PrimariaMea
Noi reguli de curățenie: deșeuri medicale și electronice și declarațiile autorităților Image
25 aug. 2020

Noi reguli de curățenie: deșeuri medicale și electronice și declarațiile autorităților

Revenim cu partea a doua a articolelor despre noul regulament de salubrizare. Ne referim la prevederile despre anvelope, deșeurile agricole, cele medicale, cele de proveniență animală, de construcții și electronice. Deși proiectul inițial reglementa foarte detaliat aceste aspecte, varianta aprobată de consilieri este cu mult mai vagă. Am și solicitat răspunsuri de la autorități pentru a înțelege unde s-au pierdut acestea.

Un nou regulament pentru curățenie a fost aprobat recent de către Consiliul Municipal. Deși proiectul inițial era amplu, introducea reglementări clare cu privire la gestionarea tuturor tipurilor de deșeuri și procese noi, benefice, precum colectarea organizată a deșeurilor electronice sau compostarea celor vegetale, în versiunea finală aceste prevederi nu se regăsesc. 

Noutatea regulamentului aprobat este că chișinăuienii vor trebui să sorteze deșeurile în: fracție biodegradabilă (resturi de mâncare, frunze etc) și reciclabilă (plastic, metal, sticle, carton etc). Europubelele, pentru colectarea separată a deșeurilor, vor fi oferite persoanelor fizice prin comodat, iar celor juridice - printr-un contract de închiriere. Totodată, documentul menționează în treacăt despre colectarea deșeurilor de tipul celor electrice și electronice și a celor voluminoase (mobilă, obiecte casnice, textile, lemnoase) la câteva „centre de colectare”. Am scris anterior în articolul Noi reguli de curățenie: precolectare, colectare și sortare despre presortarea deșeurilor. În cea de-a doua parte, ne vom referi la diversele tipuri de deșeuri produse de orășeni și la declarațiile autorităților cu privire la regulament.

Proiectul inițial prevedea mai multe reglementări care explicau ce trebuie să facem cu anvelopele, deșeurile agricole, animale sau de proveniență animală, medicale. Acestea au fost însă scoase în totalitate din regulamentul final aprobat. Tot ceea ce este scris în italic a fost fie înlăturat, fie comasat în reglementări generice.

Anvelope

Operatorul avea obligația de a colecta toate anvelopele abandonate pe domeniul public, inclusiv cele de la punctele de colectare a deșeurilor municipale și de a le preda organizațiilor/companiilor care desfășoară activitatea de colectare și/sau gestionare a anvelopelor uzate.

Deșeuri agricole

Deşeurile agricole, rezultate din amenajări în gospodării particulare, care nu se asimilează cu fermele zootehnice, trebuiau să fie neutralizate cu ajutorul stațiilor de compostare proprii, amplasate la cel puțin 10 m de locuințe.

Animale și deșeuri de proveniență animală

Neutralizarea deșeurilor animale provenite din gospodăriile populației trebuia să aibă loc prin compostare, în dependență de caz - împreună cu deșeurile vegetale. Totodată, autoritățile menționau despre un termen limită de 2 ore pentru înlăturarea cadavrelor animăluțelor de pe drum sau marginea acestuia și interzicea abandonarea, depozitarea sau îngroparea lor.

Deșeuri medicale

Persoanele erau obligate să colecteze deşeurile medicale precum seringile, fiolele și pansamentele în recipiente cu pereţi rezistenţi (cutii din carton, cutii din metal etc.) și să le depună la cele mai apropiate unități de asistență medicală publică (policlinici, spitale etc), care ar fi avut obligațiunea să le primească. 

 

Întregul paragraf dedicat deșeurilor electronice și deșeurilor voluminoase a fost rezumat printr-un singur punct al noului regulament, nr. 82: „Deșeurile generate de către persoanele fizice și juridice, care nu fac parte din categoria de deșeuri municipale, și anume: deșeurile din construcții și demolări, biodeșeurile, deșeurile de echipamente electrice și electronice, deșeurile voluminoase, vor fi transportate separat la centrele de colectare. În cazul persoanelor fizice, acestea pot fi colectate periodic de către operatorul de gestionare a deșeurilor, conform unui program întocmit și aprobat de către direcția de specialitate a municipalității și comunicat populației.” Inițial, acesta prevedea următoarele:

Mobila și construcții

Deșeurile voluminoase (mobilă, obiecte casnice, deșeuri textile, vegetale, lemnoase) urmau a fi colectate periodic de către operator, conform unui grafi stabilit și aprobat de direcția de specialitate, care trebuia să fie comunicat și chișinăuienilor. 

Deșeurile provenite din construcții și demolări urmau să fie colectate separat de cele municipale și supuse anumitor procese, spre reciclarea și recuperarea lor, putând fi utilizate pentru reamenajări de drumuri sau alte activități. Materialele rezultate din demolări care ar fi conținut azbest sau alte elemente toxice, urmau să fie separate de celelalte deșeuri.

Deșeuri electronice

Deșeurile electronice trebuiau, în sfârșit, să fie colectate de către municipalitate la puncte speciale de colectare. Punctele de colectare urmau a fi amplasate în locuri și la distanțe care să asigure acces ușor, ținând cont și de densitatea populației, iar depozitarea deșeurilor acolo trebuia să fie gratuită.

 

Ce zic autoritățile

După mai multe tentative, am reușit să discutăm telefonic cu Vasile Efros, șeful Secției amenajare și salubrizare al Direcției Generale Locativ-Comunala și Amenajare și persoana care a participat la toate rundele de consultare a regulamentului de salubrizare. L-am întrebat pe domnul Efros despre motivul pentru care există o diferență atât de mare între proiectul inițial de regulament publicat în luna februarie și documentul aprobat pe 23 iulie 2020. Potrivit lui, în cadrul consultărilor a participat o companie de gestionare a deșeurilor, care a sugerat reducerea la minimum a părții care privește gestionarea nemijlocită a deșeurilor, lăsând în regulament doar detaliile ce țin de logistică. Tot ceea ce ține de deșeuri medicamentoase, anvelope, deșeuri de la mobilă și construcții sau deșeuri animale, vor fi incluse într-un Proiect municipal de gestionare a deșeurilor, care urmează să fie elaborat până la finele anului 2020-începutul anului 2021. Proiectul respectiv va fi expus publicului pentru consultare. 

Echipa Primăria Mea va urmări cu atenție cele menționate de autorități și reveni cu detalii despre proiect o dată ce aceasta va fi făcut public. Până atunci, vă invităm să începeți de pe acum să aveți grijă de mediu, compostând acasă și sortând plasticul.  

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie