PrimariaMea
Newsletter: Taxele locale aprobate, buget respins, iar pe Aleea Clasicilor este loc și pentru femei Image
25 iul. 2024

Newsletter: Taxele locale aprobate, buget respins, iar pe Aleea Clasicilor este loc și pentru femei

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie 

Parcăm doar după ce plătim

Autoritățile municipale vor să reglementeze parcările cu plată. Pentru început, plata va fi percepută pentru zona istorică, iar mai apoi se va extinde și pentru celelalte sectoare ale capitalei. Conform proiectului, pentru centrul orașului se propune un tarif de 20 de lei pe oră, pentru 7 zile – 560 lei, 30 zile – 2 400 lei, 90 zile – 7 200 lei, 180 zile – 14 400 lei, 365 zile – 28 800 lei. Pentru celelalte sectoare, tariful pentru o oră este între 10 și 15 lei. 

Regulamentul va fi supus consultărilor publice miercuri, 7 august, începând cu ora 10:00, în incinta Preturii sectorului Centru. Totodată, propunerile de ajustare pot fi expediate la adresa sergiu.popovici@pmc.md

Amintim că la începutul verii autoritățile au lansat și un sondaj referitor la soluțiile eficiente privind managementul parcărilor cu plată. 

 

Reacție după tăcere

După cinci zile de tăcere, în care pe site-ul primăriei Chișinău și pe rețelele de socializare ale administrației locale nu a fost niciun cuvânt despre tragedia copiilor electrocutați, la ședința serviciilor municipale, primarul Ceban a vorbit. Edilul a transmis condoleanțe familiei care și-a pierdut un copil și a declarat că municipalitatea ar fi acordat și suport financiar. Ceban s-a eschivat în a găsi explicații sau responsabili pentru tragedie. Edilul doar a declarat că preferă să aștepte rezultatele anchetei. 

„Am dispus ca toate parcurile, străzile, ogrăzile să fie inventariate și verificate. Toate adresele transmise de oameni cu neconformități, se verifică. Unele sunt intenționat deschise și rupte. Am văzut încercări de a da vina pe primar. S-a încercat și să se facă politică pe seama tragediei.”, a susținut Ion Ceban.

A doua zi după tragedie, cu declarații a venit doar purtătorul de cuvânt al primăriei, Vasile Chirilescu, la solicitarea jurnaliștilor. Chirilescu a declarat că respectivele cabluri nu atârnau, nici nu erau pe jos. Totuși, din fotografiile făcute la fața locului, se pot observa cablurile neacoperite din interiorul stâlpului. 

Deși cei de la primărie au dat asigurări că vor face verificări pentru a stabili dacă mai sunt cazuri în care firele electrice nu sunt bine izolate, la două zile de la tragedie, un locuitor al capitalei semnala o problemă identică. Acesta a surprins un panou electric deschis. Situație similară și în parcul din str. Zelinski. 

Joi, 18 iulie, doi copii au fost electrocutați în parcul de la intersecția străzii Sarmizegetusa cu bulevardul Cuza Vodă. Potrivit poliției, aceștia ar fi atins firele unui stâlp de furnizare a energiei electrice și s-au electrocutat. În consecință, fetița de 11 ani a decedat, iar băiețelul de șase ani a fost internat la spital în stare gravă.

***

Ordinea de zi și transmisiunea video pot fi găsite aici.

Notă: Pentru a face mai accesibile informațiile prezentate de autorități, Primăria Mea testează instrumente digitale pentru transcrierea discuțiilor. Găsiți aici primul text pentru ședința primăriei din 22 iulie. Menționăm că transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități. 


Rezumat din CMC

Astăzi, 25 iulie, s-a desfășurat a treia zi a ședinței Consiliului municipal Chișinău, care a început pe 23 iulie. Consilierii au examinat punctele 7-10 din ordinea de zi.
 

23 iulie: CMC a aprobat taxele locale

Taxele locale vor fi indexate cu 6% și nu cu 28,7%, așa cum este rata inflației pentru anul anterior, conform metodologiei. Ajustarea va costa bugetul municipal 67 mil. lei. În urma încasării taxelor locale, în bugetul municipal vor fi vărsați 387,8 mil. lei, adică 5% din totalul veniturilor din bugetul municipal. Potrivit autorităților, proiectul a fost supus consultărilor publice la peste 20 de întâlniri organizate.

În capitală se aplică mai multe taxe, printre care: taxa pentru amenajarea teritoriului – 185 lei anual; taxa de organizare a licitațiilor și loteriilor – 0,29% din venit; taxa de plasare a publicității – 5,8% din venit; taxa de aplicare a simbolicii locale – 0,29% din venit; taxa de piață – între 17 și 970 lei anual per metru pătrat; taxa pentru parcare – 35 lei anual per metru pătrat; taxa pentru salubrizare – 10 lei lunar pentru fiecare persoană înscrisă la domiciliu; taxa de la posesorii de câini – 120 lei anual pentru fiecare câine etc. Proiectul de decizie poate fi consultat aici

Dinari Cojocaru (PSRM) s-a arătat indignat de faptul că nicio propunere expediată de acesta, încă în luna decembrie, nu se regăsește în textul proiectului. Viceprimara Olga Ursu a declarat că Cojocaru ar fi propus majorări la unele capitole de 200%, care nu au putut fi acceptate. Municipalitatea s-a condus la întocmirea proiectului în baza metodologiei aplicate și în anii precedenți. 

Zinaida Popa (PAS) a menționat că proiectul de decizie vine prea târziu și trebuia aprobat cu opt luni în urmă. În aceste condiții, opțiunea de a face schimbări majore nu poate fi aplicată. Popa a declarat că taxa de salubrizare trebuie anulată, doar în așa condiții vor susține proiectul. Totuși, propunerea nu a fost susținută.

Corneliu Pântea (MAN) a declarat că indexarea cu o rată mai mică se face pentru a opri exodul oamenilor din oraș. Asta deși datele Biroului Național de Statistică arată că în ultimii ani numărul populației cu reședința obișnuită din municipiu este într-o ușoară creștere. 

Într-un final, proiectul de decizie a fost votat.

 

24 iulie: Aleșii municipali au respins proiectul bugetului pentru 2024

Cu o întârziere de mai bine de șapte luni, proiectul bugetului municipal pentru anul curent a fost supus discuțiilor în CMC. Comisia pentru buget a oferit aviz pozitiv.

Potrivit cifrelor din textul proiectului, se estimează:

Venituri: 7 717 706,7 mii lei;

Cheltuieli: 8 365 410,1 mii lei;

Sold bugetar: - 647 703,4 mii lei.

Ședința a debutat cu mai mulți primari din suburbiile capitalei, care s-au prezentat în sala Consiliului Municipal Chișinău și au solicitat aprobarea urgentă a bugetului pentru anul 2024. 

Consilierii PAS au fost de părere că proiectul bugetului are mai multe deficiențe și lipsuri. Versiunea prezentată pentru lectura I s-ar baza pe împrumuturi interne de 750 mil. de lei, cu un deficit bugetar de circa 650 mil. de lei, care se vrea a fi acoperit din vânzările de terenuri municipale de circa 2 miliarde de lei, sunt de părere consilierii. 

Victor Chironda (Platforma DA) a cerut ca responsabilii de la primărie să elaboreze un proiect de buget focusat pe dezvoltarea durabilă a orașului. Chironda mai este de părere că ședința a fost una formală, doar ca presiunea aprobării bugetului să fie pusă pe umerii CMC.

Socialiștii s-au declarat revoltați de faptul că niciun amendament prezentat de fracțiunea PSRM nu a fost susținut de majoritate, cu referire la cei din MAN. 

În urma dezbaterilor, care au durat peste șase ore, aleșii din CMC au respins proiectul bugetului. Pentru acesta și-au dat votul doar 24 de consilieri (MAN, PCRM, Partidul Nostru și Renașterea). La polul opus, PAS și PSRM și s-au abținut, iar Platforma DA a votat împotrivă. 

***

Ordinea de zi poate fi accesată aici

Transmisiunea video a ședinței din 23 iulie poate fi urmărită aici.

Transmisiunea video a ședinței din 24 iulie poate fi urmărită aici.

Transmisiunea video a ședinței din 25 iulie poate fi urmărită aici.

Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an pot fi accesate aici.

Amintim că la sfârșitul anului 2023 au fost adoptate mai multe reglementări pentru a spori transparența activității consiliilor locale. Conform acestora, procesele verbale ale ședințelor trebuie publicate pe site-urile primăriilor și trebuie să includă numărul exact de voturi pentru fiecare fracțiune, alianță, bloc sau consilier independent. Aceste prevederi au fost incluse la recomandarea Asociației „Primăria Mea”, în urma consultărilor publice a proiectului de lege.


Alte știri din Chișinău

Copacii uscați din capitală: dacă nu-i taie autoritățile, se rup de la sine

Un copac s-a prăbușit peste un teren de joacă din sectorul Râșcani al capitalei. Momentul în care pomul putred s-a rupt a fost surprins de o femeie care locuiește în vecinătate. Potrivit acesteia, în momentul incidentului nu era nici vânt, nici ploaie și nici copii în apropiere. Greutatea copacului a distrus leagănul și alte piese de pe terenul de joacă.

În cadrul ședinței CMC, consilierii au cerut ca cei de la Spații Verzi să facă verificări în teren, mai ales la spațiile de joacă pentru copii. Abia după această solicitare, responsabilii s-au autosesizat. 

Subiectul copacilor problematici cu risc de prăbușire este tot mai discutat în ultima perioadă. Asta după ce, din cauza lor, au fost pierdute mai multe vieți. În primăvara lui 2022, un copil de doi ani a murit strivit de o buturugă ruptă dintr-un copac din parcul Alunelul. 

 

Pretori cu dosare și averi nejustificate?

Pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale. În urma investigațiilor de la Autoritatea Națională de Integritate, s-a constatat că Școlnic înregistrează o diferență nejustificată de 131 492 lei între veniturile obținute și cheltuielile făcute. Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, aceasta nu va mai putea ocupa funcții publice pe o perioadă de trei ani. Acuzațiile au fost respinse de pretoră. În articolul de pe anticoruptie.md, se arată că Sinilga Școlnic se mai află pe banca acuzațiilor într-un dosar de corupere pasivă. În 2021, în cârdășie cu șeful Inspectoratului de Poliție de pe sector, aceasta ar fi pretins sume de bani de la agenții economici care aveau terase sezoniere. 

 

În Aleea Clasicilor este loc și pentru femei!

Mai mulți reprezentanți din domeniul culturii au inițiat un apel public în care cer recunoașterea valorii literare a unor scriitoare, prin instalarea de busturi pe Aleea Clasicilor din mun. Chișinău. Solicitarea este adresată către Uniunea Scriitorilor, Institutul de Filologie Română, Ministerului Culturii și primăriei municipale. 

Actualmente, Aleea Clasicilor nu are nici un bust al vreunei autoare din cultura literară românească. Autorii apelului consideră că lipsa unor busturi ale scriitoarelor din spațiul românesc reprezintă o inechitate de gen, acestea rămânând într-un anonimat public.

Semnează petiția.

 

În plină vară, tarife mai mici la energie termică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o reducere de 15% a tarifelor pentru energia termică furnizată de Termoelectrica. În rezultat, locuitorii Chișinăului vor plăti mai puțin pentru căldura consumată. Potrivit tarifelor, costul unei gigacalorii va fi de 1824 de lei (fără TVA), cu 314 lei mai mic decât tariful actual. De asemenea, ANRE a stabilit prețul energiei electrice produse de Termoelectrica la 2 lei/kWh, cu 48 de bani mai mic față de prețul precedent.


De la oameni adunate 

Locuitor din mun. Chișinău:

„Eu, dar și alți părinți care au adolescenți, suntem îngrijorați de numărul mare de localuri în care se comercializează băuturi alcoolice minorilor. Un exemplu în acest sens este localul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, din aceeași clădire cu Patria Loteanu. Oamenii legii ne-au recomandat să depunem plângere la Agenția pentru Protecția consumatorului. Oare va ajuta?”

Scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular și spune-ne dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap.

Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 


Agenda urbană

25 iulie – Program de educație financiară pentru seniori. Adresa: MAIB centru. 

27 iulie – Taxele și fondurile informale din școli și grădinițe, discuție. Adresa: Tucano Coffee Brasil.

27 iulie – Masa Critică, o plimbare lunară pe orice formă de transport alternativ. Adresa: Liceul „Gheorghe Asachi”. 

28 iulie – Antrenament de alergare. Adresa: Parcul Valea Morilor. 

28 iulie – Clubul de lectură pentru copii. Adresa: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.

7 august – Consultarea publică a Proiectului de Regulament cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor în municipiul Chișinău. Adresa: Pretura sectorului Centru. 


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

Orașele noastre au fost proiectate de și pentru bărbați. Astfel, acestea nu răspund la necesitățile femeilor, care sunt peste 50% din populație. Doar 40% dintre femeile din Moldova se simt în siguranță să meargă noaptea singure spre casă, față de 61% în cazul bărbaților. Analizăm aspectele la care trebuie să atragem atenția pentru a înțelege dacă femeile se simt sigure sau confortabile în Chișinău. Detalii în articol.


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Un oraș bun un efort comun heart


  


Publicat de:

Distribuie