Ședința CMC: Peste 3 mln pentru transport ca în Lublin, regulamentul pentru publicitatea exterioară, Planul Urbanistic General și executarea bugetului în 2020
Consilierii vor examina:
- aprobarea regulamentului pentru publicitatea exterioară;
- semnarea Contractului de Grant cu Delegația Uniunii Europene pentru finanțarea unui proiect de reorganizare a transportului public, conform celui din orașul polonez Lublin;
- anularea deciziei de a scoate la licitație terenul din perimetrul bd. Mircea cel Bătrân - str. N. Sulac - str. N. Milescu Spătarul - str. Bucovina;
- elaborarea Planului Urbanistic General din resursele primăriei, prin licitație;
- transmiterea în proprietate privată și comună a mai multor terenuri;
- executarea bugetului municipal în anul 2020 și alte subiecte.
1. Aprobarea Regulamentului privind plasarea publicității exterioare în municipiului Chișinău
Subiectul este inclus pe ordinea de zi a Consiliului municipal pentru a treia ședință consecutiv. Proiectul a fost retras din lista subiectelor examinate la ședințele din 27 noiembrie și 17 decembrie pentru ca executivul și aleșii locali să intervină cu noi modificări la regulament. Reamintim că prima versiune a Regulamentului a fost făcută publică în mai 2020.
Regulamentul stabilește normativele pentru autorizarea și amplasarea publicității stradale (panouri și ecrane publicitare, lightbox etc.) în trei zone de publicitate (ultracentrală, restrânsă și lărgită) și pe fațada clădirilor. Versiunea regulamentului, prezentată în anexa 1, a fost elaborată în urma mai multor etape de consultare publică.
Versiunea inițială (draft) a regulamentului a fost analizată de Primăria Mea în articolul „Noi reguli de publicitate: fără bannere de 8 metri în centrul capitalei”. Pe parcursul a câteva runde de discuții cu agenții economici și consultări publice, în regulament s-a intervenit cu modificări, inclusiv reguli mai permisive de amplasare a publicității, mai ales în zona restrânsă a orașului.
Persoanele care au beneficiat în 2019-2020 de compensații și care corespund prevederilor noului Regulament, vor beneficia de acestea și în sezonul rece din 2020-2021, fără să depună cereri precum au procedat anul precedent.
Municipiul Chișinău va implementa, cu suportul Uniunii Europene, proiectul „MOVE IT like Lublin” prin care își propune să preia din practicile orașului polonez pentru gestionarea și modernizarea transportului public. Proiectul va fi implementat în următorii patru ani (2021 - 2024).
Uniunea Europeană va aloca 3.325 mln euro (95%) pentru implementarea proiectului, iar municipiul Chișinău va contribui cu 175 mii euro (5%).
Reprezentanții Direcției asistență juridică sunt împuterniciți prin acest proiect să reprezinte Consiliul municipal în instanță pe parcursul anului 2021.
Serviciul de cercetare și dezvoltare se deleagă ÎMP „CHIȘINĂUPROIECT”, printr-un contract încheiat între întreprindere și direcțiile arhitectură și transport. Proiectul urma să fie examinat la ședința CMC din 17 decembrie, dar a fost exclus de pe ordinea de zi.
6. Operarea de modificări în decizia nr. 14/8 din 11.08.2020 privind aprobarea, într-o nouă redacție, a Regulamentului de organizare și funcționare a Direcției asistență socială și sănătate
Proiectul de decizie nu este publicat. Executivul a atașat, presupunem din greșeală, proiectul de decizie de la subiectul șapte.
9. Prelungirea relațiilor contractuale de comodat
Până la finisarea reparației clădirii Filarmonicii, instituția va închiria de la primărie o încăpere de 32,8 mp de pe str. București 68.
La lista proiectelor propuse spre implementare prin parteneriate public-private se adaugă reconstrucția terenului sportiv al Liceului Teoretic cu profil sportiv nr. 2 din str. Alecu Russo 57, sectorul Ciocana.
15. Transmiterea în proprietate privată a lotului de pământ
Proiectul prevede transmiterea în proprietate privată a 14 terenuri.
16. Transmiterea în proprietate privată comună a lotului de pământ
Proiectul prevede transmiterea în proprietate privată comună a 10 terenuri.
Proiectul prevede alocarea resurselor financiare pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) și selectarea prin licitație a companiei care urmează să desfășoare lucrările. Consiliul municipal a aprobat însă anterior o decizie prin care PUG-ul urma a fi elaborat de către o asociație din România cu un istoric dubios. Decizia este încă în vigoare.
18. Elaborarea studiului de fezabilitate pentru amenajarea parcărilor auto în municipiul Chișinău
Direcția transport public și căi de comunicație va elabora și prezenta un calcul estimativ pentru elaborarea studiului de fezabilitate. În baza acestor calcule, Direcția finanțe va asigura alocarea în 2021 a resurselor financiare necesare.
Studiul are drept scop identificarea terenurilor unde ar putea fi amenajate parcări: la periferiile orașului, pe lângă centrele comerciale, în preajma curților de bloc etc.
20. Inițierea elaborării Registrului electronic unic de evidență a patrimoniului municipiului Chișinău
21. Abrogarea deciziei nr. 9/20-1 din 16.01.2019 și modificarea deciziei nr.3/32-12 din 19.05.2015
22. Notificarea Societății „EPA Media” S.R.L. despre expirarea Contractului de parteneriat public-privat
„EPA Media” S.R.L. este compania care gestionează în prezent stațiile de așteptare a transportului public. Dacă primăria nu va notifica de compania despre expirarea Contractului, acesta se va prelungi automat.
23. Anularea deciziei nr.13/14-3 din 04.08.2020
Proiectul prevede anularea deciziei prin care Consiliul a aprobat scoaterea la licitație a lotului de pământ din perimetrul bd. Mircea cel Bătrân - str. N. Sulac - str. N. Milescu Spătarul - str. Bucovina. Dacă va fi aprobat, Direcția arhitectură, urbanism și relații funciare va elabora documentația pentru valorificarea terenului și va propune Consiliului scoaterea la licitație a terenului, în loturi separate. Conform notei informative atașate proiectului, suprafața unui teren nu trebuie să depășească 1 ha și trebuie să fie destinat construcțiilor mici și medii (cod de reglementare R5 - R6).
Municipalitatea va instala provizoriu mai multe stații de alimentare pentru automobilele electrice. Executivul nu a atașat însă schema de amplasare pentru a putea fi analizată.
26. Informație privind executarea operativă a bugetului municipal Chișinău la situația din 15.12.2020
Raportul a fost solicitat și la ședințele precedente. La ședința din 17 decembrie, subiectul a fost transmis la reexaminare din motiv că reprezentanții Direcției finanțe, structura responsabilă de executare bugetului, nu s-au prezentat la ședință.
Primăria Mea va monitoriza în regim LIVE ședința și va elabora o sinteză a discuțiilor și voturilor consilierilor. Până atunci, vă invităm să analizați ce vor examina consilierii în ședință și deciziile adoptate la ședințele precedente.