PrimariaMea
Fără Pântea în PUN, grătar și concert la geamul locuitorilor din strada pietonală, iar COVID-ul a trecut, programul scurtat al grădinițelor a rămas Image
25 iun. 2023

Fără Pântea în PUN, grătar și concert la geamul locuitorilor din strada pietonală, iar COVID-ul a trecut, programul scurtat al grădinițelor a rămas

Durata ședinței: 7 ore

Pauză: 2 ore 10 min

Întârziere: 1 oră

 


Consilierii municipali au fost convocați într-o nouă ședință extraordinară. Aceasta a fost deschisă cu întârziere de o oră. Consilierul socialist Vitalie Mucan a fost ales să prezideze ședința. În urma votării ordinii de zi ca bază, aleșii au trecut la etapa de completare a ordinii de zi. Deoarece transmisiunea live, asigurată de primărie, s-a întrerupt de mai multe ori, nu a fost clar care au fost toate subiectele incluse și care retrase.

 

Excluse din ordinea de zi:

37. Aprobarea Planului urbanistic zonal pentru teritoriul alăturat str. Industrială, tronsonul cuprins între str. Uzinelor și str. Vadul lui Vodă (Z. Popa);

38. Aprobarea PUZ teritoriul cuprins în perimetrul străzilor Albișoara – Ismail – Calea Moșilor – Mihai Viteazul (Z. Popa);

17. Prelungirea relațiilor contractuale de locațiune pentru încăperile din str. Meșterul Manole 8, Î.I. „MITACHI A.” (retras de secretariat).
 

Completarea ordinii de zi:

  • Informație cu privire la implementarea deciziei CMC nr. 13/1 din 15.12.2021 și modul de colectare a taxei de salubrizare pentru anul 2022 și care au fost alocațiile bugetului de stat pentru mun. Chișinău din august 2021 și până în prezent (A. Odințov);
  • Promovarea instituției „Familia” – element natural și fundamental al societății (V. Poleacov);
  • Informație cu privire la cheltuielile pentru consumul de energie electrică pentru fiecare suburbie în mun. Chișinău pentru anul 2021, 2022 și începutul anului 2023 (V. Cebotari);
  • Examinarea petiției colective a locatarilor blocului din str. Eugen Doga 4 (C. Jitari);
  • Informație privind valorificarea a 69 milioane de lei alocate Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” de la bugetul municipal și prezentarea Planului de acțiuni privind combaterea ambroziei (A. Aghenie);
  • Operarea de modificări în deciziile CMC 2/3 din 20.11.2019 și 23/2 din 27.12.2022 (propus de secretariat).


 

DECLARAȚII POLITICE

Corneliu Pântea, consilier independent, a declarat că își continuă activitatea în CMC în calitate de consilier neafiliat politic. Anunțul acestuia vine după ce PUN i-a retras susținerea politică și calitatea de membru. „Dezamăgirea este că nu mi s-a comunicat direct despre excluderea mea. Eu am aflat despre acest lucru din presă. Nu m-am opus fuziunii PUN cu PLDM, însă nu am acceptat o asemenea formulă. Bănuiesc că de aici a apărut nemulțumirea celor din partid.”, a susținut Pântea de la tribuna CMC.

 

Ludmila Polodiuc, consilieră neafiliată, a vorbit despre normele etice de comportament potrivite Consiliului Municipal. Polodiuc și-a îndemnat colegii să le respecte. 

 

Valerii  Klimenco (P.P. ,,Șor”) s-a referit la mai multe aspecte printre care decizia Curții Constituționale de a scoate Partidul „Șor” în afara legii. Klimenco a numit decizia lipsită de rațiune. 

 

DECLARAȚII DE LA CETĂȚENI

Iurie Frunza a solicitat ca CMC-ul să admită vânzarea terenului expus spre comercializare în pct.  27.1 „Vânzarea-cumpărarea unui teren suplimentar cu nr. cadastral 0100522768 din str. Vovințeni, proprietate privată a SRL „Govano-Con”. Frunza a cerut susținere și pentru proiectul din pct. 27.2 „Formarea unui bun imobil și vânzarea-cumpărarea unui lot de pământ suplimentar la terenul cu nr. cadastral 0100522793 din str. Drumul Taberei, proprietate privată a SRL „Gonvaro-Con”. Frunză a explicat că terenurile îi sunt necesare pentru a finaliza construcția complexului locativ, așa cum presupune proiectul, inclusiv cu amenajarea parcării sugerate de consilieri.

 

Viorica Beregoi, consileră PAS în Consiliul Local Trușeni, a venit în ședință pentru a prezenta trei demersuri colective, semnate de locuitorii suburbiei. Primul vizează drumul de acces în localitatea Trușeni, cu o lungime de 3,8 km. Potrivit consilierei locale, traseul este într-o stare deplorabilă, motiv pentru care necesită reparație. Beregoi a cerut ca pentru anul 2023, Primăria mun. Chișinău să aloce jumătate din suma necesară de 43 mil. lei. A doua solicitare ține de prelungirea rutei autobuzului nr. 26 până în localitatea Dumbrava. Actualmente acesta circulă până la str. Liviu Deleanu. Locuitorii din Dumbrava fac naveta spre oraș doar cu ruta de microbuz 103, care nu are un grafic stabil și nici vehicule decente. Viorica Beregoi a mai îndemnat municipalitatea să aloce surse financiare pentru două proiecte stringente în localitatea Trușeni: reconstrucția  acoperișului la grădinița creșă nr. 1 și reconstrucția străzii Dimitrie Cantemir. 

 

Diana Platon, locuitoare a unui bloc situat pe str. Eugen Doga 4 (strada pietonală), s-a plâns de incomoditățile aduse odată cu organizarea unor evenimente publice/concerte de amploare.

„Locuitorii din zonă nu sunt de acord cu organizarea evenimentelor acolo. La cel mai recent concert, scena a fost amenajată la nici trei metri de blocul de locuit. Geamurile vibrau din cauza sunetului extrem de puternic, a pornit și alarma în unele apartamente. În timpul evenimentelor nu se respectă normele sanitare. Veceurile se amenajează lângă geamurile apartamentelor, în imediata apropiere se consumă băuturi alcoolice, se fumează și se face gratar. Este un miros insuportabil în casă.”, a mai menționat Diana Platon. 

 

Ala Revenco, președinta A.O. „Părinți Solidari”, s-a referit la necesitatea de a modifica regimul grădinițelor, fixat în perioada pandemică. „Am descoperit că grădinițele au un program oficial de la ora 7 la 19, iar copiii au dreptul să se afle în instituție în intervalul 7:30 – 18:00. Acest lucru era valabil pentru perioada COVID, când era necesară aerisirea încăperilor, dezinfectarea suprafețelor. COVID-ul a trecut de mult, decizia a rămas. Programul de alimentație era de cinci mese, ultima masă  fiind la ora 17:30. În pandemie s-a stabilit ultima masă la ora 16:00. Trebuie abrogată decizia care a stabilit un asemenea regim.”, a mai declarat Ala Revenco. 
 

Durata ședinței: 7 ore

Întârziere: 1 oră 

Pauză: 2 ore 10 min

 


Ordinea de zi 



1. Acceptarea donației oferite de Consiliul Județean Buzău pentru finanțarea proiectelor de investiții din sectorul Botanica, mun. Chișinău

Proiect de decizie

 

Proiectul prevede alocarea de către Județul Buzău a sumei de 300 mii euro, bani care vor fi cheltuiți pentru lucrări de renovare a două obiective din sectorul Botanica:

  • pentru reparația curentă a pasajului subteran de la intersecția Bl. Decebal și str. Titulescu – 50 mii de euro;
  • restaurarea pilonilor, balustradei și scărilor, amenajarea teritoriului din Bl. Decebal – 250 mii de euro.

Președintele ședinței a anunțat pauză de câteva minute, deoarece proiectul risca să fie respins, în condițiile în care în sala CMC nu era numărul suficient de consilieri. Pauza a ținut circa 40 de minute.

 

Statut: Aprobat 

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

Neafiliat

Pântea

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

6

8

4

2

-

1

1

1

1

-

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1

-

-

 

Voturi

Jitari

PPDA

Doroș

PPDA

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

Neafiliat

Verbițchi

Pro

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Decizia finală 

 


2. Informație cu privire la implementarea deciziei CMC nr. 13/1 din 15.12.2021 și modul de colectare a taxei de salubrizare pentru anul 2022. Alocațiile bugetului de stat pentru mun Chișinău din august 2021 și până în prezent

 

Olga Ursu, viceprimara mun. Chișinău, a explicat că taxa pentru salubrizare a fost aprobată în anul 2020, iar un an mai târziu trebuia să fie pusă în aplicare. Totuși, aceasta nu a putut fi calculată, încasată și nici nu a fost posibilă generarea avizelor de plată. Ursu a susținut că la mijloc a fost o problemă legată de lipsa modulului, pe care Centrul Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) ar fi trebuit să-l elaboreze. Modulul ar fi fost întocmit abia după ce primăria Chișinău ar  fi plătit pentru aceasta. 

Viceprimara a menționat că taxa nu mai poate fi anulată. La un simplu calcul, aceasta ar constitui 30 de bani pe zi. Suma de bani încasată până în acest moment – 6 mil. de lei. 

