PrimariaMea
Consultări: Clădiri de peste 10 etaje la Malina Mică și în zona Grădinei Botanice Image
14 sept. 2020

Consultări: Clădiri de peste 10 etaje la Malina Mică și în zona Grădinei Botanice

Pe 19 septembrie, Direcția Arhitectură și Urbanism organizează consultări publice cu privire la Planurile Urbanistice Zonale cuprinse între străzile Korolenko - Strișca - Testemițanu și Burebista - Sarmizegetusa - Grădina Botanică. Consultările vor avea loc la Pretura Centru și Botanica, și vor fi difuzate online. În ambele cazuri se propune construcția mai multor blocuri de peste 10 etaje. Am rezumat care sunt schimbările propuse prin aceste PUZ-uri, care au fost propunerile chișinăuienilor și care sunt companiile finanțatoare ale acestor documente. 

 

PUZ Korolenko - 12 blocuri cu peste 10 etaje 

Anunțul despre PUZ Korolenko a fost publicat încă în luna august, atunci când a început procesul de consultare a chișinăuienilor prin recepționarea propunerilor pe mail. Într-un articol precedent, am scris despre cum documentul vine să valorifice o zonă care a fost utilizată până acum pentru formațiuni militare. Crearea planului urbanistic zonal are loc la inițiativa „City Development” SRL, companie care deține un teren de 0.0768 hectare în zona respectivă, care are o amplasare geografică favorabilă pentru investitori. 

Locația se află în proximitatea mai multor centre medicale din țară, inclusiv Institutul Cardiologic, Spitalul „Timofei Moșneaga” și Spitalul Municipal de ftiziopneumonie. 

Conform planului urbanistic zonal propus, pe terenul deținut de către compania City Development ar urma să fie construite 4 blocuri (unul de 10 etaje, iar restul de câte 14 etaje), iar pe terenul vizavi, este propusă construirea a încă 8 blocuri cu între 10 și 16 etaje fiecare. Conform inițiatorilor proiectului, asta înseamnă 2090 de apartamente pentru 4800 de locuitori. Locuințele respective ar urma să fie de standard ridicat sau chiar de lux, cu posibilitatea de a schimba destinația încăperilor de la parter în spații comerciale. De asemenea, este propusă construirea a două grădinițe de 50 și 120 locuri și a unei școli primare de 300 de locuri. PUZ-ul prevede și construirea unei parcări auto subterane cu 60 locuri, cu toate că prevederile documentului menționează că parcajul obligatoriu va constitui 70% din numărul de locuințe. În ce privește spațiile libere și plantate, PUZ-ul menționează că terenul liber rămas în afara circulațiilor și parcajelor va fi plantat cu câte un arbore la fiecare 100 m2, iar terenul amenajat ca spații de joc, de odihnă și grădini de fațadă decorativă va reprezenta cel puțin 50% din suprafața totală a spațiului liber. 

Conform procesului-verbal al întâlnirii la care a fost discutat acest PUZ, participanți au fost viceprimarul Victor Chironda, șefa Direcției Urbanism - Svetlana Dogotaru, precum și reprezentanți ai mai multor companii de arhitectură din oraș printre care Oldarhitect SRL, Atelierul de Creație „Cub”, dar și reprezentanți ai unor organizații și ai societății civile. Ședința a avut loc pe 16 iulie 2020, înainte de colectarea propunerilor cu privire la PUZ. Procesul-verbal menționează că proiectul presupune și trasarea străzii T. Strișca de la Independenței până la Korolenko, astfel contribuind la fluidizarea traficului rutier între sectoarele Botanica-Centru și regiunea Malina Mică. Dacă în proiect era menționată crearea unei școli primare pentru 300 de elevi, în procesul verbal numărul acestora a scăzut la 260, iar grădinița de 50 de locuri a devenit „Centru de dezvoltare pentru copii” cu program redus, apărând două astfel de instituții cu 50 locuri fiecare. De asemenea, procesul-verbal menționează despre necesitatea de a consolida terenul complicat geologic, precum și despre faptul că pe str. Tudor Strișca sunt clădiri care depășesc linia roșie (linie care delimitează spațiul public - drumuri, terenuri, spații verzi; de cel privat - terenuri destinate construcțiilor. Pentru fluidizarea traficului, este propusă modificarea străzii N. Testemițanu prin adăugarea unei benzi de 4 m dedicată autospecialelor.

În ce privește colectarea propunerilor, acestea au venit din partea societății civile și asociațiilor de locatari din zona respectivă. Așadar, Andrei Tudos, locuitor al zonei, a propus modificarea destinației terenului deținut de compania investitoare, prin crearea pe jumătate de teren a unei zone de recreere de tipul spații verzi. Propunerea nu a fost acceptată de autorități, motivând cu faptul că zona respectivă se află la 250-300 m de parcul Valea Trandafirilor, precum și prin faptul că PUZ-ul propus include o suprafață de 25% dedicată spațiilor verzi. Asociația de coproprietari în condominiu nr. 55/560 au propus modificarea traseului străzii T. Strișca, astfel încât aceasta să treacă pe teritoriul adiacent parcării exterioare, precum și amenajarea trotuarului pe porțiunea de drum de la stația terminus a rutierei 112 până la poarta grădiniței deja existente. Ambele propuneri au fost acceptate. Totodată, aceeași asociație a propus amenajarea zonei verzi dintre stația terminus a rutierei 112 și Centrul de reabilitare pentru copii cu banchete, pietriș și iluminare. Propunerea a fost respinsă pe motiv că aceasta ar intra în prevederile Planului Urbanistic în Detaliu, care urmează să fie elaborat ulterior. 

Planșa 4 - PUZ Korolenko. Sursă: chisinau.md Planșa 4 - PUZ Korolenko. Sursă: chisinau.md

PUZ Burebista - 15 noi blocuri

Anunțul cu privire la PUZ Burebista a fost, la fel, publicat în luna august, colectându-se propuneri pentru îmbunătățirea acestuia. PUZ-ul a fost creat pentru a reglementa dezvoltarea unei zone de 28 hectare, care include teritoriul fostei „Uzine Experimentale de aviație civilă nr. 425”. Crearea PUZ-ului a venit la inițiativa companiei „Invent-Imobil Prim” SRL, beneficiarul final fiind societatea pe acțiuni „Aviatehnologie”. Totuși, la compararea documentației, am observat că „Invent-Imobil Prim” SRL și „Aviatehnologie” SA au același reprezentant - Ștefan Telpiz-Burlac. 

Zona delimitată de acest plan urbanistic zonal are ca margine spre nord - o fabrică de lapte și obiective comerciale sau de utilitate publică; la sud-vest - funcțiuni de deservire auto și instituții de învățământ preșcolar, iar la sud-est, acesta ar fi delimitat de Grădina Botanică. 

Conform PUZ-ului Burebista propus, în zona respectivă se dorește construirea un complex locativ compus din 15 blocuri de locuit, cu înălțimea cuprinsă între 11 și 17 etaje, a unui centru comercial și a unei piețe comerciale. Proiectul nu prevede amplasarea de școli sau grădinițe, fiind menționat că sunt suficiente locuri în cele existente în apropiere. În ce privește locurile de parcare, proiectanții doresc să asigure 70% dintre acestea prin parcări la demisolul și subsolul blocurilor locative, precum și în curțile acestora. Documentul prevede și posibilitatea de amenajare a unor spații comerciale la parterul blocurilor de locuit, iar în ce privește spații verzi și înverzire, aceste detalii nu sunt menționate. 

În documentele amplasate pe site-ul primăriei Chișinău, am observat lipsa unui proces-verbal în care să fie discutat acest plan urbanistic, precum și a unui tabel de divergențe care ar conține propunerile chișinăuienilor cu privire la această zonă. În urma unei discuții cu reprezentanții Direcției Urbanism, am fost informați că propuneri pentru acest PUZ nu au fost expediate. 

PUZ Burebista. Sursa: chisinau.md PUZ Burebista. Sursă: chisinau.md

Consultările vor avea loc pe 19 septembrie 2020, după cum urmează: 

PUZ Korolenko: ora 10.00, Pretura Sectorului Centru (str. Bulgara 43) și difuzate online pe Zoom; 

PUZ Burebista: ora 14.00, Pretura Sectorului Botanica (str. Teilor 10) și difuzate online pe Zoom.

 

Până atunci, dacă aveți propuneri, vă îndemnăm să le expediați la dumitruere@gmail.com, dgaurf@gmail.com sau să apelați la 068675889. 

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie