Fără piste pentru biciclete pe str. Albișoara și fără GPS în troleibuze

După ce am aflat anterior că Aleea Grigore Vieru nu va avea piste pentru bicicliști după renovare, în această săptămână primăria anunță că nici pe str. Albișoara bicicliștii nu vor avea piste dedicate. Șoferii însă vor putea circula pe str. Albișoara începând cu mijlocul lunii noiembrie, promite primăria. În același timp, autoritățile municipale se preocupă de benzile dedicate pentru transport public și planifică să revină la monitorizarea prin GPS a troleibuzelor odată cu implementarea tichetării electronice. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 19 octombrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

Fără piste pentru bicicliști pe str. Albișoara

Troleibuzele nu mai pot fi urmărite online

Se proiectează benzile pentru transport public

Stația de tratarea a levigatului de la Țînțăreni încă nu este gata

Ce se întâmplă cu copacii defrișați de pe Pușkin și Bodoni?

Campanie de înverzire grăbită

Meniu unic pentru grădinițe

Rapoarte pentru Curtea de Conturi în așteptare

 

În afara ședinței: 

 

Strada Ion Creangă intră curând în reparații 

Primarul general alege campania electorală pentru o săptămână

5 autospeciale din Rusia prezentate în fața primăriei


COVID-19 în capitală

 

Circa 2000 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19 s-au înregistrat în capitală în ultima săptămână (în intervalul 12-18 octombrie 2020). Astfel, mun. Chișinău a ajuns la peste 29 000 de infectări totale de la începutul pandemiei, a raportat șefa Direcției Sănătate și Asistență Socială, Tatiana Bucearschi. 

 

În Chișinău se menține gradul de alertă în sănătate COD ROȘU, în baza gradului de infectare cu COVID-19. 

 

241 de paturi sunt libere în spitalele municipale cu profil Covid-19. În total, 781 de pacienți sunt internați, iar alții 18 000 de bolnavi cu forme ușoare se tratează de la domiciliu sub supravegherea online a medicului de familie.

 

Nu am aflat nici în această săptămână câți lucrători medicali din spitalele municipale s-au infectat. Ultima dată, cifrele au fost raportate pe 14 septembrie 2020. 

Autoritățile municipale dau asigurări că spitalele municipale sunt echipate cu tot necesarul. Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Palade”, unde sunt internați pacienți cu COVID-19, a primit drept donație de la o clinică privată un aparat de ventilare artificială, de circa 300 de mii de lei, informează primăria


Fără piste pentru bicicliști pe str. Albișoara

 

Strada Albișoara, proaspăt reparată, nu avea avea benzi pentru bicicliști. Viceprimarul Ilie Ceban a informat că Inspectoratul Național de Patrulare a dat aviz negativ, din motiv că fluxul de mașini este mare și ar fi complicat de integrat benzi pentru bicicliști. 

 

De partea cealaltă, Grupul de lucru pentru transport alternativ, creat în cadrul Primăriei , din care fac parte locuitori ai Chișinăului, inclusiv bicicliști, a comentatnu a fost consultat în această privință. Activiștii au menționat că fluxul mare de mașini este un argument în plus pentru amenajarea spațiului pentru transport alternativ, iar bicicliștii vor continua să circule pe strada Albișoara, doar că în condiții mai puțin sigure

 

Totodată, viceprimarul a anunțat că strada Albișoara va fi deschisă de la mijlocul lunii noiembrie, deși se planifica să fie gata până la 25 octombrie. Întârzierile de circa 2 săptămâni au intervenit din cauza lucrărilor la rețelele de canalizare coordonate de Apă-Canal. 

 

Ieri a apărut în presă informația de la ședința săptămânală a primăriei, prin care se informa că strada Albișoara…

Posted by Grupul de lucru pentru transport alternativ on Tuesday, 20 October 2020


Troleibuzele nu mai pot fi urmărite online 

 

Troleibuzele nu mai pot fi urmărite online pe traseu de către călători prin aplicația eway.md. La un an de la instalare, sistemul de monitorizare prin GPS a fost deconectat, după ce compania Dekart, care a instalat sistemul, nu a fost plătită de primărie. 

 

Viceprimarul Victor Chironda a explicat la ședința primăriei că de vină ar fi compania, pentru că „nu a prestat servicii în volumul necesar și în calitatea stabilită în contract”. Totuși, monitorizarea prin GPS va fi restabilită în cadrul proiectului de tichetare electronică. 


Se proiectează benzile pentru transport public

 

Benzile suplimentare dedicate pentru transportul public vor fi proiectate până la finalul anului cu ajutorul unui expert din Lituania, după care vor fi propuse pentru consultări publice. 

 

Viziunea autorităților municipale este să conecteze prin benzi pentru transportul public  sectoarele capitalei cu centrul orașului, astfel încât cetățenii să fie motivați să renunțe la mașini. Viceprimarul Victor Chironda a menționat că, pe unele porțiuni, va fi nevoie de reorganizarea circulației rutiere și să fie create insule de delimitare. 

 

Banii pentru crearea benzilor dedicate vor fi alocați în 2021. 


Stația de tratarea a levigatului de la Țînțăreni încă nu este gata 

 

Stația de tratare a levigatului de la poligonul de depozitare a deșeurilor de la Țînțăreni este gata în proporție de 90% și ar putea fi pusă în funcție din noiembrie, a anunțat viceprimarul Ilie Ceban. 

 

De asemenea, au fost construite încăperi pentru spațiile tehnice. Se construiește drumul de acces către stație, se aplică pavajul și se îngrădește zona pentru a limita accesul persoanelor străine.  

Sursa: Facebook/Ilie Ceban


Ce se întâmplă cu copacii defrișați de pe Pușkin și Bodoni?

 

Începând cu luni, 19 octombrie, primăria va livra lemne de foc pentru 241 de beneficiari, în cadrul programului social lansat în această toamnă. Beneficiarii sunt persoane în etate, cu dizabilități, șomeri, familii cu venituri mici, monoparentale sau cu mulți copii. 

 

În total, au fost acumulați circa 700 m3 de lemn în urma defrișărilor de pe străzile Bodoni și Pușkin, dar și de pe albia râului Bâc, a raportat Tudor Gârbu, consilierul primarului general responsabil de domeniul locativ-comunal. 


Campanie de înverzire grăbită 

 

Duminică, 18 octombrie 2020, primăria a organizat primul eveniment din cadrul campaniei de înverzire (de plantare a copacilor). Astfel, în Pădurea – Parc din Calea Orheiului au fost sădiți circa 2 000 de copaci, informează Primăria. Alți 100 000 de pomi urmează să fie plantați pe parcursul campaniei, a anunțat Ion Ceban. 

 

Evenimentul de plantare din acest weekend a fost însă criticat de societatea civilă. Mai multe organizații de mediu au avertizat că este prea devreme pentru a planta pomi. Participanții la campanie au sădit copaci cu frunze, ceea ce scade șansele ca aceștia să prindă rădăcini trainice în sol. Totodată, la eveniment a participat și candidatul la funcția de președinte Igor Dodon, a cărui prezență a fost calificată ca intenție de a trage foloase electorale de pe urma resurselor administrative municipale. 

Ion Ceban și Igor Dodon plantează un pom. Sursa: Facebook/Iv Ceban


Meniu unic pentru grădinițe 

 

Autoritățile municipale au elaborat un model de meniu unic pentru grădinițele din capitală. Astfel, copiii de la grădinițe vor mânca aceleași feluri de mâncare, pentru care se vor cumpăra alimente centralizat, prin licitație. 

 

La finalul săptămânii s-ar putea lansa procedura de achiziție publică a produselor alimentare, a raportat șeful interimar al Direcției Educație, Andrei Păvăloi. 


Rapoarte pentru Curtea de Conturi în așteptare 

 

Din cele 33 de subdiviziuni ale primăriei care trebuiau să prezinte planuri de acțiuni pentru a implementa recomandările Curții de Conturi: 

  • 6 nu au prezentat planurile de acțiuni; 
  • 9 au prezentat cu întârziere; 
  • 7 au prezentat incomplet; 
  • 10 au răspuns că nu sunt vizate sau nu au recomandări restante.

 

Curtea de Conturi a analizat în 2018 evidența contabilă a primăriei și a constatat, între altele, că în lipsa unei direcții care să se ocupe de evidența contabilă a patrimoniului municipal, valoarea clădirilor din proprietatea municipală nu este calculată corect, iar darea în chirie a proprietăților nu este înregistrată corespunzător. Citiți mai multe despre raportul Curții de Conturi în analiza realizată de Primăria Mea


În afara ședinței 


Primarul general alege campania electorală pentru o săptămână 

 

Ion Ceban și-a suspendat activitatea de primar, începând cu miercuri, 21 octombrie 2020, timp de o săptămână. Motivul este pentru a se alătura campaniei electorale pentru funcția de președinte a candidatului Igor Dodon. Ion Ceban a fost consilierul politic, apoi purtător de cuvânt al lui Igor Dodon timp de câțiva ani. Atribuțiile de serviciu au fost delegate viceprimarului llie Ceban. 

 

Echipa Primăria Mea condamnă prioritizarea intereselor electorale în defavoarea celor ale tuturor cetățenilor de către Ion Ceban, în condițiile în care capitala este cel mai afectat oraș de pandemie din țară. 


Strada Ion Creangă intră curând în reparații  

 

Primăria informează că a fost încheiat contractul de executare a lucrărilor de reparație capitală a străzii Ion Creangă. Astfel, pe tronsonul bd. Alba-Iulia –  bd. Ștefan cel Mare va fi: 

  • reabilitat carosabilul (50 mln lei)
  • reabilitate rețelele de apeduct și canalizare (20 mln lei)

 

Lucrările de renovare vor începe în 2-3 săptămâni și vor fi finalizate în martie 2022, conform contractului semnat cu firma Genesis International S.R.L. Ultima reparație capitală a străzii a avut loc în 2018. 

Sursa: Facebook/Iv Ceban

Proiectul de reparație a fost prezentat public joi, 22 octombrie 2020. Urmăriți aici evenimentul.  


5 autospeciale din Rusia prezentate în fața primăriei 

 

Vineri, 16 octombrie 2020, 5 autospeciale  second-hand pentru deszăpezire, primite de la administrația orașului Moscova, au ajuns la Chișinău. Utilajele au fost prezentate în centrul orașului și au fost parcate în fața primăriei. 

 

Deși s-a anunțat în primăvara acestui an despre sosirea autospecialelor, primarul capitalei a explicat că mașinile au ajuns în capitală abia acum din cauza procedurilor birocratice dictate de pandemie și a negat că ar avea vreo legătură cu campania electorală. 

Sursa: Facebook/Iv Ceban

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md