De plata taxei sunt scutiți:

  • persoanele de vârstă pensionară;
  • copii cu vârsta de până la 18 ani;
  • persoane cu dizabilități din copilărie;
  • persoane cu dizabilități severe și accentuate gradul I și II;
  • participanții la acțiuni de luptă din Afganistan;
  • participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, dacă au grad de dizabilitate III.

 

Alexandr Odințov (PSRM) a solicitat detalii despre: „Persoanele care au viza de reședință în Chișinău, însă nu trăiesc de ani buni aici, vor plăti această taxă?” Olga Ursu: „Subiecții legii sunt persoanele care au viza de reședință în mun. Chișinău. Dacă va fi solicitare de modificare a legii, se va discuta. Actualmente se aplică prevederile Codului Fiscal”.

Aurel Rusu (Fracțiunea Platforma DA) a declarat că taxa pentru salubrizare este o taxă locală, însă autoritățile locale nu sunt obligate să o aplice, totul e la discreția acestora. 

Zinaida Popa (PAS) a fost de părere că la dezbaterea publică nu au fost oferite explicații cu privire la suma aplicată pentru taxă și de ce aceasta se percepe anual, dar nu trimestrial. Popa a cerut anularea taxei. 

Corneliu Pântea, consilier independent, a menționat ca în plin prag de campanie electorală, pe unii consilieri a început să-i deranjeze taxa respectivă, pentru care s-a decis încă cu doi ani în urmă. 


 


3. Operarea unor modificări în deciziile CMC nr.8/32-4 și 8/36-6 din 13.07.2022

Proiect de decizie
 

Potrivit raportorului, modificările țin de detalii tehnice. În cazul deciziei CMC nr. 8/32-4 a fost o eroare de calculare a suprafeței terenului, cu 1 mp mai puțin.

În decizia CMC 8/36-6, reprezentanții de la Cadastru au refuzat înregistrarea, deoarece terenul nu are prevăzută cale de acces. 

 

Statut: Aprobat 

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

Neafiliat

Pântea

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

8

6

-

2

-

1

1

1

1

-

1

?

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

?

Abțineri

-

-

4

-

-

-

-

-

-

1

-

?

 

Voturi

Jitari

PPDA

Doroș

PPDA

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

Neafiliat

Verbițchi

Pro

-

-

1

?

1

1

1

1

1

-

Contra

-

-

-

?

-

-

-

-

-

-

Abțineri

1

-

-

?

-

-

-

-

-

-

 

Decizia finală 

 

* Aprobat cu 29 de voturi „pentru”. Unii consilieri nu au comunicat opțiunea de vot la microfon.

 



4. Operarea unor modificări în deciziile CMC nr. 3/31 din 29.04.2022, nr. 23/3-1 din 28.12.2022, nr. 20/14-6 din 29.11.2022 și nr. 23/6 din 29.12.2022

Proiect de decizie 

 

Adrian Grigorițchi, șeful Direcției funciare, a explicat că modificările țin de ordin tehnic, din cauza cărora angajații de la Cadastru au respins înregistrarea. Detalii mai exacte raportorul nu a oferit. 


Statut: Respins

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

Neafiliat

Pântea

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

-

P

-

-

?

1

1

1

1

?

1

-

Contra

-

-

-

-

?

-

-

-

-

?

-

-

Abțineri

10

-

4

2

?

-

-

-

-

?

-

-

 

Voturi

Jitari

PPDA

Doroș

PPDA

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

Neafiliat

Verbițchi

Pro

?

?

1

?

1

1

1

1

1

?

Contra

?

?

-

?

-

-

-

-

-

?

Abțineri

?

?

-

?

-

-

-

-

-

?

 

* În timpul votului, în sală era gălăgie. Majoritatea consilierilor nu au spus opțiunea de vot la microfon și nici președintele ședinței nu a expus-o repetat.  Proiectul a acumulat 18 voturi „pentru”.
 


5. Informație privind valorificarea a  69 de milioane lei alocate Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” de la bugetul municipal și prezentarea Planului de acțiune privind combaterea ambroziei
 

Sergiu Popovici, director adjunct Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, s-a prezentat la tribună pentru raport. Conform responsabilului:

Mijloace fixe – 51 500 000 lei;

Achiziții –  44  671 137 lei;

Până la 31 decembrie, bani alocați pentru achitarea tehnicii cumpărate – 44 671 137 lei;

Bugetul alocat pentru 2022 – 7 588 599 lei;

Datoria către agenți economici – 22 000 200 lei;

Bani nefolosiți – 6 828 866 lei.

 

 

Ședința a fost pusă pe pauză până a doua zi, miercuri, 21 iunie.


 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ 1

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ 2

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ 3

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ 4 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ 5


Publicat de:

Distribuie