
Newsletter: Zgârie nori cu 35 de etaje, nicio toaletă publică în centrul capitalei și 30 de milioane pentru caldarâm
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Lucrările funerare doar cu aviz: protecție a monumentelor istorice sau impediment pentru cetățeni?
Primarul Ion Ceban critică noile modificări legislative, în urma cărora unele lucrări de reparație și amenajare din cimitirele din capitală vor putea fi făcute doar cu aviz de la Ministerul Culturii. Autoritățile locale dau de înțeles că restricțiile ar fi inutile și cauzează blocaje.
„Se creează impresia că e o cormușcă de asta, adăugătoare, pentru ca cineva să se roage la ei. Ei au o problemă medicală, această diaree legislativă pe care zi de zi o produc pentru un domeniu sau altul.”, a declarat primarul Ion Ceban.
Totuși, necesitatea unui aviz este obligatorie doar pentru cimitirele cu statut de monument istoric (Sfântul Lazăr, Sfânta Treime, Catolic și Cimitirul central). Mai mult, construcțiile funerare subterane ori cele cu înălțimea mai mică de 1,75 m și amenajările funerare, conform Regulamentului cu privire la cimitire, nu necesită aprobare. Ministerul Culturii a venit cu explicații la acest subiect. Potrivit autorității, în așa mod va fi făcută o reglementare mai strictă a patrimoniului istoric.
Subterane reparate repetat
Pasajul de pe strada Alecu Russo are nevoie din nou de retușare, după ce din tavan se desprind bucăți de tencuială. Asta după ce, în cei cinci ani de la reparația capitală, pasajul a fost reparat de patru ori. Întrebată de jurnaliștii de la TVR Moldova, pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, dă vina pe ploaie. Lucrări necalitative ar fi fost făcute și la Botanica. La subterana de la intersecţia bulevardelor Dacia, Decebal și Traian, s-a deteriorat gresia și scările. Pretora sectorului dă vina pe copiii pasionați de skateboard. Autoritățile spun că reparația va fi făcută din contul agenților economici care au executat lucrările. Este investiția în subterane una eficientă și comodă pentru oameni și cum văd orașele occidentale acest tip de infrastructură, citiți în articolul Primăria Mea.
30 de milioane pentru caldarâm
Implementarea proiectului de reabilitare a caldarâmului din str. 31 August 1989 va costa 30 de milioane de lei. Aceasta sumă va fi necesară pentru proiectul propus de primărie și recent avizat de Consiliul Național al Monumentelor. Totuși, autoritățile locale nu pot estima o dată de începere a intervenției. Viceprimarul Ilie Ceban face aluzie că investiția pentru caldarâm ar fi destul de mare, în condițiile în care, porțiunea era inclusă într-un proiect de reparație a drumului, încheiat acum doi ani. Viceprimarul mai spune că urmează avizări, ulterior lansarea licitațiilor. Mai multe despre cum a evoluat acest subiect din momentul descoperirii pavajului, aflați aici.
***
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor aici.
Rezumat din CMC
Ședința Consiliului Municipal Chișinău nu a avut loc în această săptămână. Întrebat de ce consilierii MAN nu vin la ședințele CMC, Ion Ceban a afirmat că proiectele planificate se implementează, datorii grave nu sunt, restanțe nu sunt, iar totul funcționează, chiar și cu buget provizoriu. Încercările celor de la PAS de a organiza ședința, primarul le-a numit show-uri care au scop de a distrage opinia publică de la problemele din țară. Nici PSRM, care are șase consilieri în CMC, nu se prezintă la ședințele convocate de PAS. Alexandr Odințov (PSRM) a scris pe rețelele de socializare că la primărie, politica este un impediment în dezvoltarea capitalei:
„MAN folosește resursa administrativă pentru a dezvolta partidul. Din acest motiv este complicat să porți un dialog și să găsești compromisuri.”
Consilierul a declarat că, împreună cu partidul primarului, PAS a aprobat anul trecut un buget care aloca fonduri pentru concerte în diasporă, însă compensațiile la căldură pentru familiile nevoiașe au fost excluse.
Potrivit Legii finanțelor publice locale, în perioada în care autoritățile funcționează pe baza unui buget provizoriu, nu pot fi lansate proiecte sau inițiative noi față de cele prevăzute în bugetul din anul precedent. Cheltuielile sunt realizate în baza regulilor generale privind executarea bugetului, cu o singură excepție: autoritățile locale sunt obligate să onoreze plățile legate de datoriile deja asumate. Aceste angajamente financiare trebuie respectate chiar și în lipsa unui buget aprobat pentru noul an. Anterior, consilierii PAS au tras un semnal de alarmă și au declarat că un buget provizoriu frânează dezvoltarea orașului și crește riscul de utilizare a banilor publici în interese de partid. Mai multe despre bugetul municipal, citiți în articolul Primăria Mea.
***
Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.
Alte știri din Chișinău
Locuitoare a capitalei atacată de câini maidanezi. Problema se agravează, iar autoritățile tac
O locuitoare a Chișinăului a fost atacată recent de o haită de câini maidanezi. Femeia acuză autoritățile municipale de inacțiune și lipsă de reacție. Contactat de jurnaliștii ZdG, șeful Direcției Supravegherea și Protecția Animalelor, Ruslan Darie, a declarat:
„Ce, eu-s prim-ministrul Republicii Moldova sau președintele Parlamentului, să mă întrebați de ce nu avem o soluție? Nu avem legislația ce reglementează domeniul dat și de aici, putem păși mai departe cu 1001 de probleme.”
Jurnaliștii de la Oameni și Kilometri au analizat care este situația la capitolul maidanezi, acțiunile autorităților, dar și ce nu fac pentru a remedia situația. În urma articolului publicat în februarie, internauții au venit și cu soluții.
Cea mai înaltă clădire din țară ar putea fi construită până în 2030
În centrul Chișinăului ar putea fi construit primul zgârie-nori din Moldova – Grand Tower, un proiect de 150 de metri înălțime și 35 de etaje. Clădirea ar urma să fie ridicată pe locul centrelor comerciale Grand Hall și Baby Hall, care vor fi demolate. Autorii proiectului au declarat pentru NewsMaker că sunt la etapa obținerii mai multor avizări. Victor Chironda (Platforma DA) critică lipsa consultărilor publice și avertizează asupra problemelor de infrastructură. Serghei Afanasenco (MAN) sprijină inițiativa, considerând-o necesară și estetic valoroasă. Cât despre impactul asupra infrastructurii, acesta consideră că nu va fi afectată semnificativ. Anetta Dabija (PAS) consideră proiectul drept utopic și atrage atenția că ar putea agrava blocajul din centrul orașului, în lipsa unei infrastructuri adecvate.
În același perimetru, chiar în imediata apropiere a hotelului „Cosmos”, se construiește un complex locativ, dar și o clădire destinată oficiilor, care va fi dată în exploatare în 2028. Toate acestea vor amplifica și mai mult aglomerația din zonă. Compania care a demarat lucrările este aceeași care intenționează să construiască pe terenul fostului cinematograf Gaudeamus.
Zece veceuri publice la 800 000 de locuitori și niciunul în centrul capitalei
Potrivit hărții toaletelor publice, în Chișinău sunt zece veceuri. Majoritatea dintre ele sunt amplasate în parcuri. Potrivit realizatoarei podcastului „Omul face locul”, Constanța Dohotaru, designul acestora este nepotrivit și nu se încadrează în spațiul urban.
„Doar cash-ul în buzunar vă va fi de folos dacă vreți să le folosiți, asta pentru că plata cu cardul nu este posibilă. După ce plătești doi lei femeii care stă la intrare, tot ea este cea care îți dă și o bucată de hârtie igienică.”
