
Newsletter: Urări, amenințări și buget în așteptare
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Luni, 30 iunie, nu a avut loc ședința săptămânală a Primăriei Chișinău. În schimb, instituția a marcat aniversarea de 45 de ani a primarului Ion Ceban. Colegii din primărie și din partidul MAN i-au transmis urări, l-au aplaudat și au distribuit mesaje video pe paginile oficiale ale instituțiilor municipale.
„Azi nu vă batem la cap, vă batem din palme”, a fost una dintre urări.
Gestul a stârnit critici în spațiul public. Andrei Bolocan, realizatorul emisiunii Lumina, a comentat într-o postare:
„Voi sunteți ok cu un șef care acceptă acest gen de atenție din partea colegilor, angajaților? Nu ar fi oare normal în anul 2025 să rogi respectuos oamenii din echipa ta să nu facă tam-tam din ziua ta de naștere?”
Nu este prima dată când instituția publică devine platformă pentru urări personale. Același scenariu s-a repetat și în 2024, și în 2023.
În schimbt, redacția NewsMaker a marcat ziua întrebând locuitorii ce își doresc pentru Chișinău. Răspunsurile au fost: drumuri bune, canalizare, toalete publice, soluții pentru câinii fără stăpân.
Rezumat din CMC
Pe 27 iunie a fost convocată o nouă ședință CMC, cu bugetul municipal pe ordinea de zi. Înainte de ședință, fracțiunea PAS a susținut o conferință de presă în care a cerut demisia lui Adrian Talmaci, secretarul CMC. Acesta ar ocupa ilegal funcția de secretar interimar din iulie 2017, deși legea permite interimatul doar pentru maximum 12 luni. Mai mult, consilierii susțin că Talmaci a refuzat să semneze și să publice decizii legale ale Consiliului, inclusiv anularea taxei de salubrizare, votată de 26 de consilieri.
Ședința a început cu o oră întârziere. Au fost prezenți 44 din cei 51 de consilieri. Președintă a ședinței a fost aleasă consiliera PSRM Ala Ursu-Antoci. Consilierii au venit cu mai multe propuneri de completare a ordinii de zi, printre care executarea bugetului pe anul precedent; demiterea secretarului CMC; instalarea rampelor în scările clădirilor de bloc; crearea Centrului de Socializare al Persoanelor Vârstnice și informații despre executarea planului anticorupție; alunecările de teren din str. Tudor Strişcă; procedura de emitere a facturilor pentru taxa de salubrizare etc.
Nici de această dată ședința nu s-a lăsat fără declarații politice, certuri și pauze îndelungate. Deși au purces la examinarea ordinii de zi, după un schimb de replici, aleșii municipali au amânat ședința pentru ziua de joi, 3 iulie, însă aceasta nu a avut loc. Rezumatul video de la ședința din 27 iunie poate fi urmărit Pe Scurt la Cu Sens.
Între timp, fracțiunea PSRM, în cadrul unei conferințe de presă, a cerut revizuirea bugetului municipal și a propus o coaliție cu MAN, pentru a debloca activitatea Consiliului.
***
Ordinea de zi aprobată la 27 iunie aici.
Transmisiunea video a ședinței din 27 iunie aici.
Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.
Deciziile CMC aici.
Alte știri din Chișinău
Comportament abuziv și limbaj vulgar în administrația Chișinăului
Primarul Ion Ceban are un comportament agresiv și limbaj licențios în spațiul public. În timpul ședințelor, acesta lansează insulte și atacuri la adresa opoziției, guvernării, jurnaliștilor și chiar a propriilor subalterni. Întrebat recent dacă acest comportament este compatibil cu funcția sa, a răspuns: „Să decidă oamenii”. Jurnaliștii ProTV Chișinău au documentat numeroase ieșiri vulgare ale primarului, de la gesturi obscene și injurii, până la apeluri la agresiune fizică.
Tensiunile au escaladat în Consiliu, unde primarul și consilierii MAN au recurs la violență fizică și verbală împotriva aleșilor PAS. Recent, și comunicatorul fracțiunii PAS, Sergiu Bejenari, a fost amenințat cu răfuială fizică de către consilierul MAN, Ion Onța, iar Eugenia Ceban i-a lovit camera de filmat. Bejenari a fost bruscat de consilieri MAN, iar unii au încercat să îi limiteze accesul în sala de ședințe. Reprezentanții fracțiunii PAS au depus o plângere penală pentru amenințări și violență fizică.
