(Transcriere) Ședința primăriei din 20 ianuarie 2025
Ordinea de zi a ședinței:
1. Informație cu privire la desfășurarea procesului educațional în semestrul II al anului de studii 2024-2025, în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport
2. Informație cu privire la situația din domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău (activitatea Centrului de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil)
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială
3. Informație cu privire la întreținerea gospodăriei drumurilor în sezonul rece 2024-2025.
Raportor: Dorin Ciornîi, șef interimar al Direcției generale mobilitate urbană
4. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Moroi, șef Secție securitate publică, Direcția de Poliție mun. Chișinău
5. Raport privind situațiile excepționale în municipiul Chișinău.
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției Situații Excepționale a mun. Chișinău
Transcriere:
Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități
Ion Ceban: Bună dimineața, dragi colegi. Circa 400 de milioane ar costa bugetul municipal pentru a acoperi noile scumpiri la resursele energetice. Este vorba despre o nouă sumă de bani care nu erau planificați pentru acoperirea acestor cheltuieli. Așa ne arată datele preliminare. Calculele pe care le-am făcut la întreprinderea Regia Transport Electric, Apă-Canal, Lumteh, dar și alte entități ale primăriei.
Ca să fie clar, ca exemplu, cât ar fi aceste 400 de milioane. Ziceam, liceul Pro Succes, care este unul ultramodern astăzi și a fost finalizat recent. Cu cele mai performante dotări, spații și facilități, începând cu cele sportive și finalizând cu cele festive. Ne-a costat aproximativ 40 de milioane de lei. Adică, 10 astfel de licee, care ar trebui să fie date în exploatare.
Peste 100 de milioane de lei ne-a costat strada Albișoara, absolut cu toată infrastructura, începând de la carosabil, trotuare, iluminat. Schimbarea rețelelor și multe alte lucruri care acolo au fost realizate. Adică, aproximativ patru astfel de străzi centrale ale municipiului Chișinău, la fel, într-un an de zile. Aproximativ 80 de milioane de lei este costul de reabilitare a șoselei Hâncești. Și atunci când vorbim de aceste 400 de milioane care trebuia să le redirecționăm pentru a realiza zeci de proiecte în Chișinău.
Astăzi, Primăria Chișinău, iarăși este nevoită să redirecționeze acești bani pentru multe alte cheltuieli neplanificate. Cum ar fi transportul public, pentru că cele peste 300 de troleibuze oricum trebuie să circule pe teritoriul municipiului Chișinău în fiecare zi. Și ele nu merg pe doleanțele și recomandările celor de la guvern sau de la guvernare. Ele merg pe energie electrică.
La întreprinderea Apă-Canal, procesele, la fel, sunt foarte complicate și nu mai vorbesc de iluminatul stradal. Asta când unii de la guvern ne spun să facem economii. Dar că nu iau în considerare că aceste prețuri bat foarte tare în bugetele locale. Și în loc ca acești bani să fie redirecționați în proiecte, drumuri, trotuare, spații publice, școli, grădinițe, instituții de sănătate, și multe altele.
Merg aceste surse, se duc aceste surse, sunt aceste surse cheltuite până la urmă pentru a acoperi prostiile cuiva. Spre exemplu, la prestarea serviciilor de transport pentru călători în municipiul Chișinău, asigurat de Regia Transport Electric. Bugetul pentru anul 2025 a fost planificat reieșind din costul tarifului de 280 de bani, tot cu TVA. Respectiv, din contul bugetului municipal Chișinău pentru anul 2025 a fost asigurată suma de 127 de milioane. Întrucât, începând de data de 10 ianuarie, tariful a fost majorat la 492.
Costul consumului a crescut la 224 milioane lei, majorându-se cu aproximativ 96 de milioane lei la această etapă. Iluminarea stradală a municipiului Chișinău este asigurată de către Lumteh, iar bugetul pentru anul 2025, așa cum ca și în cazul precedent, a fost în conformitate cu un cost la tarif. Iar din cauza creșterii tarifului, suma a crescut de la 107 milioane la 188 de milioane, majorându-se cu 81 de milioane lei. Având în vedere că în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2025, pentru fondul de reducere a vulnerabilității energetice este prevăzută suma de 1 miliard 524 de milioane în fondul de rezervă al guvernului.
Suma de 150 de milioane în fondul de intervenție al guvernului, 250 de milioane pentru atenuarea riscurilor bugetare. 600 milioane lei pentru alte cheltuieli și acțiuni de intervenție.
Primăria municipiului Chișinău va solicita compensarea măcar la unele servicii strategice, și anume la transportul public și la iluminatul public. Și asta ar fi de aproape cel puțin 180 de milioane lei din sursele fondurilor bugetului de stat.
Și mi-aș dori aici foarte mult să nu fie interpretări, să nu fie manipulări și redirecționări la diferite articole și cheltuieli. Amintesc că cei care astăzi fac haz de necaz pe anumite acțiuni planificate, dar nu și votate în bugetul municipal. Pentru că avem în continuare două fracțiuni care boicotează votarea bugetului în acest sens. Este vorba despre PAS și PSRM. Cu regret, trebuie să menționăm că acest lucru se întâmplă azi și acum. Iar oamenii caută să facă show din ceea ce ține nemijlocit de gospodăria comunal-locativă sau cei cu ce se ocupă în fiecare zi Primăria municipiului Chișinău. Vedem rând pe rând ies și este ușor a vorbi frumos de la ecranele televizoarelor cum trebuie să economisim, să păstrăm calmul, dar atunci când suma se ridică la 400 de milioane din bugetul municipal.
Haideți să fim constructivi, pragmatici și alături de cetățeni. Deoarece este vorba, repet, de iluminatul public și peste 300 de troleibuze. Noi vom reveni cu detalii în această privință, iar dacă va fi necesar, vom publica toate materialele în această privință. Domnul Pavaloi, vă rog frumos, referitor la situația din învățământ.
Andrei Pavaloi: Domnule primar general, stimați colegi, bună ziua. Cu referire la activitatea educațională în municipiul Chișinău, vreau să menționez faptul că la data de 9 ianuarie și-au reluat activitatea instituțiile școlare. Astfel, conform rețelei de clase și elevi în municipiul Chișinău au fost școlarizați 105.682 de elevi. Iar la data de 9 ianuarie am avut cifra de 105.376 elevi, ori cu 307 elevi mai puțin comparativ cu semestrul I. Pe treptele de școlarizare, cifrele fiind următoarele: clasele primare, 42.977 de elevi; clasele gimnaziale, 47.047 de elevi și clasele liceale, 15.352, 352 de elevi.
La fel, în semestrul II vreau să vă informez că își continuă procesul de activitate grupele cu program prelungit. Iar numărul acestora fiind de 1.085 de grupe frecventate de 30.731 de elevi. Din ele, 1.032 grupe fiind cu durată de 3 ore și 53 de grupe cu program prelungit cu durată de 6 ore. La fel, în săptămâna de referință au început olimpiadele școlare care se desfășoară cu următoarele etape: etapa de sector, ulterior etapa municipală. Și ulterior urmează elevii să fie delegați la etapele naționale.
La fel, vreau să menționez faptul că, începând cu 1 ianuarie, suma pentru achitată de către părinți pentru alimentația în instituțiile preșcolare va crește cu 60 de bani. Iar această creștere vine în conformitate cu hotărârea de guvern. Părinții achită 50% din transferurile cu destinație specială, ori ținând cont de faptul că de la 1 ianuarie s-a majorat suma de la 26,60 la 27,80 din transferurile cu destinație specială. Respectiv, cu 1,20 și părinții urmează să achite cu 60 de bani mai mult comparativ cu perioada precedentă.
Cu referire la încadrarea copiilor cu statut de refugiat, vreau să menționez faptul că la ziua de astăzi avem încadrați 1.871 de copii. Cu un copil mai puțin comparativ cu săptămâna precedentă. Din ei, 1.428 fiind în instituțiile școlare și 443 în instituțiile preșcolare. Raport finalizat. Dacă sunt întrebări.
Ion Ceban: Mulțumesc mult, domnul Pavaloi. Am înțeles, doamna viceprimar, că nici până în ziua de astăzi salariile practic nu au fost achitate pentru pedagogi. Dacă dacă puteți, vă rog, să faceți referințe la acest subiect.
Olga Ursu: Într-adevăr, profesorii nu și-au primit salariile pentru luna decembrie, anul trecut. Așteptăm transferuri de la Ministerul Finanțelor, transferuri cu destinație specială în sumă totală de 220 de milioane de lei. Asta este la ziua de astăzi. Sperăm foarte mult ele să vină cât mai curând posibil, pentru că cei de la guvern și-au primit salariile. Cei de la Parlament și-au primit salariile, dar profesorii rămân fără salarii pe luna decembrie până în ziua de astăzi și avem, suntem în 20 ianuarie deja.
Ion Ceban: Mulțumesc mult, doamna viceprimar. Asta este o problemă probabil că foarte gravă. Din câte înțeleg, nu doar profesorii nu și-au primit salariile. La nivel național sunt și alte categorii. Trebuie de verificat acest lucru și dacă se cerește de publicat și de dat un imbold celor de la guvern să-și onoreze obligațiunile care sunt în primul rând necesare a fi onorate.
Este și mai regretabil faptul că, așa cum ați spus dumneavoastră, miniștrii, deputații și ceilalți funcționari și-au ridicat salariile suficient de mari, în comparație cu salariile pedagogilor. Iar cei care au grijă de educația copiilor noștri nu au făcut acest lucru din cauza prostiei, repet, în continuare a celor de la guvernare.
Domnul Bolocan, vă rog frumos, referitor la situația în domeniul social și de sănătate.
Vladimir Bolocan: Bună ziua, stimați colegi! Direcțiile de asistență socială teritoriale activează în regim normal. Toți beneficiarii care se adresează beneficiază de toate serviciile prestate.
Vreau să menționez că săptămâna trecută au fost efectuate razii mai multe prin municipiul Chișinău în scopul de a combate vagabondajul și de a identifica persoane fără adăpost. Respectiv, 12 persoane au fost identificate și plasate în cadrul centrului de găzduire și orientare.
În total, la moment, în cadrul centrului sunt găzduiți 72 de beneficiari, capacitatea centrului fiind de 130 de persoane. Respectiv, atenționăm și populația, inclusiv, în cazul în care identifică persoane fără adăpost în preajma caselor, locurilor publice, să anunțe fie poliția, fie să telefoneze direct la centrul de găzduire.
Pentru ca, unu, să prevenim riscurile acestor persoane, ori încă seara avem temperaturi destul de scăzute și există diferite riscuri pentru sănătate. Și nu în ultimul rând, practicarea vagabondajului totuși este o practică nu foarte benefică, inclusiv și periculoasă. Și uneori trebuie de atenționat poliția în astfel de cazuri.
În total, în anul 2024, peste 400 de persoane au fost reintegrate social dintre cei care au beneficiat de serviciile centrului. Au fost reintegrate social și reintegrate în comunitățile din care au venit. În ceea ce privește situația din domeniul sănătății, se atestă o creștere ușoară a cazurilor de infecții respiratorii. Este caracteristic, de fapt, pentru această perioadă, nimic ieșit din comun. Există la moment anumite disconcordanțe în ceea ce privește raportarea cazurilor de infecții în sistemul informațional proaspăt lansat de către Agenția Națională de Sănătate Publică și datele care se raportează în format de hârtie. Probabil ține de timpul care se introduce aceste date, dar încet și ușor o să le clarificăm toate aceste momente.
În ceea ce privește adresările în unitățile de primiri urgențe, vreau să spun totuși că infecțiile respiratorii și bolile pulmonare sunt pe primul loc. După care urmează accidente vasculare cerebrale, sindrom coronarian acut și tot în săptămâna trecută au fost înregistrate 109 nașteri la nivel de maternități municipale. Nu în ultimul rând, vreau să spun că acum suntem într-o perioadă foarte intensivă, inclusiv de raportare.
Au fost elaborate mai multe rapoarte cu privire la implementarea anumitor programe naționale în ceea ce privește asistența pentru populația de etnie romă. De asemenea, au fost emise anumite acte normative în ceea ce privește aprobarea fișei de observare a bunăstării copilului. Toate aceste lucruri le ținem sub control și, evident, în cazul în care apar anumite dificultăți, venim și cu soluții pentru ele. Raport încheiat. Dacă sunt întrebări, răspund.
Ion Ceban: Mulțumesc mult, domnule director. Domnul Ciornîi, vă rog, referitor la gospodăria drumurilor.
Dorin Ciornîi: Domnule primar general, stimați colegi, Direcția Generală Mobilitate Urbană informează că în perioada 13-19 ianuarie, de către întreprinderile din cadrul direcției au fost efectuate un șir de lucrări și acțiuni de întreținere a infrastructurii municipale. Astfel, Regia Exdrupo a desfășurat lucrări de reparație și întreținere a drumurilor publice în toate sectoarele municipiului.
Au fost plombate cu beton asfaltic rece suprafețe de circa 500 m² și s-a intervenit la aproximativ 50 de străzi din oraș și suburbii. Pe drumul de acces spre comuna Bubuieci s-a lucrat la amenajarea acostamentului. Pentru a menține funcțional sistemul de evacuare a apelor pluviale au fost efectuate lucrări de curățare și întreținere, inclusiv spălarea rețelelor, pomparea apei și eliminarea deșeurilor. În total s-au realizat 199 de intervenții la capitolul dat.
În scopul îmbunătățirii siguranței în trafic, în perioada de referință au fost montate circa 100 de indicatoare noi, iar alte 65 au fost reparate. Pentru a preveni formarea poleiului pe drumuri, mai multe străzi cu risc sporit de îngheț au fost inspectate pe parcursul nopților. Iar la necesitate, s-a intervenit cu distribuirea materialului antiderapant.
De către Lumteh, în Chișinău și în suburbii au fost reparate 87 de corpuri de iluminat, iar alte 74 au fost înlocuite. Au fost montați peste 1.800 m de cablu și 30 de conductoare de alimentare. Iar peste 200 de elemente decorative au fost deconectate de la rețea. Pe parcursul perioadei de referință, activitatea transportului public, Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze, s-a desfășurat la capacitate maximă. Zilnic fiind emise la traseu 332 de troleibuze și 150 de autobuze. Raport finalizat.
Ion Ceban: Mulțumesc. Domnule viceprimar, aveți întrebări? Cu privire la situații excepționale în Chișinău și colegii nu sunt. Poliția, atunci, vă rog frumos, cu privire la ordinea publică.
Andrei Moroi: Bună ziua. Vă aduc la cunoștință situația operativă a municipiului Chișinău pentru perioada săptămânii precedente. În adresa poliției au parvenit 1.207 apeluri de urgență la care au intervenit echipele direcționare operative. Totodată, au fost înregistrate 150 sesizări despre infracțiuni, dintre care în 104 au fost identificați autorii. Totodată, au fost descoperite 24 de crime anterior comise.
Au fost stabilite 66 persoane anunțate în căutare, dintre care 44 în urmărire penală și 22 debitori de stat. Au fost întocmite 1.052 procese verbale contravenționale, fiind aplicată amenda în sumă de 976.000 lei, achitat 98.200.
Pe parcursul săptămânii precedente s-au desfășurat în municipiul Chișinău 23 evenimente publice sau întruniri la care poliția a asigurat ordinea publică. La capitolul situației accidentare, pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 263 accidente rutiere, dintre care 11 accidente de circulație soldate cu 15 persoane traumatizate. Altele 252 fiind cu pagubă materială. Cu implicarea pietonilor s-au produs patru accidente rutiere în care patru persoane au fost traumatizate. Informația finalizată.
Ion Ceban: Mulțumesc mult. Doamna viceprimar, domnul viceprimar. Alți colegi? Dacă nu sunt, rog mass-media, dacă sunt întrebări.
Jurnalistă: Nicoleta Găină, NewsMaker. Domnule primar, să ne spuneți, vă rog, despre concertul de sărbători acasă, desfășurat în Veneția în data de 11 ianuarie. Care au fost cheltuielile pentru acoperire și din ce buget au fost acoperite?
Ion Ceban: Ceea ce ține de evenimentele care sunt realizate în afara municipiului Chișinău, vreau să menționez că ele sunt complementare cu toate proiectele pe care le avem și acest lucru nu neapărat este reflectat de către instituțiile media. Noi avem pentru concetățenii noștri care sunt aflați peste hotare câteva proiecte importante, cum ar fi instruirea antreprenorială și oferta de granturi pentru dezvoltarea afacerii acasă. Pentru informație și pentru dumneavoastră, sunt peste 5.000 de oameni instruiți doar în anul trecut, cu posibilitatea de a primi surse financiare pentru crearea propriei afaceri, pentru a fi rezidenți în incubatorul de afaceri municipal. Sper că ați fost, ați reușit să vedeți că astăzi nu prea există analogic pe teritoriul Republicii Moldova. Nu vorbesc de ceea ce ține nemijlocit de administrația publică locală.
