(Transcriere) Ședința primăriei din 31 martie 2025
Ordinea de zi a ședinței:
1. Informație cu privire la desfășurarea procesului de studii în instituțiile de învățământ din Municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport
2. Informație cu privire la situația din domeniul social și de sănătate la nivelul Municipiului Chișinău.
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială
3. Informație cu privire la întreținerea gospodăriei drumurilor din Municipiul Chișinău.
Raportor: Dorin Ciornîi, șef interimar al Direcției generale mobilitate urbană
4. Informație cu privire la desfășurarea Campaniei de salubrizare de primăvară în capitală.
Raportori: Ion Burdiumov, șef al Direcției generale locativ comunale și amenajare, Tudor Gîrbu, administrator interimar al Î.M. Asociației de gospodărire a spațiilor verzi
5. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Moroi, șef Secție securitate publică, Direcția de Poliție mun. Chișinău
6. Raport privind situațiile excepționale în municipiul Chișinău.
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției Situații Excepționale a mun. Chișinău
Transcriere:
Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități
Ion Ceban: Sunteți gata? Toți? Încă o dată, bună dimineața! Colegi, puțini mai țin minte că acum am deschis Centrul COVID-19 în Chișinău. Centrul medical de triere și tratament al pacienților cu coronavirus, creat de către Primăria Municipiului Chișinău. Și nemijlocit, Spitalul Clinic Sfânta Treime.
A fost o muncă enormă a tuturor angajaților din sistem, a medicilor, deși erau foarte multe necunoscute la acea etapă. Munceam cu toții pentru a ajuta oamenii și a salva vieți omenești.
Organizația Mondială a Sănătății a catalogat Centrul COVID-19 Chișinău de la Moldexpo ca cea mai bună practică regională de gestionare a crizei COVID. Care, la acea etapă, era condus de domnul director Oleg Crudu.
Reamintesc că peste 70% din pacienții COVID din Republica Moldova și paturile nemijlocit care erau disponibile în instituțiile strategice municipale. Acest număr mare de oameni s-a tratat, a trecut prin centrul de triere sau a primit tratament în instituțiile medicale subordonate municipiului Chișinău.
Vreau personal să aduc sincere mulțumiri tuturor specialiștilor care munceau 24 din 24, medicilor, angajaților primăriei, conducătorilor de spitale, Direcției Municipale Sănătate. Vreau să aduc mulțumiri tuturor agenților economici care s-au implicat, organizațiilor internaționale, echipelor de voluntari. A fost un efort enorm din partea tuturor și am reușit să facem față tuturor valurilor și crizelor din acea perioadă.
Dacă este să ne referim foarte scurt la această perioadă, vreau să amintesc țîpălăii de azi, care fac show-uri regizate în incinta Consiliului Municipal Chișinău, în Parlament și la Guvern. La fel, în perioada respectivă, au încercat să blocheze municipalitatea în diferite proiecte pe care le-am realizat. Iar noi, cu dumneavoastră, am început, atunci am luat decizia, care a fost una corectă, de a investi în spațiile publice din municipiul Chișinău. Și astăzi avem reabilitate, practic, marea majoritate, ca să nu zic peste 90%, din parcurile, scuarurile, spațiile publice destinate oamenilor. Și sunt, în continuare, o carte de vizită pentru Republica Moldova, nu doar pentru Chișinău.
În aceeași perioadă, am dezvoltat proiecte fără precedent pentru regiune, cum ar fi proiectul Educație Online, care conține mii de lecții. De care se folosesc astăzi sute de mii de cetățeni, fie ai Republicii Moldova, dar și cetățeni ai altor state. Curriculum-ul dezvoltat în aceste imagini video, dar și sarcinile interactive, care astăzi se cifrează la zeci de mii. Interacțiuni între diferite persoane. Și amintesc că platforma este disponibilă nu doar pentru cei din Chișinău. Este disponibilă și pentru cei care sunt în afara țării, acoperă necesitățile persoanelor cu nevoi speciale și multe altele.
Tot în aceeași perioadă, am dotat, am restructurat substanțial diferite secții și chiar instituții medicale de pe teritoriul municipiului Chișinău. Având una dintre cele mai performante din regiune, din sud-estul Europei, secții de reanimare, de exemplu, de la Spitalul Sfânta Treime și multe, multe alte proiecte. Încă o dată, pe această cale, vreau să mulțumesc tuturor colegilor pentru implicare. Tuturor cetățenilor care au avut încredere în noi și au, în continuare, încredere în noi.
Municipiul Chișinău continuă să implementeze diferite proiecte și programe. Și când spun diferite, este vorba despre mii de proiecte mici și sute de proiecte mari în toate sectoarele și în suburbiile capitalei. Vreau doar aici, la fel, să vin cu un apel către locuitorii Chișinăului și suburbiilor să nu creadă șarlatanii care manipulează și tot mai des ies cu minciuni în spațiul public. Reiterez, minciuni grave. Și vă rog, serviciul juridic să documenteze toate prostiile lor, ce au construit ei ca drumuri, au termoizolat clădiri prin Chișinău. Și să-i atacăm în toate instanțele pentru minciunile pe care le tirajează pe străzile Chișinăului de dimineață până seara.
