PrimariaMea
Apel: moratoriu de construcții în centrul istoric al capitalei Image
25 iun. 2020

Apel: moratoriu de construcții în centrul istoric al capitalei

Moratoriu de construcții timp de maximum un an, plan de revitalizare și Plan Urbanistic Zonal pentru nucleul istoric al capitalei - sunt câteva dintre lucrurile pe care le cer mai multe organizații și activiști. Nu este prima dată când se discută despre stoparea temporară a construcțiilor. În 2016, în Consiliul Municipal au fost tentative, iar în 2019 un deputat a propus un moratoriu pe construcțiile din interiorul curților.

Mai mulți reprezentanți ai societății civile au prezentat astăzi o solicitare de instituire a unui moratoriu prin care să fie sistate pe o perioadă maximă de 1 (un) an toate procedurile de construcție și demolare în perimetrul Centrului Istoric al Chișinăului: str. Alexei Mateevici – str. Mihai Viteazul – str. Ivan Zaikin – str. Albişoara – str. Cheiului – str. Ismail – bl. Ştefan cel Mare și Sfânt – str. Ciuflea.

Aceștia menționează că nucleul istoric al orașului continuă să fie degradat și distrus de presiunea exercitată de companiile imobiliare. La moment, autoritățile publice nu dispun de niciun document de politici locale din domeniul protejării și dezvoltării durabile a Nucleului Istoric și altor bunuri protejate, de interes public național sau local din oraș. 

Inițiatorii mai propun cât mai curând, dar nu mai târziu de un an de la adoptarea Moratoriului, să fie elaborat un plan de revitalizare și Plan Urbanistic Zonal care să vizeze Centrul Istoric și care să respecte principiile și regulile internaționale de protecție a patrimoniului cultural și natural. Iar CMC să elaboreze și să adopte politici publice municipale de protejare a patrimoniului cultural imobil.

Textul explică că adoptarea unui act necesar reglementării folosirii unor terenuri sau construcții conform interesului general în domeniul urbanistic nu ar reprezenta o încălcare a dreptului de proprietate, ci doar o limitare permisă a acestuia. Întregul demers îl puteți citi aici. 

Vechi tentative de moratorii 

Nu este prima dată când în spațiul public apar discuții despre necesitatea stopării pe o anumită perioadă a construcțiilor, până se face ordine în legislație și regulamente. În Consiliul Municipal anterior, în 2016, Vasile Chirtoca a propus un proiect de decizie prin care s-ar interzicea, printre altele, construirea clădirilor mai înalte de 12 metri în nucleul istoric al capitalei și repararea monumentelor de arhitectură care ar modifica aspectul exterior sau interiorul acestora. În urma dezbaterilor, consilierii municipali au votat proiectul ca bază, dar au promis ca în termen de 30 de zile să vină cu anumite ajustări. A fost format și un grup de lucru. 

Peste mai mult de un an, s-a revenit la subiect. Consilierii au votat o decizie actualizată, care însă nu se mai referea la nucleul istoric, dar mai mult la construcțiile din interiorul curților în zonele rezidențiale cu blocuri multietajate. O decizie care oricum nu a fost și nu este respectată. 

În 2019, deputatul PAS, Vladimir Bolea a propus un proiect de lege care prevedea instituirea unui moratoriu asupra autorizării și continuării executării construcțiilor noi în interiorul cartierelor locative. O argumentare a acestuia era că problemă depășește posibilitățile administrației publice locale, iar aceasta ar fi implicată direct prin Consiliul Municipal, prin Primar, prin arhitect-șef, atunci când dau autorizații de construire sau alt tip de documente. După mai multe critici, s-a renunțat la această inițiativă. 

***

Primăria Mea susține solicitarea și consideră că centrul istoric al capitalei trebuie să aibă o viziune de dezvoltare și trebuie să fie reglementat în interesul cetățenilor. 

Autoare: Vlada Ciobanu


Publicat de:

Distribuie