Este un proiect nou pe care acum suntem în proces de pilotare. Este vorba despre telemedicină, consultația la distanță a conaționalilor noștri, atât în Republica Moldova, cât și peste hotare. Este vorba despre educație online, un proiect care astăzi are milioane de vizualizări, accesări și beneficiari. Și este orientat pentru a simplifica capacitățile de însușire a materialelor din curriculumul școlar. Fie că sunt aici sau peste hotare, dar și multe alte aspecte legate de acest fel și este discuția pe care o avem de obicei cu conaționalii noștri. Este un proiect pe care îl desfășurăm de 5 ani de zile.
Și din câte am înțeles, în acest sens a existat deja o știre bombă, investigații bombă. Am citit și eu aceste investigații. Toate materialele sunt acolo publicate, iar dacă este nevoie de ceva suplimentar, Direcția Cultură vă poate oferi aceste informații.
Jurnalistă: Da, și totuși, nu mi-ați răspuns care au fost cheltuielile pentru acest concert?
Ion Ceban: V-am zis. Direcția Cultură a răspuns altor entități și cred că puteți să preluați această informație ușor.
Nicoleta Găină: Bine. Și să ne spuneți, vă rog, la ce etapă sunt lucrările de restaurare a podului din strada Mihai Viteazul și când ar putea fi dat în exploatare?
Ion Ceban: Eu cred că unul din scopurile, așa cum am spus, a reținerii domnului Mihalaiche a fost, inclusiv, blocarea proiectelor mari. Proiectelor care țin nemijlocit de perspectivă pentru anul 2025. Am menționat acest lucru încă 3 săptămâni în urmă, ca să nu fie ceva, uitați-vă acum spun despre asta. Activitatea a fost paralizată practic pentru o lună de zile. Eu sper că nu va avea un impediment substanțial în această privință. Iar în ceea ce ține de ucrări, o să spun ceea ce am mai spus anterior. Există contract, există precizări la acest contract și lucrările se desfășoară în conformitate cu prevederile contractuale.
Jurnalistă: Și totuși credeți că veți fi în termen, adică cu data care, data limită de dare în exploatare?
Ion Ceban: Repet, există contract, există precizări în acest contract și în conformitate cu aceste cu acest conținut urmează să fie realizate lucrările. Mulțumesc.
Jurnalistă: Bună ziua, sunt Gabi Suleac de la TVR. Mai multe semafoare din municipiul Chișinău, în ultima vreme, ar funcționa prost sau nu ar funcționa deloc. Cel puțin asta susține poliția, potrivit căruia primăria ar avea datorii la cele două companii contractate pentru întreținerea acestora. Vă rugăm să ne spuneți care este situația.
Ion Ceban: Domnul Ciornîi?
Dorin Ciornîi: Poate să-i spună colegii de la Lumteh.
Lumteh: Bună ziua! Datorii la agenți economici noi nu avem. Deservim semafoarele conform prescripțiilor elaborate de poliție. Asta e. Concret, care semafoare nu funcționează? Ne-ar fi mult mai simplu să ne expunem dacă ne-ați spune vreo adresă concretă.
Ion Ceban: Bun. Nu, nu am nicio problemă în ceea ce ține de această întrebare, dar atunci nici când dumneavoastră nu puteți spune concret despre ce este vorba și nouă ne este complicat să vă răspundem. Eu înțeleg că acest subiect este unul dintre cele mai importante, ținând cont de criza energetică și multe altele. Dacă ne oferiți informații suplimentare în această privință, cred că o să venim și noi cu concretizări.
Lumteh: Toate semafoarele lucrează conform programului.
Ion Ceban: Alte întrebări?
Jurnalist: Vlad Țurcan de la proiectul Media cu Sens. Domnule Ceban, dumneavoastră recent, în cadrul unei emisiuni de la canalul Exclusiv TV, ați declarat că în prezent grădinițele sunt construite de la zero și se deschid doar în Chișinău. Nu există o astfel de experiență în țară și nu a existat de mult timp. Însă, statistica prezentată de Ministerul Educației arată că acest lucru nu este adevărat. Au fost construite grădinițe de la zero și în alte localități ale țării. Aș vrea să ne spuneți cum comentați.
Ion Ceban: Care din localitățile țării?
Jurnalist: De exemplu, în raionul Anenii Noi, în satul Merenii Noi s-a construit o grădiniță.
Ion Ceban: De la zero? O să mă documentez. Nu cunosc despre astfel de experiență, vorbesc foarte sincer.
Jurnalist: Înseamnă că operați cu o informație care nu este adevărată.
Ion Ceban: Dumneavoastră sunteți avocat al Ministerului Educației sau sunteți instituție media? Vă întreb așa, printre altele.
Jurnalist: Dar am, am combătut ceea ce ați spus dumneavoastră cu o statistică oferită de Ministerul Educației. Este o sursă, este prima sursă.
Ion Ceban: Eu vreau să văd acest lucru în teren. Știu că până la finele anului 2024, alte grădinițe construite în Republica Moldova de la zero nu existau. Dacă există o grădiniță... Mai este vreuna sau doar asta din Anenii Noi? Din statistica prezentată de minister... Mai este vreuna sau e doar asta din Anenii Noi? Deci ați spus satul Mereni?
Jurnalist: Merenii Noi.
Ion Ceban: O să verificăm și noi să vedem, dar... Dar e una pe țară, să înțeleg, da?
Jurnalist: Nu, vă întreb, ca să prezint această statistică, că s-a construit de dumneavoastră...
Ion Ceban: Vreau doar să concretizez pentru mine, ca să știu ce să verific. E o grădiniță pe țară construită...
Jurnalist: Este construită cu ajutorul proiectului Satul European.
Ion Ceban: Vă întreb, deci cap-coadă este construită, dată în exploatare, una pe țară. Nu cunosc acest lucru. În patru ani de mandat... Nu, vă întreb ca să știu pentru mine, vă rog frumos, chiar.
Jurnalist: Ok. Vreau să vă... mai am o întrebare. Tot în cadrul aceleiași emisiuni ați mai declarat că în prezent construim și finalizăm aproximativ 20 de grădinițe pe teritoriul municipiului Chișinău. Consultând aceeași statistică de la Ministerul Educației, aș vrea să știu mai exact la ce grădinițe vă referiți, pentru că acolo sunt mai puțin de 20. Și acestea sunt în proces de renovare, nu sunt în proces de construcție de la zero.
Ion Ceban: Construcțiile de la zero au fost finalizate pentru multe grădinițe, la altele investim acum. O să vă dea informații suplimentare colegii de la Direcția Educație, dacă este nevoie, dar îmi pare foarte interesant cum operați dumneavoastră cu informații de la un minister care habar nu are cum funcționează sistemul de educație. Vă amintesc despre recenta istorie cu pedagogii. Vă mai dau un exemplu, că până în ziua de astăzi, pedagogii n-au primit salariul. Pedagogii n-au primit salariul. Înțeleg că informația pe care o solicitați dumneavoastră poate ar fi oportună în acest moment, am zis, Direcția Educație o va furniza, dar cred că ar trebui să vă duceți la minister și să-i întrebați de ce n-au primit salariile pedagogii.
Jurnalist: Ok, dar întrebarea mea nu era despre salarii, era despre instituțiile care se construiesc.
Ion Ceban: Dar ați zis... Sunt toate datele publice făcute în această privință. Pe site-ul proiecte.chisinau.md le găsiți absolut pe toate. proiecte.chisinau.md. La capitolul educație le găsiți absolut pe toate.
Jurnalist: Bine, dar… Informația de la Ministerul Educației este una oficială. Iar conform...
Ion Ceban: Informația de la Ministerul Educației a fost confuză în ceea ce ține nemijlocit de salarizarea pedagogilor în luna decembrie. Până în ziua de astăzi, pedagogii n-au primit salariul pentru luna decembrie. Ca să nu zic despre celelalte. Informația este confuză de la Ministerul Educației despre ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ superior. Informația este foarte confuză de la Ministerul de Educație, câte școli au fost închise până în ziua de astăzi și ce se întâmplă cu ele. Informația a fost foarte confuză, care este salariul pedagogilor și care a fost salariul solicitat al pedagogilor în această privință. Eu cred că aici trebuie să fie concentrația maximă, nu în altă parte. Asta este părerea mea, da, rămâne părerea mea.
Jurnalist: Am înțeles, mulțumesc.
Ion Ceban: Vă mulțumesc și eu.
Jurnalistă: Liuba Starii, 1TV. Bună ziua. Domnule primar, avem o între...
Ion Ceban: Vă opriți, vă rog frumos. Domnul, de la... Cum vă numiți? Cum vă spuneți?
