PrimariaMea
Vom avea bloc rezidențial în locul cinematografului Gaudeamus? Image
31 aug. 2020

Vom avea bloc rezidențial în locul cinematografului Gaudeamus?

Cinematograful Gaudeamus a fost demolat aproape în întregime. În locul acestuia, ar trebui să fie construit un bloc de peste zece etaje. Activiștii și reprezentanții primăriei au declarat că demolarea este ilegală și s-au opus două zile mașinilor de demolare, însă fără mare rezultat. Astăzi, 31 august, a fost convocată de urgență o ședință a Consiliului Municipal Chișinău, pentru a se încerca opunerea construcției unui astfel de zgârie nori. 

Pe 23 august, în spațiul public au apărut poze și video-uri care arătau cum se pregătește demolarea Cinematografului „Gaudeamus”, aflat pe str. Vasile Alecsandri a capitalei. Materialele au fost veridice, întrucât pe 24 august, buldozerele au început să demoleze clădirea, cu toate că pe site-ul primăriei nu a fost publicată nicio autorizație de desființare. La fața locului s-au deplasat viceprimarul Victor Chironda și câțiva activiști, care au filmat într-un live pe Facebook interacțiunea lor cu reprezentanții poliției și ai companiei ce se ocupă de demolare. După mai multe discuții, lucrările au fost întrerupte, după ce viceprimarul a demonstrat că acestea sunt ilegale, autorizația de desființare fiind expirată. Totuși, pe 25 august lucrările au reînceput, iar viceprimarii Victor Chironda și Ilie Ceban, precum și mai mulți activiști, s-au deplasat iarăși la fața locului să le oprească. Ulterior, Chironda a publicat o explicație pe Facebook, dorind să clarifice situația cu privire la cinematograf. 

 Image  Image  Image

Sursă: Primăria Mea, arhivă personală

Ce-i cu Cinematograful „Gaudeamus”

Cinematograful a fost inaugurat în 1957, deasupra unui cimitir luteran în care au fost înmormântați atât Carol Schmidt, cât și arhitectul Alexandru Bernardazzi. Acesta avea o suprafață de puțin peste 1000 m2, un teren aferent de 0.24 hectare și o capacitate de 350 de locuri. La acest cinematograf erau proiectate filme mai puțin comerciale și aveau loc festivaluri de film și evenimente legate domeniului cinematografiei. Instituția a activat de atunci, însă în anul 2004, clădirea a fost vândută către o companie privată, despre care se scria că ar fi fost creată - cu ilegalități cu doar o lună înainte, iar în anul 2014 - Consiliul Municipal Chișinău a vândut aceleiași companii terenul pe care se afla cinematograful. În anul 2016, reprezentanții primăriei au avut o întâlnire cu Andrei Coman, directorul companiei Cristivlad SRL, care a intrat în posesia terenului. Acesta s-a plâns pe faptul că cinematograful nu este rentabil, filmele fiind difuzate gratuit și pentru puțini spectatori, manifestând dorința de a demola clădirea respectivă și de a construi un centrul mulifuncțional și de a păstra sala de cinematograf. Pe 8 iunie 2018 au început lucrările de demolare, acestea fiind autorizate de către viceprimarul interimar pe 22 martie 2018. La fața locului s-au deplasat activiștii civici, precum și primarul-ales de atunci, Andrei Năstase. Aceștia au reușit să oprească lucrările, cel puțin temporar, iar pe 13 iunie Grozavu a semnat o altă dispoziție sistând valabilitatea celei de desființare. 

 

Totuși, chiar și cu demolarea cinematografului, ar fi fost posibilă salvarea zonei de la construcția unei clădiri de 15 etaje, despre care s-a aflat că ar fi planul proprietarilor spațiului, însă acest lucru a devenit imposibil o dată cu adoptarea de către CMC a deciziei care a modificat Planul Urbanistic Zonal, transformându-l din zonă pentru magazine, teatre, etc (C3) în zonă rezidențială cu complexe de 9 sau mai multe etaje. Viceprimarul Chironda afirmă că primăria a încercat să se lupte pentru a recâștiga terenul și cinematograful, însă în anul 2020 decizia Curții Supreme a fost de partea companiei, menționând că are tot dreptul la demolare în baza deciziei oferite de Grozavu în martie 2018. Anume din acest motiv, au reînceput lucrările acum. Totuși, acestea continuă să fie ilegale, deoarece autorizația de desființare primită în 2018 nu mai este valabilă, iar reprezentanții companiei sunt nevoiți să solicite o nouă autorizație pentru a putea purcede cu lucrările. Datorită acestei probleme birocratice, a fost posibilă convocarea unei ședințe extraordinare a CMC-ului pentru luni, 31 august, în care să se încerce revocarea deciziei din ianuarie 2019 cu privire la modificarea destinației zonei respective și trecerea ei înapoi la codul C3, astfel împiedicând ridicarea unui bloc de 15 etaje în zona respectivă. 

 

De ce trebuie să ne pese de Gaudeamus

Despre motivul pentru care ar trebui să ne pese de demolarea cinematografului, a scris activistul Vitalie Sprînceană pe portalul platzforma.md, menționând cum „istoria înstrăinării cinematografului, privatizarea lui ulterioară, vinderea și revinderea, ruinarea și, în cele din urmă demolarea acestuia e un caz exemplar despre soarta întregii infrastructuri culturale publice în epoca post-sovietică, istoria complicității între mediul de afaceri și autorități pentru a vinde, bucată cu bucată, clădiri și spații publice, terenuri, ape, păduri și alte bunuri comune.”

Urmăriți ședința online, începând cu ora 9.00, aici.

Autoare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie