PrimariaMea
Cum a început primăria noul an? Image
06 feb. 2021

Cum a început primăria noul an?

 

În 2021, primăria continuă să implementeze proiectele inițiate în 2020: amenajarea parcărilor, tichetarea electronică, reglementarea urbană a orașului și noi lucrări la Țânțăreni. Primarul acuză presa și „unele portaluri” că ar denigra primăria, atunci când scriu despre prețurile exagerate pentru mobilier urban sau terenuri de joacă, dar și alte subiecte controversate.

Între timp, numărul cazurilor depistate de Covid-19 este în scădere, iar vaccinarea ar putea începe în februarie.

 

Am sintetizat ce a făcut primăria în luna ianuarie și vă prezentăm principalele concluzii:

COVID-19 în capitală

DRUMURI ȘI TROTUARE: noi parcări municipale și restricții

CURĂȚENIE: prelungirea acordului cu Țânțăreni, încetarea parteneriatului cu ABS și noi achiziții

TRANSPORT PUBLIC: troleibuz turistic, tichetare electronică și restricții la Gara Auto de Nord

ASPECTUL ORAȘULUI: reglementări urbane, proiectări și licitații pentru gherete

CORUPȚIE: suspiciuni și discuții 

BUGET CIVIL 2021

FĂRĂ COMENTARII: Presa și activiștii critică primăria, primarul critică presa și unele „platforme”


COVID-19 în Chișinău: în scădere

 

Numărul cazurilor depistate este în scădere. Nu e clar dacă această scădere indică mai puține persoane infectate sau mai puține cazuri depistate. 

Numărul de îmbolnăviri de la începutul pandemiei a ajuns în Chișinău la peste 67 000. Majoritatea persoanelor se tratează la domiciliu.

În februarie se preconizează lansarea campaniei de vaccinare.


PRIORITĂȚILE LOCUITORILOR


DRUMURI ȘI TROTUARE: noi parcări municipale și restricții

 

Primăria și-a propus să modernizeze Piața Centrală. Conceptul de modernizare prevede amenajarea parcărilor pe străzile Armenească, Tighina și Mitr. Varlaam, în regiunea Pieții Centrale. De asemenea, primăria va amenaja o parcare multietajată în sectorul Meșteșugăresc al Pieții Centrale. Proiectul parcării multietajate a fost finalizat și ar trebui să fie prezentat în curând pentru consultare.

 

O altă parcare va fi amenajată pe bd. Grigore Vieru, în preajma Ministerului de Finanțe. Tot pe acest bulevard autoritățile planifică să amenajeze în 2021 o bandă dedicată pentru transport public. Din acest motiv, mașinile nu vor mai putea fi parcate pe trotuarul bulevardului G. Vieru. Alternativa primăriei este să găsească locații pe străzi secundare sau în curți de blocuri, unde să amenajeze parcări.

 


CURĂȚENIE: primele ninsori, prelungirea acordului cu Țânțăreni, încetarea parteneriatului cu ABS și noi achiziții

 

În ianuarie, chișinăuienii s-au bucurat de prima ninsoare din această iarnă. Deși, în prima noapte de ninsoare, chișinăuienii au criticat viteza cu care au intervenit autoritățile, zăpada nu a creat mari probleme pentru primărie și locuitori. Conform comunicatelor primăriei, întreprinderile municipale au lucrat noaptea, pentru a curăța drumurile și trotuarele.

 

Ce facem cu deșeurile noastre?

 

Gunoiul din Chișinău va continua să fie evacuat la gunoiștea de la Țânțăreni. Contractul de exploatare a gunoiștii a fost prelungit cu un an, în schimbul la 10 milioane de lei și o listă de investiții suplimentare din partea Primăriei Chișinău atât la poligon, cât și în localitatea Țânțăreni: 

 

– barajul poligonului va fi consolidat; 

– digul va fi fortificat prin plantarea arborilor; 

– poligonul de deșeuri va fi securizat și modernizat; 

– va începe proiectarea scurgerii apei din stația de tratare a levigatului; 

– vor fi construite clădiri operaționale la gunoiște; 

– străzile din localitate vor fi  reparate; 

– deșeurile din Țânțăreni vor fi evacuate de 2 ori pe lună; 

– țeava de gaz de înaltă presiune (satul nou) va fi reamplasată; 

– stația de pompare va fi finalizată.

 

Șeful Regiei Autosalubritate trebuie să prezinte, până pe 1 martie, un plan de acțiuni, conform căruia să asigure evacuarea deșeurilor la timp, iar platformele unde se colectează deșeuri să rămână curate.

 

Între timp, Î.M. Regia „Autosalubritate” a achiziționat 10 autospeciale noi (10 mil. lei) pentru colectarea și evacuarea deșeurilor menajere și un compactor nou (6,9 mil. lei) care va reduce din volumul gunoiului depozitat.