Jurnalist: Țurcan, de la...
Ion Ceban: Așezați-vă, vă rog frumos. Am o informație pentru dumneavoastră. Luați loc, vă rog frumos. Deci, ca să combatem falsul, minciuna, propaganda Ministerului Educației, deci iată am solicitat ce a construit Ministerul Educației sau guvernul. A fost construit un bloc nou pentru grădiniță în satul Merenii Noi. Deci nu este construită o grădiniță, este construit un bloc nou. Mai mult cu asemenea minciuni, vă rog frumos să nu operăm la ședința operativă. Și chiar am, aș vrea să văd toate detaliile în această privință. Reiterez, da? Iată, a fost construit un bloc nou pentru grădiniță în satul Merenii Noi, raionul Anenii Noi.
Jurnalist: Domnule Ceban, eu am fost la fața locului.
Ion Ceban: Așa.
Jurnalist: Acolo există deci gimnaziul și grădinița...
Ion Ceban: Așa, și este anexă, da. Este un complex educațional. Pe asta nu este o grădiniță nouă, frate.
Jurnalist: Păi da, dar acest bloc a fost construit...
Ion Ceban: Reiterez, nu este o grădiniță nouă. Deci dumneavoastră... Deci dumneavoastră mă auziți?
Jurnalist: Un bloc nou...
Ion Ceban: A fost construit bloc nou. Este complex educațional. Unu pe țară, bloc nou. Rușine! Eu cred că trebuie să vă duceți să-i întrebați dar ce se întâmplă în celelalte grădinițe, în celelalte localități. Fără supărare. Haideți pe pe grădinițe, dacă tot... Educație timpurie 79, educație timpurie 3, educație timpurie 54, grădiniță, complexul educațional Chiril și Metodiu, complexul educațional Mihail Lomonosov, instituție educație timpurie 125, instituție educație timpurie 28 și tot așa mai departe. Dacă doriți… De suburbii nu vorbim. La Băcioi este construită grădiniță de la zero. De la zero! La Sângera este adus în exploatare o grădiniță care stă în paragină de ani de zile. Dar, în fine, am înțeles. La Merenii Noi s-a construit un bloc. Felicitări! Toată țara.
Jurnalistă: Domnule primar, avem o întrebare referitor la PUZ-uri. Anterior, consilier a fracțiunii Partidului Nostru, Pija, v-a acuzat, citesc: "Aceste planuri cuprind și favorizează mai mult construcția blocurilor locative în zone destinate spațiilor verzi sau de recreiere, fără a ține cont de capacitatea reală a spațiului și infrastructurii." Cum puteți răspunde, răspunde acestor acuzații?
Ion Ceban: Există o zicală veche din popor. Tare e bună carnea de căprioară. Dar dumneavoastră ați mâncat carne de căprioară? Nu, spun eu, niște vânători, spun eu niște călători, spun niște vânători. Cam așa sună afirmația dumneavoastră, fără supărare.
Jurnalistă: Nu este a mea, este a consilierii.
Ion Ceban: Fișa PUZ-ului pe care dumneavoastră o citați... Reamintească, PUZ-urile trec o instanță finală la ministerul care este în administrarea guvernului. Dacă există vreo problemă, acolo ei se expun. PUZ-urile trebuie să treacă prin Consiliul Municipal și alte multe instanțe, haideți să spunem așa, consilii, specialiști, după ce ajung să fie aprobate. Iar când o să fie finalizat, aprobat, avizat și pus în aplicare, atunci discutăm. Dar până atunci, chiar nu are sens.
Jurnalistă: Bine, mulțumim.
Ion Ceban: Mersi.
Svetlana Dogotaru: Eu, eu vă rog să-mi permiteți să completez. Nici în etapa de elaborare și proiectare a PUZ-urilor nu există blocuri locative pe spații verzi. Vă rog să-mi arătați un exemplu, dacă îl găsiți.
Ion Ceban: Pe pe final ne spune doamna viceprimar că a mai fost un consilier PAS. Ei, acolo-s mulți adunați și la Parlament și la guvern. Oameni de treabă care au încurcat cifrele și tot au făcut referință la un raport al ministerului. Aceste cifre sunt publice pentru cei care vor să le consulte. Atâta incompetență crasă n-am mai văzut în, în această perioadă. Încă o dată, felicitări cu blocul nou de la Merenii Noi.