PrimariaMea
Newsletter: Inundații, mită și (din nou) parcări cu plată Image
06 iun. 2024

Newsletter: Inundații, mită și (din nou) parcări cu plată

Primăria Mea îți va trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Lansăm un nou produs – un newsletter, pe care îl vei primi pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară realizate de către Primăria Mea și alte inițiative civice, dar și alte noutăți locale, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 
 


Rezumat din Primărie

Luni, 3 iunie, a avut loc ședința serviciilor municipale, prezidată de viceprimarul Ilie Ceban. Principalele subiecte discutate: 

Ploaia a mutat pietrișul și nisipul de pe șantiere, pe străzi

Ilie Ceban a recomandat ca direcțiile responsabile să pună accent pe înlăturarea consecințelor haosului produs de ploile abundente. 

„Toate șantierele care sunt deschise în sectoarele orașului să fie monitorizate. Am văzut că la unele dintre ele a fost spălat pavajul, bordurile au fost ridicate. Rog ca săptămâna aceasta, toate șantierele să fie securizate, readuse în ordine, așa încât să fie comod.”, a punctat viceprimarul.


Mii de copii înscriși în clasa I, doar câteva locuri au rămas pentru turul doi

În prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I, încheiată la 24 mai, autoritățile au recepționat 9 124 de cereri. Deocamdată, responsabilii nu au comunicat despre numărul locurilor rămase în instituțiile primare. Cea de-a doua etapă de depunere a dosarelor pentru viitorii școlari a început la 3 iunie și se va încheia la 17 iunie. În funcție de locurile disponibile, va fi organizată și etapa cu numărul trei, care se va desfășura în perioada 20-30 august.

Cei de la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport au preconizat că 10 409 de copii ar urma să meargă în clasa I. 


Opțiuni de odihnă pentru copii, în această vară

În acest sezon estival, copii pot alege din 15 tabere de zi, organizate în cadrul instituțiilor de învățământ din oraș. Prețul pentru 15 zile este de 2 555 de lei. 

În același timp, la „Poienița Veselă”, „Alunelul” și „Cireșarii”, copiii vor beneficia de un sejur permanent. Pentru zece zile, prețul este de 3 700 de lei, iar 20% din sumă va fi plătită din buzunarul părinților.

În perioada 1 – 30 iunie, copiii pot beneficia și de: 14 tabere la școlile sportive, o tabără ecologică, 13 tabere în centrele de creație, 20 de tabere tematice în centrele comunitare pentru copii și 14 tabere în rețeaua Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu”.

Autoritățile locale estimează că în sezonul estival 2024, circa 10 000 de elevi din instituțiile de învățământ din capitală, se vor odihni în tabere. Pentru a obține un sejur, părinții trebuie să depună o cerere la instituția de învățământ unde copilul își face studiile.
 

Deși există mai multe subiecte actuale, cum ar fi corupția în grădinițe sau sistemul ineficient de scurgere a apelor pluviale, despre acestea nu s-a menționat în cadrul ședinței din această săptămână.

Ordinea de zi a ședinței o găsiți AICI

Transmisiunea video poate fi urmărită AICI

 


Rezumat din CMC

Ultima ședință a Consiliului Municipal a avut loc la 22 aprilie. Unul dintre subiectele stringente, care nu s-a regăsit timp de șase luni pe agenda aleșilor municipali, este aprobarea bugetului pentru anul 2024. Municipiul Chișinău continuă să funcționeze în baza unui buget provizoriu. 

Totuși, în ultima zi a lunii mai, pe site-ul primăriei a fost postat un anunț despre consultarea bugetului. Termenul limită de consultare este 14 iunie. Am descărcat și noi proiectul bugetului, pentru a-l consulta. Surpriză însă, la accesare, primim eroare. Despre acest lucru au semnalat și consilieri municipali

În cadrul unei conferințe de presă, susținută pe 5 iunie, consilierii PAS au anunțat convocarea ședinței CMC. Fracțiunea, după ce a organizat mai multe discuții publice cu societatea civilă, experți și reprezentanți din diferite domenii, a întocmit un buget alternativ. Cel din urmă ar urma să fie pus în discuție la ședința CMC, preconizată pentru 11 iunie. 
 


Alte știri din Chișinău

Chișinăul – o Veneție intrată la apă

În urma precipitațiilor din 29 mai, mai multe străzi principale din sectorul Centru și Buiucani au fost inundate, iar automobilele și transportul public a circulat cu dificultate. 

Una dintre cele mai afectate străzi a fost Calea Ieșilor din cartierul Sculeni, dată în exploatare în vara trecută, după reparație (video 1, video 2).

Tot un iaz a fost și pe strada Ion Creangă. Apele au pătruns și în subterana din apropierea Universității Pedagogice. A doua zi, angajații întreprinderilor municipale pentru servicii locative au dat cu lopata și cu mopul pentru a scoate grămezile de nămol. Intervenții similare au avut loc în toate sectoarele capitalei.

Nu doar nămolul din subterane, gurile de canalizare astupate sau pietrișul dus de apel le-a dat bătăi de cap responsabililor serviciilor gospodărești, dar și copacii rupți.
 

Ion Ceban despre străzile inundate de ploi, retorica înainte de a fi primar și după

În campania electorală din 2019, Ion Ceban declara că soluția pentru canalizările pluviale înfundate este simplă:

„Sistemul de canalizare pluvială nu a fost în atenția autorităților o perioadă lungă de timp. Este regretabil și grav. (...) Am avea nevoie de aproximativ 10 milioane de lei și în doi ani de zile consecutiv am putea curăța toate aceste canalizări pluviale. Un alt exemplu foarte simplu este despre magistrala care vine de la Telecentru pe strada Ismail spre Albișoara acolo unde este permanent problemă. Acolo este o chestiune foarte simplă, dacă vă spun, o să râdeți.”

Cinci ani au trecut, Ceban e la al doilea mandat, iar noi nu râdem, dar continuăm să plângem ploaie după ploaie.

Consilierul municipal Victor Chironda, ex-viceprimar, a susținut că:

Din 2018 până în prezent, în afară de lucrările prevăzute în proiectul „Chişinău - Proiect Sectorial Drumuri Urbane" nu a existat niciun proiect de renovare/modernizare a infrastructurii de captare și canalizare a apelor pluviale.”


Mită în schimbul unui loc la grădiniță

Directoare grădiniței nr. 32 din sectorul Ciocana a fost reținută pentru luare de mită. Responsabila ar fi pretins câte trei mii de lei de la părinți pentru a înscrie copilul în instituția preșcolară. 

Potrivit celor de la Centrul Național Anticorupție, pe numele directoarei a fost depusă o plângere. Cea din urmă susține însă că donațiile erau benevole. Banii ar fi fost folosiți pentru reparația instituției. 
 

Plus 43 de gherete pe străzile din capitală

Capitala se va alege cu încă 43 de gherete, pentru comerț ambulant. Autoritățile au încheiat contracte cu agenții economici, în valoare de 30 milioane de lei, în urma licitațiilor organizate la 31 mai. 

Cel mai „prețios” lot a fost cel din scuarul Mihai Eminescu, acolo unde sezoane la rând, a stat neclintită ghereta unei cunoscute unități comerciale. Despre aceasta, de nenumărate ori, în cadrul ședințelor CMC s-a menționat că s-ar afla acolo ilegal. Așadar, lotul de 50 mp, s-a dat cu 8,28 milioane de lei, pornind de la 1,6 milioane de lei. 
 

Primăria vrea parcări cu plată

Autoritățile municipale analizează din nou posibilitatea amenajării parcărilor cu plată în capitală. Au lansat și un sondaj referitor la soluțiile eficiente privind managementul parcărilor. Participă la sondaj AICI. 
 


De la oameni adunate 

Ai o problemă care îți dă bătăi de cap? Ai sesizat autoritățile în nenumărate rânduri însă fără rezultat? Te încurajăm să ne povestești despre ce este vorba, iar noi o vom prezenta în următoarele ediții. Nu uita să ne lași datele tale de contact.

Completează acest formular

Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
 


Agenda urbană

7 iunie – Ziua Europeană a Vecinătăților la Centrul Comunitar 151. 

8 iunie – târg cu produse artizanale și locale ucrainești și moldovenești în Parcul Alunelul. 

12 iunie – discuție publică cu arhitectul Osamu Okamura, care va vorbi despre cartea sa „City for Everyone: A Beginner's Guide to Urban Planning”, bazele urbanismului și despre principiile și abordarea „oraș pentru toți”.
 


Citește pe Primăria Mea

În perioada 27-31 mai, la nivel global, inclusiv în țara noastră, a fost marcată Săptămâna Guvernării Deschise. În acest sens, am publicat un articol în care am explicat ce este informația de interes public și care sunt căile prin care o poți solicita. Citește articolul pe primariamea.md. 

Primăria Mea face constant acțiuni de advocacy, cu scopul de a spori transparența și deschiderea autorităților locale. Una dintre reușitele recente este adoptarea de către Parlament a unor prevederi care țin de funcționarea Consiliilor Locale. Astfel, aleșii locali vor putea vota electronic, ședințele pot fi transmise în direct la TV sau pe rețelele de socializare, iar autoritățile sunt obligate să publice procesele-verbale ale ședințelor. Ultimile două prevederi au fost incluse la propunerea Asociației Primăria Mea. Astfel, aici puteți găsi toate procesele verbale ale ședințelor Consiliului municipal Chișinău din acest an.


 


Imaginea săptămânii

A fost util? Trimite prietenilor sau distribuie articolul pe alte platforme de socializare.

Un oraș bun este un efort comun heart
 


Publicat de:

Distribuie