
Newsletter: Când va fi reparat caldarâmul, carențe depistate de CNA la primărie și încercare eșuată de a convoca ședința CMC
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Autoritățile municipale: autorizația pentru clădirea cu 16 nivele la Gaudeamus este legală
Autorizația de construcție a fost emisă, astfel că agentul economic are dreptul să instaleze gard, să demoleze construcția existentă sau ridica alta – o spune viceprimarul Ilie Ceban cu referire la terenul pe care actualmente se află cinematograful „Gaudeamus”. Viceprimarul mai susține că Ministerul Culturii nu a argumentat de ce actele emise ar fi ilegale, mai ales că, potrivit lui, legea nu ar prevede că în asemenea cazuri este necesar avizul ministerului. Întrebat despre legalitatea construcției într-o zonă istorică, primarul Ceban a ținut lecții despre responsabilitățile Ministerului Culturii:
„Se ocupă cu dezbateri publice în care nu îi vizează nici măcar competența.”
Anterior, Ministerul Culturii a anunțat că autorizația emisă de primărie este ilegală și a cerut anularea acesteia în instanță. Primăria Mea și alte organizații ale societății civile au inițiat o petiție în care cerem suspendarea autorizației de construcție, pornirea unei anchete pe marginea procesului de emitere a autorizației respective, organizarea unei dezbateri publice în care să se decidă soarta terenului, promovarea proiectelor care să servească interesului public. Petiția a fost semnată de peste 500 de persoane și expediată Primăriei Chișinău.
Primul test pentru semafoarele din intersecția de la Calea Basarabiei
Nouă semafoare instalate în nodul de la intersecția străzilor Varnița, Calea Basarabiei și Ismail au fost testate weekendul trecut. Timp de șase ore, specialiștii Centrului de monitorizare a traficului, în comun cu cei de la DGMU și INSP, au identificat problemele care apar în practică și soluțiile pentru îmbunătățirea funcționalității. Potrivit viceprimarului Ilie Ceban, acțiuni de testare vor mai avea loc. Întrebați de jurnaliști cum comentează nemulțumirile și criticile unor conducători auto referitor la modul în care acestea au funcționat în prima zi de testare, Ilie Ceban a răspuns:
„Să întrebăm chiar toți experții de pe divan? Pe ei nu i-am consultat.”
Ironiile de la tribuna primăriei au fost continuate și de primarul Ion Ceban:
„Poate să se expună și cei de la Ministerul Culturii referitor la semafoare, să luăm aviz.”
Primăria are un plan de soluționare a carențelor depistate de CNA, însă nu-l spune la nimeni
Deși Raportul CNA despre Evaluarea Integrității Instituționale în privinţa Primăriei mun. Chișinău, publicat la sfârșitul anului trecut, indică numeroase probleme la capitolul transparență, legalitate, corupție, Primarul Ion Ceban are aceeași retorică – Primăria Chișinău este singura instituție care publică achizițiile de câțiva zeci de lei până la cele de zeci de milioane. Întrebat de jurnaliști ce măsuri va lua pentru a îmbunătăți mersul lucrurilor la primărie, Ceban nu a dat niciun răspuns concret. A deviat de la subiect, criticând pe alții:
„Nu putem vedea transparență la aeroport, la achiziția de gaze, construcția drumurilor.”
De la tribuna municipalității, Ceban tot mai des se referă la subiecte care țin de țară și mai puțin de capitală. Asta, în contextul în care, în acest an urmează să aibă loc alegeri parlamentare, iar Ion Ceban, Alexandr Stoianoglo, Ion Chicu, Mark Tkaciuk au anunțat că au creat blocul politic Alternativa, cu care ar urma să participe la scrutin.
Raportul CNA detaliază situații în care funcționari din cadrul Direcției Generale Arhitectură și Urbanism au acordat autorizații fără respectarea procedurilor legale; controalele asupra calității construcțiilor sunt insuficiente, ceea ce poate pune în pericol siguranța publică; cazuri în care cererile de autorizare sunt blocate pentru a amâna examinarea dosarelor și a favoriza darea de mită; achiziție de software nefuncțional; tranzacții imobiliare dubioase etc.
***
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor aici.
Rezumat din CMC
Convocarea ședinței – fără succes și din a treia încercare
Ședința programată pentru marți, 18 februarie, la inițiativa fracțiunii PAS, nu a avut loc din lipsă de cvorum, fiind prezenți doar 18 consilieri municipali. Pe ordinea de zi se aflau subiecte precum aprobarea bugetului municipal pentru 2025, actualizarea costului per kilometru pentru troleibuze și prezentarea raportului privind implementarea planului local anticorupție pentru 2022-2025. De la ședință au lipsit consilierii MAN, PSRM, PCRM, PN, Partidul Renaștere.
