PrimariaMea
Newsletter: Alegeri prezidențiale, flori în prag de iarnă, parcările cu plată și tichetarea electronică Image
31 oct. 2024

Newsletter: Alegeri prezidențiale, flori în prag de iarnă, parcările cu plată și tichetarea electronică

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

Primăria vrea sprijin tehnic și financiar de la Ministerul Muncii 

Autoritățile municipale susțin că Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu va aloca bani pentru tehnica şi personalul care urmează să ajute beneficiarii să depună dosarele pe platforma compensatii.gov.md, așa cum se va întâmpla în cazul tuturor Agențiilor teritoriale. 

„Pentru Agenţiile teritoriale, Ministerul a identificat bani pentru achiziţionarea de echipamente ca să creeze grupuri mobile ca să se deplaseze la persoanele vulnerabile care nu au posibilitatea să se deplaseze la asistența socială pentru a se înregistra pe portalul compensaţii.gov.md. Pentru Chişinău, unde sunt în jur de un milion de oameni, nu există suport pentru a oferi aceste instrumente.”, a declarat Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale de asistență medicală și socială.

Bolocan susține că le-a comunicat celor de la minister nemulțumirea și așteaptă un răspuns din partea lor. 

De cealaltă parte, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a precizat că:

„Cooperarea cu municipiul Chișinău a fost bună în ultimele două sezoane reci și mizăm pe aceeași colaborare strânsă cu autoritățile locale și în acest an.”

Consumatorii casnici pot solicita compensații pentru energie începând cu 1 noiembrie. Prin înscrierea în programul „Ajutor la contor” pe platforma compensatii.gov.md, aceștia pot beneficia de reduceri la facturile pentru gaze naturale, energie termică și electrică, precum și pentru combustibili solizi. 

 

Epopeea bugetului municipal – un prim episod, într-un nou sezon

În vară, după lungi discuții, acuzații și întârzieri, consilierii municipali au aprobat bugetul pentru 2024, deși acest lucru trebuia să aibă loc în decembrie 2023. La o distanță de doar câteva luni, au început deja polemicile în jurul bugetului pentru 2025.

„Nu avem indicatori finali transmiși de Ministerul Finanțelor. În acest an, în luna august, am primit indicatorii preliminari. Din câte cunoaștem, vor fi modificări, doar că nu sunt finale și nu sunt transmise autorităților publice locale.”, a susținut viceprimara Olga Ursu.

Ursu a mai declarat că nu a fost consultat public proiectul bugetului național pentru anul 2025, deși Guvernul ar fi trebuit să adopte Legea bugetară până la 15 octombrie. Din acest motiv, Primăria Chișinău nu poate prezenta Consiliului Municipal un proiect de buget consultat în termen. În privința taxelor locale pentru anul viitor, cei de la primărie susțin că au elaborat deja un proiect de decizie.

 

Actualizări despre parcările cu plată și tichetarea electronică

Procesul de consultare publică a regulamentului de gestionare și funcționare a parcărilor și parcajelor din mun. Chișinău s-a încheiat. Primarul susține că regulamentul se află pe masa factorilor de decizie, care trebuie să ofere avizare. Viceprimarul Ilie Ceban estimează că la sfârșitul lunii noiembrie această etapă va fi realizată. Ulterior, autoritatea municipală își propune o discuție suplimentară pe marginea regulamentului, cu toți consilierii municipali. 

Cu toate acestea, ultima versiune a regulamentului nu a fost făcută public. Pe site-ul Primăriei, cea mai recentă informație la acest subiect ține de anunțul privind organizarea consultărilor. Tot pe site, la secțiunea Procesul decizional, acolo unde ar trebui să găsim tabelul de divergențe, în ultimii doi ani a fost făcută o singură postare. În consecință, municipalitatea dă dovadă de lipsă de transparență, întrucât nu putem accesa recomandările parvenite în urma consultărilor publice.

Viceprimarul Ceban a mai declarat că, până la sfârșitul acestui an, ar putea fi prezentat în CMC și conceptul pentru sistemul de tichetare electronică. 

 

Inventarierea panourilor publicitare

Panourile și dispozitivele publicitare au fost luate la ochi. Responsabilii din cadrul municipalității fac o inventariere a panourilor publicitare din oraș. Potrivit viceprimarului Ilie Ceban, numai pe bd. Dacia au numărat peste 150 de panouri și dispozitive publicitare neautorizate, iar numărătoarea continuă. Primarul Ion Ceban a susținut că publicitatea nu va fi interzisă, dar trebuie încadrată într-un context vizual și legal. 

***

Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.


Rezumat din CMC

La ultima ședință a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), desfășurată pe 8, 9 și 15 octombrie, au fost examinate 74 de proiecte, majoritatea funciare. 

Consilierii au mai aprobat Strategia de Reziliență pentru perioada 2024-2030 și audiat grupuri de cetățeni, inclusiv locuitori de pe strada Zimbrului 8, care au semnalat posibile construcții ilegale de blocuri în apropiere. O altă plângere a venit de la o locatară de pe strada Petru Rareș 55, care susține că este presată de o companie imobiliară să-și părăsească locuința, întrucât compania intenționează să construiască un bloc de locuit pe acea parcelă. Aleșii muniicpali au analizat și situația de pe strada Ismail 28, unde blocuri locative sunt ridicate fără autorizație. Detalii în edițiile anterioare ale buletinului săptămânal.  

Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.


Alte știri din Chișinău

Bine de știut în turul doi al alegerilor prezidențiale 

Spre deosebire de primul tur al alegerilor, în al doilea, care va avea loc pe 3 noiembrie, vei primi un singur buletin de vot, destinat scrutinului prezidențial. În buletin vei avea doi candidați: Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Pentru a verifica secția la care poți vota, accesează acest link. 

Dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate, dar intenționezi să votezi în Chișinău, poți solicita un certificat pentru drept de vot de la biroul electoral al secţiei de votare din acea localitate. Astfel, vei putea vota în orice altă secţie de votare de pe teritoriul ţării, pe lista suplimentară. Certificatul poate fi solicitat până pe 2 noiembrie, inclusiv.

Studenții și elevii cu drept de vot care învață în Chișinău, dar nu au domiciliu sau reședință temporară aici, vor putea vota la orice secție din oraș, cu buletinul și carnetul de student sau elev.

La urne, cetățenii cu drept de vot trebuie să se prezinte cu buletinul valabil sau pașaportul, inclusiv cu termen de valabilitate expirat. Mai multe detalii despre procedura de votare aici.

Detalii despre candidați, găsești la Ziarul de Gardă.

 

Primarul Ceban, declarat european, fără poziție în alegerile prezidențiale

Din aparițiile anterioare cu megafonul în mână la manifestațiile socialiștilor, în ultimii ani primarul Ion Ceban și-a schimbat discursul și practicile. Acesta merge tot mai des la întâlniri cu primarii capitalelor europene, cu care leagă parteneriate de colaborare. Într-un cuvânt, Ion Ceban socialistul, s-a transformat în independent, iar mai apoi în pro-european.

În turul doi al alegerilor prezidențiale, Ion Ceban nu și-a manifestat public susținerea pentru un anumit candidat. Consilierul municipal Victor Chironda l-a îndemnat să păstreze democrația și să respecte opțiunea chișinăuienilor de la referendum.

„La referendumul din 20 octombrie, chișinăuienii au votat cu o majoritate clară opțiunea pro-europeană, și dumneavoastră, în calitate de primar pro-european, ar trebui să respectați votul orășenilor și să susțineți în turul doi al alegerilor prezidențiale candidatul pro-european, președintele Maia Sandu.”, a susținut Chironda într-un live pe Facebook. 

În schimb, Ceban s-a fotografiat cu Alexandr Stoianoglo, unul dintre candidații la fotoliul de președinte, susținut de PSRM. Cei doi au avut o întâlnire, despre care edilul ulterior a scris:

„La inițiativa candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, am avut discuții. Rămân în continuare ferm în dezvoltarea Chișinăului și al Republicii Moldova pe calea sa spre integrarea europeană. Suntem deschiși pentru discuții și cu candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu și o invităm, la fel, la Primăria Chișinău pentru a discuta.” 

 

Flori și copaci pentru Chișinău

Cu o lună până la venirea iernii și după mai multe zile în care meteorologii au emis cod galben de îngheț, autoritățile locale sunt în plin proces de sădire a florilor. Săptămâna precedentă, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, mai mulți muncitori plantau diferiți puieți de flori. 

În Newsletter-ul din iulie scriam că numai în primele luni ale acestui an, Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” a cheltuit aproape patru milioane de lei pentru plantarea florilor în capitală. Suma de bani alocată anual pentru acest scop a tot crescut în ultimii patru ani. Citiți mai multe aici

Pe lângă flori, muncitorii municipali plantează diferite soiuri de arbuști, dar și copaci. Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, de exemplu, s-a ales cu încă un rând de pomi. Pentru a putea fi sădiți, responsabilii au scos o fâșie de pavaj. 


Agenda urbană

15-31 octombrie – Depunerea dosarelor pentru Gala Premiilor Feministe. 

31 octombrie – Public speaking practice (Halloween edition). Locația: str. Armeneasca 42.

1-30 noiembrie – Depunerea dosarelor pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale pentru anul 2025.

1-14 noiembrie – Vernisajul Expoziției „Artefactul din localitatea TA”. Locația: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

1 noiembrie – Manifest civic pentru un vot cinstit. Locația: Artcor. 

2 noiembrie – Mozaic Cultural. Locația: Hala Moldova Film.

7 noiembrie – Gestionarea deșeurilor și economia circulară. Locația: 31 August 1989 St 129.

9 noiembrie – Cămara Fest. Locația: Parcul Alunelul. 

15 noiembrie – Licitații deschise pentru obținerea dreptului de încheiere a contractului privind amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău. Locația: Pretura Centru.


Imaginea săptămânii

Cum au răspuns suburbiile la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun heart 


 


Publicat de:

Distribuie