PrimariaMea
DA pentru reabilitarea Bîcului, NU pentru noi amplasamente comerciale destinate licitării Image
08 iun. 2023

DA pentru reabilitarea Bîcului, NU pentru noi amplasamente comerciale destinate licitării

 

Râul Bîc va fi reabilitat cu un împrumut și un grant de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Pentru acest lucru și-au dat votul 28 de consilieri. Procedura de vot a fost mai diferită decât cea obișnuită. Mai exact, rând pe rând, fiecare consilier și-a spus opțiunea. În timp ce consilierii PSRM s-au abținut de la vot, membrii altor fracțiuni au părăsit sala. 

 

Ședința CMC a început mai târziu cu circa 30 de minute. Aleșii locali au continuat examinarea subiectului cu numărul 3 pe ordinea de zi – ,,Aprobarea Acordului de împrumut și Acordului de Grant între Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Municipiul Chișinău, pentru implementarea Proiectului de reabilitare a râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor”, discutat și în ședința precedentă. 
 

Durata ședinței: 3 ore 30 min

Pauză: 1 oră 20 min  (30 min întârziere și 50 min pauză)


 


Ordinea de zi 


 

3. Aprobarea Acordului de împrumut și Acordului de Grant între Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Municipiul Chișinău, pentru implementarea Proiectului de reabilitare a râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor

Proiect de decizie 
 

Discuția pe seama proiectului a continuat, după ce la ședința precedentă, părțile nu au ajuns la un consens. Acesta constă în aprobarea acordului de împrumut și grant, bani cu care va fi reabilitat râul Bîc, pe anumite porțiuni, în limitele mun. Chișinău. 

Mai exact, împrumutul va fi luat de la BERD și va fi în mărime de 8 milioane de euro. Rata dobânzii – 4,75, perioada de rambursare – 12 ani scadență, inclusiv patru ani perioada de garanție de la încheierea contractului. Comision de angajament – 0,5% pe an de la suma nerambursată, comision de debursare – 80.000 euro. 

Grantul, din surse BERD, va fi de 4 milioane de euro.

Consiliera primarului, Ala Mîrza a explicat că: ,,A fost ales un tronson, care este cel mai potrivit de a utiliza spațiul verde și de recreere. Nu știu dacă este bine să investim pe tronsonul din zona industrială a orașului sau în care oamenii nu vor merge să se odihnească. Acolo de exemplu trebuie rezolvată și situația cu țevile. Noi propunem să reabilităm zona pentru care este cel mai corect de investit ca și cost-beneficiu.”

Alexandr Bondarenco (PSRM) a declarat că în privința proiectului de decizie ar plana mai multe riscurii juridice, în condițiile în care bunul nu aparține municipalității. ,,Noi nici măcar nu-l avem în gestiune. Nici Agenția Proprietăți Publice nu s-a expus. Ar trebui să urmeze o hotărâre de Guvern, prin care să se transmită în gestiune râul Bîc mun. Chișinău, apoi municipalitate să vină cu investiții. La etapa actuală este imposibil să aprobăm un astfel de proiect, este prematur.”, a explicat Bondarenco.

Roman Cojuhari (PAS) a întrebat dacă proiectul a fost supus consultărilor publice. Raportoarea a spus că nu. Cojuhari: ,,Credeți că cetățenii nu ar trebui să se expună, dacă reabilităm râul, construim un pod sau reparăm trotuare? Noi vorbim despre îndatorarea Chișinăului.” 

Silvia Grigorievna (PSRM) a declarat că nu va vota proiectul, întrucât crede că nu ar fi suficient de motivat. Mai mult, socialista a considerat că proiectul ar mai necesita îmbunătățiri. 

Veaceslav Nedelea, consilier neafiliat, a îndemnat colegii să acorde vot pozitiv pentru proiect: ,,Nu este proiectul lui Ion Ceban, nu cred că va fi folosit ca element în campania electorală, așa cum susțin unii.”

Corneliu Pântea (PUN): ,,Rata pentru împrumut este avantajoasă. Nici în țară, nici în afara ei, nu găsești o rată atât de avantajoasă.” 

Andrei Năstase (Platforma DA): ,,Bîc nu este doar un râuleț, este un râu care traversează capitala Republicii Moldova. Problema deja este abordată tardiv. Cred că acest proiect trebuia să facă parte din primele proiecte realizate de executiv. Circumstanțele sunt de așa natură încât suntem obligați să avem grijă de acest râu. Ce nu s-a făcut 30 de ani, poate fi făcut acum. Îndemn să vă lăsați hainele politice și să susțineți acest proiect.” 

 

Consilierii au decis votarea proiectului prin vot nominal. Rând pe rând, în ordine alfabetică, fiecare consilier și-a anunțat opțiunea de vot. Decizia a fost luată la propunerea lui Andrei Năstase. O parte din fracțiunea PAS a părăsit sala CMC. 

 

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

PUN

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

-

8

2

2

-

1

1

1

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

12

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Voturi

Neafiliat

Jitari

Neafiliat

Doroș

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

 

Pro

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Decizia finală

 


Consilierii au luat pauză timp de peste 50 de minute, deși din start a fost anunțată de doar 15 minute.


 

4. Aprobarea unor scheme de amplasament prestabilite

Proiect de decizie

 

Proiectul constă în acordarea posibilității municipalității să desfășoare licitații cu privire la adjudecarea contractelor de amplasare a unităților de comerț. În perioada 2020-2022 au fost aprobate patru astfel de decizii, pentru 183 de amplasamente. În total, în perioada respectivă, municipalitatea a încasat 111 milioane 228 mii lei. 

Ruslan Verbițchi (Platforma DA) i-a reproșat raportorului, Roman Vitiuc, șef al Direcției generale economie, comerț și turism, că în Scuarul Eminescu este amplasată de mai mult timp o gheretă în care se comercializează cafea. Activitatea, în viziunea sa, s-ar desfășura nu tocmai legal. Mai mult, același proprietar ar fi amenajat o gheretă similară și în sectorul Ciocana, pentru care însă nu s-a licitat spațiu: ,,S-a găsit o breșă în regulament și se folosește cineva de această neregulă. V-am rugat să corectăm această greșeală. Din sărbătorile de iarnă aceste amplasamente continuă să existe. Care este echitatea față de ceilalți agenți economici?” 

În replică, Vitiuc a menționat că amplasamentele pentru licitații sunt propuse de către angajații preturilor. În același timp, referitor la modificarea regulamentului, Direcția ar fi informat consilierii despre inițierea unor modificări în document, însă componența CMC nu a venit cu propuneri.

Alexandr Bondarenco (PSRM) a solicitat informații cu privire prestarea serviciilor de plimbare cu barca în Parcul ,,Valea Morilor” și ,,La Izvor”. Roman Vitiuc a declarat că acestea se includ la categoria divertisment, iar asemenea amplasamente nu au fost supuse la licitației. 

A. Bondarenco (PSRM): ,,Cum explicați faptul că sunt agenți economici, care activează și care încasează câte 200 de lei pentru 30 de minute pentru plimbarea cu barca?”

R. Vitiuc: ,,Îmi este greu să vă răspund. Urmează să verificăm temeiul activității.” 

 

Într-un final proiectul de decizie nu a obținut vot de încredere din partea CMC. În consecință, Roman Vitiuc a venit cu un comentariu: ,,Următoarea licitație va putea fi organizată cel mai curând în luna septembrie-octombrie. În asemenea condiții, comisia de licitație este pusă în imposibilitatea de a mai organiza licitații. Noi nu avem amplasamente pe care să le putem licita. Prin votul oferit s-a blocat și activitatea agenților economici.”

 

Statut: Respins

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

PUN

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

-

4

3

2

1

1

1

1

-

1

-

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

13

-

-

-

1

-

-

-

-

-

1

-

 

Voturi

Neafiliat

Jitari

Neafiliat

Doroș

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

 

Pro

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

 


5. Instituirea Instituției publice Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului

Proiect de decizie

 

Conform autorilor proiectului, se propune formarea Instituției publice Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, aprobarea organigramei și structurii organizatorice.

Potrivit raportorului Roman Vitiuc, în acest sens au fost alocați bani în bugetul anului 2023. 

Discuțiile s-au încheiat după ce Eugenia Ceban a propus pauză, în contextul în care în ziua ședinței avea loc Summit-ul Comunității Politice Europene: ,,La ora asta se închide tot în oraș, mai ales în perimetrul primăriei, să luăm pauză până marți.”

Roman Cojuhari (PAS): ,,Nu sunt voturi suficiente pentru a aproba proiectul, de asta și cer pauză.”


 

Președintele ședinței a anunțat pauză până marți, 6 iunie. 


 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ

 


Publicat de:

Distribuie