Le dau un sfat, la fel, să mai iasă prin Chișinău și să vadă cîte probleme sunt în țară. Și chiar și locuitorii de la sud și nord și centru cunosc că la Chișinău se face. Avem acum multe întrevederi în afara orelor de serviciu, la fel și sâmbătă, duminică. Oamenii spun foarte clar: "Faceți ca la Chișinău la noi, în localități, în regiuni, în raioane!" "Faceți același lucru!" Pentru că e dezmăț și, în cel mai bun caz, stagnare. Fără drumuri, fără iluminat, plină țara de deșeuri, fără apă și canalizare. Nicio grădiniță nouă construită în acești ani. Și au macazul să arate cu degetul că ceva aici nu se face.
Repet, toate proiectele sociale, școli, grădinițe, infrastructură continuă să fie realizate pe teritoriul municipiului Chișinău. Și dacă undeva poate ne-am dori să fie ceva mai rapid sau să fie proiecte suplimentare, amintesc. Că din cauza prostiei și incompetenței, iresponsabilității celor de la guvernare, Chișinău a trebuit să realoce 400 de milioane de lei ca să le astupe prostiile lor referitor la costurile energetice enorm de mari pe care tot ei le-au generat. Și niciun bănuț în această perioadă n-a fost alocat pentru municipiul Chișinău, pentru proiectele de infrastructură, proiectele sociale sau oricare alte proiecte.
La fel, dau doar un exemplu și nu voi deschide mari paranteze. Scuarul monumentului Regina Maria trebuia să fie finalizat acum un an. Dar cu ajutorul celor de la guvernare, proiectul stagnează, ba cu avize că e centru istoric, ba alte motive că monumentul nu era așa cum și-ar fi dorit unii, nu știu ce-o fi visat noaptea ei. De monument s-au ocupat specialiștii, nu specialiști cum sunt ei la cultură sau oriunde în altă parte, dar oameni care sunt respectați, inclusiv cetățeni de onoare ai municipiului Chișinău.
Tot așa se întâmplă cu renumitul caldarâm, care a devenit deja anecdotă pentru chișinăuieni și oaspeții capitalei. Mai nou, acum, și am s-o rog pe doamna Boțan mai târziu să facă referință. Că au inventat tot felul de impedimente și blocaje ca oamenii să facă monumente în cele patru cimitire din raza istorică. De câte înțeleg, un țîpălău deputat, care era pe aicea și nu citea proiectele de decizii este autorul, el e specialist și în canalizare, și în Curtea Constituțională, și în eficiență energetică, și în monumente la cimitire.
Deci, cam așa ca fiecare deputat pas, doar că în rezultatul acestor acțiuni au de suferit oamenii simpli. Dar oamenii trebuie să cunoască, atunci când ne sună, că blocajele nu vin din partea primăriei municipiului Chișinău, dar din partea acestora agramați.
În continuare, așa cum ziceam, primăria lucrează în toate sectoarele, în toate domeniile. Niciun proiect nu este oprit. Avem mii de proiecte mici, avem sute de proiecte mari, de la trotuare, drumuri, semaforizare, reabilitarea spațiilor publice, dotarea grădinițelor și modernizarea grădinițelor, a școlilor, a spitalelor. Toate acestea continuă, indiferent de voința celor de la guvernare, indiferent de minciunile pe care le tirajezează ei sau instituțiile media îi descarcă în cornițele lor.
Și da, vreau să afirm foarte clar: și eu, și echipa, suntem manageri foarte buni. Am reușit, în pofida tuturor celor patru crize, reiterez: criza COVID, criza de refugiați, criza energetică și blocajele politice, administrative și financiare fără precedent asupra Chișinăului. Să continuăm să dezvoltăm capitala țării noastre și să fie un exemplu pentru regiune, nu doar pentru Republica Moldova. Și asta îi enervează cel mai mult. Iar noi, în continuare, vom reuși. Domnul Pavaloi, vă rog frumos.
Andrei Pavaloi: Domnule primar general, stimați colegi, bună ziua. În conformitate cu planul de activitate al Direcției Generale, vreau să menționez doar câteva dintre cele mai importante activități pe care le-am avut în săptămâna de referință.
În primul rând, este vorba despre activități cu caracter sportiv. Am avut două astfel de activități. E vorba despre Campionatul Municipiului Chișinău la Scrimă, unde au participat aproximativ 80 de sportivi, și turneul internațional Primăvara Chișinău 2025 la Badminton, la care au participat în jur de 130 de sportivi.
La fel, vreau să menționez faptul că în ziua de marți și miercuri a săptămânii de referință am avut ședințe comune cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, dar și cu directorii instituțiilor de învățământ din municipiu și responsabilii de alimentație atât în instituțiile preșcolare, cât și în instituțiile școlare pentru a discuta inovațiile și modificările la legislație în acest sens.
La fel, în activitatea, în săptămâna de referință, am avut mai multe festivaluri la care au participat elevii din instituțiile noastre. Este vorba despre festivalul concurs Artistul, la care au participat 16 colective teatrale din nouă instituții municipale.Iar în ziua de 27 martie, în cadrul Centrului Municipal de Tineret, a fost dat start Festivalului Municipal de Teatru pentru Tineri Osten.
La fel, vreau să menționez faptul că în data de 12 aprilie avem un eveniment foarte important. Este vorba despre Forumul Municipal al Tinerilor, care se desfășoară anual și unde urmează să discutăm problemele tinerilor din municipiul Chișinău. La fel, vom discuta despre sondajul aplicat în rândul tinerilor din municipiu pentru a depista nevoile și provocările tinerilor din municipiul Chișinău.
Cu referire la încadrarea copiilor în clasa întâi, reiterez că, începând cu data de 3 martie până în data de 30 aprilie, are loc prima etapă de înmatriculare a elevilor în clasa întâi pe platforma eScoala.chisinau.md.
Din cei 9590 de copii prognozați a fi înmatriculați în acest an, deja 7405 cereri au fost expediate, cu 782 mai mult comparativ cu săptămâna anterioară. Menționez faptul că la 30 aprilie se finalizează prima etapă, iar în data de 16 mai vor fi afișate listele copiilor înscriși în instituțiile educaționale în clasa întâi. Iar în perioada 5-14 mai, părinții urmează să depună dosarele fizic la acele instituții.La fel, urmează etapa a doua, în care părinții care nu sunt din districtul instituțiilor sau nu au împlinit vârsta de șapte ani către 1 septembrie vor avea posibilitatea să depună cererile pentru înscrierea în clasa întâi.
O altă activitate destul de importantă pentru Direcția Generală în săptămâna de referință a fost analiza testelor sau a pretestării pentru examenele de absolvire a gimnaziilor. Și vreau să menționez faptul că în 60 de instituții au mers specialiștii din cadrul Direcției Generale pentru a planifica activități suplimentare cu tinerii care sunt din grupa de risc și care posibil vor avea un eșec școlar.
În acest sens, au fost întreprinse mai multe măsuri de către reprezentanții Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, în colaborare cu managerii instituțiilor de învățământ. Iar aceste activități planificate, conform planurilor stabilite de către instituțiile de învățământ, urmează a fi ținute la control, iar riscul de eșec școlar să fie diminuat la minim către finalul lunii mai, când vom fi gata de intrare în examenele de absolvire a gimnaziului. Raport finalizat. Dacă sunt întrebări, răspundem.
Ion Ceban: Mulțumesc mult, domnul director. Domnul Bolocan, vă rog.
Vladimir Bolocan: Bună ziua, stimați colegi, domnule primar general. Săptămâna trecută a înregistrat din nou o creștere pentru cazurile de gripă sezonieră. Cele mai multe cazuri, evident, în municipiul Chișinău. Este vorba de 237 de cazuri. Îmbucurător este faptul că rata de spitalizare este una foarte redusă.
Dacă să vorbim la viroze, maturi avem doar șapte internări, iar pentru copii, din 87 de adresări care au fost în cadrul instituțiilor medicale, doar 13 au fost internări.
Unica provocare este faptul că acest virus de tip B are o durată de tratament mai îndelungată, ceea ce creează o perioadă mai lungă de ocupare a patului. Dar, slavă Domnului, am trecut de vârful îmbolnăvirilor și de vârful sezonului cu brio.
Pe această cale, le mulțumesc colegilor din instituțiile medicale care încă o dată au demonstrat profesionalismul pe care îl au și lecția învățată din COVID. Ceea ce ați menționat dumneavoastră ne-a ajutat foarte mult și se aplică în practică în continuare pentru gestionarea tuturor infecțiilor cu care, deci pe care le avem și de care, așa în ghilimele, ne bucurăm în fiecare an.
Totodată, vom veni și cu un set de propuneri către Ministerul Sănătății. Sperăm să fim auziți anul acesta măcar, dacă anul trecut nu am fost auziți. Că pentru sezonul viitor să fim mai pregătiți și să avem o marjă de flexibilitate mai mare în ceea ce privește acordarea asistenței pentru persoanele care se îmbolnăvesc sau care au complicații în urma infecțiilor respiratorii acute.
Totodată, vreau să vă informez că săptămâna trecută, în cadrul direcțiilor generale de asistență socială, peste 4300 de persoane au beneficiat de asistență. Centrele sociale au activat fără oarecare impedimente. Mai mult ca atât, în cadrul centrului de găzduire, alte nouă persoane au fost reintegrate social. Dar au fost identificate alte 15 persoane care practicau vagabondajul și care aveau nevoie de asistență pentru reintegrare socială. La nivel, iarăși, e vorba de persoane care sunt venite în Chișinău din republică.
În ceea ce privește, cum ați menționat dumneavoastră, proiectele care continuă să se deruleze în spitalele și în instituțiile municipale, suntem în perioada când pe unele proiecte deja avem semnate contractele și sunt demarate lucrările. Celelalte sunt încă în proces de evaluare. Raport încheiat.
Dar un lucru care doresc să-l menționez: în zilele acestea, Direcția Generală Asistență Medicală și Socială, fiind parte a unui consorțiu de instituții a proiectului EU for Health, a misiunii Uniunii Europene pentru combaterea cancerului. Avem trei zile de atelier la Chișinău, în care Direcția Generală este coparticipant în proiect. Vom veni ulterior cu acele mesaje și cu acele comunicate de recomandări care vin din partea specialiștilor Uniunii Europene pentru a îmbunătăți politicile de luptă cu cancerul la nivel local și, de ce nu, cu recomandări pentru unele reforme la nivel național. Raport încheiat.
Ion Ceban: Mulțumesc mult. Domnul director, cu vagabondajul și cu ăștia care au invadat, în special cerșetorii, Preturile, rog, împreună cu direcția de profil și poliția, mai eficient. Eu înțeleg că îi scot și-i duc și ei se întorc înapoi, dar cred că există soluții, de altfel, să credem că se împart cu ceva, cineva ca să stea și să cerșească. Că ăsta nu e un fenomen, pur și simplu. În proporție de 80%, oriunde este practicat, este prin înțelegere cu anumite organe. Domnul Ciornîi, vă rog.
Dorin Ciornîi: Domnule primar general, stimați colegi, Direcția Generală Mobilitate Urbană informează că în perioada 24-30 martie, întreprinderile din gestiune au realizat mai multe lucrări de întreținere a infrastructurii municipale.
Astfel, Regia Exdrupo a continuat remedierea porțiunilor avariate de carosabil prin plombări cu beton asfalt rece, dar și prin frezarea denivelărilor pe mai multe străzi din oraș.
Pentru întreținerea sistemului pluvial au fost curățate circa 120 de guri de scurgere a apelor meteorice în diferite sectoare ale municipiului. Iar pe unele străzi s-au executat lucrări de reparație a canalizării pluviale prin montarea de grilaje și elemente din beton.
De asemenea, au fost efectuate salubrizarea manuală a părții carosabile și a pasajelor subterane, fiind efectuate peste 60 de curse de evacuare a gunoiului.
Pentru siguranța circulației rutiere s-au executat lucrări de refacere a marcajului rutier pe mai multe artere principale, inclusiv treceri de pietoni, linii de ghidare și separatoare de benzi. În total, s-a aplicat marcaj pe o suprafață de peste 5000 de m². Tot pentru sporirea siguranței rutiere au fost reparate indicatoare rutiere și au fost instalate circa 100 de indicatoare rutiere noi.
La rețeaua de iluminat public, Lumteh a efectuat mai multe lucrări, printre care au fost montate 50 de corpuri de iluminat de tip LED și montați 10 piloni. Totodată, au fost efectuate 124 de reparații curente ale corpurilor de iluminat, s-au revizuit peste 20 de km de rețele electrice și s-au vopsit peste 20 de dulapuri de puncte de alimentare.
În același timp, vă informăm că în perioada de referință, întreprinderile municipale de transport public au activat la capacitate deplină, astfel asigurând emiterea a 332 de troleibuze și 153 de autobuze. Raport finalizat, vă mulțumesc.
Ion Ceban: Mulțumesc mult. Încă o dată, atrag atenție la salubrizarea străzilor, atât pentru direcția pe care o reprezentați dumneavoastră și, respectiv, subdiviziunile, cât și Direcția Comunală Locativă, Autosalubritate, spațiile verzi, Preturile. Curățenie trebuie să fie peste tot. Vă rog, acest lucru să-l asigurați.
Și da, încă o dată, fac apel și la poliție, acolo unde este nevoie de intervenit, pentru ca să se facă curat, iar mașinile stau parcate fie de ani de zile, fie mai recent. În scris, vă rog, le faceți aceste demersuri. Și eu sper că o să reacționeze. Domnul Dubiță și după asta, domnul Gîrbu.
Ghenadie Dubiţa: Domn primar general, stimați colegi, bună ziua! Săptămâna trecută au continuat activitățile în cadrul campaniei de salubrizare, curățenia generală de primăvară, conform dispoziției 49D.
Lucrările date au inclus salubrizarea manuală a curților blocurilor de locuințe, a spațiilor publice, inclusiv a căilor de acces, trotuare, pasaje, etcetera, a terenurilor de joacă și sportive, a platformelor pentru colectarea deșeurilor menajere, a stațiilor de așteptare a transportului public și golirea coșurilor de gunoi.
La efectuarea acestor lucrări au fost antrenați angajații ÎMGFL-urilor 1, 23, a ÎMS-urilor din sectoare, cât și a ÎPLP din sectorul Ciocana. Zilnic au fost antrenați până la 393 de angajați.
Duminică au fost antrenați 75 de angajați. Pentru evacuarea deșeurilor, întreprinderile municipale au utilizat de la 7 până la 38 de mijloace de transport, inclusiv mini încărcătoarele AVANT, fiind efectuate 255 de rute de evacuare a deșeurilor.
Concomitent cu lucrări de salubrizare manuală, a fost efectuată și salubrizarea mecanizată a arterelor principale și secundare, precum și a trotuarelor, căilor de acces cu ajutorul utilajelor HACO și aspiratoarele care le avem atașabile la tractoare. În aceste lucrări, zilnic au fost antrenate câte 20 de unități, iar în zilele de duminică, câte...Raport finalizat.
Ion Ceban: Mulțumesc mult. Domnul Gîrbu.
Tudor Gîrbu: ...locațională în parcuri, păduri, grădini publice, școli și aliniamente stradale, pe o suprafață de circa 265 de hectare, unde au fost evacuate circa 44 de curse de deșeuri vegetale.
La fel, s-a efectuat zilnic curățarea sau, mai bine spus, golirea urnelor din toate parcurile și alte obiective gestionate de Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi. Mai avem frunziș și pe ultima sută de metri suntem în aleile din parcuri unde au rămas. Deci, le extindem ca lumea să, să poată să ocupe sau să se plimbe în parcuri, unde a rămas frunză încă din toamnă. La fel, ne ocupăm cu curățarea generală a parcurilor de evacuarea deșeurilor ocazionale, care sunt aruncate de către agenții economici. Aici am făcut apel, chiar și am, am expediat un demers în adresa Inspectoratului General de Poliție pentru a depista acele persoane care se ocupă cu aceste lucruri de, nu prea plăcute pentru noi.
De asemenea, de astăzi, începând cu ziua de astăzi, am demarat lucrările de cosire mecanizată a gazoanelor pe locațiile unde avem buruieni sau iarba crescută. Sunt locații în aliniamente stradale, sunt locații în parcuri unde iarba este destul de, destul de crescută și este nevoie ca noi să intervenim pentru a cosi. Și urmare, după ploi, o să intervenim deja pe partea ce ține de combaterea dăunătorilor. Aici se vorbește de acei dăunători care se așează sau se înmulțesc în iarbă și la fel avem și partea de combatere a dăunătorilor la arbori.
Începând cu ziua de astăzi, din noapte, vom începe. Deci, pe această cale aduc la cunoștință locuitorilor Chișinăului că dacă vor vedea acele utilaje speciale în Chișinău, deci noi de astăzi intervenim pentru a trata arborii la care sunt depistați acești dăunători.
La fel, începând cu ziua de astăzi, cum ați indicat dumneavoastră, deci întreprinderea a procedat la pregătirea tuturor havuzurilor din gestiune. A început spălatul havuzurilor, efectuarea lucrărilor de profilaxie, profilaxia sau verificarea sistemelor electrice, sistemelor de apă și canalizare la care sunt.
La fel, cum se stabilesc condițiile meteo, vom interveni pe partea de pregătire a plajelor pentru sezonul estival. Aici este vorba nu numai de plaje, este vorba de mobilier urban, urne, duș cabine și bănci. La fel, în zonele de decente, unde avem mobilier sau alte elemente de, de pentru sport, vor fi vopsite și, pentru a fi pregătite pentru lansarea sezonului estival.
De asemenea, serviciile defrișare au efectuat un șir de lucrări ce țin de lucrările silvotehnice de primăvară. Executarea acelor autorizații și eliminarea arborilor, la fel, a celor bolnavi sau a arborilor uscați în baza programului nostru de activitate și în baza cererilor care sunt, sunt parvenite de la locuitorii municipiului Chișinău. Săptămâna trecută, deci, au fost încheiate contracte pentru, materialul săditor, este vorba de flori și arbuști. Pe partea ce ține de plantarea arborilor, licitația încă nu este finalizată. Cum va fi finalizată, deci și aici vom proceda la, lucrările de plantări de primăvară, în cazul în care deja când ne vor permite condițiile meteo, dacă va fi cald. Desigur, nu vom putea planta fiindcă asta duce la pierderea materialului săditor.
Noi încheiem contracte și materialul săditor vom prelua în toamnă când vor fi condițiile corespunzătoare pentru a planta material săditor. De asemenea, s-au efectuat lucrări de transplantare a unor arbori care nimeresc în proiectele de infrastructură și au fost replantați pe alte terenuri.
Referitor la cazul care a fost pe Calea Ieșilor, de o informație greșită care a fost plasată pe site-ul Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi, încă o dată aduc concretizări că nu a fost. Persoana care se ocupă de gestionarea site-ului Eu Chișinău este vorbitor de limba rusă și când a tapat, în loc de tronson, a scris traseu și așa mai departe. Noi am explicat care a fost poziția noastră.
Deci acolo au fost eliminate cele alveole deoarece sub alveolele care urmau, care cădeau sub plantarea arborilor este beton. Noi asta am concretizat, am plasat poze și următoarele săptămâni, deci vom proceda la eliminarea betoanelor și la plantarea arborilor, aceeași specie de arbori pe tronsonul care a fost de plantări de două ori pe același loc sau folosirea arborilor, sau decontarea costurilor la arbori de două ori. Deci aici este concretizare. Noi am făcut-o pe această cale. Încă o dată vreau să explic tuturor ca să înțeleagă. Raport încheiat.
Ion Ceban: Mulțumesc mult. Colegii de la Servicii...
Oleg Melnic: Bună ziua! În perioada vizată avem înregistrate 77 de intervenții, dintre care 12 incendii. Pe parcursul lunii avem 44 de incendii înregistrate. La începutul anului, până în prezent, 83. Cu părere de rău, în urma incendiilor avem cinci persoane decedate. Se petrec în continuare exerciții ce țin de evacuarea elevilor din instituțiile de învățământ.
Totodată, se petrec măsuri de prevenție în vederea incendiilor a vegetațiilor uscate și măsuri de prevenție înaintea sărbătorilor pascale la lăcașurile sfinte. Raport finalizat.
Ion Ceban: Mulțumesc mult. Încă o dată atenție sporită, ținând cont de Paștele și Paștele Blajinilor, ce urmează să fie în câteva săptămâni. Atît Preturile, cât și în special, colegii noștri de la serviciul specializat. Doamna Boțan, vă rog să ne spuneți ce este cu monumentele în cimitirele cele patru.
Ludmila Boțan: Domnule primar general, stimați colegi, într-adevăr, acuma în preajma sărbătorilor pascale ne confruntăm cu unele blocaje în activitatea noastră și anume acele amendamente care au fost înaintate de către un fost consilier municipal, actual deputat în Parlament din partea fracțiunii PAS, în care a introdus modificări inclusiv pentru toate cimitirele de a înainta proiecte către comisiile, către una din comisiile pe lângă Ministerul Culturii.
Am avut mai multe discuții și în cadrul Parlamentului. Am avut mai multe întâlniri cu grupul, grupuri de lucru interinstituționale în care am discutat aceste situații și unele au fost remediate. La moment rămânem blocați cu cele patru cimitire. Este vorba despre cimitirele care intră în lista monumentelor istorice și anume Cimitirul Sfântul Lazăr, Sfânta Treime Catolic și cimitirul Central, care intră în zona istorică.
Respectiv, în acele patru cimitire, fiecare cetățean care are morminte sau are rude decedate nu poate să intervină cu careva lucrări de construcție sau reparații la acele morminte până când nu își execută un proiect care urmează să fie avizat la Ministerul Culturii.
Acuma suntem, rămânem încă în discuții cu, am discutat cu mai mulți juriști din cadrul Ministerului Culturii. Sper eu că pînă la Paște, ne reușește să modificăm cumva acea legislație ca oamenii să aibă acces liber în cimitire și să poată să își viziteze rudele și să poată să își pună acele pietre funerare care deja mulți le au și produs sau executat, dar stau cu ele undeva, le țin prin ograzi. Cam asta este.
Ion Ceban: Am impresia că în acest caz, ca și în multe alte cazuri legate și de Codul Urbanismului și de ordinele ministerelor și tot așa mai departe se face tot posibilul ca să mai existe blocaje suplimentare și aceste blocaje să fie rezolvate de niște oameni care habar nu au aceste acțiuni. Se creează impresia că e o cormușcă de asta, adăugătoare pentru ca cineva să se roage la ei. În general, acest cetățean și mulți cetățeni din PAS, ei au o problemă medicală, această diaree legislativă pe care zi de zi o produc pentru un domeniu sau altul.
Ea trebuie cumva stopată pentru că lucrurile vor degenera în continuare în anumite sectoare. Iar doamna Bolțan, împreună cu Direcția Cultură, cred că ar fi foarte bine să pregătim o schiță, o mostră și s-o coordonăm la dânșii, o schiță de monument pentru PAS în contextul alegerilor parlamentare din toamna acestui an.
Vă rog foarte mult. Dacă este nevoie, putem solicita și la școlile noastre de artă să depună eforturi în această privință. Chiar merită pentru că asta incompetență nu mai încape în...de zi cu zi ca țară și popor. Vă mulțumesc mult. Colegii de la media.
Jurnalistă: Ana Neamțu, Jurnal TV. Am o întrebare către domnul Pavaloi și domnul Bolocan referitor la cazul băiatului care a decedat acum câteva săptămâni în urma unei traume la picior, fiind acuzată instituția unde învăța băiatul că acesta ar fi fost supus bullying-ului. Vă rugăm să ne spuneți la ce etapă sunt anchetele care se desfășoară la Spitalul Valentin Ignatenco și la instituția unde a învățat băiatul, ce măsuri au fost întreprinse până acum în cadrul acestor anchete de serviciu și care sunt explicațiile celor două instituții.
Andrei Pavaloi: Dacă îmi permiteți, întâi de toate eu, ținând cont de faptul că o anumită perioadă elevii au fost în vacanță, colegii din cadrul comisiei care au examinat situația au lucrat săptămâna anterioară și au venit cu un raport vineri.
Urmează acest raport să-l examinăm în cadrul comisiei în această săptămână și ulterior să venim cu anumite luări de decizie în raport cu conducerea instituției. Astfel, pe parcursul săptămânii curente vom face și public acest, aceste decizii și vom informa toată lumea.
Vladimir Bolocan: Da, în ceea ce privește partea medicală, dacă nu mă înșel, săptămâna trecută am menționat, este o anchetă la Ministerul Sănătății în cadrul căreia noi am transmis toate rezultatele anchetei interne. Așteptăm finalizarea anchetei de la Ministerul Sănătății și nu facem declarații pentru a nu dăuna acestui proces. Atunci când Ministerul Sănătății va anunța rezultatele, vom veni și noi cu celelalte măsuri pe care le-am întreprins.
Ion Ceban: Vă mulțumesc mult. Alte întrebări?
Jurnalistă: Daniela Danilova, TVR Moldova. Domnule Bolocan, o precizare, ați menționat că săptămâna trecută au fost, a fost o nouă creștere a cazurilor de gripă. Aveți și o cifră, adică cu cât a crescut, plus dacă cunoașteți câte spitalizări pe baza gripei au fost făcute?
Vladimir Bolocan: Din câte știu, am spus acest lucru. Pe înregistrare puteți să le verificați. Dar dacă este nevoie, acuma le repet, că nu este o mare problemă. Dacă să ne referim curat la gripă, deci în municipiul Chișinău au fost înregistrate 237 de cazuri de gripă.
Din adresările, pentru că nu toate cazurile de gripă s-au adresat în unitățile de primiri urgențe, din adresările adulților, 71 de adresări, au fost doar șapte internări, iar din 83 de adresări ale copiilor au fost, să verific... 13 cazuri au fost internări.
Jurnalistă: Mersi. Adresez o întrebare către Pretura Botanica. Unele persoane au publicat pe rețelele sociale imagini cu subterana de la intersecțiile Dacia, Traian, Decebal, redeschisă în 2023. Putem vedea că scările sunt deja cu degradări vizibile. Să ne ziceți, vă rog, dacă v-ați autosesizat și dacă puteți explica cauza.
Diana Guba: Săptămâna viitoare agentul economic va interveni fiindcă are cinci ani de garanție a subteranei.
Jurnalistă: Cunoașteți de ce s-a degradat atât de rapid aceste scări?
Diana Guba: Din cauza că copiii foarte mult circulă cu skeiturile pe scările date și de aceea se deteriorează.
Jurnalistă: Agentul economic va achita pentru aceste renovări?
Diana Guba: Da.
Jurnalistă: Și o întrebare către Pretura Ciocana. Subterana de la Alecu Russo 59/4, mai mulți oameni s-au plâns că tavanul este într-o stare degradabilă și că se tem pentru siguranța lor. Subterana a fost reparată nu doar o dată, iar ultima dată a fost reparată în septembrie anul trecut. Ne puteți explica de ce se repetă această situație și cum veți remedia această problemă?
Sinilga Școlnic: După câte vedeți, acuma la moment se execută lucrări de către agenții economici. Tavanul nu a fost reparat. El a fost, deci reparat în 2020. Așa. Și la moment curge din motivul că livneofca, gurile de captare a apei au fost, au fost destupate și acuma la moment se execută lucrări.
Jurnalistă: În septembrie anul trecut a fost reparat și acoperișul acestei subterane.
Sinilga Școlnic: Deci în septembrie anul trecut a fost reparat numai, deci a fost schimbată gresia și atât.
Jurnalistă: Cine va suporta cheltuielile pentru aceste lucrări?
Sinilga Școlnic: Agentul economic.
Jurnalistă: Mulțumesc.
Ion Ceban: Alte întrebări?
Jurnalist: Bună ziua! Vlad Țurcan de la proiectul Media cu Sens. Domnule Ceban, am o întrebare pentru dumneavoastră. Vreau să știu care este poziția dumneavoastră față de colectările de bani de la părinți în cadrul grădinițelor din municipiul Chișinău.
Ion Ceban: Cred că am să rog domnul Pavaloi să intervină.
Andrei Pavaloi: Da, bună ziua încă o dată. Noi, de fapt, am avut o discuție în sensul ăsta la mine în birou, dacă îmi aduc aminte bine, miercuri sau joi și v-am răspuns la toate întrebările. Mersi mult.
Jurnalist: Și încă o întrebare, la fel pentru domnul Ceban. Directoarea grădiniței numărul 32, Dina Păvăleanu, din capitală este anchetată penal pentru corupere pasivă în același timp, dumneaei manifestă un interes sporit față de activitatea dumneavoastră și a partidului MAN pe care îl conduceți. Vreau doar să știu care este părerea dumneavoastră și dacă o cunoașteți pe această directoare și dacă dumneaei este membră de partid. Mulțumesc.
Ion Ceban: Domnul Pavaloi, vă rog.
Andrei Pavaloi: Reiterez, săptămâna trecută când am discutat pe acest, pe aceste întrebări, v-am dat răspuns la toate întrebările. Și vă spuneam că doamna Păvăleanu nu are o hotărâre definitivă a instanței, respectiv, până nu va exista o astfel de hotărâre, vă ziceam că nu putem veni cu anumite reacții referitor la situația doamnei director.
Ion Ceban: Bun, am să încerc și eu să intervin aici. O bună parte din cei pe care îi vedeți dumneavoastră în sală și care nu sunt în sală, au dosare contravenționale, au procese penale pornite. Asta este mecanismul celor de la PAS de a intimida oamenii.
Ca să cunoașteți pentru dumneavoastră, cei care se declară pro-europeni închid televiziuni. 16 televiziuni au fost închise recent. Cei care se declară pro-europeni au capturat justiția și procesul de reformare a justiției în Republica Moldova. Cei care se declară europeni sau pro-europeni nu au nimic cu aceste standarde în realitate. Da? Oamenii sunt, în linii mari, nu mă refer aici la cazul doamnei în special. Eu știu celelalte cazuri care au fost un fâs până la urmă și sunt un fâs, dar sunt la acele adresări ale deputaților, miniștrilor, consilierilor PAS.
N-am văzut niciun proces pornit împotriva membrilor PAS, ori ei se fac vinovați de aducerea Republicii Moldova într-o stare de șoc economic, cu dublarea datoriei de stat, cu proiecte care se realizează anapoda în toată țara și despre care nu vorbește nimeni pentru că nu vă dă voie să vorbiți dumneavoastră sau celorlalți. Și nimeni absolut nu poartă răspundere pentru acțiunile dezastruoase pe care le-au făcut în diferite domenii. Dar, da, cei care sunt în opoziție și mai sunt și vocali câteodată și mai au și rezultate, sigur că sunt persecutați.
Repet, în această sală, cea mai mare parte a oamenilor au anumite procese pornite pe la CNA, pe la procuratură și pe la...anume la indicația celor de la PAS. Dar timpul trece, bumerangul revine. Pentru că ei chiar au pentru ce să răspundă.
Jurnalist: Întrebarea mea era despre doamna Dina Păvăleanu și...
Ion Ceban: Eu v-am răspuns pe general. Nu știu ca…specific.
Jurnalist: Mulțumesc.
Ion Ceban: Mai sunt întrebări?
Jurnalist: Sergiu Gurdiș, TV8. Recent, Ministerul Culturii a anunțat că a avizat proiectul privind reabilitarea caldarâmului de pe strada 31 August. Vrem să știm când ar putea să înceapă lucrările, care este bugetul, pentru că este un proiect așteptat de cetățeni.
Ion Ceban: Am să rog scurt domnul viceprimar, după care am să adaug eu.
Ilie Ceban: Noi tot am aflat din mass-media că, cu mare.., tot Facebook-ul vorbea că în sfârșit Ministerul Culturii a avizat proiectul de reabilitare a porțiunii de drum 31 August între Pușkin și Bodoni. Însă ei au uitat că doi ani de zile a durat acest proces și putea încă doi ani în urmă să fie finalizată această stradă. A fost... deci de acolo am fost informați și noi că a fost primit avizul. Proiectul este încă la Chișinău Proiect, urmează o serie de coordonări și asta durează încă un timp.
Ca timp exact să vă spunem, încă nu putem, pentru că fiecare entitate are termeni legali pentru a coordona aceste proiecte. Sunt niște procese necesare și obligatorii în acest sens. Costul proiectului este aproximativ 30 de milioane de lei. Și aș vrea să vă mai spun, nu știu dacă sau cine din dumneavoastră cunoaște alte zone sau alte proiecte de asemenea gen au mai fost în Republica Moldova.
Eu vreau să vă arăt doar unul recent. În 2024 a fost executată o stradă în orașul Ungheni. Municipiul Ungheni. Iată, puteți să vedeți, 4 m² de caldarâm. Deci strada reabilitată integral, frumos, cu asfalt proaspăt și 4 m² de caldarâm vechi, care au fost identificați. Pentru că așa este o soluție. Noi încă urmează să vedem dacă este avizat cu proiect și tot a durat ani de zile, pentru că văd că în 2024 inițiat și în 2024 executat.
Vreau să vă mai spun că costul de 30 de milioane, dacă să facem o referință la alte proiecte, trotuarele Pușkin și Bodoni, costul total al reabilitării acestor două trotuare a constituit 22 de milioane de lei. Iată de cinci ori mai mare decât porțiunea... chiar zece ori mai mare decât porțiunea de pe 31 August. Iată cât ne costă pe noi ca timp, cât ne costă pe noi financiar și încă nu trebuie să uităm că proiectul respectiv sau segmentul respectiv a fost exclus dintr-un proiect mare finanțat de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și încă doi ani în urmă urma a fi finalizat.
Deci noi am fost obligați să excludem acest segment, să trecem, să așteptăm doi ani de zile de rugăminți, pentru că orice proiect cu care... Ministerul Culturii nu era bun. Diferite motive, pentru că unul visa într-un fel, a doua zi altfel. Și colegii pot să vă spună o carte întreagă despre cum se schimbau pozițiile în fiecare zi și în fiecare săptămână. Și iată din cauza acestor acțiuni noi am pierdut și timp și în continuare vom pierde bani. Când urmează după... după avizările totale, după licitații și multe alte procese să inițiem lucrările, cu Doamne ajută.
Ion Ceban: Da. Și foarte scurt... repet, doi ani de zile în urmă strada putea să fie finalizată. Următorul lucru, halul în care a ajuns după exploatarea acestor doi ani de zile, pentru că acolo e o parcare de care poliția n-are treabă să intervină. Da? În fiecare zi intră mașini diferite, inclusiv cele de mare tonaj și nimeni cu asta n-are nicio treabă. Asta nu este competența Primăriei Municipiului Chișinău să intervină acolo.
Iar ca să vă convingeți că-i sunt caldarâm la cap anumiți cetățeni, atât din minister, cât și din alte părți, eu vreau să vă întreb: Ce se întâmplă astăzi cu Filarmonica Națională? Iată asta este responsabilitatea directă a Ministerului Culturii. Ce se întâmplă cu monumentele de arhitectură națională? Asta este responsabilitatea directă a Ministerului Culturii. Și sunt foarte multe alte exemple care sunt de competența Ministerului Culturii. Iar Ministerul Culturii se ocupă de tot ce vreți, numai nu ce trebuie. Iar acolo unde mai are și competențe, tergiversează foarte, foarte mult acest...O să ajungem și la ele și o să le rezolvăm ca pe restul.
Jurnalist: Mulțumesc. Mai am o întrebare referitor la când va fi aprobat bugetul municipiului Chișinău și de ce nu se prezintă consilierii la ședință?
Ion Ceban: Eu v-am spus anterior că toate show-urile pe care le face PAS aici, cu această ocazie sau cu oricare altă ocazie, au menirea să distragă atenția de la problemele grave cu care se confruntă Republica Moldova, de la fiecare localitate, de la fiecare domeniu, de la costurile mari la resursele energetice și aflarea peste noapte că iată cineva și ceva nu a coordonat. Asta este, de fapt, menirea.
Municipalitatea implementează toate proiectele care sunt planificate. Toate programele funcționează. Nu are datorii de opt luni de zile de salarii la Calea Ferată. Nu are alte probleme grave așa pe care le are Guvernul Republicii Moldova și despre care, cu regret, dumneavoastră nu vorbiți. Deci totul în municipiul Chișinău se realizează. Noi nu avem nicio restanță, tot ce este planificat: drumuri, trotuare, scoarțe, scuaruri, spații publice, transport, grădinițe, școli, nemijlocit, spitale. Deci absolut totul este funcțional. Și, repet, noi n-avem nicio reținere și nicio restanță.
Jurnalist: Dar de ce consilierii... Îmi cer scuze, de ce consilierii mai nu se prezintă la aceste...?
Ion Ceban: Pentru că nu vor să fie parte a show-ului făcut de PAS cu orice ocazie.
Jurnalist: Cei de la PAS spun că dumneavoastră cumva nu-i lăsați să fie prezenți.
Ion Ceban: Eu am obosit să comentez toate prostiile celor de la PAS. Vă supărați... nu vă supărați dacă îmi permiteți să... nu mă lăsați fără fiecare replică la fiecare stricat de aer al PAS-ului. Alte întrebări? Așteptați din redacții? O zi bună.