
Newsletter: Primar interzis în UE, caniculă în transport și afaceri pe teren public
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Ședința Primăriei a fost scurtă și fără prezența primarului Ion Ceban. A fost prezidată de viceprimarul Ilie Ceban, care a cerut colegilor mai multă atenție la întreținerea șantierelor, identificarea companiilor care murdăresc drumurile cu beton și combaterea ambroziei în oraș. De asemenea, a solicitat udarea arborilor plantați recent, având în vedere temperaturile ridicate.
Printre subiectele discutate s-au numărat: organizarea odihnei de vară pentru elevi – peste 11.000 de copii au beneficiat de diverse activități în tabere și centre educaționale; situația sanitară – cazuri confirmate de rujeolă și suspiciune de meningită: intervențiile sociale – razie pentru identificarea persoanelor fără adăpost; lucrările Exdrupo – reparații de drumuri, marcaje și stropiri contra caniculei; și întreținerea ordinii publice.
***
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor aici.
Rezumat din CMC
Săptămâna aceasta nu a avut loc nicio ședință a Consiliului Municipal. Ultima a fost pe 27 iunie. Atunci consilierii au completat ordinea de zi cu mai multe subiecte și au ținut luări de cuvânt. Nu au reușit să examineze niciun proiect de pe agendă. După mai multe schimburi de replici, ședința a fost întreruptă și reprogramată pentru 3 iulie, însă nu s-a desfășurat din cauza îmbolnăvirii secretarului, Adrian Talmaci. Până în prezent, nu a fost anunțată o nouă dată.
În contextul blocajului, fracțiunea PSRM a organizat o conferință de presă în care a acuzat administrația Primăriei și pe primarul Ion Ceban de tergiversarea intenționată a ședințelor. Consilierii au solicitat aprobarea bugetului pentru 2025, depolitizarea administrației municipale și mai multă transparență în chestiuni precum taxa de salubrizare, gestionarea Pieței Centrale și acordarea compensațiilor pentru sezonul rece. PSRM a acuzat un presupus joc politic între fracțiunile MAN și PAS, care ar duce la blocajul decizional din Consiliu. Socialiștii au reiterat că bugetul capitalei trebuie să fie un instrument al interesului public, nu al promovării politice și au îndemnat cetățenii să raporteze neregulile din întreprinderile municipale.
„Îndemn cetățenii care activează în întreprinderile municipale să mă contacteze la numărul 078 000 902 și să-mi comunice toate încălcările depistate”, a declarat președintele fracțiunii PSRM, Adrian Lebedinschi.
***
Ordinea de zi aprobată la 27 iunie aici.
Transmisiunea video a ședinței din 27 iunie aici.
Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.
Deciziile CMC aici.
Alte știri din Chișinău
Primarul Chișinăului, interzis în România și spațiul Schengen
Ion Ceban nu mai are voie să intre în România și în spațiul Schengen pentru o perioadă de 5 ani. Măsura a fost confirmată de Ministerul de Externe al României, care a invocat „motive de siguranță națională”. Detalii în Ziarul de Gardă.
„Nu pot da mai multe detalii în acest moment legat de decizia de siguranță națională decât că ea e la un nivel de gravitate care a justificat interdicția”, a declarat ministra de Externe a României.
Ceban susține că decizia este o „răfuială politică” orchestrată de guvernarea PAS și președinta Maia Sandu. Într-un mesaj video, acesta a declarat că instituțiile statului și cele media sunt folosite împotriva sa și a avertizat că urmează „cea mai murdară campanie electorală parlamentară”.
Fostul viceprimar Victor Chironda a scris că acum șansele Chișinăului de a accesa fonduri europene „sunt zero” și că orașul a ajuns „ostaticul unui aventurier politic”. El a cerut demisia lui Ceban, menționând că fără finanțări externe nu se pot realiza proiecte majore – centura orașului, transport public și patrimoniu.
Și Aneta Dabija, consilieră PAS, a comentat că „nu dă nimeni fonduri unei astfel de administrații”, iar Chișinăul riscă să piardă resurse vitale în procesul de integrare europeană.
