PrimariaMea
Newsletter: Inundații, concerte sponsorizate de afacerile cu tutun ale pretorului și reparația celei de-a doua jumătăți a podului Viteazul Image
12 sept. 2024

Newsletter: Inundații, concerte sponsorizate de afacerile cu tutun ale pretorului și reparația celei de-a doua jumătăți a podului Viteazul

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie 

A doua jumătate a podului de la Viteazul a intrat în reparație

După ce la mijlocul săptămânii trecute circulația pe partea renovată a podului a fost deschisă pentru vehicule, autoritățile au suspendat accesul pe partea nereperată. Astfel, circulația pe două sensuri are loc din nou pe jumătate din pod. Vitalie Mihalache, șef al Direcției mobilitate urbană, a declarat: 

„Diferența este că o bună parte din lucrările de fundație și lucrările din zona pilonilor de susținere și elementelor de capăt de pod au fost finalizate în prima etapă. Astfel, în a doua etapă, procesul de executare a lucrărilor va fi mai rapid și vom avea un rezultat în timp mai restrâns decât prima prima parte de pod executată.”

 

Toamna, anotimpul gripei sezoniere

Peste 80 000 de doze de vaccin antigripal au fost achiziționate și vor fi distribuite în instituțiile medicale din toată țara, inclusiv în Chișinău. Autoritățile din domeniul sănătății au anunțat că, în curând, oamenii vor putea să-și facă vaccinul, solicitându-l la medicul de familie. Vaccinarea împotriva gripei sezoniere și COVID-19 este recomandată în special persoanelor din grupurile de risc.

 

Se schimbă pavajul subteranei din str. Alecu Russo, pentru a treia oară în patru ani

Potrivit pretorei sectorului Ciocana, vinovată de necesitatea renovărilor s-ar face ploaia, care a cauzat „neconformități”. Sinilga Școlnic susține că pentru înlăturarea lor nu sunt cheltuiți bani publici. Un agent economic s-ar fi oferit să înlăture neconformitățile, care însă nu vrea să-i fie făcut public numele. Calitatea reparației a trezit semne de întrebare după ce, în urma ploilor puternice, apa a curs prin tavan. Respectiva subterană a intrat în reparații în vara lui 2020. Deși lucrările au fost finisate un an mai târziu, în 2022 aceasta a avut nevoie de noi intervenții. Atunci tot tavanul a fost problema, care era plin cu mucegai. 

 

Pregătiri pentru sezonul de încălzire în instituțiile medicale

Au fost realizate lucrări de întreținere pentru pregătirea rețelelor termice pentru sezonul rece în policlinicile și spitalele municipale. Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, a declarat că intemperiile din ultimele luni au cauzat mai multe probleme, care urmează să fie remediate. El a subliniat necesitatea alocării de resurse suficiente pentru aceste reparații. Anul trecut, încălzirea în instituțiile medicale a fost pornită pe 13 noiembrie.

***

Ordinea de zi aici. 

Transmisiunea video aici.

Transcrierea discuțiilor aici. 


Rezumat din CMC

Ședința Consiliului Municipal Chișinău a fost convocată pentru joi, 12 septembrie. Aleșii urmează să examineze 100 de proiecte, printre care:

  • Acordul de prefinanțare între BERD și Primăria Chișinău;

  • Conceptul privind gestionarea integrată a deșeurilor municipale în municipiul Chișinău pentru perioada 2024-2035;

  • Trecerea instituțiilor de învățământ primar și secundar la autonomie financiară;

  • Strategia de Reziliență a municipiului Chișinău pentru perioada 2024-2030 ș.a.

Ordinea de zi aici.

Proiectele de decizie aici

Transmisiunea în direct aici.

Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.


Alte știri din Chișinău

Străzi inundate la fiecare ploaie: care este cauza și ce se poate de făcut?

Ploile de toamnă abia au început, iar precipitațiile din această noapte au confirmat repetat ineficiența sistemului pluvial din capitală. Străzile inundate, asemănătoare peisajelor din Veneția, au devenit deja o obișnuință la fiecare ploaie. Circulația troleibuzelor a fost oprită, străzile au fost blocate de apă, iar oamenii au fost nevoiți să se descurce cum au putut. Primăria susține că situații similare apar și în alte orașe europene, însă inginerii au altă opinie. „Dacă la vecini inundează, trebuie să inunde și la noi? În lume se iau măsuri, precum construcția unor lacuri de retenție sau iazuri verzi care pot gestiona o parte din debitul de apă. Apa poate fi colectată, evacuată și utilizată, de exemplu, pentru irigații”, a explicat Ion Ioneț, doctor și conferențiar universitar la Universitatea Tehnică din Moldova, pentru Ziarul de Gardă. Jurnaliștii publicației au analizat cauzele acestor inundații și soluțiile posibile. Citiți articolul aici.

 

Afacerea pretorului – sponsorul principal pentru concertele gratuite ale primăriei

Trei membri ai Partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN) și-ar promova afacerea cu țigări prin intermediul primăriei. Mai exact, în acest weeekend, pentru chișinăuieni a fost organizat un concert gratuit la Teatrul Verde. Partenerii evenimentului au fost Tabaciok Shop – un magazin care vinde produse din tutun, VV Lounge – o terasă din sectorul Botanica și o companie de pază – Legion Grup. Despre acest lucru au scris jurnaliștii RISE Moldova. Afacerea Tabaciok Shop aparține pretorului sectorului Centru, Vlad (Vadim) Hîncu și vicepretorului Sergiu Andrian. În seara concertului, reacția lui Hîncu, chiar de pe scena Teatrului Verde, nu a întârziat să apară: „Să-nceapă rap-ul și tutunul!”, a susținut pretorul de la microfon. 

În cadrul ședinței serviciilor municipale din această săptămână, jurnaliștii i-au cerut explicații despre concertul din weekend. L-au întrebat dacă nu crede că e un conflict de interese să-și promoveze afacerea în cadrul unui eveniment municipal. Hîncu le-a spus că Tabaciok nu a fost promovat în timpul evenimentului, excepție fiind sigla de pe un poster. Realitatea a fost diferită. În zona din spatele Teatrului Verde au fost amenajate câteva fotolii și o tejghea, de unde oamenii puteau comanda narghilea, comercializată de... Tabaciok. Pretorul a mai declarat că autoritățile municipale sunt deschise pentru colaborare cu orice agenți economici. Despre cât s-a cheltuit pentru eveniment, Hîncu a spus că nu cunoaște la moment. 

 

Cetățenii solicită urgentarea procesului de reabilitare a caldarâmului din centrul capitalei

A.O. Primăria Mea a semnat demersul prin care se cere urgentarea procesului de reabilitare a caldarâmului din str. 31 August 1989. În documentul adresat către primăria mun. Chișinău și DGMU, se solicită: utilizarea materialului autentic și respectarea tehnicilor tradiționale de construcție, precum și transformarea zonei în una pietonală. Demersul a fost inițiat de A.O. Salvați Chișinăul, Alianța Biciclete Chișinău și A.O. Centrul de Urbanism și a adunat încă 25 de semnatari.

În martie 2023, în timpul lucrărilor de reparație pe strada 31 August 1989 din centrul capitalei, muncitorii au descoperit două insule cu pavaj vechi. Primarul orașului a decis sistarea lucrărilor pe porțiunea între strada Bănulescu-Bodoni și strada Pușkin. Deși a trecut mai bine de un an, timp în care pe segmentul de drum șoferii își parchează mașinile după bunul plac, o decizie de conservare a caldarâmului și de renovare a zonei, nu a fost luată. 


Agenda urbană

13 septembrie – Prezentarea conceptului Parteneriatului Public Civic. Locația: Muzeul Zemstvei. 

14 septembrie – Cursa Primului Ajutor. Locația: Parcul La Izvor.

15 septembrie – Festivalul Etniilor. Locația: Grădina Publică Ștefan cel Mare. 

15 septembrie – Târgul Proiectelor de Voluntariat. Locația: Strada 31 August 127.

15 septembrie – IarmarEco 2024. Locația: Parcul Valea Trandafirilor. 

17 septembrie – Audieri publice privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Chișinău 2022-2030. Locația: Pretura sectorului Centru, str. Bulgară 43.


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

Creșterea numărului populației pune o presiune mare pe administrațiile orașelor de a-și ajusta infrastructura și politicile pentru a asigura mobilitatea urbană pentru locuitori. Explicăm cercul vicios al transportului în orașe și efectele expansiunii urbane în articolul Ce înseamnă mobilitatea urbană? Importanța pentru oraș a posibilității de călătorie rapidă. 


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun heart 


 


Publicat de:

Distribuie