PrimariaMea
(Transcriere) Ședința primăriei din 17 februarie 2025 Image
19 feb. 2025

(Transcriere) Ședința primăriei din 17 februarie 2025


Ordinea de zi a ședinței:

1. Informație cu privire la desfășurarea procesului educațional în semestrul II al anului de studii 2024-2025, în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport

2. Informație cu privire la situația din domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău.
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială

3. Informație cu privire la întreținerea gospodăriei drumurilor în sezonul rece 2024-2025.
Raportor: Dorin Ciornîi, șef interimar al Direcției generale mobilitate urbană

4. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Moroi, șef Secție securitate publică, Direcția de Poliție mun. Chișinău

5. Raport privind situațiile excepționale în municipiul Chișinău.
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției Situații Excepționale a mun. Chișinău


Transcriere:

Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități

Ion Ceban: Bună dimineața. Îmi spuneți când sunteți gata. Stimați colegi, ieri s-au împlinit 30 de ani de la trecerea în eternitate a primarului Nicolae Costin.

Primul primar al municipiului Chișinău și un lider marcant care a schimbat spre bine, în cea mai posibil grea perioadă a istoriei de independență a Republicii Moldova. Atât infrastructura orașului, cât și abordările în ceea ce ține de democrația locală. Ținem minte și apreciem toată dedicația pe care a avut-o. A inițiat revenirea la denumirile istorice ale străzilor, restaurarea monumentelor, deschiderea instituțiilor de învățământ cu predare în limba română și a susținut proiecte care au pus bazele dezvoltării moderne a capitalei. Eu propun, împreună cu dumneavoastră, să ținem un minut de reculegere. Mulțumesc.

La fel, vreau să mulțumesc Direcției Cultură, Direcției Educație și multor altor subdiviziuni care au fost implicate plenar în desfășurarea diferitor evenimente. Cu caracter cultural, caracter artistic, caracter educațional, dedicate marcantului Grigore Vieru, dar și multe altele care s-au desfășurat pe durata săptămânii precedente. La fel, am văzut că sunt în derulare proiectele care pot fi derulate în perioada de iarnă.

Iar în continuare, primim mesaje de felicitare în sensul salubrizării orașului, în sensul menținerii ordinii publice, inclusiv securității în municipiul Chișinău. Și aceste cuvinte frumoase vin, în special, din partea conaționalilor noștri care se întorc acasă. Ei sunt foarte mulți în diferite perioade. Și vreau ca să fie adresate nu atât conducerii primăriei, care este sigur că direct responsabilă, dar fiecăruia dintre dumneavoastră pentru dedicația și pentru munca realizată în această perioadă.

Domnule Pavaloi, vă rog, succint despre situația în sistemul de învățământ.

 

Andrei Pavaloi: Domnule primar general, stimați colegi, bună ziua. În săptămâna de referință, sub egida Direcției Generale Educație, Tineret și Sport au avut loc mai multe activități. În primul rând, este vorba despre activități cu caracter sportiv. Astfel, sâmbătă, 15 februarie, a avut loc Campionatul Municipiului la atletism, rezervat juniorilor, la care au participat 300 de elevi ai instituțiilor de învățământ municipale.

La fel, în data de 16 februarie, a avut loc Cupa deschisă a municipiului Chișinău la jiu-jitsu, unde au participat peste 200 de sportivi la șase categorii de vârstă. Și la fel, în perioada 3 ianuarie - 7 martie, așa cum am mai zis, se desfășoară Cupa de iarnă la fotbal, Chișinăul de seară.

Un alt eveniment destul de important pentru noi, ca și direcție, a fost întâlnirea din 13 februarie cu reprezentanții Consiliului Norvegian pentru Refugiați, în cadrul căreia am semnat și un acord de colaborare pe mai multe segmente. În primul rând, e vorba despre Centrul Municipal de Învățare a Adulților, dar și am trasat mai multe obiective pentru anul curent financiar. E vorba despre centrele de tineret, dar și alte programe care urmează să vină în susținerea beneficiarilor noștri.

