PrimariaMea
Newsletter: Zeci de milioane de lei pentru flori și gazon, canicula topește asfaltul și dilema aerului condiționat în transportul public Image
18 iul. 2024

Newsletter: Zeci de milioane de lei pentru flori și gazon, canicula topește asfaltul și dilema aerului condiționat în transportul public

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.

 


Rezumat din Primărie 

Canicula a înroșit telefonul celor de la 112

La plus 40 de grade a crescut nu doar mercurul în termometre, dar și numărul adresărilor pentru ajutor medical. Potrivit șefului Direcției asistență medicală, Vladimir Bolocan, în săptămâna precedentă, peste trei mii de oameni au cerut ajutor în punctele de triaj și asistență anti-caniculă. În aceeași perioadă, în 587 de apeluri efectuate la 112, chișinăuienii au semnalat probleme de sănătate cauzate de caniculă. Cifra constituie circa 30% din numărul total de apeluri efectuate la serviciul de urgență, din raza municipiului Chișinău. 
 

Cod roșu și în transportul public

Vremea caniculară ne pune la încercare răbdarea și în timpul călătoriei cu transportul public. Aglomerația din orele de vârf și lipsa aerului condiționat în unele mijloace de transport te fac să-ți scurgi cămașa când cobori din troleibuz sau autobuz. 

Autoritățile au o explicație:

„Avem situații când pasagerii solicită șoferului să deconecteze aerul condiționat. Aceștia sunt determinați de către călători, însă toate unitățile sunt dotate cu aer condiționat.”, a declarat Ilie Ceban, viceprimarul mun. Chișinău. 

Cifrele arată altă situație. Potrivit celor de la RTEC, din cele 286 de troleibuze care circulă în Chișinău, doar 138 au aer condiționat. În același timp, în cazul autobuzelor, acestea ar fi dotate 100%. 

Chiar în această săptămână, o locuitoare a capitalei a postat un video în care vorbește despre faptul că în unitatea respectivă aerul nu este răcit. Conductorul i-a explicat că sistemul s-a defectat. Zăpușeala din transportul public este chinuitoare nu doar pentru călători, dar și pentru taxatori. Un conductor de pe ruta zece de troleibuz a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce i s-a făcut rău. 

 

S-a găsit țapul ispășitor pentru podul de la Viteazul

Deși opțiunea de a închide în totalitate circulația pe podul din str. Mihai Viteazul a fost lansată în ultima perioadă de autoritățile municipale, acum ei încearcă să pună prelungirea termenului de dare în exploatare pe seama celor care nu dau undă verde pentru redirecționarea circulației rutiere pe calea ferată. 

„Constatăm o intervenție nefastă asupra procesului de executare a lucrărilor și a timpilor de executare. Refuzul CFM ne impune să continuăm lucrările în condiții restrânse. Antreprenorul este însă mobilizat permanent pe șantier.”, a declarat Vitalie Mihalache, șeful Direcției Mobilitate Urbană. 

Totuși, lucrările la pod au început în toamna anului 2022 și erau planificate pentru doi ani. După multiple întârzieri, un nou termen a fost dat – primăvara lui 2025, însă nici acesta nu pare a fi unul real, în condițiile în care nu a fost finisată nicio parte a carosabilului. 

Pentru a se asigura că versiunea autorităților ajunge la cât mai multă lume, în această săptămână, pe rețelele de socializare ale primăriei și primarului, a fost distribuit un filmuleț în care se comunică aceeași idee. 

 

Caldarâmul din str. 31 August 1989 rămâne un șantier, dar până când?

În luna aprilie a acestui an, Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice a oferit aviz pozitiv pentru schița de renovare a tronsonului unde a fost descoperit caldarâmul din str. 31 August 1989. Vitalie Mihalache, șeful DGMU, a declarat că s-a depus cerere pentru obținerea certificatului de urbanism pentru proiectare, care a și fost eliberat. În luna mai, DGMU a trimis cerere către Institutul Municipal de Proiectări „CHIȘINĂUPROIECT”, pentru demararea procesului de proiectare. După ce această etapă va fi bifată, municipalității nu-i rămâne decât să identifice bani pentru a o implementa.  

***

Ordinea de zi și transmisiunea video pot fi găsite aici.

