria Mea și alte organizații neguvernamentale și cetățeni ai municipiului Chișinău au inițiat o petiție prin care solicită suspendarea autorizației de construcție a unui complex multifuncțional de 16 niveluri pe terenul fostului cinematograf „Gaudeamus”. Petiția este adresată Primăriei Chișinău, Ministerului Culturii, Agenției Proprietății Publice și Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnic. Cerem stoparea imediată a lucrărilor și organizarea unei dezbateri publice în care să se decidă cum va fi valorificat terenul. Semnează petiția aici. 


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun  heart 

 

 


Publicat de:

Distribuie