În ceea ce privește activitățile interne, vreau să menționez faptul că miercuri, 12 februarie, am avut o ședință cu directorii instituțiilor de învățământ secundar, a școlilor, unde am trasat mai multe priorități pentru semestrul doi. În primul rând, este vorba despre acțiuni ce vor duce la îmbunătățirea calității educației, acces egal la educație, promovarea incluziunii și echității, diversificarea activităților extrașcolare în instituțiile noastre, dar și alte priorități pe care le-am trasat împreună cu colegii din direcție, dar și directorii instituțiilor noastre.

În ceea ce privește încadrarea copiilor cu statut de refugiat, vreau să menționez faptul că și în această săptămână avem un spor în acest sens, cu șapte copii mai mulți în instituțiile noastre, 1908 în total. Din ei, 1456 fiind în 50 de școli încadrați și 459 de copii în 65 de grădinițe.

Mersi mult, raport finalizat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult. Domnule Bolocan, situația din domeniul sănătății și domeniul social.

 

Vladimir Bolocan: Bună ziua, stimați colegi. Săptămâna trecută, 4144 de persoane au beneficiat de servicii și prestații sociale acordate de către direcțiile de asistență socială din sector. 2557 de intervenții la domiciliu au fost realizate prin intermediul echipelor de asistenți sociali, lucrători sociali și echipă mobilă. Totodată, 219 persoane au beneficiat de serviciile centrelor sociale din subordinea Direcției Generale Asistență Medicală și Socială. 

Cu privire la centrul de găzduire, la moment sunt 64 de persoane care beneficiază în continuare de serviciile de găzduire. Nou identificați în săptămâna trecută au fost 15 persoane și din totalul beneficiarilor, șapte persoane au fost reintegrate social, două dintre care au fost inclusiv angajate în câmpul muncii, iar două au fost chiar reintegrate în sânul familiei din care fac parte. Din păcate, se mai observă în continuare fenomenul că sunt foarte multe persoane care nu sunt din municipiul Chișinău, dar sunt din regiunile Republicii Moldova. În ceea ce privește situația în domeniul medical, vreau să atenționez că după mai multe ture de odihnă ale cetățenilor noștri în regiunea, într-o regiune vestită din Ucraina, în munți, acum deja avem semnalate, la întoarcere, cazuri de rujeolă în cadrul familiilor nevaccinate.

Săptămâna trecută a fost raportat un astfel de focar familial în care copilul, deja confirmat cu rujeolă, și tatăl, având simptome de rujeolă, cel mai probabil, așteptăm rezultatele finale, tot va fi confirmat cu rujeolă. Amintim despre vaccinare și amintim despre faptul că dacă apar simptome legate de creșterea bruscă a febrei, a erupției cutanate, bine, poate să nu fie cutanate, dar în această perioadă, în special, dacă există febră inexplicabilă, imediat părinții să se adreseze la medic, să nu se ocupe cu autotratamentul, pentru că amalgamul virusurilor care circulă acum în, în circuitul natural este destul de divers și fiecare caz trebuie consultat cu medicul de familie sau cu medicul pediatru.

Totodată, vreau să spun că deși înregistrăm un platou cu privire la atât internările, cât și infecțiile respiratorii, dar observăm o creștere bruscă a bolii diareice acute. Probabil, trebuie să mai venim cu mesaje suplimentare către societate, să fie foarte grijulii. După cum am spus, amalgamul virusurilor în această perioadă este destul de lărgit. Nu în ultimul rând, vreau să spun că din toate tulpinile de gripă care au fost identificate, cel mai predominant este gripa de tip AH1N1, care este în 55% de cazuri. Și de asemenea, există și virusul gripal de tip B, care sunt în 34% de cazuri. În ceea ce privește adresările în unitățile de primire urgență, vreau să vă spun că au fost 3625 de adresări.

