PrimariaMea
Cum să cheltui de două sau trei ori mai mult pentru mobilier urban (revizia.md) Image
15 ian. 2021

Cum să cheltui de două sau trei ori mai mult pentru mobilier urban (revizia.md)

Primăria a cheltuit dublu și triplu pentru mobilierul urban instalat pe trotuarele străzilor Pușkin și Bănulescu-Bodoni, se spune într-o analiză a portalului revizia.md. Autorii mai remarcă descrierea mobilierului necesar realizată în baza produselor unui anume producător, iar câștigătorul licitației este unul dintre favoriții Direcției Generale Locativ-Comunale și Amenajare. 

Nereguli în procedura de achiziție a mobilierului urban de pe str. Pușkin și Bănulescu-Bodoni, proaspăt reparate, au fost descoperite de către portalul de monitorizare a achizițiilor publice - revizia.md. Aceștia au identificat trei probleme în acest proces pe care le rezumăm mai jos.

Problema nr. 1: cerințe tehnice în baza unor produse specifice

Portalul a descoperit că specificațiile la fiecare lot dintre cele patru (bănci, coșuri, bolarde și vaze) sunt efectuate în baza unor produse existente, comercializate de compania Radial Plus. 

 

Specificațiile pentru bănci descrise de DGLCA Descrierea băncilor pe site-ul producătorului Radial Plus 

  • Confecționată din beton cu pietre de granit alb punctat;
  • 4 plăcuțe de lemn tratat și vopsit cu grosime 2.5 cm; 
  • Dimensiuni minime: 200 x 40 x 40 cm; 
  • Greutate: 300-320 kg;
  • Preț per unitate (fără TVA) - 2666 lei.

  • Confecționată din beton cu pietre de granit alb punctat; 
  • Dimensiuni: 200 x 40 x 44 cm; 
  • 4 plăcuțe din lemn (nu e menționată grosimea și tratarea acestora); 
  • Greutate: 300 kg
  • Preț per unitate cu TVA - 2660 lei. Fără TVA - 2216.67 lei. 

Același lucru se întâmplă pentru fiecare dintre celelalte trei elemente de mobilier urban pe care autoritățile, în acest caz Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare, și-au propus să le procure. La licitație au participat trei companii, care au expediat oferte pentru fiecare dintre cele patru loturi. Companiile sunt: Vega Total SRL, Intelligence Pro-Construct SRL și Sor Build Group SRL. Câștigătoarea a toate patru loturi a fost compania Vega Total SRL. 

Totuși, atât Vega Total SRL, cât și Intelligence Pro-Construct SRL au participat la licitație cu bunurile companiei Radial Plus SRL, ceea ce demonstrează că parametrii tehnici a mobilierului procurat se baza anume pe produsele acestei companii. Despre compania Sor Build Group SRL, pe portalul MTender este scris că „nu au fost atașate acte” la ofertă. 

Problema nr. 2: întrecerea valorii estimate a licitației

Revizia.md continuă să analizeze licitația și descoperă că, fiecare companie a majorat cu mult prețul produsului creat de producătorul Radial Plus SRL. Astfel, dacă la calculele produselor direct de la Radial Plus SRL, băncile ar fi costat în total 284 620 lei, aceleași produse oferite însă de către Vega Total SRL costă 438 000 lei, diferența fiind de 48.85% între prețul de la producător și cel oferit în cadrul licitației. Această diferență este valabilă pentru toate cele patru tipuri de mobilier procurate. Mai mult, prețul total oferit de Vega Total SRL este de 1 741 500 lei, depășind astfel cu 156 500 lei (9.8%) bugetul Direcției Locativ-Comunale și Amenajare (DGLCA) pentru aceste achiziții. Totuși, DGLCA nu a putut selecta o altă companie care să se încadreze în suma preconizată din cauza specificului parametrilor tehnici ai produselor dorite. 

Problema nr.3: se putea de trei ori mai ieftin

Analizând produsele de pe site-ul companiei Radial Plus SRL, revizia.md a descoperit că la selectarea produselor de mobilier dorite, însă cu piatră de granit de culoare bej în loc de albă, costul acestora se înjumătățea. Astfel, scaunele care ar fi avut granit de culoare bej în loc de albă ar fi costat 1108.33 lei în loc de 2216.76 lei. Prețul urnelor la fel se înjumătățește pentru cele de culoare bej vs. cele de culoare albă: de la 1208.33 lei (fără TVA) la 604.17 lei (fără TVA). Într-un final, revizia.md constată că, dacă ar fi fost posibilă procurarea mobilierului de culoare bej, autoritățile publice locale ar fi putut economisi 1 128 122 lei în comparație cu suma estimată pentru achiziții. 

Tabel comparativ al prețurilor și ofertelor. Sursă: Revizia.md Tabel comparativ al prețurilor și ofertelor. Sursă: Revizia.md

Riscuri de fraudă constatate de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi la fel a constatat că există anumite riscuri de fraudă, în particular în colaborarea cu compania Vega Total SRL. Conform Hotărârii nr. 22 din 24 iunie 2020 cu privire la Raportul auditului conformității asupra executării bugetului și gestionării patrimoniului public de către DGLCA pentru anii 2018-2019, compania Vega Total SRL, alături de alte 3 companii afiliate, a fost beneficiar a 61 de contracte de achiziții încheiate cu Direcția, ceea ce reprezintă 50.61% din valoare contractelor încheiate de către DGLCA, se mai spune în aceeași analiză. Conform portalului infodebit.md, compania respectivă a fost fondată pe 27.03.2018. Conform portalului edata.biz, Vega Total SRL, în cei trei ani de activitate, a participat la un total de 318 licitații câștigând 71 de contracte. 

File din istorie

Trotuarele de pe str. Pușkin și Bănulescu-Bodoni sunt printre cele mai vizibile realizări ale primăriei în primul an de mandat a lui Ion Ceban. Acestea au fost renovate din contul fondurilor oferite de Guvernul Republicii Moldova - 22.8 milioane lei, și a unor contribuții din partea agenților economici din preajma trotuarelor. Am scris anterior despre cum lucrările au fost efectuate cu întârzieri mari, primul termen limită fiind la sfârșitul toamnei, pentru ca să fie amânat până la sfârșitul anului. Pe 13 ianuarie cititorii noștri ne expediau în continuare poze cu trotuarul la intersecția str. Columna și mitr. Bănulescu-Bodoni, care în continuare nu era amenajat. 

Trotuarul la intersecția str. Columna și Bănulescu-Bodoni la 13 ianuarie 2021. Trotuarul la intersecția str. Columna și Bănulescu-Bodoni la 13 ianuarie 2021. Sursă: Primăria Mea

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie