PrimariaMea
Lacurile din capitală – periculoase pentru scăldat. Apa și nisipul conțin bacterii, care pot provoca enteroviroze și boli de piele Image
27 iul. 2022

Lacurile din capitală – periculoase pentru scăldat. Apa și nisipul conțin bacterii, care pot provoca enteroviroze și boli de piele

În Chișinău avem cinci lacuri și un râu pentru recreerea locuitorilor: „Valea Morilor”, „Valea Trandafirilor”, „Râşcani”, „La Izvor”,  „Vatra”, dar și acces la râul Nistru, stațiunea Vadul lui Vodă. Deși, în fiecare sezon estival, specialiștii în sănătate publică afirmă că scăldatul în capitală este periculos și poate provoca boli diareice acute și boli de piele, mulți dintre chișinăuieni își petrec zilele caniculare pe plaje, fără a ține cont de aceste informații.

De ce mulți chișinăuieni nu țin cont de pericole, care sunt maladiile care te pot afecta, dacă te scalzi, și ce ar trebui să facem pentru ca să avem lacuri sigure pentru recreere, citiți în continuare. 

În pofida atenționărilor, mai mulți locuitori aleg să se scalde în lacurile din capitală 

Pe Andrei Danilov l-am întâlnit într-o după-amiază pe plaja din preajma lacului „La Izvor”. Spune că locuiește în sectorul Buiucani și lucrează în calitate de profesor de economie, iar acum cât e perioada vacanței, are mai mult timp liber, pe care și-l petrece pe plajele din capitală. Aici face băi de soare, se scaldă și practică yoga. Deși a fost la mare recent, Andrei nu crede că pe plajele din Chișinău e mai rău, decât la mare. Întrebat dacă nu se teme pentru sănătatea lui, Andrei a menționat că nu s-a îmbolnăvit niciodată de când vine aici.

„Vin aici mai rar, dar la Valea Morilor merg des, de câteva ori pe săptămână. Soarele e același ca și în Turcia, ca și în România. Eu cred că toate bacteriile, holera și altele au fost, sunt și vor fi, ele nu dispar, deja depinde de imunitatea omului cum reacționează. Sigur că cei care se tem de tot, nu își petrec timpul la aer și la soare, stau doar în oficii, au imunitate scăzută și pot prinde holeră și din apa de la robinet, pe care o beau”, spune bărbatul. 

Pe aceeași plajă, am întâlnit-o și pe Svetlana, o refugiată din Ucraina. Dacă anii trecuți mergea la mare în țara ei, sau peste hotare, acum din cauza situații în care se află, nu are alte opțiuni decât lacurile din Chișinău. 

„Deși este un loc frumos, se vede că nu prea este îngrijit, în apă crește verdeață, iar apa nu pare să fie curățată. Nimeni nu mi-a spus că este interzis scăldatul. Văd că localnicii se scaldă, așa că m-am răcorit și eu un pic.”

Centrul de Sănătate Publică: Și apa, și nisipul sunt contaminate cu bacterii periculoase pentru sănătate

Deși, în zonele de agrement din apropierea lacurilor au fost amenajate plaje, izvoare cu apă potabilă, dușuri, wc-uri, specialiștii în sănătate publică afirmă că scăldatul este periculos. Acest lucru este demonstrat de probele pe care Centrul de Sănătate Publică Chișinău le colectează săptămânal din toate cele cinci lacuri.  

„În lacul Ghidighici, pe porțiunea plajei de la Vatra, în probă luată pe 12 iulie s-a depistat vibrionul holeric. Acesta nu provoacă holeră, însă provoacă boli diareice acute. În celelalte lacuri au fost găsite bacterii coliforme, cu o concentrație mai mare decât norma de 2.400 de ori. Aceste bacterii pot îmbolnăvi oamenii care se scaldă de boli diareice acute, meningită seroasă, helminți, dermatite alergice și chiar hepatita A”, menționează Tudor Puiu, medic igienist la Centrul de Sănătate Publică Chișinău.

Nu doar scăldatul, dar și bronzatul pe nisip este periculos, spune Tudor Puiu. 

„Probele de laborator arată că nisipul de la plaja Vatra și Valea Trandafirilor conține helminți toxocara canis. Acesta poate ajunge foarte ușor în organismul uman, prin mâini nespălate, iar omul infectat cu toxacoroză poate avea simptome ca anemia, dureri abdominale și agresivitate”, punctează Puiu

Vibrionul Holeric pe plajele de la Vadul lui Vodă 

Și la Vadul lui Vodă situația e îngrijorătoare, în apa Nistrului, de lângă plajele de recreere de la Vadul lui Vodă a fost găsit vibrionul holeric. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei capitalei, Boris Gîlcă, la ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău, din 18 iulie. 

„Au fost colectate 6 probe de apa din bazinele acvatice în trei puncte de santinelă, plaja de la Vadul lui Vodă, Vatra și din râul Bâc. În două probe de la plaja de la Vadul lui Vodă a fost depistat vibrionul holeric. Atenție celor care vor face plajă și se vor scălda acolo, neapărat trebuie să fie alertați, să păstreze minimum de condiții igienice și recomandarea este de a face duș după scăldatul în bazinul acvatic”, a reiterat Gîlcă. 

Potrivit medicilor și în havuzuri distracția este periculoasă 

Într-un interviu pentru mamaplus.md, medicul de familie Alesea Kacherovskaya a menționat că bălăceala copiilor în havuzurile din capitală este o practică periculoasă pentru sănătatea acestora. Acesta a menționat că pe lângă faptul că nu este igienic, deoarece în aceste havuzuri se spală persoane fără adăpost și câini maidanezi, havuzurile sunt locații decorative, având la bază numeroase fire electrice, pompe, tensiune înaltă, iar riscul de electrocutare este înalt. Totodată, specialista afirmă că există multe cazuri de infectare cu Hepatita A, enterovirusuri și rotavirusuri la copii, după distracția în havuzuri.

Expert în ecologie: Vom avea lacuri curate, atunci când vom fi cu toții responsabili de mediul înconjurător

Petru Vinari, activist de mediu și asistent de comunicare la Societatea Ecologică BIOTICA, accentuează că în lacurile din Chișinău se înregistrează nivele ridicate de poluanți organici și anorganici.

„Atât apele stătătoare, cât și cele curgătoare din oraș, se înregistrează nivele ridicate de poluanți organici și anorganici, ceea ce afectează atât fauna și flora din aceste corpuri de apă, cât și organismal uman, care intră în contact cu apa. Desigur că natura se adaptează condițiilor și putem vedea pe lacuri diferite viețuitoare însă merită să luăm în considerație că și ele suferă din cauza poluării și lipsei tuturor elementelor necesare ale habitatelor acestora”.

Totodată, Petru afirmă cu atât cetățenii, cât și autoritățile locale sunt responsabile de calitatea apelor din râurile și lacurile din Chișinău

„Ar trebuie strategic să ne implicăm autoritățile și comunitățile în programe de gestionare corespunzătoare a deșeurilor și a apelor reziduale, de limitarea și monitorizarea agenților economici cu potențial de poluare a mediului reabilitare a surselor și a corpurilor de apă, inclusiv prin instalarea și respectarea zonelor de protecție.”

Ce trebuie de făcut ca să avem lacuri curate și sigure pentru recreere?

Potrivit șefului stațieii de salvare centrală, din cadrul Spații Verzi, Stanislav Ceglei, lacurile din capitală se curăță pe toata perioada estivală. 

„Nisipul se curăță zilnic, și se afânează o dată în sptămâna. La fel și lacurile, în cel de la „Valea Morilor” avem instalate aeratoare, care curăță apa în permanență. Celelalte sunt igienizate înainte de sezonul estival și curățate manual de deșeuri menajere pe parcursul acestuia. Totodată, noi nu putem să interzicem scăldatul, noi recomandăm ca populația să nu se scalde, atunci când apa nu corespunde normelor sanitare”, punctează Ceglei. 

Chiar și așa, microbii și bacteriile nu dispar. Potrivit specialiștilor în sănătate publică situația s-ar îmbunătăți, dacă se vor realiza următoarele acțiuni:

  • curățarea și igienizarea constant a apei din lacuri, 
  • igienizarea zilnică a nisipului, 
  • curățarea apelor de nămolul acumulat, 
  • rezolvarea problemei câinilor vagabonzi, 
  • construirea barajelor în jurul lacurilor, pentru ca în albie să nu ajungă apă de ploaie și apă uzată,
  • amenajarea băilor publice pentru oamenii străzii, 
  • alimentarea lacurilor din izvoare subterane. 

Până atunci, ne rămâne fiecăruia dintre noi să decidem dacă ne scăldăm în Chișinău. 

Menționăm că, în capitală sunt 16 lacuri, dintre care doar cinci amenajate pentru recreere. În celelalte scăldatul și statul la plajă este interzis. 


Autoare: Margareta Cartiră


Publicat de:

Distribuie