Vicepreședintele fracțiunii PAS, Dumitru Ivanov, a acuzat autoritățile locale de tergiversarea intenționată a aprobării bugetului, amintind că în 2024 acesta a fost adoptat abia în vară. Ivanov a subliniat că această întârziere periclitează plata salariilor pentru profesori și asistenți personali, precum și finanțarea proiectelor destinate locuitorilor din suburbii și din capitală. El a sugerat că primarul Ion Ceban blochează intenționat procesul administrativ pentru a-și favoriza campania electorală și obiectivele politice.
Deși vicepreședintele fracțiunii PSRM, Alexandr Odințov, a declarat că partidul său este dispus să voteze bugetul pentru 2025, cu condiția includerii compensațiilor pentru agentul termic în perioada rece, consilierii PSRM nu au fost prezenți. Aceasta ridică întrebări privind coerența între declarațiile și acțiunile PSRM, având în vedere că, deși condamnă blocajul creat de Mișcarea Alternativa Națională (MAN), nu participă la ședințe pentru a asigura cvorumul necesar.
Consilierul MAN, Valentin Cebotari, a explicat pentru Jurnal.md absența de la ședință a colegilor din fracțiune. Cebotari a susținut că aceasta ar fi fost convocată cu încălcarea regulamentului CMC. Potrivit acestuia, ședința ar fi trebuit să aibă loc joi, nu marți.
În contextul în care aprobarea bugetului municipal pentru 2025 este esențială pentru funcționarea optimă a orașului și pentru implementarea proiectelor de infrastructură și sociale, lipsa de consens și absențele repetate ale consilierilor din diferite fracțiuni politice subminează procesul decizional și afectează negativ locuitorii capitalei.
***
Video de la ședință aici.
Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.
Alte știri din Chișinău
Controverse privind modificarea Codului Contravențional și parcarea pe trotuare
Consilierul CMC Victor Chironda a inițiat o petiție adresată autorilor proiectului de lege pentru modificarea Codului Contravențional (art. 439). Semnatarii își exprimă îngrijorarea că modificările propuse ar putea duce la legalizarea parcării pe trotuare, ceea ce ar afecta infrastructura pietonală și siguranța cetățenilor. În forma sa actuală, proiectul prevede că vehiculele lăsate în locuri interzise ar putea fi sancționate doar dacă blochează accesul sau lasă mai puțin de 1,5 metri spațiu pentru pietoni. Autorul subliniază că adoptarea proiectului în forma actuală ar putea degrada infrastructura urbană, afecta siguranța pietonilor și contraveni principiilor mobilității urbane durabile.
Petiția Gaudeamus, peste 500 de semnatari
Petiția prin care cerem suspendarea imediată a autorizației de construcție a unei clădiri de 16 niveluri și stoparea lucrărilor pe terenul fostului cinematograf Gaudeamus a fost semnată de 527 de persoane și organizații. Petiția a fost expediată autorităților municipale. Mulțumim celor care au semnat și celor care au promovat apelul. Pe pagina noastră de Facebook și în buletinul informativ săptămânal veți primi actualizări despre răspuns la petiție.
Program de granturi pentru amenajarea spațiilor publice
Echipa Laolaltă lansează „La un LOC”, un program de granturi prin care organizațiile cu experiență în lucrul cu comunitățile pot obține granturi de până la 10.000 USD. Banii vor fi folosiți pentru transformarea spațiilor comunitare în locuri mai accesibile și prietenoase. Programul oferă finanțare pentru renovări, traininguri despre gestionarea proiectelor și mentorat. Aplicațiile sunt deschise până pe 16 martie 2025. Mai multe detalii și formularul de aplicare sunt disponibile aici.
Agenda urbană
21 februarie – Soluții locale pentru probleme locale. Locația: Orange Kitchen.
21 februarie – prezentarea filmului documentar: Chișinău – istorie și modernitate. Locația: Turnul de apă.
23 februarie – Silent reading party. Locația: Cărturești Muzeu.
24 februarie - 10 martie – Expoziția foto în aer liber „Educație pe timp de ocupație”. Locația: Muzeul Național de Istorie.
25 februarie - 16 martie – Expoziția FEBRUARIE 2022: ECOURI de Valeria Duca. Locația: Muzeul de Artă
27 februarie - 2 martie – Beauty Expo 2025. Locația: Moldexpo.
27 februarie - 29 martie – Expoziția de fotografie de război „FRONT". Locația: Zpațiu,
Imaginea săptămânii
Citește pe Primăria Mea
Acum doi ani, pe str. 31 August 1989, a fost descoperit caldarâm din secolul al XIX-lea. În toată această perioadă, caldarâmul scos la iveală de către arheologi este plămădit fără milă de roțile automobilelor. Planurile de renovare par că nu evoluează, iar artera capitalei cu edificii importante de cultură arată ca un șantier. Responsabilii de la Primăria Chișinău susțin că au un proiect de execuție elaborat, pe când cei de la Ministerul Culturii afirmă că au văzut doar schița de proiect. Citiți detalii în articolul Primăria Mea.
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.
Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Un oraș bun este un efort comun