
(Transcriere) Ședința primăriei din 7 iulie 2025
Ordinea de zi a ședinței:
1. Informație privind organizarea odihnei de vară a elevilor în taberele de odihnă din municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport
2. Informație cu privire la situația din domeniul social și de sănătate la nivelul Municipiului Chișinău.
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială
3. Informație cu privire la întreținerea gospodăriei drumurilor din Municipiul Chișinău.
Raportor: Dorin Ciornîi, șef interimar al Direcției generale mobilitate urbană
4. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău.
Raportor: Igor Grițan, șef al Secției securitate publică, Direcția de Poliție mun. Chișinău
5. Informație cu privire la situațiile excepționale în municipiul Chișinău.
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției Situații Excepționale a mun. Chișinău
Transcriere:
Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități
Andrei Pavaloi: Domnule viceprimar, stimați colegi, bună ziua! Cu referire la activitatea Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, în săptămâna de referință, vreau să menționez câteva lucruri importante pe care le-am avut în această săptămână. În primul rând, vreau să menționez faptul că sâmbătă, 5 iulie, în Parcul Alunelul a avut loc finala turneului municipal de șah și joc de dame, Cupa Seniorilor. La care au participat peste 80 de persoane, finaliști din cele cinci sectoare. La fel ca și în anii anteriori, fiind la a treia etapă deja, numărul participanților a fost unul destul de impunător. Iar pentru locul întâi, Primăria Municipiului Chișinău a oferit un premiu bănesc în sumă de 5000 de lei. Pentru locul doi, 3000 de lei, și pentru locul trei, 1000 de lei. La fel, au fost, li s-au dat diplome și sume bănești acelor participanți care au avut de luat locurile de frunte în sectoare.
Un alt eveniment, zic eu, destul de important, la care Primăria Municipiului Chișinău a fost partener, la fel, în data de 5 iulie, a fost stabilirea recordului Guinness pentru Republica Moldova. Unde o pictoriță de la noi, doamna Ludmila, a creat cu o tehnică specială un tablou de 40 de metri pătrați. Respectiv, Guinness a stabilit acest record și noi, ca primărie, ne bucurăm foarte mult că am putut fi alături de artistă și am susținut acest proiect ingenios și destul de ambițios.
Referitor la, mă scuzați. Referitor la organizarea odihnei de vară în sezonul estival 2025, reamintesc că Primăria Municipiului Chișinău a avut șapte programe subvenționate. Din ele, 16 tabere cu sejur de zi, activitatea cărora s-a finalizat. Mai avem la ziua de astăzi doar tabăra cu sejur de zi din cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic Ion și Doina Aldea Teodorovici. În total, la taberele cu sejur de zi s-au odihnit 1405 elevi. La fel, în cadrul instituțiilor extrașcolare, am avut implicați 7725 de copii, inclusiv 345 de copii din familiile refugiate. La ziua de astăzi, în instituțiile extrașcolare, 700 de copii au activități pe perioada de vară.În cadrul taberelor sportive, până la ziua de astăzi, inclusiv în cantonamente, au participat 950 de sportivi.
Cu referire la cele trei tabere constante, Alunelul, Poienița Veselă și Cireșarii, până la ziua de astăzi, în cadrul taberei Alunelul s-au odihnit 184 de copii. Tabăra Poienița Veselă, 459 de copii, iar din data de 10 iulie, ambele tabere urmează să primească încă 600 de elevi. La fel, în tabăra Cireșarii s-au odihnit 250 de copii, iar al patrulea schimb începe cu data de 8 iulie. În total, în taberele constante, până la ziua de astăzi, s-au odihnit 2655 de elevi.
La fel, vreau să menționez faptul că, începând cu data de 14 iulie, începe admiterea în învățământul liceal. Învățământul, admiterea în învățământul liceal se va desfășura în două etape, prima etapă fiind din data de 14 iulie până în data de 2 august. Și include următoarele subetape: 14-23 iulie va avea loc depunerea actelor pe platforma escoala.chisinau.md. Ulterior, în perioada 24-26 iulie, vor avea loc verificarea dosarelor și calcularea mediilor pentru stabilirea listei finale.
Data de 27 iulie va avea loc anunțarea rezultatelor concursului, iar în perioada 31 iulie - 1 august, prezentarea raportului către Direcția Generală Educație. A doua etapă va avea loc în perioada 4-13 august, iar depunerea nemijlocită a actelor pe platformă va avea loc în perioada 4-7 august. Pentru acest an, Direcția Generală Educație, în instituțiile subordonate, planifică deschiderea a 5360 de locuri în 216 clase. Ceea ce este cu 114 locuri mai mult comparativ cu anul trecut. Raport încheiat. Dacă sunt întrebări, răspund.
Ilie Ceban: Nu sunt întrebări. Mulțumesc, domnul Pavaloi. Domnul Bolocan, vă rog.
Vladimir Bolocan: Bună ziua, domnule viceprimar, stimați colegi! Săptămâna trecută, 3235 de persoane au beneficiat de măsuri de asistență socială oferite de către direcțiile de asistență socială din sectoare. S-au efectuat peste 2800 de intervenții la domiciliu. În cadrul centrului de găzduire pentru persoane fără adăpost, la moment, sunt plasate 42 de persoane.
