PrimariaMea
Voluntar.md – schimbarea nu vine de la sine, oamenii o fac împreună Image
09 apr. 2023

Voluntar.md – schimbarea nu vine de la sine, oamenii o fac împreună

Îndemnăm locuitorii din întreaga țară să se alăture rețelei de voluntari pe platforma voluntar.md, să doneze timpul și cunoștințele lor, iar în schimb să își aducă contribuția la cauzele pe care le susțin, să își facă prieteni noi și să obțină noi deprinderi. 

În 2022, Asociația Obștească „Primăria Mea” și inițiativa „Moldova pentru Pace” au creat platforma voluntar.md – o soluție locală pentru conectarea celor care vor să facă voluntariat cu organizațiile care oferă astfel de oportunități. Aceasta a fost un răspuns la necesitatea de a gestiona cât mai eficient miile de persoane care au dorit să ajute persoanele venite din Ucraina, în urma invaziei ruse. 
 
Oamenii care vor să-și doneze timpul pentru a ajuta o anumită cauză, pot să aleagă unde vor să facă voluntariat. Pe lângă aceasta, platforma le oferă posibilitatea să ducă contul orelor de voluntariat, să ofere și să primească feedback de la organizatori și să cunoască alți voluntari și voluntare.

 

Cum funcționează platforma

Pe voluntar.md se înregistrează și organizații din diferite domenii. Acestea pot utiliza platforma pentru a identifica, comunica și coordona voluntarii pentru evenimentele și activitățile lor. 

Platforma oferă organizațiilor mai multe instrumente, printre care:
- crearea evenimentelor unde au nevoie de voluntari;
- bază de date cu toți cei care au participat la evenimentele organizației;
- statistici – date despre evenimentele și voluntarii organizației, dar și cifre totale pentru întreaga platformă;
- profilul public cu informația despre organizație – descrierea, numărul total de evenimente și voluntari, cei mai activi voluntari și evenimentele recente etc.

Detalii despre cum poate fi înregistrată o organizație, în acest video

Platforma a fost prezentată câtorva organizații din Bălți și Cahul. Acestea au reușit să înregistreze zeci de voluntari care au participat la primele evenimente organizate prin intermediul voluntar.md.

 

Îndemnăm organizațiile să exploreze instrumentele platformei și să găsească care din ele se potrivesc cel mai bine necesităților organizației.


De ce să te înregistrezi pe voluntar.md 

Crizele recente – pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina – au demonstrat că mobilizarea rapidă a cetățenilor este esențială. Voluntar.md este instrumentul prin care organizații și instituții pot identifica voluntari și răspunde rapid la necesități, iar persoanele pot alege unde cunoștințele și abilitățile lor vor fi cel mai folositoare. 
 
Totodată, în vremuri mai liniștite, cetățenii și cetățenele trebuie să își continue entuziasmul de a contribui și a se implica; iar instituțiile și organizațiile să creeze comunități în jurul lor care le împărtășesc valorile și vor să contribuie la misiunea acestora. 

Pe platformă s-au înregistrat deja peste 430 de voluntari. Cele 7 organizații care s-au alăturat platformei au identificat voluntari pentru mai mult de 30 de activități desfășurate.

Schimbarea nu vine de la sine. Oamenii o fac împreună.

 


Platforma este elaborată de A.O. Primăria Mea și Inițiativa Moldova pentru Pace, în cadrul proiectului „Improve and promote voluntar.md platform”, realizat cu sprijinul generos al poporului american prin intermediul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și nu reflectă în mod necesar punctele de vedere ale USAID Moldova sau ale Guvernul Statelor Unite.
 

 


Publicat de:

Distribuie