PrimariaMea
Declarații, acuzații și rapoarte Image
27 ian. 2021

Declarații, acuzații și rapoarte

 

Nemulțumirea lui Ion Ceban față de presă, dar și de activitatea anumitor consilieri și vicepretori, devine tot mai mare. Aceasta în particular după unele neînțelegeri apărute recent în mediul online, precum și a unor știri difuzate incorect și care au fost dezmințite. 

Între timp, proiectele municipale de reparație a străzilor continuă, sunt organizate licitații pentru amplasarea gheretelor, a loturilor funciare și a dreptului de locațiune a încăperilor nelocuibile. De asemenea, se fac progrese în amenajarea parcărilor în oraș, PUG, Plan de dezvoltare al orașului și taxarea electronică.

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 25 ianuarie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

Covid-19 în capitală

Despre „șantajul” ABS

Infracțiuni în capitală

Compensații pentru cheltuielile la căldură

Orașul continuă să fie un șantier

La a treia licitație pentru gherete, trebuie de modificat regulamentul

Parcări publice și inspectarea acestora

Licitații pentru drept de locațiune și funciare

Piețe modernizate în municipiu

Pași înainte cu tichetarea electronică, PUG și PAT

No comment


 

Covid-19 în capitală

 

În ultima perioadă în mun. Chișinău se atestă o diminuare a infectărilor cu Covid-19, însă persistă cazurile grave. Mun. Chișinău rămâne în zona roșie.

La 25 ianuarie, la nivel de țară erau 156 202 cazuri, dintre care 65 755 cazuri confirmate în municipiu. Cele mai afectate grupe de vârste continuă să fie 30-39 ani și 60+. 

 

Pe 24 ianuarie 671 persoane se tratau în spitalele municipale, iar 1807 persoane la domiciliu. Capacitatea totală de paturi în spitalele municipale este de 1037, la care se adaugă 200 paturi de triaj. Din 20 ianuarie spitalul de Ftiziopneumologie și-a reluat activitatea în mod obișnuit, iar la necesitate paturile pentru bolnavii Covid-19 pot fi reactivate. Planul de imunizare a fost aprobat la nivelul autorităților centrale, însă vaccinuri încă nu sunt. Primele se așteaptă în luna februarie.

Viceprimara Cutasevici a raportat cu privire la situația Covid-19 în instituțiile educaționale la data de 21 ianuarie. Astfel, datele sunt următoarele:


 

Despre „șantajul” ABS Recycling 

 

Primarul general a declarat că nu se va supune „șantajului” din partea ABS Recycling. Cu toate că nu este împotriva continuării colaborării cu instituția, acesta susține că reprezentanții ABS Recycling au solicitat să li se achite sume mari pentru serviciile prestate: fie 50 milioane lei anual, fie 200 milioane lei pentru a cumpăra compania în întregime. Declarațiile vin după ce ABS Recycling a anunțat că activitatea stației sale de sortare a deșeurilor se va sista în curând, lăsând fără lucru aproximativ 200 de persoane. Motivul ar fi că nu reușește să obțină profit din sortare, ajungând în minus. Uzina de reciclare, unde sunt prelucrate materialele din plasele de culoare galbenă instalate în oraș, își va continua activitatea. 

 

Despre sistarea activității stației de sortare s-a discutat mult în media, nefiind clar ce se va întâmpla mai departe cu deșeurile menajere municipale mai departe, dar și din cauza celor 200 de angajați care vor rămâne fără lucru. Cu privire la angajați, Ceban a solicitat să le se găsească de lucru, inclusiv la „Regia Autosalubritate”. În ce privește deșeurile, teoretic, acestea vor fi duse în întregime la gunoiștea de la Țânțăreni, ceea ce va însemna umplerea mai rapidă a terenului de depozitare, precum și nevalorificarea deșeurilor reciclabile. În același timp, municipalitatea ar putea dispune de propria stație de sortare datorită proiectului „Deșeuri solide municipale”, iar autoritățile au început proiectul pilot de instalare a tomberoanelor cu fracții separate pentru deșeuri biodegradabile și reciclabile. Totuși, nu se știe când vor fi implementate, atât stația de sortare, cât și tomberoanele. 

 

Pe lângă problemele cu ABS Recycling, Directorul Regiei Autosalubritate Vulpe a menționat că există o problemă mare cu privire la gunoi pe timp de iarnă. Aceasta se întâmplă pentru că la stația de transbordare, unde sunt sortate o parte din deșeurile menajere, nu sunt acoperișuri. Astfel, deșeurile se udă de la ploaie/zăpadă, iar greutatea acestora crește și municipalitatea este nevoită să achite mai mult pentru depozitarea la Țânțăreni.


Infracțiuni în capitală

 

Tinerii care au organizat raliuri în Parcul „Valea Trandafirilor” au fost prinși. Sunt 3 tineri, dintre care un minor. Primarul a îndemnat agenții economici să-și instaleze camere de luat vederi, pentru a contribui la documentarea infracțiunilor și identificarea infractorilor. 

În perioada de raportare, poliția capitalei a recepționat 1917 apeluri. Totodată, au avut loc 183 infracțiuni și 1063 contravenții. Dintre acestea, 252 cazuri au fost cu privire la nerespectarea regulilor anti-pandemice. În perioada de raportare au fost 18 accidente soldate cu 11 persoane traumatizate (7 traume ușoare și 4 grave). 

 

 

Reprezentanții preturilor continuă cu întocmirea proceselor verbale cu privire la art. 181 (ce privește curățenia în capitală) și solicită să fie fortificate abilitățile agenților constatatori. Aceștia vor beneficia de o instruire adițională în cadrul preturilor cu privire la întocmirea proceselor verbale, ca acestea să nu fie contestate și anulate ulterior.

 


 

Compensații pentru cheltuielile la căldură

 

Șeful Direcției Generale Locativ-comunale și Amenajare a raportat că au fost expediate listele cu privire la persoanele defavorizate care vor primi compensare financiară pentru cheltuielile ce țin de căldură. Astfel 21 253 de familii au fost incluse în listă și, după verificare, vor primi compensația cheltuielilor. De asemenea, angajații responsabili au beneficiat și de un training cu reprezentanții e-gov cu privire la registrele electronice și accesarea lor. 


 

Orașul continuă să fie un șantier

 

Lucrările pe str. Ion Creangă continuă. Astfel, s-a început tăierea asfaltului pentru racordarea la rețeaua de apeduct și construirea căminelor necesare. Lucrările vor fi efectuate astfel încât transportul public și privat să nu fie sistat în întregime, ci doar parțial. Lucrările sunt preconizate pentru 3 săptămâni. 

 

Totodată, au fost reluate lucrările pe str. Columna.

 

În ce privește mentenanța străzilor, reprezentantul Exdrupo a menționat că s-a intervenit pe 194 de străzi și în total 1317 m2 au fost plombați. 


 

La a treia licitație pentru gherete, trebuie de modificat regulamentul

 

Cea de-a treia licitație pentru amplasarea gheretelor a avut loc pe 22 ianuarie. Au fost expuse la licitație 15 loturi în parcuri, dintre care 11 au fost aprobate de Comisia responsabilă. În total, au fost adunați 25 688 000 lei, incluzând o cifră record de peste 5 milioane pentru un lot în sectorul Râșcani. Comisia urmează să se întrunească în curând pentru a organiza următoarea licitație cu loturi de pe străzile centrale și din scuaruri. Comisia va examina și schemele de amplasament noi pentru gherete de flori și presă.

 

Totuși, viceprimara Ionesii a ținut să menționeze că Regulamentul de organizare și desfășurare a licitațiilor trebuie să fie ajustat, deoarece unii agenți economici îl utilizează pentru a domina sectorul comerțului ambulant. 

 

Primăria Mea amintește că, după primele licitații, au existat probleme cu colectarea sumelor datorate de agenții economici. Astfel, unii dintre ei și-au adjudecat loturi, iar ulterior au declarat că nu sunt capabili să achite. În cadrul licitației nr. 3, viceprimara a intervenit și menționat că cei care vor proceda astfel, vor pierde dreptul de a participa la licitațiile respective. 


 

Parcări publice și inspectarea acestora

 

Lucrul la Piața Centrală continuă. Despre asta a informat viceprimara Ionesii, care a menționat că vor fi amenajate parcări publice pe străzile Armeana, Tighina și Mitr. Varlaam. Pentru aceasta a fost pregătit un acord, iar în urma semnării documentului va fi solicitat proiectul de execuție. De asemenea, a fost definitivat proiectul de amenajare a unei parcări multietajate ce urmează a fi instalată în sectorul Meșteșugăresc al pieții. Acesta ar trebui să fie prezentat în curând pentru consultare. 

 

Totodată, inspectarea parcărilor autorizate a fost finalizată. Raportul cu privire la acestea va fi prezentat în curând, iar ulterior vor fi întreprinse măsuri pentru a rezolva problemele identificate. Viceprimarul Chironda informează că în termen de 2 săptămâni, va fi prezentată varianta finală a proiectului cu privire la identificarea locațiilor pentru parcări și aplicația specială pentru gestionarea acestora.


