Ședința CMC: Planuri urbanistice, Piața Centrală și registrul animalelor de companie

ACTUALIZARE: Ședința a fost anulată. Primăria a convocat repetat consilierii pentru data de 10 februarie 2022, cu exact aceeași ordine de zi. Detalii aici.

Consilierii se vor reuni în prima ședință din 2022 pentru a examina cinci Planuri Urbanistice Zonale, executarea unor hotărâri judecătorești, implementarea unui registru al animalelor de companie, modernizarea sectorului de legume al Pieței Centrale și mai multe proiecte de privatizare a terenurilor. Mai multe dintre subiecte s-au regăsit pe agenda ședințelor din anul precedent, dar au fost transmise la reexaminare de consilieri.

De asemenea, consilierii vor audia informații despre situația epidemiologică și procesul de vaccinare, construcțiile de pe terenul S.A „Taxi-Service”, elaborarea Planului Urbanistic General (PUG) și demolarea azilului de câini de pe str. Mircești.


Ordinea de zi


Registrul municipal al animalelor de companie și Regulamentul de ținere a Registrului

Registrul este în format electronic și va fi disponibil online pe adresa petsid.md. Toți stăpânii de animale de companie din Chișinău și suburbii vor trebui să-și cipeze și să-și înregistreze animalele, începând cu 1 iulie 2022. Pentru aceasta, locuitorii se pot adresa unuia dintre operatorii registrului: Direcția locativ-comunală și amenajare, cabinete veterinare, aziluri de animale, cluburi chinologice sau felinogice. Animalele fără stăpân de asemenea vor fi înregistrate de către subdiviziunile primăriei responsabile. Mai multe detalii aici.

 

Modernizarea sectorului „Legume” din Piața Centrală – a patra oară pe agenda consilierilor în ultimele patru luni

Proiectul prevede aprobarea devizului de cheltuieli pentru reorganizarea sectorului din Piața Centrală (pavilionul „Legume”) destinat comercializării produselor agricole. Modernizarea pavilionului va costa municipalitatea peste 22,7 mil. lei și include crearea spațiilor de depozitare, toaletă publică, punct medical și alte componente. Conceptul de modernizare a Pieței Centrale din Chișinău poate fi consultat aici.

Acest proiect a fost dezbătut la ședințele din 28 octombrie și 4 noiembrie, dar a fost trimis la reexaminare. Acesta urma să fie dezbătut repetat la ședința din 23 noiembrie, dar a fost din nou transmis la reexaminare, la pachet cu mai multe subiecte și proiecte de decizie. 

 

Cooperarea dintre Chișinău și mai multe municipii din România

Consilierii vor examina patru acorduri de colaborare între:

Județul Ilfov din România și mun. Chișinău;

Pretura Buiucani și Primăria mun. Deva, județul Hunedoara, România;

Pretura Buiucani și Primăria mun. Petroșani, județul Hunedoara, România;

Pretura Buiucani și Primăria mun. Sebeș, județul Alba, România.

 

Executarea unor hotărâri judecătorești 

În urma mai multor procese de judecată, instanța obligă primăria să:

soluționeze cererea înaintată de SRL „Promeditatio” de a i se acorda un teren de 0,512 ha în schimbul lotului de pe str. Sarmizegetusa 12 pe care agentul economic deține mai multe construcții, dar pe care primăria nu i-a permis să-l privatizeze;

– permită privatizarea și darea în locațiune a terenului aferent obiectivului privat de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 8, magazinului UNIC (proiectul de decizie nu a fost publicat);

– prelungească termenul de folosință (superficie) a lotului cadastral 0100520062 din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt de către SA „SCANA” (proiectul de decizie nu a fost publicat).

 

Aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale 

Primăria propune consilierilor spre aprobare cinci Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) pentru:

Perimetrul străzilor Timiș-Nucarilor-Bujorilor;

Teritoriul adiacent str. Bucovinei;

– Perimetrul str. Ceucari-Socoleni-Iazului (proiectul de decizie și planul zonal nu au fost publicat);

Teritoriul Întreprinderii Mixte „Niagara” Club SRL din str. Ghidighici 5;

Terenul cu nr. cadastral 0100312009 din str. Ginta Latină 16.

 

Regulamentul Consiliului arhitectural-urbanistic al municipiului Chișinău 

Consiliul asistă primăria în analiza și avizarea documentației urbanistice, inclusiv a Planului Urbanistic General și PUZ-urilor de la subiectul anterior. Regulamentul a fost supus consultărilor în august-septembrie 2021.

Deputatul Vasile Grădinaru a avut astăzi, 19 ianuarie 2022, o conferință de presă pe acest subiect în cadrul căreia a menționat mai multe nereguli depistate în regulament.

 

Modificarea deciziilor CMC

Consilierii vor interveni cu modificări în deciziile aprobate anterior:

Regulamentului local de urbanism al orașului Chișinău (schimbarea destinației terenurilor din perimetrul străzilor Nadejda Russo și Spartacus din zonă comercială C4 în rezidențială R3).

Hotarele unui teren privat din str. Vasile Lupu;

Privatizarea, formatarea și darea în locațiune terenului aferent a obiectului privat din str. Vadul lui Vodă 121 SA „MOLDOVAGAZ”;

Privatizarea unui lot de pământ din str. Mihail Grebencea.

 

Privatizarea mai multor terenuri

Consilierii vor examina 17 proiecte de privatizare a unor loturi de pământ de către cetățeni, dintre care:

Privatizarea a 8 loturi de pe str. Andrei Izbaș, Voluntar Grigore Vîrtosu, Roguleni, Alexandru Negru-Vodă, Zmeurei, Mihail Grebencea, str-la Petricani, Alessandro Bernardazzi.

Privatizarea în comun a 9 loturi de pe str. Mihail Lomonosov, Constructorilor, Roguleni, Doina, Mihail Lermontov, Valeriu Cupcea, Petru Ungureanu, Colonița, Copăceni.

Majoritatea dintre acestea urmau a fi examinate la ședințele precedente, dar au fost transmise la reexaminare.

 

De asemenea, consilierii vor examina alte cinci proiecte de privatizare a terenurilor aferente unor obiective private din str. Tighina 49, șos. Muncești, str. Tricolorului, str. Circului 9 și 21.

 

Informații pentru consilieri

Pe parcursul ședinței, aleșii locali vor audia mai multe informații despre:

– Situația epidemiologică și mersul procesului de vaccinare împotriva Covid-19;

– Situația construcțiilor de pe terenul S.A. „Taxi-Service”, înstrăinat ulterior S.A. „DAAC HERMES”;

– Elaborarea Planului Urbanistic General (PUG);

– Executarea deciziei CMC nr. 13/26 din 06.08.2020 „Evacuarea/demolarea azilului de câini fără stăpân, construit ilegal pe str. Mircești”.

 

Alte decizii ce vor fi examinate de consilieri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md