Cumulativ, sunt cu 86 de adresări mai puține, dar, după cum am menționat, internările și diagnosticele sunt similare cu săptămâna precedentă, ceea ce spune că am ajuns la un platou. Probabil, în următoarea perioadă vom avea o ușoară scădere, dar să nu uităm că urmează și o vacanță de primăvară, care, după ea, ar putea să aducă iarăși o creștere, de aceea noi suntem pregătiți pentru și precauți în ceea ce privește pregătirea sistemului medical pentru acordarea asistenței.

Raport încheiat. Vă mulțumesc mult.

 

Ion Ceban: Domnule director, în comunicarea dumneavoastră, pentru prima dată aud cuvântul „platou”. Explicați ce înseamnă platou, ca să nu creadă că e platoul de cărnuri sau ceva.

 

Vladimir Bolocan: A, da. Bine, când vorbim despre platou, se referă la faptul că este aceeași cifră înregistrată, aproximativ, cu o eroare de 2%, aceeași cifră care a fost înregistrată de săptămâna trecută. Adică nu avem creștere, suntem la același nivel, iar regula statisticii spune în felul următor: că dacă suntem la același nivel, șansele de a scădea sunt foarte mari, dar să fim atenți că există cazuri când putem avea creșteri bruște. De aceea și, pe lângă faptul că noi analizăm și acordăm asistență medicală, mai facem și statistică, care este importantă pentru a preveni sau a presupune ce comportament ar trebui să-l avem noi sau care ar fi scenariul pentru perioada imediat importantă.

 

Ion Ceban: Mulțumesc foarte mult. Domnule Ciornîi, vă rog, referitor la situația din transport, drumuri.

 

Dorin Ciornîi: Domnule primar general, stimați colegi, Direcția Generală Mobilitate Urbană anunță că în perioada 10-16 februarie, în cadrul lucrărilor de întreținere a infrastructurii rutiere au fost realizate mai multe intervenții de către întreprinderile specializate. Astfel, Întreprinderea Municipală Regia Exdrupo a intervenit în reparația curentă a drumurilor publice prin plombarea părții carosabile în volum de 450 de m².

La drumul de acces către comuna Bubuieci, la fel, s-a intervenit în amenajarea acostamentului. Au fost amenajate aproximativ 48 de tone de piatră spartă. A fost curățată și canalizarea pluvială, fiind efectuate peste 160 de intervenții. La, pentru îmbunătățirea siguranței rutiere au fost montate 80 de indicatoare noi, iar alte 80 au fost reparate. Totodată, pe parcursul nopților, au fost monitorizate drumurile publice cu risc sporit de îngheț, astfel fiind distribuit material antiderapant la necesitate.

De către Întreprinderea Municipală Lumteh au fost, la fel, efectuate un șir de lucrări de întreținere a iluminatului stradal, intervenții pentru remedierea avariilor la 12 km de cabluri electrice și reparația a peste 170 de corpuri de iluminat. Raport finalizat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc. Domnul Burdiumov, domnul Gârbu, întreținerea spațiilor publice, conform competențelor.

 

Ion Burdiumov:  Bună dimineața, domnule primar. Săptămâna precedentă au fost continuate lucrările de salubrizare a orașului, astfel în fiecare zi au fost implicați aproximativ 390 de persoane la salubrizarea manuală, 24 de unități de tehnică la salubrizarea mecanizată.

S-a intervenit în dimineața zilei de 15 februarie, ca urmare a precipitațiilor care au avut loc. Au fost implicate aproximativ 51 de unități de tehnică. S-a repartizat material antiderapant acolo unde a fost necesar, astfel că, către ora 10:00, deja erau practicabile toate trotuarele și și spațiile publice pe care le avem în gestiune. Ce ține de salubrizare, săptămâna precedentă, s-au petrecut, la fel, lucrările, ca rezultat, am evacuat 210 rute de deșeuri de diferite tipuri din spațiile publice.