 

Licitații pentru drept de locațiune și funciare

 

Pe 29 ianuarie, autoritățile vor organiza o licitație pentru dreptul la locațiune a încăperilor nelocuibile. Vor fi scoase la licitație 20 de subsoluri sau partere cu suprafețe de la 3.5 la 302 m2. De asemenea, în urma modificării regulamentului cu privire la dreptul de locațiune a bunurilor municipale, primăria este în proces de a modifica coeficientul în contractele de locațiune actuale, astfel încât să fie acordat la prețul de piață.

 

Peste o lună urmează să aibă loc o licitație a terenurilor municipale, în cadrul căreia vor fi expuse 15 loturi funciare. Mai mult, au fost identificate încă 36 de terenuri care vor fi expuse ulterior licitației, iar acum sunt introduse în Registrul bunurilor imobile municipale.


 

Piețe modernizate în municipiu

 

Chișinăuproiect urmează să definitiveze proiectul de execuție pentru modernizarea sectorului de fructe și legume al Pieței Centrale. Acesta este primul care urmează să fie modernizat, iar Chișinăuproiect ar trebui să prezinte proiectul până la jumătatea lunii februarie. 

 

De asemenea, proiectul de execuție pentru piața din str. Cărbunari a fost definitivat, iar la moment executivul pregătește un Proiect de decizie cu privire la cheltuieli pentru proiect, care trebuie aprobat de Consiliul Municipal.


 

Pași înainte cu tichetarea electronică, PUG și PAT

 

Săptămâna precedentă a avut loc finalizarea procesului de licitație repetată pentru selectarea unei companii de consultanță care va reactualiza datele pentru studiul de fezabilitate a taxării electronice. De asemenea, reprezentanții primăriei, RTEC și PUA s-au întâlnit cu companiile VISA și Mastercard și au participat la demonstrații privind implementarea taxării electronice, în regim de testare. Foaia de parcurs a proiectului de taxare electronică a fost finalizată.

 

Viceprimarul Chironda a menționat și că a fost inițiat procesul de elaborare a caietului de sarcini pentru Planul Urbanistic General, iar reprezentanții companiei Mastersplan din Rusia vor oferi consultație. Potrivit viceprimarului, după definitivarea documentelor, va putea fi organizată licitație pentru realizarea PUG-ului. Totuși, pe 26 ianuarie, primarul Ion Ceban a menționat că licitația pentru selectarea companiei care să elaboreze Caietul de sarcini și Tema de program pentru PUG nu a avut aplicanți, motiv pentru care este necesară organizarea repetată a acesteia. 

 

În perioada 1-7 februarie vor fi organizate audieri publice cu experți locali, a comunității și experții Mastersplan, pentru a acumula informație suplimentare cu privire la planul de amenajare a teritoriului a municipiului.


 

No comment

 

Ședința a început cu declarațiile Primarului General, care a declarat că oamenii „s-au folosit de bunătatea sa” și că de acum înainte acesta va „spune oamenilor exact tot ce se întâmplă, inclusiv presei, astfel încât oamenii să cunoască contribuția fiecărui angajat, consilier și a tot felul de ong-uri care pretind că dau o mână de ajutor”. Acesta a menționat și salariul său, precum și cel al unor angajați ai primăriei. Mai mult, primarul va dedica partea unei zile din săptămână pentru o „spovedire” online către orășeni. 

 

Comentariile vin după ce zilele de weekend au fost bogate în răfuieli în mediul online, apărute după publicarea unei conversații între primarul Ion Ceban și vloggerul Andrei Bolocan. Conflictul s-ar fi iscat de la menționarea sursei de venit a soției primarului și s-a soldat cu o amenințare fizică din partea edilului. Ulterior, acesta a criticat dur consilierii municipali, organizațiile non-guvernamentale, portalurile de știri și activiștii civici, iar într-un final a publicat un contract cu organizația Klumea (Ca Lumea) încheiat în cadrul proiectului „Educație Online”. 

 

În același timp, Ceban a menționat că în anul precedent consilierii au primit în total peste 4 milioane de lei pentru participarea la 25 de ședințe, iar pentru unii dintre ei venitul de consilier nu ar fi cel de bază. De asemenea, acesta critică activitatea unor vicepretori, care ar submina activitatea preturii din motive politice. 

 

Primarul a menționat și că în ultima perioadă se pare că sursele de știri s-ar fi organizat pentru a denigra Primăria. Aceștia vor cere dezmințire la fiecare subiect făcut intenționat pentru a denigra imaginea primăriei și a oamenilor care activează în instituție. 

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ:

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie