Newsletter: PUZ-uri, proiect de eficiență energetică, ce facem cu blocurile vechi și socialiștii cer continuarea ședinței CMC
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Cea mai recentă ședință a primăriei a avut loc la 23 decembrie. Astfel, în ultimele trei săptămâni, șefii de direcție nu au mai fost convocați într-o altă ședință.
Rezumat din CMC
Socialiștii din CMC cer continuarea ședinței Consiliului Municipal
Primarul Ion Ceban ar încerca să blocheze adoptarea bugetului municipiului Chișinău pentru 2025, cel puțin asta susțin consilierii socialiști. În cadrul unei conferințe de presă, aceștia au cerut continuarea ședinței CMC începută la 19 decembrie 2024. Potrivit lui Adrian Lebedinschi, președintele fracțiunii PSRM din CMC, este riscul ca ședința să fie declarată nulă, în cazul în care nu va continua în săptămâna aceasta. Lebedinschi mai spune că și decizia luată anterior, de a scoate taxa de salubrizare de 120 de lei, ar putea fi anulată.
Cea mai recentă ședință a Consiliului Municipal Chișinău a fost convocată la 19 decembrie, pentru a aproba bugetul și taxele locale pentru 2025. Aceasta s-a desfășurat timp de trei zile, ultima fiind la 23 decembrie, dar încă nu a fost încheiată.
***
Ordinea de zi aprobată la ședința din 19 decembrie aici.
Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.
Alte știri din Chișinău
Artificiile au trecut, consecințele rămân
În noaptea dintre ani, cerul capitalei s-a spart de la sutele de focuri de artificii. După miezul nopții, nivelul de poluare a fost de zece ori mai mare decât norma, scriu jurnaliștii Agora. Conform datelor oferite de o platformă de monitorizare a calității aerului în timp real, sectorul Buiucani a înregistrat cel mai ridicat nivel de poluare din capitală.
Reprezentanții Agenției de Mediu susțin că focurile de artificii conțin substanțe poluante care afectează grav mediul și sănătatea oamenilor și a faunei. După revelion, pe rețelele de socializare au fost publicate numeroase postări în care proprietarii își căutau disperați animalele de companie. Acestea au fugit de acasă, speriate de bubuiturile focurilor de artificii. Unele necuvântătoare, având un sistem nervos mai slab, mor deseori din cauza fricii și a stresului provocat de artificii, detalii aici.
Sistemul de termoficare din Chișinău va fi modernizat
Chișinăuienii vor putea economisi până la 30% din costurile pentru încălzire și apă caldă. În cadrul unui proiect de eficiență energetică aprobat de Guvern, la jumătate dintre blocurile de locuințe din capitală vor fi reabilitate sistemele de termoficare. Proiectul include și termoizolarea unor blocuri. Costul proiectului se estimează la 326 de milioane de euro, o parte din sumă fiind împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
PUZ-uri îndoielnice supuse consultărilor publice
În ultimele luni, municipalitatea a organizat consultări publice privind mai multe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Majoritatea dintre acestea vizează construcția de blocuri locative în zone destinate spațiilor verzi sau de recreere. Anetta Dabija, fondatoarea Asociației Obștești „Salvați Chișinău” și actuală consilieră municipală, atrage atenția asupra acestei situații, subliniind că PUZ-urile nu iau în considerare capacitatea reală a spațiului, infrastructurii și serviciilor publice. Un exemplu relevant este PUZ-ul care vizează zona delimitată de străzile Tudor Vladimirescu, Andrei Doga, stradela Florării și stradela 2 Florării. Deși în această zonă se află centrala termoelectrică, iar spațiul ar trebui să aibă zonă de protecție, fără blocuri locative, PUZ-urile propun contrariul.
Lucrări de renovare pentru un vechi scuar și havuz din centrul capitalei
Scuarul din bl. Ștefan cel Mare și Sfânt 64, cuprins în perimetrul str. Armenească și str. Bulgară, este în proces de renovare. Deși este un proiect municipal din bani publici, primarul Ion Ceban nu ezită să-l promoveze inclusiv pe pagina personală.
În perioada 2019 – 2023, la Chișinău au fost amenajate și reabilitate mai mult de 70 de spații publice verzi, parcuri, scuaruri, alei pietonale. Totuși, marea majoritate a proiectelor nu au fost consultate cu locuitorii. Procesul de amenajare a spațiilor publice nu este doar profund neparticipativ, dar chiar descurajează activ implicarea locuitorilor în procesele de administrare a orașului. Cum pot fi create spații publice armonioase, în care loocuitorii să se simtă bine, citiți în articolul Primăria Mea.
Concert organizat de Primăria Chișinău la Veneția cu artiști locali și fonduri publice
Primăria Chișinău a cheltuit bani publici pentru organizarea a două evenimente culturale în Veneția, pe 11 și 12 ianuarie 2025. Organizatorii și reprezentanții Primăriei susțin că evenimentele sunt strict culturale, însă lipsa detaliilor despre cheltuieli și faptul că toți oficialii prezenți sunt membri ai partidului Mișcarea Alternativă Națională, condus de primarul Ion Ceban, ridică semne de întrebare. Milioane de lei sunt alocate anual pentru promovarea imaginii Chișinăului peste hotare. În cazul acestui eveniment, Primăria nu a oferit detalii clare privind costurile totale, generând critici privind transparența utilizării banilor publici. Detalii în articolul ZdG.
Consilierii municipali PAS susțin că din bugetul municipal provizoriu pentru anul 2025, semnat de Ion Ceban, lipsește anexa „Programul de acțiuni și manifestări cultural-artistice ale Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural.” Totodată, bugetul provizoriu pentru 2025, pentru Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural a crescut cu 95 de milioane de lei față de bugetul provizoriu pentru 2024.
Agenda urbană
16 ianuarie – Consultări publice asupra proiectului „Planul Urbanistic Zonal pentru teritoriul cuprins în perimetrul străzilor: Ion Nistor – Mihail Lomonosov–Ion Ganea”. Locația: Pretura Centru.
16 ianuarie – Lansare de carte „Nemăritatele” de Emilia Plugaru. Locația: Cărturești la muzeu.
17 ianuarie – Chișinău în cărți poștale, expoziție. Locația: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău.
17 ianuarie – Consultări publice a proiectului „Planul urbanistic zonal pentru teritoriul cuprins în perimetrul str. Doina – Calea Orheiului – Petricani – str-la 2 Petricani – Poștei, mun. Chișinău”. Locația: Pretura Rîșcani.
17 ianuarie – Expoziție de artă contemporană. Locația: str. Cuza Vodă 30/1.
21 ianuarie – Lansarea comunității alimentare „Slow Food Grădina Moldovei”. Locația: UTM, str. Mircești 48.
31 ianuarie – Licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă. Locația: Pretura Centru.
Imaginea săptămânii
Citește pe Primăria Mea
Majoritatea chișinăuienilor locuiesc în blocuri vechi. Datele statistice arată că 1/5 din blocuri au o vechime între 65 și 75 de ani. În multe dintre ele nu s-a intervenit cu reparații capitale din momentul ridicării clădirilor, aflându-se astăzi într-o stare de uzură vizibilă. Cei mai creativi, fără a ține cont de estetică, au ridicat anexe, au construit balcoane care nu se încadrează în armonia blocului, ori chiar și-au amenajat o gospodărie în toată regula în fața blocului. Experiența orașelor europene poate fi model în procesul de revitalizare urbană a fondului locativ. Unele orașe ex-sovietice transformă vechile clădiri în construcții eficiente energetic, cu suportul fondurilor europene. Ce soluții pot fi aplicate mai exact, dar și care este situația din capitală în detaliu, citiți în articolul Blocuri vechi: provocările de astăzi, oportunitățile de mâine.
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.
Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Un oraș bun este un efort comun