PrimariaMea
Comerț stradal: inaccesibil pentru companiile mici și dominat de aceleași persoane Image
29 apr. 2021

Comerț stradal: inaccesibil pentru companiile mici și dominat de aceleași persoane

Primăria a scos la licitație, pentru prima dată, amplasarea gheretelor în zonele aglomerate ale orașului și planifică să colecteze aproape 75 milioane lei. Agenții economici care și-au adjudecat cele mai multe loturi sunt „PA Gherasimenco”, „Edera Trio” SRL și D.S. „Veleș Prim”. Jurnaliștii de investigație au scos la iveală legăturile ultimelor două companii cu alți agenți economici care au participat la licitațiile pentru amplasarea gheretelor, prima fiind legată inclusiv de Lucian Chirtoacă - fratele fostului edil al capitalei. Iar Pavel Gherasimenco, fondator al companiei „PA Gherasimenco”, a ajuns în vizorul presei din cauza obținerii în mod dubios a unor bunuri municipale. La toate acestea se adaugă și dezavantajarea agenților economici mici în procesul de licitații, care rămân excluși din domeniul comerțului ambulant.  

Trei companii cu cele mai multe gherete și aproape 75 milioane în bugetul municipal

Aproape 75 milione de lei - atât ar trebui să ajungă în bugetul municipal în urma primelor cinci licitații pentru dreptul de a amplasa unități de comerț ambulant - gherete, tonete etc, în parcurile, scuarurile și bulevardele principale ale capitalei. Licitațiile s-au desfășurat în perioada decembrie 2020 - aprilie 2021, fiind propuse 54 de loturi pentru care au fost înregistrați cel puțin doi doritori. Agenții economici trebuiau: să-și adjudece maximum trei loturi per licitație, inclusiv prin intermediul companiilor afiliate; să achite taxa de participare și un avans conform regulamentului licitației; să achite o parte din suma cu care și-au adjudecat loturile în zilele imediat după licitație, iar restul în rate. Agenții economici care au participat până acum au concurat pentru comercializarea produselor alimentare, urmând să fie organizate licitații pentru amplasarea gheretelor de flori și presă. Loturile pentru agenții economici mici care prestează servicii, de tip vulcanizare, ateliere de reparație a hainelor și a încălțămintei etc, nu sunt scoase la licitație. 

Deși organizarea licitațiilor ar fi trebuit, inclusiv, să limiteze monopolul pe piața de comerț stradal, învingător absolut între agenții economici a fost compania P.A. „Gherasimenco”, care și-a adjudecat cel puțin două loturi din fiecare licitație, în total 12 loturi. Pe locul doi în clasament se află companiile „Unicafe” SRL și „Edera Trio” SRL - ambele afiliate omului de afaceri Lucian Chirtoacă, fratele mai mic al fostului primar Dorin Chirtoacă, cu nouă gherete adjudecate. Ultimele sunt companiile D.S. Veles-Prim și SRL „Coffee Like”, administrate de Stanislav Chimacovschii, care cumulativ au câștigat șapte postamente. 

P.A. „Gherasimenco” va trebui să plătească Primăriei puțin peste 20 mil. lei, fiind urmat de companiile D.S. Veles-Prim și SRL „Coffee Like” cu 17.25 milioane și apoi de „SRL „Edera Trio” și „Unicafe” SRL cu aproape 12 milioane jumătate de lei. Sumele respective vor garanta dreptul agenților economici de a-și desfășura activitatea comercială timp de cinci ani în locurile stabilite și urmând condițiile municipalității care privesc bunurile comercializate, dimensiunea unităților de comerț și design-ul acestora. 

Infografic: Rezultatele licitațiilor 1-5 pentru dreptul de amplasare a gheretelor în municipiu Infografic: Rezultatele licitațiilor 1-5 pentru dreptul de amplasare a gheretelor în municipiu

Loturi licitate și apoi refuzate

Licitațiile n-au trecut fără probleme. Inițial, municipalitatea a scos la licitație 65 de loturi, însă pentru șase dintre ele nu au fost oferte sau s-a înregistrat un singur agent economic. Astfel, acestea nu au fost expuse în cadrul evenimentului de licitare. Ulterior, patru agenți economici au renunțat la loturile expuse în cadrul primelor două licitații. Este vorba de „All season Travel” SRL, care are legătură cu Stanislav Chimacovschii și companiile sale D.S. Veles-Prim și SRL „Coffee Like”, dar și de „K lab”, care este conectată la companiile SRL „Edera Trio” și „Unicafe” SRL - respectiv lui Lucian Chirtoacă. Atât „All season travel”, cât și „K lab” SRL și-au adjudecat al patrulea lot pentru o companie asociată aceleiași persoane în cadrul licitației. Astfel, acestea au încălcat regulamentul, care prevede că o companie, sau companiile afiliate aceleiași persoane, își pot adjudeca maximum trei loturi per licitație. Și companiile „Automacri” SRL și „Coffee Hub” SRL au renunțat la loturile câștigate în cea de-a doua licitație, motivând lipsa de fonduri. Prima și-a adjudecat lotul cu 2,5 milioane lei, pe când cea de-a doua companie - cu peste trei milioane. Acest lucru însă nu a împiedicat SRL „Coffee Hub” să participe la licitațiile următoare și să câștige alte patru loturi, pentru o sumă totală de 1,8 milioane de lei. 

Deși regulamentul de organizare a licitațiilor presupune încheierea contractelor și achitarea loturilor termen de 20 zile de la semnarea procesului-verbal după licitație, situația la data de 14 aprilie demonstrează că alți șase agenți economici au renunțat la câteva loturi. Este vorba de „Alcaz” SRL, „Acces Stil” SRL „Coffee Meow” SRL, „Criant Plus” SRL, „Voxtroi Grup” SRL și „Unicafe” SRL. Dintre aceste companii, „Acces Stil” SRL „Coffee Meow” SRL și „Unicafe” SRL au câștigat mai multe loturi, astfel încât au rămas oricum cu spații de amplasare a propriilor gherete. Toți ceilalți agenți economici au renunțat la singurul lot adjudecat. Nu este clar dacă municipalitatea încă duce tratative cu agenții economici respectivi ori amplasamentele acestea au fost puse iarăși pe piață. Totuși, în cazul în care agenții economici au renunțat la locurile date, înseamnă că primăria va primi cu 22 milioane de lei mai puțin decât preconizat inițial în urma licitațiilor - aproximativ 97 mil. lei, până în momentul în care loturile vor fi scoase iarăși la bătaie și adjudecate de un alt agent economic. 

 

Afaceri cu gherete sub lupa jurnaliștilor de investigație

Comerțul stradal și agenții economici cei mai activi în domeniu au ajuns de mai multe ori în atenția presei de investigație, care a relatat cazuri de favoritism și legături dubioase. În luna decembrie, puțin după desfășurarea primelor două licitații pentru amplasarea gheretelor, Ziarul de Gardă a publicat investigația „Stăpânii gheretelor din parcuri”. Jurnaliștii relatau cum Lucian Chirtoacă și-ar fi adjudecat mai multe loturi pentru amplasarea gheretelor prin intermediul unor companii administrate de rude și persoane apropiate. Despre legătura între companiile respective și Lucian Chirtoaca, Ziarul de Gardă scria încă în anul 2016, când la cârma capitalei se afla Dorin Chirtoacă. Potrivit ZdG, fostul edil ar fi semnat dispoziții „de excepție” pentru a favoriza compania fratelui mai mic. Astfel, pe 9 ianuarie 2014, acesta semna o dispoziție prin care se decidea să se „permită, ca excepție, autorizarea amplasării și funcționării a două tonere ale SRL „Edera Trio” în Parcul Valea Morilor”. Această decizie a fost atacată în judecată de Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat și a fost ulterior anulată de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) pe 13 ianuarie 2016. Urmare a deciziilor CSJ, Judecătoriei Centru și ale Curții de Apel, gheretele „Edera Trio” ar fi trebuit evacuate din „Valea Morilor” până la finele lunii ianuarie 2016 și, ulterior, din tot orașul. Totuși, acestea și-au continuat activitatea până în prezent. În urma licitațiilor din 2020, companiile legate de Lucian Chirtoacă și-au păstrat dreptul de a comercializa în locații strategice, unde au făcut investiții încă înainte să aibă loc licitațiile. 

 

Ghereta Bonjour Cafe în Scuarul Catedralei, asociată lui Lucian Chirtoacă. Sursă: facebook.com/bonjour.cafe.md Ghereta Bonjour Cafe în Scuarul Catedralei, asociată lui Lucian Chirtoacă. Sursă: facebook.com/bonjour.cafe.md

 

Tot Ziarul de Gardă relata în decembrie 2020 despre legătura între alți doi câștigători ai licitațiilor: companiile „D.S. Veleș-Prim”, „Coffee Like” SRL și „All season travel” SRL, care ar deține gheretele sub brandul Lavazza. Mai mult, 50% din capitalul „Coffee Like” SRL ar aparține lui Alexei Chirtoca, fiul consilierului municipal PSRM Vasili Chirtoca. Deși în prima licitație aceste companii asociate între ele și-ar fi adjudecat patru loturi, încălcând regulamentul, „All season travel” SRL ulterior a renunțat la lotul respectiv. De asemenea, în următoarele licitații aceștia nu au încălcat regulamentul. Chiar și așa, într-un final companiile lui Stanislav Chimacovschii și-au adjudecat șapte amplasamente pentru gherete în capitală. 

 

Câștigătorul absolut al licitațiilor însă este compania P.A. „Gherasimenco” - cu 12 amplasamente din cele 44 finale, la o sumă de peste 20 milioane lei. Despre aceasta, Ziarul de Gardă menționează că ar aparține fratelui fostului adjunct al procurorului mun. Chișinău - Vasile Gherasimenco. Compania a fost fondată în anul 2012 de către Pavel Gherasimenco, care deține 100% din capitalul acesteia. Lui Gherasimenco i se asociază alte două companii care s-au demonstrat profitabile: „Comghera” SRL și „Grand dental services” SRL. Totuși, acestea nu sunt legate de comerțul ambulant. Cele mai notabile mențiuni în presă legate de Pavel Gherasimenco și compania P.A. „Gherasimenco” se referă la fratele acestuia - Vasile Gherasimenco, procuror adjunct la Procuratura sectorului Ciocana. Acesta a ajuns în vizorul Comisiei Naționale pentru Integritate (CNI) în 2013 pentru că nu și-ar fi declarat imobilul de 150 m2 în care locuia de mai bine de 12 ani. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar fi sesizat CNI despre faptul că fostul procuror-adjunct ar fi construit un centrul comercial de 1 100 m2 pe str. Ismail 86. Același Vasile Gherasimenco ar fi deținut o spălătorie auto, la fel pe str. Ismail, construită pe un teren municipal ocupat abuziv. Deși afacerile respective se referă la Vasile Gherasimenco, imobilul nedeclarat la autorități a fost pus în gaj pentru a finanța compania „Comghera” SRL. Compania respectivă a construit centrul comercial aflat pe str. Ismail 86, pe când reprezentanții Primăriei Chișinău menționau că acolo de fapt ar trebui să fie două gherete aparținând lui Pavel Gherasimenco. Diana Gurschi, fosta șefă a Direcției Asistență Juridică din cadrul primăriei, a mai menționat pentru publicația Timpul că Pavel Gherasimenco a obligat Primăria să-i cedeze terenul aferent lotului unde se aflau gheretele dându-i în judecată, iar instanța i-a dat dreptate obligând primăria să cedeze din bunurile municipale. 

 

Centru comercial aflat pe str. Ismail asociat cu Comghera SRL a lui Pavel Gherasimenco. Sursă: 999.md Centru comercial aflat pe str. Ismail asociat cu Comghera SRL a lui Pavel Gherasimenco. Sursă: 999.md

 

Micii comercianți lăsați de izbeliște

În luna decembrie, câteva zile după organizarea primei licitații pentru amplasarea gheretelor, povesteam istoria lui Ion Andronache și tricicleta din care comercializa mini-clătite olandeze la intrarea în parcul „Valea Morilor”. Odată cu aprobarea noului regulament și organizarea licitațiilor pentru amplasare, Andronache a fost nevoit să sisteze activitatea sa comercială. Conform acestuia, pe lângă presiunea din partea autorităților, faptul că afacerea sa era una mică și la început de cale nu-i permitea să participe la licitația privind amplasarea gheretelor din cauza prețurilor exorbitante. 

Inaccesibilitatea în domeniul comerțului ambulant pentru micii comercianți a fost demonstrată și de rezultatele primelor cinci licitații, la care și-au adjudecat loturi doar agenți economici mari și cu posibilitatea de a investi milioane. Astfel, dintre toți participanții la cele cinci licitații, un singur agent economic și-a asigurat doar un lot - „Coffee Planet Group”, care a achitat 204 750 lei pentru un amplasament la Buiucani. Restul agenților economici au câștigat de la două loturi în sus și niciunul n-a achitat mai puțin de 1,8 milioane lei pentru locațiile dorite. Mai mult, agenții economici mici, care s-au ales cu un singur lot câștigat, au fost nevoiți să renunțe la acestea din lipsă de fonduri. 

În urma mai multor probleme, viceprimara responsabilă de activități economice - Inga Ionesii, și primarul general, au menționat intenția de a modifica regulamentul privind organizarea licitațiilor. Modificările ar trebui să contribuie la evitarea monopolului pe piață, dar și cazurile în care agenții economici refuză bunul adjudecat din diverse motive. Pe 26 ianuarie, regulamentul era încă în proces de modificare, însă nu se cunoaște un termen de completare a modificărilor. Mai mult, nu se știe dacă acestea vor include și măsuri menite să îmbunătățească situația micilor agenți economici care activează în domeniul alimentar. 

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie