CMC 2019 – 2023: ce ne spun datele colectate în 4 ani de mandat
Echipa Primăria Mea încurajează locuitorii de mai bine de opt ani să urmărească activitatea aleșilor locali pe care i-am delegat prin votul nostru să ne reprezinte în Consiliul municipal. Aleșii locali, prin puterea pe care le-o oferim, stabilesc ce taxe vom achita, cum va fi distribuit bugetul municipal, ce personalități și simboluri vor fi edificate în parcurile și spațiile noastre publice, și multe alte decizii care afectează bunăstarea chișinăuienilor. Atunci când suntem informați despre cum ne reprezintă consilierii și le comunicăm aleșilor prioritățile noastre constant, ne asigurăm că deciziile pe care le aprobă sunt în interesul locuitorilor. În caz contrar, suntem informați și pregătiți să apelăm la alte instrumente democratice de a ne face auziți de către autorități, despre care am scris în ghidul „Cum mă implic pentru un oraș mai bun”.
Uneori este util să facem o pauză de la evenimentele curente, de care nu ducem lipsă, și să analizăm în ansamblu activitatea consilierilor. Analiza evoluției și rezultatelor mandatelor trecute este o bună sursă pentru a înțelege cum funcționează procesul de luare a deciziilor în Chișinău, care sunt aspectele la care trebuie să atragem atenție în mod deosebit, ce trebuie să evităm și/sau să îmbunătățim în mandatele viitoare, dar și să evaluăm impactul votului pe care l-am acordat atunci celor care ne-au reprezentat în „Parlamentul orașului” timp de patru ani.
Astfel, echipa Primăria Mea a examinat activitatea aleșilor locali pe parcursul anilor 2019-2023: adică 78 ședințe (desfășurate timp de 164 de zile) și peste 900 de ore de monitorizare. Prezentăm grafic principalele date colectate, în prima analiză comparativă a unui mandat deplin al Consiliului municipal Chișinău.
Componența Consiliului
Pe parcursul a patru ani, componența Consiliului trece printr-o serie de schimbări, astfel încât la sfârșitul mandatului cei pe care i-am ales pot să nu se mai regăsească în lista consilierilor sau ajung să reprezinte alte formațiuni politice decât cele pe lista cărora i-am votat. Consiliul precedent și-a început activitatea cu reprezentanții a 10 partide pentru care au votat chișinăuienii în toamna anului 2019. Până la sfârșitul mandatului, 17 consilieri s-au retras din formațiunile lor politice, continuându-și activitatea în Consiliu independent, iar unii dintre aceștia au aderat între timp la alte partide.
Din perspectiva egalității de gen sau de vârstă, Consiliul municipal nu a suferit modificări majore.
Decizii „extraordinare” pentru chișinăuieni
Consiliile locale se reunesc de obicei o dată la trei luni în ședințe ordinare. Astfel prevede legea. În afara ședințelor ordinare, consilierii se pot reuni în ședințe extraordinare de fiecare dată când este necesar. Consiliul municipal Chișinău examinează decizii pentru aproape 700 de mii de locuitori. Astfel, consilierii municipali au un număr mai mare de decizii și probleme de examinat și se văd mai des în ședințe. În patru ani de mandat, Consiliul 2019 – 2023 s-a reunit în 78 ședințe pe parcursul a 164 de zile (peste 900 de ore). Dintre acestea, nici o ședință nu a fost ordinară, iar 69 din 78 au fost extraordinare. Alte opt ședințe au fost de îndată, iar una de constituire.
Ședințele nu se desfășoară conform unui orar prestabilit. Adesea, încep cu întârzieri, sunt întrerupte de pauze lungi sau lipsă de cvorum. În trecut, consilierii au încercat să se organizeze, stabilind că vor desfășura ședințele în zilele de marți și joi, dar nu mereu s-au condus după această practică.
Costul deciziilor ședințelor municipale
Participarea consilierilor la ședință este remunerată. În patru ani de mandat, remunerarea consilierilor pentru o zi de ședință, s-a majorat, tot prin votul lor, de la 2000 lei pentru opt ore de ședință (și maxim 6000 de lei pe lună) la două salarii minime (3300 lei) pentru fiecare zi de ședință (fără limite).
Este important de menționat că aleșii locali nu sunt remunerați pentru activitățile pe care le desfășoară în afara ședințelor: audiențe cu locuitorii, inspecții, elaborarea și examinarea proiectelor de decizii, activitatea în grupurile de lucru și comisiile consiliului care examinează proiectele pe domenii de interes înainte de a fi prezentate Consiliului spre aprobare, dar și alte activități. Totuși, e bine să știm că aleșii locali sunt remunerați din bani publici, cât ne costă activitatea lor în ședințe și să urmărim atent cine nu-și îndeplinește conștiincios rolul de consilier.
Și mai important decât costul ședințelor, este costul sau, mai bine zis, impactul deciziilor pe care le iau consilierii: câștigăm sau pierdem un spațiu public, se calmează sau agravează ambuteiajele din regiune, se contestă sau nu deciziile în judecată, pierzându-se bani și terenuri publice, etc.
Deciziile Consiliului
Consiliul precedent a examinat peste 2300 de proiecte de decizii și rapoarte. Dintre acestea, majoritatea – peste 1700 – au fost aprobate.
Dintre acestea, 125 au fost înaintate de către consilierii locali. 73 din acestea 125 au fost aprobate de Consiliu.
Legalitatea deciziilor
Cancelaria de Stat verifică legalitatea deciziilor aprobate de consilieri. Dintre 1700 de proiecte de decizii aprobate, Cancelaria a calificat 87 drept ilegale, iar în 72 cazuri au fost inițiate acțiuni în instanța de judecată pentru a fi abrogate.
Ce ne spun datele
Datele ne arată cum evoluează activitatea consilierilor pe parcursul unui mandat. Analiza datelor din mandatul 2019 - 2023 indică că aleșii locali s-au reunit mai des în ultimii doi ani. Prin coincidență sau nu, în această perioadă a sporit și remunerarea per consilier pentru prezența la ședință. În același timp, cele mai multe proiecte de decizii le-au aprobat în primul an de mandat (720 de proiecte și rapoarte examinate). Tot în primul an de mandat, consilierii au înaintat cele mai multe inițiative (62 de proiecte).
Cât de benefice au fost deciziile consilierilor pentru chișinăuieni, urmează să analizăm în anii ce urmează. Vă invităm să vă alăturați eforturilor noastre, urmărind primariamea.md, semnalând probleme urbane la eu.chisinau.md și stând cu ochii pe activitatea noului consiliu municipal.