Caniculă și aer poluat
În ultimele săptămâni au fost emise mai multe avertizări de cod galben de caniculă. În Chișinău, au fost înregistrate depășiri semnificative ale concentrațiilor de poluanți în aer, din cauza temperaturilor ridicate, a radiației solare intense și a vântului slab, care au favorizat acumularea poluanților. Agenția de Mediu precizează că în data de 10 iulie sunt așteptate ploi și intensificări ale vântului, care ar putea contribui la dispersia poluanților în orele de zi.
Între timp, în transportul public din Chișinău se circulă fără aer condiționat, chiar dacă majoritatea unităților sunt dotate cu sitem de răcire. Locuitorii se plâng de condițiile insuportabile.
„Trenul Durerii” în PMAN
Expoziția dedicată victimelor deportărilor staliniste a fost inaugurată pe 5 iulie în Piața Marii Adunări Naționale. Aflat la a treia ediție, proiectul reamintește despre deportările din 6–9 iulie 1949, când peste 36.000 de persoane din Moldova au fost trimise forțat în Siberia și Kazahstan. Expoziția poate fi vizitată până pe 27 iulie, zilnic între orele 9:00 și 21:00.
Totodată, Agenția Națională a Arhivelor a anunțat deschiderea accesului la peste 50.000 de dosare ale represiunilor politice sovietice, disponibile online sau la sediul instituției.
Unde e cel mai periculos pentru pietoni în Chișinău?
Potrivit unei analize realizate de Centrul de Monitorizare a Traficului, cele mai riscante zone pentru pietoni sunt în apropierea instituțiilor de învățământ: Liceul „Alecu Russo” (sectorul Râșcani), Grădinița nr. 12 și Liceul moldo-ucrainean „Mihailo Koțiubinski” – ambele de pe strada Mihai Eminescu.
Directorul Liftservice, acuzat că a transformat un teren public din Chișinău în afacere de familie
Petru Budurin, fost vicepretor și actual director al Întreprinderii Municipale Liftservice, apare într-o nouă investigație Anticoruptie.md despre cum familia sa a construit și închiriat o clădire pe un teren public din Chișinău, folosind resursele Primăriei. Timp de peste 15 ani, veniturile din chirie nu au fost declarate. Spațiul a fost indicat oficial abia în 2025. Budurin a fost demis de trei ori din administrația locală și repus în funcție de fiecare dată. Acum este vizat într-un nou proces, după ce o mașină de serviciu a fost surprinsă descărcând geamuri acasă la el.
Achiziții publice fără planificare: lucrări amânate și contracte modificate
Analiza Revizia.md arată că mai multe contracte semnate de Direcția Locativ-Comunală Chișinău au fost prelungite din cauza lipsei de planificare. Lucrările la un stadion, platforme de gunoi sau echipamente de fitness au fost întârziate din motive previzibile: lipsa proiectelor, neidentificarea obstacolelor tehnice sau lipsa consultărilor cu locatarii. Problemele apar abia după începerea lucrărilor, iar soluția ajunge mereu să fie... un nou acord adițional.
Urmărește și…
Podcastul Save Chișinău despre „tupeul de a descoperi Chișinăul și cât de prietenos este orașul mersului pe jos”. În acest episod se discută despre cât de accesibil (sau nu) este Chișinăul mersului pe jos și cu bicicleta, ce locuri descoperă când ies la plimbare prin oraș și cum se aventurează prin curțile pitorești din centrul capitalei. Despre cât de prietenos este un oraș pentru a merge pe jos și cât de important este ca un oraș să construiască o infrastructura pentru oameni, nu pentru mașini.
Agenda urbană
11 iulie – Tribal Mask la Clubul Seniorilor și Senioritelor. Locația: șos. Hîncești 61.
12 iulie – Joc de simulare climatică Keep Cool. Locația: str. Alexei Mateevici 71.
12 iulie – Târgul de produse locale Cămara Fest. Locația: Parcul Alunelul.
12 iulie – Running Club Tucano. Locația: str. Sfatul Țării 15.
12 iulie – Seri de Cronograf. Locația: Parcul Alunelul.
13 iulie – Velo Road. Locația: Primăria Chișinău.
17 iulie – Workshop: Cum îți construiești o identitate artistică. Locația: Artcor.
Imaginea săptămânii
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze. Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Un oraș bun este un efort comun