 


Rezumat din CMC

În această săptămână, ședința Consiliului Municipal Chișinău nu a avut loc. Cea mai recentă tentativă de convocare a acesteia a fost săptămâna trecută. La inițiativa fracțiunii PAS, consilierii au fost chemați pentru a continua ședința din 11 iunie. Cu toatea acestea, s-au prezentat doar cei din PAS și Victor Chironda (Platforma DA). Întrucât a fost lipsă de cvorum, ședința nu a fost organizată. 

Toate procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an pot fi accesate aici.

Amintim că la sfârșitul anului 2023 au fost adoptate mai multe reglementări pentru a spori transparența activității consiliilor locale. Conform acestora, procesele verbale ale ședințelor trebuie publicate pe site-urile primăriilor și trebuie să includă numărul exact de voturi pentru fiecare fracțiune, alianță, bloc sau consilier independent. Aceste prevederi au fost incluse la recomandarea Asociației „Primăria Mea”, în urma consultărilor publice privind proiectul de lege.
 


Alte știri din Chișinău

Cinci milioane de lei pentru flori anuale și alte 24 de milioane pentru gazon

În primele cinci luni ale acestui an, Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” a cheltuit aproape patru milioane de lei pentru plantarea florilor în capitală. Într-un răspuns oferit de responsabilii întreprinderii, la solicitarea Primăria Mea, se arată că cei 3 805 410 lei au fost dați pe flori cumpărate în urma licitațiilor deschise și cererii ofertelor de prețuri.  

Pentru anul 2024, la linia de buget „Plantarea plantelor floricole anuale și multianuale”, municipalitatea a alocat 5 226 500 lei, conform bugetului provizoriu pentru 2024. Așa se explică nenumăratele fâșii de flori, plantate periodic pe spațiile publice, care bucură ochii câteva luni, după care se usucă (video).

În același timp, sursele financiare alocate în acest scop au crescut de la un an la altul. În 2023 au fost alocați cu 226 400 lei mai puțin, iar în 2022 cu 2 070 100 lei. Fără zgârcenie s-au dat și banii pentru gazon. În 2024 cheltuielile pentru iarbă ajung la peste 24 milioane de lei, adică de aproximativ două ori mai mult decât în 2022.

I-am întrebat pe cei de la Spații Verzi care sunt criteriile de alocare a banilor, iată ce ne-au răspuns:

„Decizia de a planta flori se ia conform planului de acțiuni. Avem ca obiectiv ecologizarea mediului urban și susținerea biodiversității în spațiile verzi. Criteriile de amenajare, înființare și completare a petelor urbane sunt de ordin arhitectural urbanistic, funcțional, ecologic și estetic.”

Aceștia ne-au mai declarat că primesc reacții pozitive din partea oamenilor, precum și solicitări din partea lor de a organiza activităților de plantare.

Cu toate acestea, întreprinderea nu are un plan strategic de dezvoltare și extindere a spațiilor verzi. Responsabilii dau asigurări că-l vor avea în curând, datorită unui proiect PNUD Moldova.

Vecinii de peste Prut, de exemplu, chiar cei de la București, dau prioritate florilor de câmp. Maci, romanițe, albăstrele, margarete, toate sunt sustenabile mediului. Mai mult ca atât, plantele nu necesită udare și sunt o adevărată gustoșenie pentru albine sau alte insecte. 

Adepții pajiștilor urbane sunt și ucrainenii. Florile de câmp și-au găsit loc și într-un parc din Vinița. Opțiunea este prietenoasă mediului, plămânilor, dar și buzunarului public. 

Mai jos vă prezentăm sumele alocate de primărie pentru plantarea și îngrijirea florilor pentru anii 20222023 și 2024.


 

În mandatul lui Ceban, primăria ar fi luat ilegal credite? 

Centrul Național Anticorupție a pornit o procedură contravențională, după ce consilierii PAS au depus o sesizare în care cer verificarea acțiunilor de contractare a creditelor de către autoritățile municipale, în perioada 2021-2023. Consilierii invocă că suma creditelor luate s-ar ridica la 735 milioane de lei. 

„Nimeni din consilierii municipali nu a fost informat despre scopul, valoarea creditelor, perioada de rambursare la momentul contractării. Astăzi, chișinăuienii trebuie să întoarcă o pătrime din veniturile proprii pentru creditele accesate ilegal de Ion Ceban. Bani, care nu vor fi investiți investiți în infrastructură, dar în împrumuturi.”, a susținut Dumitru Ivanov.

Despre aceste acuzații PAS vorbește încă de la începutul anului. Atunci, în replică, cei de la primărie declarau că autorii sesizării vor să pericliteze imaginea autorităților municipale. 

 

Bairam de milioane de lei, în centrul capitalei, de trei zile și de trei nopți

Autoritățile capitalei anunță că în perioada 19-21 iulie, în Scuarul Catedralei, pe strada pietonală „Eugen Dogaˮ și până la strada Albișoara vor fi organizate activități dedicate „Te salut, Chișinău!”. Deși acum un an, la o ședință a Consiliului Municipal Chișinău, mai mulți oameni care au apartamente în zona străzii pietonale au cerut ca primăria să nu mai elibereze autorizații pentru evenimente, solicitarea nu le-a fost auzită. Atunci, locatarii au invocat că muzica le bubuie în geamuri, fumul de la grătare le intră în apartamente și provoacă disconfort. 

Pentru veselia de trei zile dedicată zilei Chișinăului, municipalitatea planifică să scoată din punga publică 3 500 000 lei, conform bugetului provizoriu (Anexa 24, pag.23). 

 

588 de ani de la prima atestare documentară a orașului

Pe 17 iulie, Chișinăul a marcat 588 de ani de la prima mențiune documentară, care datează din 1436. În document, domnii Ţării Moldovei Ilie şi Ştefan au dat şi i-au întărit lui Oncea-logăfăt pentru credicioasă slujbă” mai multe sate pe Răut. Stabilind hotarele acestor sate, documentul menţionează: ...şi la Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Cheşenăului lui Acbaş, la Fântâna unde este Seliştea Tătărească în dreptul păduricii”. Se presupune că izvorul amintit curgea la poalele Colinei Măzărache, acolo unde s-au construit primele case ale localității, iar acum se află cea mai veche biserică din Chișinău.

 


De la oameni adunate 

Mesaj de la Maria, locuitoare a capitalei:

„Ce facem cu accesul pentru invalizi și cărucioare? Fie magazin, fie parcuri, cum ar fi Valea Trandafirilor, ai de deplasat pe trepte infernale. Dl. primar, ați fost acolo măcar o dată?”

Scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular și spune-ne dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap.

Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

 


Agenda urbană

15 - 19 iulie – Expoziție de pictură „Pe străzile orașului meu”. Locația: Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu”

18 iulie – Nuduri în lumină, expoziție de nuduri grafice pictate în acuarelă și alte materiale grafice de către artista Mihaela Motruc. Locația: str. Cuza Vodă 31/1, Ficus Creative Space

20 iulie – Seri de Cronograf, film în aer liber. Locația: Parcul „Alunelul”

20 - 21 iulie – Cămara Fest, târg cu produse autohtone, Parcul „Alunelul”

20 iulie - 4 august – Turneul municipal de șah și joc de dame „Cupa Seniorilor”, organizat în fiecare sector  

23 iulie – Curs de e-service, guvernare electronică a serviciilor publice. Locația: Biblioteca publică de drept, str. Armenească 42

 


Imaginea săptămânii

 


Citește pe Primăria Mea

În Chișinău, avem cinci lacuri și un râu pentru recreerea locuitorilor: Valea Morilor, Valea Trandafirilor, Râşcani, La Izvor, Vatra, dar și acces la râul Nistru, stațiunea Vadul lui Vodă. Deși, în fiecare sezon estival, specialiștii în sănătate publică afirmă că scăldatul în capitală este periculos și poate provoca boli diareice acute și boli de piele, mulți dintre chișinăuieni își petrec zilele caniculare pe plaje, fără a ține cont de aceste informații.

De ce oamenii nu țin cont de pericole, care sunt maladiile care te pot afecta dacă te scalzi și ce ar trebui să facem ca să avem lacuri sigure pentru recreere, citiți în articolul Primăria Mea


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Un oraș bun un efort comun heart



 


Publicat de:

Distribuie