PrimariaMea
Newsletter: Se circulă parțial pe podul de la Viteazul, despăgubiri pentru conac demolat și profesori lipsă la început de an școlar Image
05 sept. 2024

Newsletter: Se circulă parțial pe podul de la Viteazul, despăgubiri pentru conac demolat și profesori lipsă la început de an școlar

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie 

Ședința a avut loc online, astfel că presa nu a putut participa și adresa întrebări. Primarul Ion Ceban a explicat că o parte din șefii direcțiilor au participat la ceremonia dedicată începutului de an școlar, astfel că formatul fizic al ședinței le-ar fi complicat programul. 

 

Cazurile de COVID în continuă creștere

Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, a precizat că numărul cazurilor de COVID-19 a crescut semnificativ. Astfel, numărul infectaților a ajuns la 808 cazuri, ceea ce reprezintă o creștere de 26,4% față de săptămâna precedentă. Bolocan a încurajat populația să se vaccineze și a anunțat inițierea unei campanii de vaccinare împotriva gripei sezoniere.

 

S-a dat primul sunet în școlile din capitală

În municipiul Chișinău, doar trei instituții de învățământ au marcat începutul anului școlar duminică, 1 septembrie. Restul școlilor au dat primul sunet pe 2 septembrie. Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, a menționat că școlile din Chișinău se confruntă cu o problemă semnificativă legată de lipsa cadrelor didactice. Conform afirmațiilor lui Pavaloi, sunt disponibile 261 de funcții: 115 în învățământul general (ciclurile I și II) și 154 în învățământul preșcolar. În prezent, în capitală sunt sub o sută de angajați noi, tineri specialiști.

***

Ordinea de zi poate fi găsită aici. 

Transmisiunea video pot fi găsită aici.

Transcrierea discuțiilor o puteți accesa aici.


Rezumat din CMC

După mai bine de o lună în care nu a avut loc, consilierii municipali au fost convocați într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi au fost incluse peste 140 de subiecte, printre care: executarea bugetului pe 2023, programul pilot „Alături de diaspora”, Strategia de reziliență, Strategia de dezvoltare a comerțului interior, Regulamentul cu privire la organizarea licitațiilor cu strigare, acceptarea de donații ș.a.

Ședința s-a desfășurat pe 3 și 4 septembrie și continuă azi, 5 septembrie, începând cu ora 10.00.

 

Consilierii au aprobat executarea bugetului pentru anul precedent

Consilierii municipali au aprobat executarea bugetului pentru anul 2023. Potrivit datelor din proiectul de decizie, raportul de executare a bugetului arată în felul următor:

Venituri: 6 946 053,8 mii lei;

Cheltuieli: 7 244 875,8 mii lei;

Sold bugetar: 298 822,0 mii lei.

 

Clase fără geamuri și posibilități de aerisire

Consiliera PSRM Silvia Grigorieva le-a vorbit colegilor din CMC despre problema claselor din unele licee din capitală. Mai exact, s-a referit la clasele amenajate la mansarda clădirilor, în care lumina zilei pătrunde doar prin geamurile amplasate în pod. 

„Ele niciodată nu se deschid. Vă imaginați atâția copii să stea într-o clasă care nu este aerisită. Stau copii cu ușa deschisă ca să vină aerul din hol. Se plâng atât părinții, cât și profesorii.” a declarat Grigorieva.

Consiliera a sugerat instituirea unui grup de lucru și efectuarea unor verificări la fața locului. 

***

Ordinea de zi poate fi găsită aici. 

Proiectele de decizii aici.

Transmisiunile video: ședința 3 septembrie, ședința 4 septembrie, ședința din 5 septembrie

Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.


Alte știri din Chișinău

Partea reparată a podului de la Mihai Viteazul a fost deschisă pentru circulație, însă doar pe o bandă

După ce săptămâna trecută au asfaltat partea reparată a podului din str. Mihai Viteazul, autoritățile au deschis-o pentru circulația mașinilor. Totuși, până la finalizarea lucrărilor de îngrădire și securizare a porțiunii, în ziua de patru septembrie, transportul a circulat doar pe o bandă. Despre începutul reparației podului, autoritățile anunțau în septembrie 2022. Intervenția la partea carosabilă a început în primăvara lui 2023. Deși termenul inițial de dare în exploatare a podului era toamna acestui an, compania responsabilă a reușit finisarea doar a unei jumătăți din construcție. 

Despre etapele de reparație a podului, citiți aici, în articolul Primăria Mea. 

 

Strada 31 August va fi reparată

Restaurarea străzii 31 August este în plan și va beneficia de asistența ministerială, dar implementarea concretă a lucrărilor depinde de finalizarea procesului de finanțare și de colaborarea eficientă între Ministerul Culturii și Primăria Chișinău – o spune ministrul Sergiu Prodan. Într-un interviu oferit pentru jurnaliștii Newsmaker, acesta a declarat că Ministerul Culturii colaborează cu Primăria Chișinău și a creat un grup de lucru comun pentru a aborda problemele legate de restaurarea și întreținerea străzii 31 August. Problema principală menționată este finanțarea, iar bugetul municipal abia a fost adoptat, a mai menționat Prodan. Detalii în articol

 

Ministerul Culturii vrea despăgubiri pentru demolarea unui conac din secolul XIX

Compania care a demolat Conacul Urban Rîșcanu-Derojinschi, de pe strada București 62, construit în anii ’70 ai secolului XIX, ar putea plăti o despăgubire de 21,33 de milioane de lei în bugetul statului. Cel puțin aceasta este suma cerută de Ministerul Culturii, care afirmă că oamenii de afaceri au încălcat legislația cu privire la protejarea bunurilor de patrimoniu cultural. Deși în 2009 conacul a fost vândut unei companii care s-a angajat să-l restaureze în trei ani, monumentul istoric a fost demolat, iar pe acel teren s-a ridicat un bloc cu 18 etaje. 

Conacul Rîșcanu-Derojinschi este un monument de arhitectură de însemnătate națională a Republicii Moldova, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură ale municipiului Chișinău. Acesta a fost construit la comanda lui Gheorghe Rîșcanu-Derojinschi, mareșal al nobilimii basarabene, după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi.


De la oameni adunate 

Locuitoare a orașului:

„Un strigăt de disperare! Înțeleg, e greu de reeducat populația, dar mizeria de pe str. Ungureanu e groaznică! Au distrus caștanii așa de frumoși, сu mașinele parcate la rădăcinele copacilor.”

Scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular și spune-ne dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap.

Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 
 


Agenda urbană

22 august - 12 septembrie – Consultarea planului de Mobilitate Urbană. 

6 septembrie – Ședința publică a grupului de lucru pe transport public din cadrul Proiectului UE „MOVE IT like Lublin”. Locația: Platforma ZOOM. 

8 septembrie – Euro Maraton 2024. Locația: PMAN.

7-8 septembrie – Cămara Fest. Locația: Parcul Alunelul. 


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

În contextul accidentelor grave care au avut loc în ultima perioadă în capitală, Primăria Mea amintește despre bunele practici și soluții adoptate de alte capitale europene, cu scopul de a prioritiza siguranța locuitorilor. Astfel, la început de 2024, Bologna a introdus viteza generală în oraș de 30 km/h. Puțin înainte de asta, o făcuse Amsterdamul. De ce? Pentru că imediat scade numărul de accidente, pietonii și utilizatorii transportului alternativ și se reduce poluarea aerului și cea fonică. Citiți mai multe în articolul scris de echipa noastră. 


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Un oraș bun este un efort comun heart 

 


Publicat de:

Distribuie