PrimariaMea
Newsletter: Buget provizoriu, fără ședința CMC și compensații de la Guvern? Image
23 ian. 2025

Newsletter: Buget provizoriu, fără ședința CMC și compensații de la Guvern?

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

Autoritățile capitalei vor compensații de la Guvern

După o pauză de patru săptămâni, a avut loc prima ședință a Primăriei din acest an. Primarul Ion Ceban a deschis discuțiile cu majorările tarifare la energia electrică, care nu au fost incluse inițial în bugetul municipal. Acesta a menționat că ar fi nevoie de aproximativ 400 de milioane de lei suplimentari. Ceban a declarat că va solicita de la  Guvern compensarea unor servicii strategice, precum transportul public și iluminatul stradal, care însumează aproximativ 180 de milioane de lei. În acest sens, municipalitatea a transmis o solicitare către mai multe instituții. 

 

Ceban a găsit un nou țap ispășitor pentru tergiversarea lucrărilor podului de la Viteazul

„Scopul reținerii lui Mihalache a fost, inclusiv, blocarea proiectelor mari, de perspectivă pentru 2025. Activitatea a fost practic paralizată pentru o lună de zile. Există contract, iar lucrările se desfășoară conform prevederilor contractuale.”,

a declarat primarul Ion Ceban, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor despre reparația podului de pe strada Mihai Viteazul. Întrebat despre termenele de finalizare sau eventualele întârzieri, primarul nu a oferit răspunsuri concrete.

La mijlocul lunii decembrie, pe numele șefului Direcției Generale Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache, și șefului Secției lucrări edilitare a DGMU, Valentin Șavga, a fost eliberat mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. Cei doi ar fi creat o schemă infracțională potrivit căreia sistematic acceptau și primeau bunuri, avantaje și mijloace bănești de la persoane fizice și juridice în vederea atribuirii contractelor de achiziții publice. Comisionul perceput ar fi de 10-15% din valoarea contractelor.

 

Intimidări și restanțe la transparență

Primarul Ion Ceban continuă să aibă o atitudine intimidantă față de jurnaliștii care îi adresează întrebări de clarificare. În cadrul ședinței din 20 ianuarie, un jurnalist de la „Cu Sens” a încercat să combată o afirmație făcută de primar într-o emisiune TV, conform căreia doar în Chișinău s-ar construi grădinițe de la zero. În replică, Ceban l-a numit „avocat al Ministerului Educației” și i-a cerut detalii specifice, chiar dacă jurnalistul nu era persoana responsabilă să le dețină. Primarul a menționat că, chiar dacă ar exista alte cazuri, acestea ar fi rare și a redirecționat jurnalistul către site-ul proiecte.chisinau.md. Totuși, secțiunile site-ului nu sunt accesibile, afișând erori la fiecare încercare de accesare. 

***

Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.


Rezumat din CMC

Deși capitala nu are buget aprobat pentru 2025, primarul nu se grăbește să convoace ședința CMC

Și în această săptămână, socialiștii au cerut primarului Ceban să convoace o nouă ședință a Consiliului Municipal Chișinău.

„Nu înțelegem de ce primăria nu convoacă ședința CMC, înțeleg că le este comod să lucreze cu buget provizoriu. Insistăm să fie adoptat bugetul pentru 2025, în care să fie incluse compensațiile pentru perioada rece a anului.”,

a susținut Adrian Lebedinschi, președintele fracțiunii PSRM din CMC, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la 21 ianuarie. Lebedinschi a cerut convocarea de urgență a unei ședințe extraordinare a CMC, iar ordinea de zi să conțină proiectul de decizie referitor la taxele locale și bugetul pentru acest an. Dinari Cojocaru, consilier municipal PSRM, a susținut că o serie de proiecte sociale (protezare dentară, aparate auditive, glucometre etc.), pentru care anterior se alocau bani, de această dată nu ar fi fost incluse. 

Cea mai recentă ședință a Consiliului Municipal Chișinău a fost convocată la 19 decembrie. După trei zile de ședință, în care consilierii nu au ajuns să voteze taxele locale și bugetul, ședința a fost întreruptă la 24 decembrie. La o lună de la convocarea ședinței, aceasta s-a încheiat „de drept”, iar municipiul a intrat în noul an cu un buget provizoriu. Detalii despre proiectul bugetului pentru 2025 și de ce nu este încă aprobat, aflați în articolul Primăria Mea.

***

Ordinea de zi aprobată la ședința din 19 decembrie aici

Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.


Alte știri din Chișinău

Ministerul Culturii nu ar fi avizat lucrările de renovare a scuarului din fața Liceului „Gheorghe Asachi” 

Consiliera municipală Anetta Dabija (PAS) atrage atenția asupra unor nereguli legate de amenajarea scuarului din fața Liceului „Gheorghe Asachi”. După cercetări și demersuri oficiale, Dabija a constatat că lucrările au fost efectuate fără un proiect de amenajare avizat sau autorizație legală. Responsabilii de la primărie i-au prezentat acesteia:

  • o schiță dendrologică, care nu echivalează cu un proiect complet și nu are aviz de la Ministerul Culturii; 
  • proiectul pentru statuia Reginei Maria, care dispune de aviz ministerial. 

Deși autoritățile locale au inițiat lucrările, acestea nu respectă procedurile legale de avizare și transparență. Consiliera a anunțat că va sesiza organele competente pentru a verifica legalitatea proiectului. Spațiul renovat este pavat ,,până-n dinți”, pe alocuri chiar până aproape de tulpinile copacilor, cu doar câteva porțiuni destinate zonelor verzi.

 

Apel de participare la programul „Voluntariat pentru comunități mai puternice”

Dacă ai o idee de voluntariat și vrei să organizezi o activitate pentru comunitatea ta, aplică la programul voluntar.md. Invităm organizațiile, grupurile de inițiativă și persoanele din țară, inclusiv municipiul Chișinău, să propună și implementeze activități de voluntariat în perioada martie-octombrie 2025. Participanții vor beneficia de mentorat, instruiri și suport financiar de până la 1000 EUR pentru soluționarea problemelor locale. Formularul de participare poate fi completat până pe 14 februarie 2025, iar prima întâlnire cu aplicanții preselectați va avea loc online, pe 6 martie. 

 

Vehiculele ar putea fi evacuate după noi reguli. Și tu poți transmite propuneri către MAI

Ministerul Afacerilor Interne a inițiat procesul de modificare a Codului contravențional, pentru a clarifica competențele Poliției și administrației publice locale în cazurile de staționare ilegală. Proiectul urmărește delimitarea responsabilităților și reglementarea situațiilor în care vehiculele pot fi transportate la parcări speciale sau sedii de poliție. Recomandările pot fi trimise până pe 1 februarie la adresa Direcției politici în domeniul ordinii și securității publice, combaterii criminalității a Ministerului Afacerilor Interne. 


Agenda urbană

23 ianuarie – Discuții publice cu locuitorii zonei str. Mesager, în cadrul procesului de pregătire a proiectului „Dezvoltarea Infrastructurii Urbane în Chișinău”. Locația: Pretura Buiucani. 

23 ianuarie - 13 februarie – Expoziție de artă „Spontaneitate gestuală”. Locația: Centrul Expozițional Constantin Brâncuși.

25 ianuarie – Atelier de Colaje Self Love. Locația: Centrul Comunitar 151, str. 31 August 151.

26 ianuarie – Ritmurile și Culorile Indiei la hub-ul Moldova pentru Pace. Locația: Șoseaua Hîncești 61.

29 ianuarie – Discuții publice cu locuitorii din str. Industrială și bd. Mircea cel Bătrân, în cadrul procesului de pregătire a proiectului „Dezvoltarea Infrastructurii Urbane în Chișinău”. Locația: Pretura Ciocana. 

31 ianuarie – Licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă. Locația: Pretura Centru.


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

Proiecte de infrastructură, Planul Urbanistic General, proiectul zonelor de protecție din nucleul istoric al capitalei, concerte și festivaluri – sunt câteva din planurile primăriei Chișinău incluse în bugetul pentru 2025. Proiectul, neaprobat încă de Consiliul Municipal Chișinău, prevede că primăria va obține venituri în valoare de 8,45 miliarde lei și cheltuieli de 9,14 miliarde lei. Veniturile au crescut cu circa 10% față de anul trecut, iar cheltuielile – cu peste 20%, ambii indicatori majorându-se de peste 4 ori față de anul 2020. Deși bugetul propus a fost criticat de consilierii PAS și PSRM, ambele fracțiuni solicită convocarea cât mai rapidă a ședinței Consiliului pentru a examina și vota bugetul. O încercare de a aproba documentul a avut loc la finele lunii decembrie, dar ședința a fost întreruptă. Soarta bugetului nu este clară. Primarul și consilierii se acuză reciproc de tergiversare. Între timp, avem buget provizoriu și achităm taxa de salubrizare care a fost anulată de consilieri. Citește detalii în articolul „Ce prevede și de ce încă nu este aprobat bugetul municipal pentru 2025”.


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun  heart 





 


Publicat de:

Distribuie