 

Ion Ceban: Mulțumesc, domnule Gârbu.

 

Tudor Gârbu: Bună dimineața, domnule primar, bună dimineața, colegi. Întreprinderea Municipală Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi zilnic are antrenați peste 350 de muncitori la lucrările de salubrizare a tuturor parcurilor și a altor obiective care sunt în gestiune. La fel, suntem antrenați, acum au început lucrările de curățare sanitară de primăvară și ne ocupăm cu curățarea arborilor, arbuștilor. Și restul, suntem pe ultima fază de a licita acei arbori care avem planificați pentru lucrările de primăvară, de plantări. Și celelalte deja sunt în licitație, deci este vorba de flori și arbuști.

În cazul în care vom avea, nu vom avea contestații și vom avea identificat acel, acei câștigători, imediat vom procede la plantări, așa cum s-a convenit cu viceprimarul de ramură, pe acele locații care au fost stabilite în fiecare sector. De asemenea, ținând cont de condițiile meteo din data de sâmbătă și duminică, deci am fost antrenați cu 13 unități de transport, cu perii și lame. Am intervenit prompt în ceea ce ține de organizarea acelei aniversări a 36 de ani de la războiul din Afganistan, pentru a asigura acea manifestare acolo, în parcul Miron Costin.

S-a intervenit prompt, deci am asigurat tot ce a fost posibil. Și urmare, am intervenit pe următoarele acele parcuri unde avem locații care pot prezenta pericol, este vorba de Parcul Valea Morilor, unde avem mai multe cascade de scări și în alte parcuri unde sunt alei care pot, care puteau prezenta pericol pentru circulația vizitatorilor sau acei trecători care trec prin diferite parcuri.

Duminică, s-a intervenit doar pentru a monitoriza situația, nu a fost nevoie de a interveni cu material antiderapant. Duminică, sâmbătă, am intervenit doar pe locațiile unde prezenta pericol. Am intervenit prompt, de aceea intervenția cu mecanizată, cu unități de transport, a dus la reducerea cantității de material antiderapant și a fost minimum cantitatea de acel, acea sare și nisip, amestec de sare și nisip, prin toate parcurile din Chișinău.

Raport încheiat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc foarte mult. Colegii de la poliție, situație excepțională.

 

Andrei Moroi: Bună ziua. Voi aduce la cunoștință sinteza operativă a municipiului Chișinău pentru perioada săptămânii precedente. Au fost înregistrate 240 de sesizări despre infracțiuni, dintre care în 175 au fost identificați autorii. Totodată, au fost descoperite 23 crime anterior comise. Au fost stabilite 46 persoane anunțate în căutare, dintre care 32 în urmărire penală și 14 debitori de stat.

Echipele mobile, direcționare operativă, au intervenit la 1216 apeluri de urgență parvenite în adresa Poliției Capitalei prin intermediul Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență. Au fost întocmite 1258 procese verbale contravenționale, fiind aplicate amenzi în sumă de 967.000, achitate 107.000. Pe parcursul săptămânii precedente s-au desfășurat în municipiul Chișinău 17 evenimente publice la care poliția a asigurat ordinea publică.

La capitolul situație accidentare în municipiul Chișinău, pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 330 accidente rutiere, dintre care 11 accidente de circulație s-au soldat cu 11 persoane traumatizate, altele 319 fiind cu pagubă materială. Cu implicarea pietonilor s-au produs trei accidente rutiere în care trei persoane au fost traumatizate. Mulțumesc.

 

Oleg Melnic: Bună ziua. În perioada vizată, avem înregistrate 98 de intervenții, dintre care avem 20 de incendii. În sectorul Botanica, două incendii, Buiucani, șapte, Ciocana, trei, sectorul Râșcani, Centru, câte patru incendii înregistrate. Referitor la incendiul care s-a produs pe Nicolae Testemițanu 29/2, s-a produs un incendiu la etajul 17. În urma incendiului, două persoane au decedat. Pentru lichidarea incendiului au fost implicate nouă autospeciale și 50 de salvatori. În continuare, se întreprind măsuri de prevenție în sectorul locativ și ce ține de sezonul rece și totodată și la bazinele acvatice, comportamentul pe, la pescuit, pe gheață. Raport finalizat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc foarte mult și, într-adevăr, ceea ce vreau să vă rog, poate, avertizări suplimentare, inclusiv în transportul public, domnule Ciornîi, colegii de la Serviciul de Presă, pentru că acum sunt diferențele astea de temperaturi foarte mari. Noaptea este destul de frig și anumite bazine acvatice, lacuri, ce mai avem, parcă îngheață, dar securitatea acolo trebuie să fie cât se poate de sporită. În acest sens, spațiile verzi, toți cei care sunt responsabili, vă rog să fiți foarte precauți în această privință, iar populația să fie atenționată.

Mass-media.

 

Jurnalistă: Natalia Chicu, TVR Moldova. Domnule primar, să ne spuneți, vis-a-vis de blocul de pe, în locul cinematografului Gaudeamus, ministrul Culturii a declarat că va ataca în instanță autorizația care a fost emisă de către primărie, pentru că ar fi anumite încălcări, inclusiv lipsește avizul de la Ministerul Culturii. Vrem să vă întrebăm dacă va fi pus pe pauză această construcție, pentru că anterior și dumneavoastră ați declarat că nu veți permite ca în spațiile culturale să fie transformate în businessuri.

 

Ion Ceban: Știți cum să vă spun? Nu mai știu dacă acolo este un spațiu cultural. Eu știu că de patru ani, aproape cinci, acolo este o construcție care prezintă pericol pentru toată lumea care este în preajmă și nu doar. Și plus, este o zonă în care se adunau boschetarii, consumatorii de droguri și consumatorii de alcool. Acum, pe partea legală, domnul viceprimar a explicat săptămâna trecută. Și dacă există dubii în privința unor sau altor acțiuni a primăriei municipiului Chișinău, există toate procedurile legale. Noi am mai auzit din partea autorităților centrale diferite interpretări asupra unor sau altor, deci, acțiuni ale primăriei. Cu regret, în timp, acestea nu au fost probate.

Deci, știți, ieri eram la București și m-a întrebat cineva: „Dar ce mai, se mai întâmplă cu caldarâmul acela?” Deci eu cred că trebuie să întrebăm: „Dar ce se mai întâmplă cu caldarâmul acela?” De ce doi ani de zile noi așa și nu putem obține niște avize elementare ca dumneavoastră, eu și mulți alții? Cu asta trebuie să se ocupe Ministerul Culturii în primul rând. Trebuie să se ocupe cu monumentele de arhitectură care sunt distruse. Trebuie să se ocupe cu așa clădiri cum ar fi casa lui Plămădeală sau muzeele care astăzi se dărâmă. Iată cu asta trebuie să se ocupe Ministerul Culturii. Ministerul Culturii se ocupă cu dezbateri publice, oportunități și perspective pe unele sau altele subiecte care nu îi vizează nici măcar competența.

 

Jurnalistă: Să înțelegem că va continua acea construcție?

 

Ion Ceban: N-am zis că se va întâmpla, se va respecta legea întocmai, atât.

 

Jurnalistă: Acum, o altă întrebare, legată de calitatea dumneavoastră de reprezentant, de lider al Blocului Alternativa. În această noapte, două drone au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, săptămâna trecută alte drone au explodat chiar pe teritoriul Republicii Moldova, una dintre care în preajma spitalului din Ceadir-Lunga. Vrem să vă întrebăm care este poziția Blocului Alternativa, pentru că nu am văzut. Federația Rusă încalcă repetat spațiul aerian al Republicii Moldova, suveranitatea Republicii Moldova. Blocul s-a declarat a fi unul proeuropean, de, condamnați războiul. Care este poziția?

 

Ion Ceban: Am condamnat și condamnăm războiul. Iar cei ce țin nemijlocit de frontierele Republicii Moldova, spațiul aerian, este exclusiv competența statului, a autorităților publice centrale, să asigure această securitate și să ne dea explicații ce se întâmplă. Cine vine, de unde vine, în ce condiții vine și care sunt acțiunile care ne fac ca să ne simțim siguri la noi acasă, atât.

 

Jurnalistă: Vream să întrebăm dacă condamnați survolarea ilegală a dronelor de către Federația Rusă, spațiul aerian.

 

Ion Ceban: Am condamnat, am condamnat orice intervenție militară pe orice teritoriu. Și am condamnat, în repetate rânduri, războiul din Ucraina.

 

Jurnalistă: Mulțumesc. 

 

Jurnalistă: Ana Neamțu, Jurnal TV: Domnule primar, dacă ați putea să ne oferiți o precizare referitor la fostul cinematograf Gaudeamus. Totuși ar urma să se construiască acel complex multifuncțional de centre? Pentru că antreprenorul deja a instalat un gard în zonă.

 

Ilie Ceban: A fost emisă o autorizație de construcție. Și în ședința anterioară am venit cu explicații referitor la eliberarea actelor permisive și temeinicia care a stat la baza emiterii acestor acte. Odată ce a fost emis actul permisiv, agentul economic poate instala gard, demola, construi. Pentru că asta îți permite un act permisiv. Nu știu dacă am fost foarte explicit, dar în funcție de întrebare așa și am răspuns.

 

Jurnalistă:: Vă mulțumesc! Și voiam să întreb cum apreciază municipalitatea răspunsul Ministerului Culturii că antreprenorul nu ar fi luat aviz de la autoritățile centrale, de la minister.

 

Ilie Ceban: A fost un răspuns foarte explicit în acest sens. Noi am auzit, eu personal am auzit, doar că este o construcție ilegală sau actele sunt ilegale. Nu am văzut motivele invocate de către Ministerul Culturii. Obligativitatea luării unui aviz sau altul reiese din lege. În lege nu este prevăzut un asemenea aviz în aceste cazuri. Respectiv considerăm actele emise conform. În cazul în care Ministerul Culturii consideră altfel, are tot dreptul să acționeze în acest sens.

 

Ion Ceban: Iar ceea ce cred eu despre expunerile unor funcționari de-ai noștri din guvern, în special atunci când competențele nu le sunt atribuite, dar ei vor să-și dea importanță, putem să înaintăm acești cetățeni la înalta distincție "Artist al Poporului".

 

Jurnalistă: Vă mulțumesc pentru răspuns. Am și o întrebare referitor la obiectul semaforic instalat la intersecția străzilor Varnița, Calea Basarabiei și Ismail, care a fost testat vineri. Dacă ați putea să ne spuneți cum s-a desfășurat testarea și dacă au fost, sau când ar urma să fie conectate acele semafoare.

 

Ilie Ceban: Este adevărat, nu vineri, dar sâmbătă, data de 15 februarie, a fost inclusă o parte din obiectivul semaforic, care a fost proiectat și executate lucrările în decursul anului 2024. La această acțiune au participat Direcția Mobilitate Urbană, Centrul de Monitorizare a Traficului a Primăriei municipiului Chișinău. Colegii de la INSP au asigurat securizarea acestor zone și monitorizarea lor. Și în rezultat, și agentul economic care a executat lucrările nemijlocit la acest obiectiv semaforic. Obiectivul era de a verifica fluxurile de trafic de automobile, care sunt problemele care apar în rezultatul conectării și care sunt acțiunile necesare de executat ulterior acestor monitorizări. Colegii de la Centrul de Monitorizare a Traficului vor simula în continuare diferite intervenții și reglarea a obiectivului semaforic, în așa fel ca să asigurăm fluidizarea traficului și nu crearea de impedimente sau îngreunarea traficului în această zonă. Deci scopul nostru este de a aduce îmbunătățiri acestor noduri rutiere extrem de complexe, care sunt aproximativ nouă intersecții și nouă semafoare instalate în acest nod. Și este necesar de o perioadă suficientă pentru a monitoriza și a veni cu soluțiile optime, așa ca să avem și un rezultat pe potrivă.

 

Jurnalistă: Înainte de instalarea semafoarelor au avut loc și unele consultări cu cetățenii sau cu specialiștii? Pentru că pe rețelele de socializare mulți internauți s-au arătat nemulțumiți de aceste semafoare.

 

Ilie Ceban: Păi, desigur, au fost executate către specialiști. Să întrebăm cei care toată ziua doar comentează și specialiștii care stau pe divan și noi pe ei nu i-am consultat. Și nu cred că e oportun.

 

Ion Ceban: Cei care sunt pe divan, eu cred că domnul viceprimar a avut în vedere specialiști generaliști. Ei sunt specialiști în stații de tratare a nămolului, concomitent cu Curtea Constituțională și ce face Curtea Constituțională. Sunt specialiști de intervenții în terapie intensivă la spitalele municipale, în canalizări, în ape pluviale. Dacă observați, sunt aceiași specialiști, marea parte din care au fost lipsiți de finanțare acum, pentru munca asiduă, în sudoarea frunții, de a se expune public, cu privire la toate proiectele și programele care există în municipalitate. Și mai puțin să vadă ceea ce se întâmplă în țară. Ori în țară este chiar jale. 

Ca să revin un pic iarăși, poate faceți cu obiectivul ăsta de semaforizare un demers la Ministerul Culturii să se expună, deși toți se expun pe toate subiectele. Să luați aviz. Să luați aviz, da. Cât de tristă este situația, am să vă explic. Am văzut președintele Parlamentului, el este foarte vocal în ultima perioadă, caută peste tot conserve. Dar am văzut cum păpa în două fălci terci la evenimentul organizat cu ocazia eliberării și a revenirii a trupelor afganeze, cei care au participat în conflictul afganesc acasă. Și vreau să vă spun că a păpa în două fălci nu este un păcat, inclusiv din conservele cele care erau acolo. El a adăugat 360 de lei la indemnizație, care în total astăzi constituie 1600 de lei. Asta este un păcat.

Pentru că nici măcar rata inflației nu este luată în considerare în această privință. Iar cu 360 de lei, noi cu dumneavoastră putem să cumpărăm vreo câteva kilograme de acel terci pe care el îl păpa în două fălci. Cam asta este situația.

 

Jurnalistă: Vă mulțumesc mult pentru răspuns.

 

Jurnalistă: Marina Papuc, One TV: Domnule primar, să ne spuneți ce măsuri luați pentru a rezolva problemele menționate în raportul CNA, cum ar fi achizițiile de software nefuncțional și tranzacțiile imobiliare dubioase.

 

Ion Ceban: Există un plan la care noi o să muncim. Dar revenind, pot să spun încă o dată în plus, la ziua de astăzi Primăria municipiului Chișinău este singura entitate la care dumneavoastră puteți vedea achizițiile de la câteva zeci de lei până la zeci de milioane de lei, în spațiul public, în regim online. Asta este primul lucru. Ceea ce nu putem vedea în raport cu ceea ce se întâmplă la aeroport, nu putem vedea în raport cu gazele naturale și toate schemele despre care se vorbește. Nu putem vedea despre construcția și reconstrucția drumurilor de sute de milioane din contracte directe. Deci asta noi nu putem vedea.