 

În schimb, se va reduce volumul de deșeuri sortate. Din ianuarie 2021, se încheie cooperarea primăriei cu ABS Recycling, prin care, în perioada mai 2017 – mai 2019, au fost reciclate 46% din deșeurile colectate în mun. Chișinău. Subiectul a trezit dezbateri în societate și în Consiliul municipal Chișinău. În timp ce unii consilieri laudă activitatea primăriei și insistă pe continuarea parteneriatului cu acesta, alții acuză ABS că face profit din deșeurile municipalității.


TRANSPORT PUBLIC: troleibuz turistic, tichetare electronică în regim de testare și restricții pentru șoferi la Gara Auto de Nord

 

Anul 2021 a început cu experimente în transportul public. Primăria a relansat proiectul pilot „troleibuzul turistic” și a pornit în regim de testare tichetarea electronică.

 

Tichetarea electronică - în regim de testare

 

Proiectul pilot de testare a tichetării electronice a fost lansat în parteneriat cu firmele MasterCard și VISA, care vor suporta cheltuielile pentru testare. Companiile vor instala, timp de 2-3 luni, echipamentul electronic pentru plată pe o rută de troleibuz și una de autobuz. Apoi, tichetarea electronică va fi testată timp de 6 luni. 

 

Modalitatea de plată încă nu este clară: dacă se va face doar cu un card bancar sau se vor elibera și carduri electronice destinate pentru transportul public. 

 

La finalul proiectului pilot se va analiza extinderea sistemului de plată electronic pentru toate tipurile de transport municipal din oraș, iar cele două companii care vor organiza testarea nu vor avea un avantaj la licitația pentru selectarea agentului economic care va implementa proiectul pentru tot orașul. 

 

Troleibuzul turistic revine după 6 ani

 

O rută turistică de troleibuz va fi lansată în curând în regim de testare. Troleibuzul va porni de la Aeroport și va circula sâmbătă și duminică cu ghid audio și opriri la cele mai importante puncte de atracție turistică din oraș. În restul zilelor, troleibuzul va circula pe una din rutele ordinare. Deocamdată, călătoria va fi gratis. 

Testarea va avea loc până în primăvară, iar ulterior Consiliul municipal va aproba un tarif pentru călătorii.

 

Sursa: chisinau.md

 

Un troleibuz turistic a fost lansat și în 2014, cu ocazia aniversării a 55 de ani a turismului moldovenesc. Acesta a circulat după modelul „sightseeing tours” timp de o lună, de la Ziua Independenței, până la Ziua Vinului. 

 

Staționarea microbuzelor la Gara Auto de Nord – interzisă

 

Microbuzele de linie care circulă dinspre Gara Auto de Nord spre str. Ismail și staționează în locul din preajma Gării Auto Nord, unde așteptau pasagerii, nu vor mai avea dreptul să oprească acolo. Acel loc nu este prevăzut drept stație de așteptare.

 

„Buzunarul” unde este interzisă staționarea microbuzelor / Sursa: chisinau.md


ASPECTUL ORAȘULUI: reglementări urbane, proiectări și licitații pentru gherete

 

Primăria pregătește proiecte de amenajare a piețelor, lucrează la la Mastersplan și Planul Urbanistic General și continuă să expună la licitație noi loturi pentru amplasarea gheretelor.

 

PUG și piețe moderne

 

Conform viceprimarului Chironda, a fost inițiat procesul de elaborare a caietului de sarcini pentru Planul Urbanistic General, iar reprezentanții companiei Mastersplan din Rusia vor oferi consultație. După definitivarea documentelor, va putea fi organizată licitația pentru realizarea PUG-ului. Prima licitație pentru selectarea companiei care să elaboreze Caietul de sarcini și Tema de program pentru PUG nu a avut aplicanți, motiv pentru care este necesară organizarea repetată a acesteia. 

 

În perioada 1-7 februarie, se organizează audieri publice cu experți locali, ai comunității și experții Mastersplan, pentru a acumula informație suplimentare cu privire la planul de amenajare a teritoriului municipiului.

 

Chișinăuproiect lucrează, între timp, la proiectele de amenajare a piețelor. Întreprinderea a finalizat proiectul de execuție pentru piața din str. Cărbunari și lucrează la proiectul pentru modernizarea sectorului de fructe și legume al Pieței Centrale. Cheltuielile pentru execuția proiectelor urmează a fi aprobate de Consiliul Municipal.

 

Gheretele municipale - noi licitații și regui

 

În decembrie 2020, primăria a organizat două licitații la care a expus mai multe loturi pentru amplasarea gheretelor. Primăria urma să obțină, pentru aceste loturi, 52 de milioane de lei de la agenții economici. În ianuarie, aflăm însă că suma se va reduce aproape în jumătate, din motiv că unii agenți au renunțat la loturile adjudecate sau nu au făcut plata, din lipsă de bani. Restul agenților au achitat jumătate din suma pentru loturile adjudecate. Cealaltă jumătate va fi achitată în rate până la sfârșitul anului.

Astfel, după primele 2 licitații pentru gherete, primăria a încasat 16,3 milioane de lei. În total, până la sfârșitul anului bugetul primăriei se va alege din aceste licitații cu 32,6 milioane de lei în total

 

Cea de-a treia licitație pentru amplasarea gheretelor a avut loc pe 22 ianuarie. Au fost expuse la licitație 15 loturi în parcuri, dintre care 11 au fost aprobate de Comisia responsabilă. În total, au fost adunați 25 688 000 lei, incluzând o cifră record de peste 5 milioane pentru un lot în sectorul Râșcani. Următoarea licitație se va organiza pentru loturile de pe străzile centrale și din scuaruri.

 

Totuși, viceprimara Inga Ionesii a declarat că Regulamentul de organizare și desfășurare a licitațiilor trebuie să fie ajustat, pentru a preveni cazurile când agenții refuză loturile adjudecate la licitație, dar și pentru a nu permite unor agenți economici să domine sectorul comerțului ambulant.

 

Între timp, gheretele de pe străzile secundare, care au activat până acum gratis, trebuie evacuate, a declarat viceprimara Inga Ionesii. Asta, deși încă nu au fost organizate licitații pentru dreptul de amplasare a acestora, așa cum s-a făcut în cazul gheretelor de pe străzilor centrale. Conform noii proceduri de licitare a locațiilor pentru gherete, unitățile care nu au o schemă de amplasare aprobată de CMC nu mai pot activa.


CORUPȚIE: suspiciuni și discuții 

 

Mai multe suspiciuni de corupție au apărut în presă. De exemplu, cu privire la prețurile impresionante cu care primăria a achiziționat terenurile de joacă instalate pe Aleea Mircea cel Bătrân și mobilierul urban instalat pe trotuarele străzilor Pușkin și Bănulescu-Bodoni, dar și pe Ștefan cel Mare.

 

Discuții în spațiul mediatic au apărut și cu privire la concursul de proiecte pentru reabilitarea a două spații verzi din centrul istoric al capitalei: 

– Scuarul din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (în fața clădirii Kentford Business Center);

– Scuarul „Nicolae V. Gogol”, din preajma Palatului Republicii, care prevede renovarea trotuarelor și a spațiilor verzi ale cartierului cuprins în perimetrul străzilor București – Maria Cebotari – Alexei Șciusev – Nicolae Iorga. 

 

Primăria a oferit două săptămâni pentru înaintarea ofertelor. Urbanista Constanța Dohotaru a evidențiat că termenul de 2 săptămâni pentru realizarea unui proiect de arhitectură este mult prea scurt, sunt puse la dispoziție insuficiente documente, iar o parte din membrii comisiei nu au studii în arhitectură sau urbanism. 


BUGET CIVIL 2021

 

Chișinăuienii care doresc să contribuie la dezvoltarea orașului pot aplica cu proiecte comunitare (amenajarea unui spațiu urban, organizarea unor evenimente, instalarea unui teren de joc, monitorizarea administrației publice locale etc.) de 50 - 300 mii lei la programul municipal Buget Civil. Astfel, locuitorii decid cum se alocă o parte din bugetul Chișinăului. Despre procesul de bugetare civilă am scris în „Bugetare participativă sau de ce cetățenii trebuie să aleagă prioritățile”.

 

Cetățenii pot aplica individual sau în echipă. Fiecare cetățean/echipă va putea formula una sau două propuneri de proiect. Proiectele vor fi evaluate de o comisie de evaluare creată de primărie, iar ulterior supuse votului public.

 

Termenul limită pentru aplicare este 28 februarie, ora 17.00. Pentru mai multe detalii, vă invităm să consultați programul și regulamentul Bugetului Civil.


FĂRĂ COMENTARII: Presa și activiștii critică primăria, primarul critică presa și unele „platforme”

 

Ion Ceban a criticat salariile consilierilor municipali, organizațiile non-guvernamentale, portalurile de știri și activiștii civici, dar și un contract încheiat de primărie cu organizația Klumea (Ca Lumea) pentru promovarea proiectului „Educație Online”. Supărarea primarului ar fi fost cauzată de video-ul realizat de vloggerul Andrei Bolocan despre vacanța familiei Ceban, în care menționează și despre locul de muncă și salariul soției sale. Ulterior, vloggerul a publicat conversația sa cu primarul, în care acesta îl amenință cu răfuieli fizice.

La ședința din 25 ianuarie, primarul a declarat, cu privire la această situație, că oamenii „s-au folosit de bunătatea sa” și că de acum înainte acesta va „spune oamenilor exact tot ce se întâmplă, inclusiv presei, astfel încât oamenii să cunoască contribuția fiecărui angajat, consilier și a tot felul de ong-uri care pretind că dau o mână de ajutor”. Mai mult, primarul va dedica partea unei zile din săptămână pentru o „spovedire” online către orășeni. 

Cu o săptămâna înainte, Ion Ceban a criticat mass-media, spunând că intenționat „toarnă zoi concertat” peste activitatea primăriei. Primarul a fost deranjat de presa care a scris despre prețurile duble și triple pentru mobilierul urban amplasat pe str. Pușkin, Bodoni și bd. Ștefan cel Mare.

 

Autoare: Cristina Voroneanu 

 

Această sinteză a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

 

 


Publicat de:

Distribuie