PrimariaMea
Newsletter: Corigențe la capitolul transparență, skatepark construit de mântuială și filme românești de top la TIFF Image
27 iun. 2024

Newsletter: Corigențe la capitolul transparență, skatepark construit de mântuială și filme românești de top la TIFF

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară realizate de către Primăria Mea și alte inițiative civice, dar și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie 

Luni, 24 iunie, a avut loc ședința operativă a serviciilor municipale. Principalele subiecte discutate: 

Bugetul municipal 2024: l-au consultat, le rămâne doar să-l voteze

În perioada 31 mai – 21 iunie, primăria a organizat 13 consultări publice a bugetului pentru 2024. Au participat consilieri municipali, experți, asociații profesionale, sectorul asociativ, activiști civici și alte părți interesate.

Viceprimara Olga Ursu a declarat că după sinteza propunerilor, proiectul de buget va fi avizat de comisiile de specialitate, iar mai apoi va ajunge și pe agenda CMC. Ursu a evitat să ofere o dată aproximativă.

Proiectul bugetului vine cu o întârziere de peste jumătate de an, după ce consilierii PAS au anunțat că elaborează un proiect de buget alternativ. 

Circulația pe Viteazul, sistată în totalitate?

Începând cu 1 iulie, circulația pe podul de pe strada Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru aproape două luni. Șeful adjunct al Direcției generale mobilitate urbană, Dumitru Ceban, a declarat că: 

„Această decizie este încă în discuție. Am pregătit documentele necesare pentru stabilirea rutelor de ocolire pe perioada închiderii podului și examinăm posibilitatea închiderii acestuia din 1 iulie până pe 28 august. Suntem în proces de discuții cu Calea Ferată din Moldova privind aspectele tehnice ale traversării căilor ferate. Nu avem încă o decizie finală, dar analizăm redirecționarea traficului pe rețeaua rutieră existentă.”

Opțiunea se analizează la propunerea agentului responsabil de lucrările de pe pod.

Amintim că reparația podului a început în august 2022, iar Primăria investește aproximativ 108 milioane lei, sumă care ar putea crește. Detalii despre lucrările de reparație, citește în articolul Primăria Mea. 

Puțin peste o mie de locuri mai sunt disponibile pentru înscrierea în clasa I

Cei de la Direcția Educație au anunțat că s-a încheiat și cea de-a doua etapă de înscrierea a copiilor în clasa I. Astfel, pentru anul de studii 2024-2025, 8 685 de copii deja știu în ce instituție vor merge la primul sunet. Totuși, pentru a avea statut de înmatriculat, părinții trebuie să prezinte actele în varianta originală.

Din oferta totală a celor 139 de instituții de învățământ publice și private din municipiu, au rămas disponibile încă 1 272 de locuri. Acestea pot fi accesate în a treia etapă, planificată pentru 20 – 30 august, printr-o cerere scrisă în mod fizic, nu online, cum se întâmpla la precedentele etape. 

***
Ordinea de zi a ședinței o găsiți aici. 

Transmisiunea video poate fi urmărită aici.


Rezumat din CMC

În această săptămână, ședința CMC nu a fost convocată. 

Cea mai recentă întâlnire a consilierilor locali a avut loc marți, 11 iunie, la propunerea consilierilor PAS. Aleșii locali din PAS, PSRM și Platforma DA au participat la ședință, ceilalți au lipsit. În ordinea de zi era inclus proiectul bugetului alternativ și taxele locale. Ulterior, ședința a fost suspendată din cauza lipsei de cvorum.

Aici puteți găsi toate procesele verbale ale ședințelor Consiliului municipal Chișinău din acest an.

Amintim că la finalul anului 2023 au fost adoptate mai multe prevederi care vin să îmbunătățească transparența activității consiliilor locale. Astfel, procesele-verbale ale ședințelor Consiliilor locale trebuie publicate pe pagina web a primăriilor. Mai mult, acestea trebuie să conțină numărul exact de voturi per fracțiuni, alianțe, blocuri, consilieri independenți. Aceste prevederi au fost incluse la recomandarea Asociației Primăria Mea, în procesul de consultare publică a proiectului de lege. 


Alte știri din Chișinău

Primăria – corigentă la capitolele transparență, planificare și achiziții publice 

Primăria Chișinău a fost criticată pentru multiple probleme legate de achizițiile publice, conform unui raport al Transparency International Moldova. Principalele deficiențe includ planificarea proastă, lipsa de transparență și executarea necorespunzătoare a contractelor. Datele au fost colectate din diverse surse, inclusiv Agenția pentru Achiziții Publice și Sistemul electronic MTender. Primăria a ignorat sau a răspuns superficial solicitărilor de informații, iar legislația privind accesul la informații a fost adesea interpretată greșit. Raportul subliniază necesitatea unei mai bune conștientizări și respectări a normelor de achiziții, precum și îmbunătățirea secțiunilor de achiziții publice de pe site-ul Primăriei pentru a elimina confuzia și a asigura actualizarea informațiilor. 

A.O. „Primăria Mea” a expediat mai multe solicitări de informații în adresa Primăriei Chișinău, în ultimul an. Autoritatea fie ne-a răspuns cu mari întârzieri, fie ne-a oferit răspunsuri incomplete sau chiar a ignorat solicitarea. Recent, am obținut câștig în instanța de judecată într-un dosar împotriva Primăriei Chișinău referitor la îngrădirea accesului la informație de interes public.

Construcții ilegale efectuate cu aprobarea tacită a primăriei? 

Lucrările de construcție de pe strada Testemițanu 12, realizate de compania INAMSTRO, ar fi ilegale. Despre acest lucru a anunțat consilierul municipal Victor Chironda. Potrivit lui, compania ar fi ocupat abuziv trei terenuri municipale, iar autoritățile locale, inclusiv primarul Ion Ceban, ar evita să ia măsurile necesare pentru a opri aceste activități ilegale.

„Autorizația din 2014 a fost emisă ilegal și este expirată, fapt recunoscut oficial de diverse instituții”, mai adaugă ex-viceprimarul.

Chironda consideră că această situație evidențiază o schemă ilegală, facilitată de funcționarii Primăriei Chișinău. În acest sens, consilierul a pregătit o plângere la Procuratura Anticorupție și CNA pentru investigarea completă și tragerea la răspundere a tuturor celor implicați.

Scăldatul în havuzuri – între plăcere gratuită și risc

Scăldatul în havuzurile publice nu este sigur, deși nu există o lege clară care să-l interzică. Acestea pot fi surse de infecții grave precum Salmonella, Rotavirus și vibrion holeric, cum a fost și cazul unui copil care s-ar fi îmbolnăvit după o baie la un havuz din Chișinău. Specialiștii avertizează că apa din havuzuri, alimentată din sistemul centralizat, poate fi contaminată din diverse surse, inclusiv excremente de animale și reziduuri de ploaie. Deși apa este dezinfectată și tratată periodic, riscul de infecții, alunecări și hipotermie persistă. Citiți detalii în articolul scris de moldova.org. 

Skatepark construit de mântuială

Complexul sportiv inaugurat în 2019 în parcul Valea Trandafirilor, compus dintr-un skatepark și diverse terenuri sportive și construit integral din beton și metal, a prezentat fisuri la doar câteva zile după finisare. Aceste defecte, atribuite calității slabe a betonului furnizat de Beton Service SRL, nu au fost remediate de constructorul Inconex-Com SRL. În urma unui litigiu îndelungat între cele două companii și a refuzului de a repara problemele, Inconex-Com SRL a fost interzisă de la participarea la licitații publice până în 2026. Complexul sportiv, care a costat buzunarul public aproape 19,3 milioane de lei, rămâne afectat de crăpături și deformări, iar termenul pentru reparații este incert. În aceste condiții, amatorii de sport sunt nevoiți să utilizeze un skatepark necorespunzător, care prezintă riscuri de accidentare. Detalii despre abateri, aflați în investigația Cu Sens

Prețuri halucinante la apartamente: un metru pătrat cât două salarii medii pe economie

Prețurile locuințelor din Chișinău au atins un maxim istoric în primele trei luni ale anului 2024, arată datele publicate de IDIS „Viitorul”. În ciuda unui buget de 100.000 de euro, mulți locuitori se confruntă cu dificultăți în a găsi apartamente care să corespundă cerințelor lor din punct de vedere al prețului și calității. Prețurile apartamentelor au crescut cu 9% față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând cele mai ridicate valori din ultimii 16 ani. Problema principală este creșterea continuă a prețurilor, alimentată de o cerere mare și o ofertă limitată, în special pe piața locuințelor vechi, care sunt preferate datorită accesibilității din punct de vedere financiar. Experții spun că apartamentele sunt tot mai scumpe deoarece se emit tot mai puține autorizații de construcție, piața a devenit mai speculativă, cu mai mulți investitori care bagă bani în apartamente pentru a le revinde, dar și creșterea prețului la  apartamente la nivel mondial. Ce poate face statul pentru a anihila monopolul de pe piață, citiți în articolul publicat de moldova.org


De la oameni adunate 

Ai o problemă care îți dă bătăi de cap? Ai sesizat autoritățile în nenumărate rânduri însă fără rezultat? Te încurajăm să ne povestești despre ce este vorba, iar noi o vom prezenta în următoarele ediții. Nu uita să ne lași datele tale de contact.

Completează formularul.

Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 


Agenda urbană

28-30 iunie – Transilvania International Film Festival (TIFF) din Cluj-Napoca, începând cu ora 17:00, Chișinău. 

29 iunie – Seri de Cronograf, ora 21:00, Parcul Alunelul.

30 iunie – Ziua Națională a Portului Popular, începând cu ora 12:00, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

De mai bine de opt ani, echipa noastră încurajează locuitorii să urmărească activitatea aleșilor locali. Prin puterea pe care le-o oferim, ei stabilesc ce taxe vom achita, cum va fi distribuit bugetul municipal, ce personalități și simboluri vor fi edificate în parcurile și spațiile noastre publice, și multe alte decizii care afectează calitatea vieții chișinăuienilor. 

Analiza evoluției și rezultatelor mandatelor trecute ne ajută să înțelegem cum funcționează procesul de luare a deciziilor în Chișinău, care sunt aspectele la care trebuie să atragem atenție, ce trebuie să evităm și/sau să îmbunătățim în mandatele viitoare, dar și să evaluăm impactul votului pe care l-am acordat celor care ne-au reprezentat timp de patru ani.

Am examinat activitatea aleșilor locali pe parcursul anilor 2019-2023: 78 ședințe desfășurate timp de 164 de zile și peste 900 de ore de monitorizare. Prezentăm grafic principalele date, în prima analiză comparativă a unui mandat deplin al Consiliului municipal Chișinău.


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Un oraș bun un efort comun heart

 


Publicat de:

Distribuie