Mai multe despre situația la acest capitol, dar și cum influențează lipsa toaletelor publice viața femeilor și fetelor, urmăriți în vlog.
Locuitorii din Codru cer declararea situației excepționale din cauza riscului de alunecări de teren
Locuitorii dintr-o zonă a orașului Codru din municipiul Chișinău solicită declararea situației excepționale. Aceștia susțin că lucrările de construcție care au loc pe un șantier din apropierea locuințelor lor, ar fi declanșat alunecări de teren. Oamenii acuză firma de construcții că lucrează pe un teren instabil, iar intervenția a deteriorat sistemul de drenaj al apelor pluviale. O activistă civică, care locuiește în zonă, susține că autorizația a fost emisă pentru un alt număr cadastral și că documentele prevăd interzicerea activității umane în zonă timp de 50 de ani. Aflați aici ce spune dezvoltatorul și autoritățile din Codru.
Anterior, Primăria Mea Codru a scris despre problema locuitorilor din regiunea Schinoasa Vale, care se opun construcției încă din 2012. Mai multe citiți în articol.
Chișinău la un pas de titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2028
Chișinăul a ajuns în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2028, alături de orașe din Olanda, Cipru, Bulgaria și Muntenegru. Anunțul a fost făcut de Forumul European al Tineretului, iar câștigătorul va fi desemnat în noiembrie 2025. Orașele finaliste au termen până pe 17 iunie să prezinte planuri detaliate de activități pentru tineri, urmând ca selecția finală să aibă loc în toamnă.
Monument dedicat Reginei Maria a fost inaugurat la Chișinău
Amplasarea monumentului Reginei Maria, în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” din capitală, a stârnit controverse. Unii activiști civici au scris pe rețelele de socializare că atât decizia de instalare a monumentului, cât și de renovare a scuarului, nu au fost consultate public. Astfel, nu a fost asigurat minimul de transparență. Pe lângă asta, lipsește și avizul Ministerului Culturii. Cei care s-au ocupat de procedura de instalare susțin că au actele permisive, iar toate procedurile legale au fost respectate. Monumentul dedicat Reginei Maria a fost dezvelit cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România.
Defrișări de brazi fără explicații
Numeroși brazi din preajma Universității Agrare au fost tăiați. Nemulțumiți de situație, locuitorii din zonă au chemat poliția pentru a împiedica defrișarea. Cei care au surprins momentul susțin că responsabilă ar fi administrația municipiului. Totuși, primarul Ceban spune că tăierea a fost făcută de Agenția pentru Dezvoltare Regională, care se află în subordinea autorităților centrale. Brazii au peste 50 de ani și au fost sădiți de studenții și profesorii universității.
Agenda urbană
3-6 aprilie – MoldEnergy, soluții moderne de economisire a energiei electrice. Locația: Moldexpo.
3-20 aprilie – Salonul de primăvară. Locația: Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”.
4-5 aprilie – Târgul de cariere. Locația: Palatul Național.
5-6 aprilie – Cămara Fest. Locația: Parcul Alunelul.
6 aprilie – Terra și noi - o campanie dedicată informării despre practicile prietenoase solului şi măsurile de îngrijire şi protecție a acestuia. Locația: Căminele fostei Universități Agrare.
6 aprilie – Silent Reading Party. Locația: Cărturești la Muzeu.
8 aprilie – Marșul Femeilor Rome. Locația: Oficiul Poștal Central.
11 aprilie – Licitație pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea municipiului Chișinău. Locația: Pretura Centru.
Imaginea săptămânii
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze. Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Dacă vrei să susții munca noastră, poți redirecționa 2% din impozitul pe venit către Primăria MEA. IDNO-ul Asociației este: 1017620003813. Vezi aici detalii despre procedură. Contribuția ta, dincolo de suportul financiar, înseamnă că activitatea noastră este relevantă pentru locuitorii orașului.
Un oraș bun este un efort comun