PrimariaMea
Newsletter: Revin grupele cu program prelungit, lifturi „reparate” cosmetic și directorul de la Spații Verzi cu avere nejustificată Image
08 aug. 2024

Newsletter: Revin grupele cu program prelungit, lifturi „reparate” cosmetic și directorul de la Spații Verzi cu avere nejustificată

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie 

Reparația în școli și grădinițe s-ar putea prelungi și în septembrie

Din cauza aprobării cu întârziere a bugetului pentru 2024, reparația în instituțiile de educație din municipiul Chișinău a început cu întârziere. Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, a declarat că lucrări de reparație ample ar putea avea loc inclusiv în toamnă, când copiii vor frecventa școala. Mai exact, în școli se va da prioritate acoperișurilor cu probleme, iar la grădinițe vor fi reparate terenurile de joacă, pentru a nu perturba procesul educațional. Pavaloi susține că, până la începutul lunii august, au fost efectuate proceduri de dezinsecție și de deratizare în toate instituțiile de învățământ, a fost spălat sistemul hidropneumatic și au fost făcute reparații cosmetice la mai multe instituții  preșcolare. 

 

Dat afară pentru falsificare de bilete

Angajatul din cadrul Parcului Urban de Autobuze, prins că distribuia bilete falsificate, va fi dat afară imediat ce se va întoarce din concediu medical. În același timp, în cadrul anchetei interne demarate la PUA și în urma controalelor inopinate efectuate pe toate liniile de autobuze, nu au fost depistate alte cazuri de distribuire a biletelor neconforme. Edilul capitalei a cerut ca materialele din anchetă să fie transmise Procuraturii. Scandalul a început pe 26 iulie, după ce o femeie din Chișinău a primit un bilet de călătorie fals într-un autobuz de pe linia 38. 

***

Ordinea de zi poate fi găsită aici. 

Transmisiunea video pot fi găsită aici.

Notă: Pentru a face mai accesibile informațiile prezentate de autorități, Primăria Mea testează instrumente digitale pentru transcrierea discuțiilor. Găsiți aici textul pentru ședința primăriei din 5 august. Menționăm că transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități. 


Rezumat din CMC

De la ședința organizată marți, 30 iulie, o altă ședință a Consiliului Municipal Chișinău nu a fost convocată.

Ce decizii au fost luate atunci, puteți citi în Newsletter-ul de săptămâna trecută. 


Alte știri din Chișinău

Lifturile din Chișinău în proces de renovare cosmetică, nimic însă despre siguranță

Circa 90 de ascensoare din blocurile de locuit din capitală au beneficiat de reparația cabinelor. Potrivit autorităților, în lista detaliilor renovate se numără: înlocuirea cupolei, a aparatului de comandă, a aparatului de apel și a canaturilor ușii de acces. Mai exact, dacă aruncăm o privire peste fotografiile realizate după finalizarea lucrărilor, observăm au fost cârpite și schimbate anumite piese pe alocuri. La anumite adrese, până și butonul de alarmă sau de stop, a rămas același – topit și uzat. Mai decât atât, unii locuitori s-au plâns că lucrul ar fi fost făcut de mântuială. Deși administrația din capitală se laudă că schimbă aspectul ascensoarelor, aceștia nu menționează despre sporirea siguranței. 

Anul trecut, ascensorul unui bloc de pe bl. Moscovei, cu patru persoane aflate în interior, a căzut în gol de la etajul  patru la trei. În multe clădiri, ascensoarele au o vechime de aproape 50 de ani. Conform specialiștilor de la compania „Liftservice”, durata standard de utilizare a unui astfel de echipament este de 25 de ani. Astfel că, circa 95% din cele peste 2300 de ascensoare sunt uzate. 

 

Consultări publice în privința parcărilor cu plată

Miercuri, 7 august, autoritățile municipale au organizat consultări cu privire la Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor și parcajelor în municipiul Chișinău. Deși conceptul parcărilor cu plată a fost salutat de majoritatea celor prezenți, una din obiecțiile principale a fost faptul că regulamentul nu este încadrat într-o strategie amplă de dezvoltare a parcărilor, transportului public, dar și a orașului în general, astfel ca acesta să nu fie doar o modalitate de colectare a banilor, ci și a creare condițiilor optime pentru parcare și deplasare în oraș. Printre propuneri au mai fost:

  • reglementarea parcărilor de reședință, reprezentanții primăriei menționând că aceasta este planificat la o etapă ulterioară, printr-un regulament separat care la fel urmează să fie supus consultărilor;
  • stabilirea unor tarife reduse pentru transportul ecologic și serviciilor de car sharing;
  • introducerea posibilității de a achita un preț mai mic pentru parcarea de 3 sau 24 ore;
  • reglementarea unui tarif mai avantajos pentru parcările de tip park and ride;
  • implementarea treptată a proiectului;
  • extinderea perioadei de parcare gratuită de la 15 la 30 de minute;
  • informarea mai largă a locuitorilor despre prevederile regulamentului ș.a.

Termenul de recepționare a propunerilor și recomandǎrilor este prelungit pânǎ vineri, 9 august 2024, ora 16:00. Acestea pot fi expediate pe adresa de e-mail: sergiu.popovici@pmc.md, la numărul de telefon (022) 20-46-74,  sau pe adresa: MD-2004, mun. Chișinău, str. Serghei Lazo nr.18, bir.119.

 

Cum vor fi aplicate taxele locale pentru 2024?

Cotele taxelor locale aprobate de consilieri la 23 iulie 2024, cu o întârziere de șapte luni, se aplică începând cu 26 iulie. În același timp, pentru primul și al doilea trimestru, Serviciul  Fiscal de Stat informează că vor fi aplicate cotele taxelor prevăzute în Dispoziția Primarului General din 29.12.2023, privind aplicarea bugetului provizoriu pe anul 2024, în conformitate cu Decizia CMC nr. 21/10 din 14.12.2022 referitoare la punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2023.

 

Aproape 200 de copii din Ucraina vor merge în clasa I la școlile din Chișinău

Un număr tot mai mare de refugiați din Ucraina își înscriu copiii în școlile din Chișinău. Potrivit datelor oferite de autorități, până la începutul lunii august, 197 de copii ucraineni au solicitat înscrierea în clasa I, în 31 de școli municipale. Șapte au optat pentru școli cu predare în limba română, 31 vor frecventa instituții cu predare în limba ucraineană, iar 159 au fost înscriși în școli cu predare în limba rusă. O bună parte din familii au cerut înscrierea copiilor în clasa I la gimnaziul „Taras Șevcenko” din sectorul Râșcani al capitalei (50 de cereri). În anul școlar 2024-2025, copiii refugiați vor învăța inclusiv în limba ucraineană.

 

Din toamnă, revin grupele cu program prelungit

Din toamnă, grupele cu program prelungit își vor relua activitatea. Acest lucru va fi posibil după ce bugetul municipal a fost completat cu un amendament. Consilierii PAS au propus alocarea a 70 de milioane de lei în acest sens, suficienți pentru circa 39 de mii de copii. 

Pentru ca școlarii să beneficieze de grupe cu program prelungit, părinții trebuie să depună o cerere la instituția de învățământ frecventată de copil.

Până în 2024, serviciul a fost finanțat din bugetul Primăriei Chișinău. La începutul lui 2024,  cei de la primărie au anunțat că vor opri finanțarea acestor grupe, precum și a asistenților personali, din cauza lipsei resurselor financiare. Decizia autorităților a fost criticată de societate, iar unii chiar au organizat proteste în fața primăriei. 

 

Directorul de la Spații Verzi ar putea rămâne fără funcție

Tudor Gîrbu, directorul interimar al Întreprinderii Municipale „Spațiilor Verzi” și membru al partidului MAN, ar putea rămâne fără funcție. În urma unor verificări făcute de Autoritatea Națională de Integritate, s-a constatat o diferență de 352 243 lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate. Suma se referă la perioada 2022-2023. Gîrbu poate contesta actul de constatare. Însă, dacă decizia din act va fi definitivă, funcționarul ar putea rămâne șomer. Contactat de jurnaliștii TV8, Gîrbu nu a răspuns la telefon pentru o reacție. 

 

Istoria la o atingere distanță

Vizitatorii Muzeului Național de Istorie a Moldovei pot, mai nou, răsfoi o carte interactivă de istorie. Această instalație inovatoare, parte a programului „Muzeele viitorului”, prezintă o călătorie prin evoluția scrisului în Moldova, începând din antichitate și până în momentul de față. Cartea constituie o instalație de circa trei metri înălțime și patru lățime, care reacționează  la gesturile mâinilor. Aceasta poate fi accesată și în limba engleză. 


De la oameni adunate 

Scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular și spune-ne dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap.

Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 


Agenda urbană

8 august – Lansarea Programului Municipal de Granturi pentru Grupuri de Inițiativă ale Tinerilor, locația: Centrul Municipal de Tineret Chișinău, str. Mitropolit Varlaam, 90.

10 august – Tinerii Europeni Fest, locația: Arena Chișinău.

10 august – Seri de cronograf, locația: Parcul Alunelul. 

10 august – Eco Local Farmers Market, locația: parcarea centrului de afaceri Kentford.

10 - 11 august – Târg de produse locale Cămara Fest”, locația: Parcul Alunelul.

12 august – Curs de educație digitală, locația: Biblioteca publică de drept. 

13 august – Summer camp, Discover American Culture, locația: America House Chișinău.


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

Îndemnăm locuitorii din întreaga țară să se alăture rețelei de voluntari pe platforma voluntar.md, să doneze timpul și cunoștințele lor, iar în schimb să își aducă contribuția la cauzele pe care le susțin, să își facă prieteni noi și să obțină noi deprinderi. 

În 2022, Asociația Obștească „Primăria Mea” și inițiativa „Moldova pentru Pace” au creat platforma voluntar.md – o soluție locală pentru conectarea celor care vor să facă voluntariat cu organizațiile care oferă astfel de oportunități. Aceasta a fost un răspuns la necesitatea de a gestiona cât mai eficient miile de persoane care au dorit să ajute persoanele venite din Ucraina, în urma invaziei ruse.

Oamenii care vor să-și doneze timpul pentru a ajuta o anumită cauză, pot să aleagă unde vor să facă voluntariat. Pe lângă aceasta, platforma le oferă posibilitatea să ducă contul orelor de voluntariat, să ofere și să primească feedback de la organizatori și să cunoască alți voluntari și voluntare. Citește detalii în articolul Primăria Mea.


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Un oraș bun este un efort comun  

 


Publicat de:

Distribuie