
Newsletter: Zgârie nori cu 35 de etaje, nicio toaletă publică în centrul capitalei și 30 de milioane pentru caldarâm
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Lucrările funerare doar cu aviz: protecție a monumentelor istorice sau impediment pentru cetățeni?
Primarul Ion Ceban critică noile modificări legislative, în urma cărora unele lucrări de reparație și amenajare din cimitirele din capitală vor putea fi făcute doar cu aviz de la Ministerul Culturii. Autoritățile locale dau de înțeles că restricțiile ar fi inutile și cauzează blocaje.
„Se creează impresia că e o cormușcă de asta, adăugătoare, pentru ca cineva să se roage la ei. Ei au o problemă medicală, această diaree legislativă pe care zi de zi o produc pentru un domeniu sau altul.”, a declarat primarul Ion Ceban.
Totuși, necesitatea unui aviz este obligatorie doar pentru cimitirele cu statut de monument istoric (Sfântul Lazăr, Sfânta Treime, Catolic și Cimitirul central). Mai mult, construcțiile funerare subterane ori cele cu înălțimea mai mică de 1,75 m și amenajările funerare, conform Regulamentului cu privire la cimitire, nu necesită aprobare. Ministerul Culturii a venit cu explicații la acest subiect. Potrivit autorității, în așa mod va fi făcută o reglementare mai strictă a patrimoniului istoric.
Subterane reparate repetat
Pasajul de pe strada Alecu Russo are nevoie din nou de retușare, după ce din tavan se desprind bucăți de tencuială. Asta după ce, în cei cinci ani de la reparația capitală, pasajul a fost reparat de patru ori. Întrebată de jurnaliștii de la TVR Moldova, pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, dă vina pe ploaie. Lucrări necalitative ar fi fost făcute și la Botanica. La subterana de la intersecţia bulevardelor Dacia, Decebal și Traian, s-a deteriorat gresia și scările. Pretora sectorului dă vina pe copiii pasionați de skateboard. Autoritățile spun că reparația va fi făcută din contul agenților economici care au executat lucrările. Este investiția în subterane una eficientă și comodă pentru oameni și cum văd orașele occidentale acest tip de infrastructură, citiți în articolul Primăria Mea.
30 de milioane pentru caldarâm
Implementarea proiectului de reabilitare a caldarâmului din str. 31 August 1989 va costa 30 de milioane de lei. Aceasta sumă va fi necesară pentru proiectul propus de primărie și recent avizat de Consiliul Național al Monumentelor. Totuși, autoritățile locale nu pot estima o dată de începere a intervenției. Viceprimarul Ilie Ceban face aluzie că investiția pentru caldarâm ar fi destul de mare, în condițiile în care, porțiunea era inclusă într-un proiect de reparație a drumului, încheiat acum doi ani. Viceprimarul mai spune că urmează avizări, ulterior lansarea licitațiilor. Mai multe despre cum a evoluat acest subiect din momentul descoperirii pavajului, aflați aici.
***
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor aici.
Rezumat din CMC
Ședința Consiliului Municipal Chișinău nu a avut loc în această săptămână. Întrebat de ce consilierii MAN nu vin la ședințele CMC, Ion Ceban a afirmat că proiectele planificate se implementează, datorii grave nu sunt, restanțe nu sunt, iar totul funcționează, chiar și cu buget provizoriu. Încercările celor de la PAS de a organiza ședința, primarul le-a numit show-uri care au scop de a distrage opinia publică de la problemele din țară. Nici PSRM, care are șase consilieri în CMC, nu se prezintă la ședințele convocate de PAS. Alexandr Odințov (PSRM) a scris pe rețelele de socializare că la primărie, politica este un impediment în dezvoltarea capitalei:
„MAN folosește resursa administrativă pentru a dezvolta partidul. Din acest motiv este complicat să porți un dialog și să găsești compromisuri.”
Consilierul a declarat că, împreună cu partidul primarului, PAS a aprobat anul trecut un buget care aloca fonduri pentru concerte în diasporă, însă compensațiile la căldură pentru familiile nevoiașe au fost excluse.
Potrivit Legii finanțelor publice locale, în perioada în care autoritățile funcționează pe baza unui buget provizoriu, nu pot fi lansate proiecte sau inițiative noi față de cele prevăzute în bugetul din anul precedent. Cheltuielile sunt realizate în baza regulilor generale privind executarea bugetului, cu o singură excepție: autoritățile locale sunt obligate să onoreze plățile legate de datoriile deja asumate. Aceste angajamente financiare trebuie respectate chiar și în lipsa unui buget aprobat pentru noul an. Anterior, consilierii PAS au tras un semnal de alarmă și au declarat că un buget provizoriu frânează dezvoltarea orașului și crește riscul de utilizare a banilor publici în interese de partid. Mai multe despre bugetul municipal, citiți în articolul Primăria Mea.
***
Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.
Alte știri din Chișinău