Noi nu putem vedea care este baza legală de numire în funcții la unele instituții de stat importante, cum ar fi Institutul Național al Justiției, da, fără cetățenia Republicii Moldova a cuiva. Nu putem vedea detalii din dosarele care sunt la această etapă pe rol în anumite instituții ale statului.

Nu putem vedea detalii foarte simple în ceea ce ține de previziunile economice. Reiterez, 400 de milioane ne costă prostia celor de la guvernare în raport cu Primăria municipiului Chișinău și cetățenii care locuiesc aici. Asta ar însemna 10 școli neconstruite în acest an. Repet, 10 școli neconstruite. Deci cam asta e. CNA-ul ar trebui să caute acolo unde într-adevăr există probleme și ele sunt majore. Și noi cu dumneavoastră aflăm așa, cu mici nuanțe din scandalurile pe care le au ei public în această privință. Iar noi ne vom conforma în continuare cu legea.

 

Jurnalistă: Cum asigurați transparența în procesul de licitații și achiziții publice în Primăria Chișinău?

 

Ion Ceban: Este foarte simplu. Accesați portalul transparența.chisinau.md și acolo veți găsi toate detaliile în această privință. Nu cred că mai există vreo instituție care le publică în acest format.

 

Jurnalistă: Mulțumesc. Cum răspundeți acuzațiilor legate de riscurile de corupție în primărie? Ce faceți pentru a preveni acest lucru?

 

Ion Ceban: Riscurile încercăm să le diminuăm continuu. Nu să vorbim despre asta public și să ascundem toate contractele de stat majore undeva pe sub masă, pentru că în mod normal, dacă asta s-ar fi întâmplat la Primăria municipiului Chișinău, toți pe care îi vedeți în sala asta ar trebui să facă pușcărie. Pentru că toți cei care se ocupă de astfel de decizii la nivel central trebuie să facă pușcărie pentru ceea ce se întâmplă. Dar asta mai puțin îi interesează mass-media.

 

Jurnalistă: Când credeți că vor fi implementate recomandările CNA pentru a îmbunătăți activitatea primăriei?

 

Ion Ceban: Noi avem plan care vine să răspundă acelor solicitări sau reclamații sau recomandări ale CNA-ului.

 

Jurnalistă: Ce credeți că a cauzat aceste nereguli și ce faceți pentru a preveni să se întâmple din nou?

 

Ion Ceban: Interesantă întrebare. Vedeți și dumneavoastră zâmbiți. Eu cred că zâmbetul dumneavoastră a răspuns la întrebarea dumneavoastră.

 

Jurnalistă: Mulțumesc.

 

Ion Ceban: Deci foarte, foarte simplu, ca să nu existe loc de interpretări în această privință. Deci noi avem în permanență deci acțiuni de corectare a unor lucruri și tot așa mai departe. Începând cu partea de digitalizare și terminând cu partea de informare și comunicare publică. Și chiar vă invităm să urmăriți lucrurile astea pe anumite portaluri.

Eu nu mi-aduc, și doamna Irina Gutnic nu își aduce tot felul de soții în funcții, verișori, verişoare, oameni care au rămas fără lucru la unele organizații internaționale și care trebuie chiar ca mâine să fie numiți în funcție de secretar de stat sau astăzi. Deci noi nu facem asta. Repet, noi nu ascundem contractele și sumele financiare care sunt disponibile în spațiul public. Și reiterez, chiar vă invit să intrați acum, în regim online, să vedeți aceste achiziții. Reiterez, de la 10, 20, 30 de lei dumneavoastră le puteți monitoriza. Că mai există unele erori? Mai există unele erori. Peste tot există. Numai că trebuie să deslușim unde eroarea este de ordin cosmic, dar unde eroarea este de genul, bule de săpun.

 

Jurnalistă: Mulțumesc.

 

Ion Ceban: Alte întrebări mai sunt? Dacă nu sunt, vă spunem o zi cât mai frumoasă și o săptămână cât mai reușită tuturor!

 


Distribuie