Săptămâna trecută au fost efectuate razii profilactice prin municipiul Chișinău. În special, s-a făcut un accent sporit pe centrul capitalei, unde s-au identificat anumite fluxuri de persoane care practică vagabondajul. Împreună cu poliția au fost identificate persoanele, unele dintre ele au decis să plece la domiciliu. Alții, care fără domiciliu, au fost instituționalizați în cadrul centrului de găzduire.
În ceea ce privește situația din domeniul sănătății, în partea de rujeolă, din păcate, încă suntem într-o perioadă în care se raportează cazuri de îmbolnăviri. În săptămâna de raportare s-au atestat șase cazuri suspecte, dintre care cinci deja am primit informații că au fost confirmate. Un caz încă urmează să fie confirmat prin analize de laborator. Un lucru destul de îngrijorător este că a fost raportat și un caz suspect la meningită meningococică. Cazul este sub supraveghere pentru a efectua în continuare toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii.
În ceea ce privește situația din celelalte patologii, în special în perioada respectivă se atestă o creștere naturală la bolile diareice acute. Pe această cale, atenționăm populația să fie atentă, să fie atenți, deoarece temperaturile ridicate duc la o alterare mai rapidă a alimentelor. Și tocmai din această cauză trebuie să consume alimente păstrate în mod corespunzător.
Totodată, doresc să informez părinții și copiii că nu doar în perioada de vară, dar acum este o oportunitate, din cauza timpului liber mai mare. Centrul Stomatologic Municipal de Copii oferă consultații gratuite stomatologice și anumite manopere gratuite. De aceea, recomandăm părinților, acum, pe timp de vară, să se adreseze și în cadrul Centrului Stomatologic Municipal pentru Copii. Pentru a beneficia de o consultație stomatologică la copil și de tratamentele gratuite pe care le oferă centrul. În scopul de a avea grijă de sănătatea orală a copiilor și, evident, pentru a preveni degradarea danturii și intervenții mai complexe pentru viitor. Centrul se află pe strada, pe bulevardul Negruzzi 3, funcționează în regim normal de luni până vineri. Respectiv, sunt așteptați părinții împreună cu copiii să se adreseze. Raport încheiat. Dacă sunt întrebări.
Ilie Ceban: Mulțumesc, domnul Bolocan. Domnul Tomiță, vă rog. Informațiile de la infrastructura rutieră.
Sergiu Tomiță: Domnule viceprimar, stimați colegi, bună ziua! Pe parcursul săptămânii precedente, Exdrupo a continuat reparațiile curente conform planificărilor. Astfel, au fost frezat beton asfaltic uzat pe o suprafață de circa 5400 m² și așternut beton asfaltic nou pe o suprafață de circa 2000 m². S-a intervenit la reparația rețelei de canalizare pluvială, anume la 11 receptori de captare a apei și șase puncte de vizitare.
Au fost deservite circa 90 de indicatoare rutiere și instalate 83 de indicatoare noi. A fost aplicat marcajul rutier pe o suprafață de circa 2000 m². Și în vederea protejării părții carosabile pe timp de caniculă, zilnic au intervenit cinci autospeciale care au stropit carosabilul. Raport finalizat. Dacă sunt întrebări.
Ilie Ceban: Mulțumesc, domnul Tomiță. Colegi, am o rugăminte către dumneavoastră, domnul Tomiță. Să fie făcut un demers către poliție pe viitor. În ultima perioadă, tot mai mulți betonieri își lasă betonul împrăștiat în momentul deplasării sau transportării acestor utilaje. Și noi, de urmă, trebuie să mergem să acumulăm, să strângem, să spălăm.
Rog foarte mult, probabil sunt posibile de identificat companiile care execută aceste, sau prestează aceste servicii. Să fie făcut un preaviz sau o înștiințare, o preîntâmpinare. Și în momentul în care vor fi repetate aceste lucruri, să fie sancționați și să fie implicată și poliția, pentru că nu de fiecare dată avem camere video ca să-i identificăm. Pentru că presupun că aceste lucruri pot fi preîntâmpinate doar din lipsa de iresponsabilitate sau alte măsuri, acțiuni, duce la aceste lucruri.
La fel, rog preturii să intensificăm lucrul în proiecte. Șantierele să fie întreținute corespunzător. Săptămâna curentă vom avea mai multe ieșiri în teritoriu și avem mai multe semnale sau plângeri că șantierele nu sunt chiar conform. De aceea, rugăm foarte mult să aveți grijă de toate proiectele care sunt. Sunt zeci și sute de proiecte, de aceea, efortul fiecăruia dintre dumneavoastră este foarte important la fiecare proiect să fie adus în ordine.
Rog, spațiile verzi, să aveți la control cositul, udatul arborilor. Avem caniculă în această perioadă și arborii plantați în toamnă sau în campanie de primăvară, în special, care suferă cel mai mult, să fie udați mai intens, mai corespunzător, așa ca să nu avem, să nu pierdem acești arbori.
La fel, intensificați controlul înlăturării ambroziei. Cu toate măsurile posibile și disponibile. Locațiile care sunt focare, au fost anterior amplasate pe harta GIS, pot, sunt cunoscute și începând cu aceste locuri, în special cu aceste locuri, să începem și să prevenim la prima etapă și ulterior să înlăturăm dacă ele sunt. Asta am vrut să vă spun. Eu vă mulțumesc foarte mult. O săptămână cât mai reușită și succes tuturor. Mulțumesc.