Comportamentul agresiv s-a extins și asupra presei. Fotoreportera de la Jurnal.md a fost agresată fizic de consiliera MAN Ludmila Polodiuc în incinta Primăriei, după ce a documentat un incident cu implicarea Eugeniei Ceban. Agresiunea s-a produs chiar în timpul pauzei din ședința CMC, în prezența mai multor consilieri MAN.
„Polodiuc Ludmila, vicepreședinta fracțiunii acestui partid, a tăbărât asupra mea, m-a înhățat de mâini și mă împingea spre scări, în capătul cărora eram. Îmi cerea să mă legitimez, deși eram cu mâinile încleștate.”, a declarat reportera.
Nu trebuie să ne obișnuim cu violența, jignirile și intimidarea în Primăria Chișinău. Comportamentul primarului Ion Ceban și al consilierilor MAN sunt un abuz repetat și asumat. Astfel de derapaje nu doar că subminează încrederea cetățenilor în primărie, dar creează un precedent periculos pentru democrația locală. Cerem ca toate ședințele să se desfășoare într-un cadru decent și cu respect pentru funcția publică, locuitori și locuitoare ale orașului.
Mesajele din troleibuze și materialele verzi
În transportul public din Chișinău sunt difuzate tot mai des mesaje audio care laudă activitatea primăriei și a primarului Ion Ceban, unele cu tentă clar electorală. Fracțiunea PAS a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Centru, cerând oprirea și verificarea legalității lor. Primarul a reacționat, acuzând PAS că „subjugă instituțiile statului” și că „face show-uri politice ieftine”.
Consiliera Aneta Dabija a atras atenția și asupra altor materiale cu tentă populistă – pliante, bannere și ziare verzi, finanțate din Planul Local Anticorupție. Aceasta a cerut informații privind legalitatea cheltuielilor făcute în acest scop, însă nu a primit un răspuns clar. Potrivit consilierei, nicio decizie aprobată de CMC nu prevede astfel de acțiuni, iar Chișinăul nu are o identitate vizuală stabilită oficial. Culoarea verde, folosită frecvent, ar fi o alegere politică. Dabija a propus în CMC stabilirea unei identități vizuale pentru oraș și verificarea respectivelor cheltuieli.
Asfalt surpat pe strada 31 August
Pe 1 iulie, o porțiune de asfalt din str. 31 August 1989, recent reparată, s-a surpat în urma unei avarii la o conductă de apă. Incidentul a lăsat mai mulți locatari fără apă, iar echipele Apă-Canal au intervenit pentru remedierea scurgerii. Primăria a anunțat că zona afectată va fi amenajată și securizată, iar reabilitarea celor 40 de metri de carosabil va avea loc vineri, după compactarea solului pentru a preveni noi prăbușiri.
Podul Mihai Viteazul: 4 benzi redeschise, lucrările continuă
Începând cu 1 iulie, pe podul Mihai Viteazul se circulă pe patru din cele șase benzi. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, care a menționat că lucrările continuă la partea pietonală, care a fost extinsă.
Lucrările de reparație au început în septembrie 2022 și durează de aproape trei ani. Costurile au crescut de la 108 la 128 de milioane de lei, iar finalizarea completă este estimată pentru sfârșitul anului. Mai multe despre procedura de licitație și epopea termenilor de dare în exploatare prelungite, citiți în articolul Primăria Mea.
Restricții de circulație
Până pe 7 iulie, în Chișinău sunt impuse mai multe restricții de circulație pe tronsoane centrale, în contextul organizării unor evenimente publice. Circulația pe banda dedicată transportului public de pe bd. Ștefan cel Mare (sensul spre str. Pușkin) este suspendată până pe 3 iulie, ora 16:00. Alte restricții sunt anunțate în perioada 4–7 iulie, precum și pe șoseaua Hâncești, pe 3 iulie, între orele 08:30-12:00, sub podul de la Telecentru.
Agenda urbană
4 iulie – Curtea Talentelor. Locația: Artcor.
5 iulie – Antrenament de alergare. Locația: Parcul Valea Morilor.
5 iulie – Seri de cronograf. Locația: Parcul Alunelul.
5-6 iulie – YardSale Market. Locația: Cafe Central.
6 iulie – Festivalul Democrației. Locația: Arcul de Triumf.
12 iulie – Quiz feminist. Locația: Tucano Coffee Brazil.
Imaginea săptămânii
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze. Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Un oraș bun este un efort comun